| Hardal |
|
"Baharat kokusu" filmini görmüs müydünüz ? 1955'de memleketi terketmeyenler de 60'larin ilk yarisinda kapidisari edildi. Sanirim, bunlar da esas olarak, 30'larda iliskiler iyi iken Yunanistan'la yapilan bir anlasma ile Istanbul'da sürekli oturma hakkini kazanmis Yunan vatandaslariydi. Yunan vatandasi olmayan fakat esinden ayrilmak istemeyen ve... kulaklarina fisildanan "müslüman olursa kalabilecekleri" telkinini kabul etmeyenler (de) bu sekilde yurtdisina gitmek zorunda kaldi. Ve Istanbul Rumlardan büyük ölçüde "arindirilmis" oldu. O kadar ki, bu defa 70'lerde bir pasa "Artik elimizde rehin alacak Rum da kalmadi!" diye yakinacakti. |
| gisele |
| 5 eylül arefe günüydü 1955 6-7 eylülün içimde sıkıntı vardı ertesi gün londraya gidecektik kardeşim evleniyordu ve ertesi gün başladı herkes sokaklarda koşmaya insanlar telaşlı korku dolu gözlerle kaçışıyordu..... yanıyordu pera... kilisemizide yakmışlar .... baktım ...korktum... tuttular beni ve onu ....diye anlatır yaşamış çok yakın tanık yaşlı gözlerle bu yaşananları ..ben acı olanları anlatmıyorum zaten biliniyor...hiç bir kimse özrü dahi olsa telafi edemez dünyanın türkiyenin rumların ermenilerin karanlık gününü ve bir tek kişi ne bu olaydan dolayı özür diledi nede yargılandı peki şimdi katiller nerede.biz unutmaya çalışıyoruz......biz affettik...tanrı affetsin...sadece ikinci kez -gidin- demek için bunca acıya değermi ? ülkemizi seviyoruz biz buradayız türk halkı kardeşimiz birlikte yaşamayı seviyoruz....bu mozaiğin içerisinde mutluyuz..türkiyeliyiz... tanrı daha güvenli daha mutlu daha güzel daha ferah bir ülke için türkiye için dualarımızı kabul etsin... |
| Hardal |
|
"Baharat kokusu" filmini görmüs müydünüz ? 1955'de memleketi terketmeyenler de 60'larin ilk yarisinda kapidisari edildi. Sanirim, bunlar da esas olarak, 30'larda iliskiler iyi iken Yunanistan'la yapilan bir anlasma ile Istanbul'da sürekli oturma hakkini kazanmis Yunan vatandaslariydi. Yunan vatandasi olmayan fakat esinden ayrilmak istemeyen ve... kulaklarina fisildanan "müslüman olursa kalabilecekleri" telkinini kabul etmeyenler (de) bu sekilde yurtdisina gitmek zorunda kaldi. Ve Istanbul Rumlardan büyük ölçüde "arindirilmis" oldu. O kadar ki, bu defa 70'lerde bir pasa "Artik elimizde rehin alacak Rum da kalmadi!" diye yakinacakti. |
| siranusfetvaciyan |
| ben dedemi o gün kaybetmişim daha fazla hiç bir şey söylemek istemiyorum! |
| gisele |
| sevgili evangelos bu olayı ve daha nice olayı biliyorum ve tanrı biliyor şüphesiz yaşananlara o günlerde çok sevinen yaşattıkları acıdan zevk alan ve asla bugün bile pişman olmayan insanlar var...ben yakın akrabamın yaşadığı olayı anlatmadım belki bulabilirsiniz kitaplarda arşivlerde..ancak ne onu deşifre etmek nede daha fazla paylaşmak istedim..çok çok acı ..şu an türkiyeye gelmeye bile korkan insanlar istanbulda sokağa çıkarken etrafı sürekli kontrol eden bir tavır içinde olan insalar 5 eylül arefesinde ne hallere gelen insanlar var..o gün nice vahşete tanık olmuşlar...onaların bu olayları hatırladıkça artan travmalardan kurtulmaları için sanırım bol bol dua etmeliyiz... |
| konstantin1955 |
| evangelos sevgiler diliyorumdur az vakit oncedir baska site userinden gisele ile konusmusuzdur ikimiz merak etmisizdir bu olay kimiden ogrenmiszinizdir bir arkadastir detinizdir sizi taniyormuyuzdur o arkadasi kimdir merak etmisizdir nedeni akrabamdir |
| only god can judge me |
| Şunu belirtmek isterim ki bu olayların yaşanmasında etkili olan unsurların başında aşırı milliyetçiler gelmektedir.Türkiye'de bunlardan fazlasıyla mevcuttur.Fakat objektif olarak bakmak gerekirse; Aynı milliyetçiler bugün yunanistan'da da vardır.Emin olun birçok Türk'ün sıkıntıları,burdaki rum kardeşlerimizin sıkıntıları ile aynı olabilir.Yunanistan ve Türkiye arasında oynanan futbol karşılaşmasında,İstiklal Marşımız okunduğu zaman bu bir çok rum tarafından ıslıklandı..Mustafa Kemal Atatürk'e ağır hakaretler edildi.Tabi Türk tarafı da karşılık verdi.Ama Aşırı Türk milliyetçileri olduğu kadar,Yunan milliyetçileri de fazlasıyla mevcuttur.Ben böyle düşünüyorum.. |
| konstantin1955 |
| siranus kardesim acilarinisi paylasiyoruzdur ben yakinimi kaybetmisimdir dunyadakii memleketimi yasayamamisimdir bu oleylari ile tanri dunyada hic bir insan gormesin bu gunleri diliyorumdur soylemek istediginiz bizler anlamisizdir |
| Şunu belirtmek isterim ki bu olayların yaşanmasında etkili olan unsurların başında aşırı milliyetçiler gelmektedir.Türkiye'de bunlardan fazlasıyla mevcuttur.Fakat objektif olarak bakmak gerekirse; Aynı milliyetçiler bugün yunanistan'da da vardır.Emin olun birçok Türk'ün sıkıntıları,burdaki rum kardeşlerimizin sıkıntıları ile aynı olabilir.Yunanistan ve Türkiye arasında oynanan futbol karşılaşmasında,İstiklal Marşımız okunduğu zaman bu bir çok rum tarafından ıslıklandı..Mustafa Kemal Atatürk'e ağır hakaretler edildi.Tabi Türk tarafı da karşılık verdi.Ama Aşırı Türk milliyetçileri olduğu kadar,Yunan milliyetçileri de fazlasıyla mevcuttur.Ben böyle düşünüyorum.. |
| gisele |
| kardeşim yunanyada yaşayan türkler ikinci kez gidin demek için bir çok acı olay yaşamadı şu anda yunanya ve türkiyede mübadele dışında kalan türk ve rumların sayılarına bakarsak bu gayet net .orada türkler gayet mutlu ve özgürler tabiki sıkıntıları var ama o yaşadıkları toplumla alakalı değil dini insani özgürlükleri var ve hatta sayın başbakanımızın yunanya gezisinde bizzat şahit oldum oradaki türkler başbakanım hoşgeldin biz türkiyeli türkleriz diyerek tezahurat yapabiliyorlar burada yapın görelim olaya bu yönlü bakarsanız özgürlüklerin ne denli açık sağlandığını görebiliriz .zaten biz türkiyeli rumlarız. bir diğer konu futbool maçlarında yaşananlar ise türkiyede nasılsa oradada öyle her millette geri zihniyetli insan var burada patriğimize ağır hakaretler ediliyor kiliselerde yolda evde can güvenliğimiz yok ' rumlar yunanistana deniliyor ' yunan milli marşı çalınıncada aynı olaylar oluyor.ama rumların içinde kin nefret duyguları körelmiş.sayısı az olan milliyetçi dediğiniz aslında geri zihniyetli şeytanın oyuncağı insanlardır onlar asla yunan milliyetçisi değildir.tanrı bizlere doğruyla yanlış arasındaki farkı ayırt edebilmemiz için incelik versin. |
|
Kusura bakmayın sayın kardeşim ama benim gibi objektif değilsiniz.Çok yanlı davranıyorsunuz.Ben her ülkede aşırı milliyetçilerin olduğunu söylüyorum ve bunu Bütün yunanlılara yüklemiyorum.Yükleyemem.ç ünkü orda birçok samimi ve hümanist kişilerde var.Türkiye'de olduğu gibi,Yunanistanda'da aşırı milliyetçiler var.Yunanistan'da oynanan milli maçta bir tane Türk seyircisi Yunanistan'a gelemedi.Neden? Çünkü bir tepki verileceğinden korkuluyordu.O kişilerin can güvenliğinden endişe ediliyordu.O maça bizzat ben de gidecektim.Ama federasyonumuzdan böyle bir izin çıkmadı.Ve o maça ben gidemedim...Şunu söylüyorum..Yunanlıların aşırı milliyetçiliği körelmemiştir.Birçoğunun içindeki hırs ve intikam duygularını biliyoruz:Aynısı Türk milliyetçileri için de geçerlidir.Aşırı olanları da biliyoruz.Bu yüzden bu gerçekleri anlamak ve görmek lazım.Ben yansız ve objektif davranıyorum.Yunan'da bir insan,Türk'de Milliyetlerin çok da bir değeri yok gözümde..Önemli olan,insan olabilmek ve insanları sevebilmek.Renklerine,dil lerine ve dinlerine rağmen saygılarımla. |
| gisele |
| ben sadece yakınlık boyutunu öğrenmek istediğimizi belirttiğini düşünüyorum !!! burada sanıyorum isim vermek yanlış olur oda bunun farkında sadece arşiv kayıtlarımı yoksa yunanyada yaşayan bir tanıdığınızdanmı yoksa gerçek kişidenmi öğrendiğinizi merak ediyoruz dün bunları konuştuk konstantin1955 le ... bu olayı farklı isimlerle yaşayan çok yakın akrabası var onun için sordu ..aynı olay ve şahıslar farklı...sanıyorum bahsettikleriniz aynı kişiler.. |
|
Kusura bakmayın sayın kardeşim ama benim gibi objektif değilsiniz.Çok yanlı davranıyorsunuz.Ben her ülkede aşırı milliyetçilerin olduğunu söylüyorum ve bunu Bütün yunanlılara yüklemiyorum.Yükleyemem.ç ünkü orda birçok samimi ve hümanist kişilerde var.Türkiye'de olduğu gibi,Yunanistanda'da aşırı milliyetçiler var.Yunanistan'da oynanan milli maçta bir tane Türk seyircisi Yunanistan'a gelemedi.Neden? Çünkü bir tepki verileceğinden korkuluyordu.O kişilerin can güvenliğinden endişe ediliyordu.O maça bizzat ben de gidecektim.Ama federasyonumuzdan böyle bir izin çıkmadı.Ve o maça ben gidemedim...Şunu söylüyorum..Yunanlıların aşırı milliyetçiliği körelmemiştir.Birçoğunun içindeki hırs ve intikam duygularını biliyoruz:Aynısı Türk milliyetçileri için de geçerlidir.Aşırı olanları da biliyoruz.Bu yüzden bu gerçekleri anlamak ve görmek lazım.Ben yansız ve objektif davranıyorum.Yunan'da bir insan,Türk'de Milliyetlerin çok da bir değeri yok gözümde..Önemli olan,insan olabilmek ve insanları sevebilmek.Renklerine,dil lerine ve dinlerine rağmen saygılarımla. |
| konstantin1955 |
| kardesim kalimerhaba tanri selameti seninile olsun konu soyleidir yunanya milliyetcilik yoktur vatanseverlik vardir bir yunanya vatandasi olarak soyleyebilirimdir milliyetci soylediginiz milli mac olaylari yapani insanlari seytan oyuncagidir azinlikta kalmaktadir artik rahat ve huzurlu bir yunanya icin kin nefret yerini huzurunu bozmak istemez insanlari almistir karsi taraf biri kin yasiyorise ve cirkin davranislari yapiyorise digeri tarafi yapardir bu karsilik olmaktedir her zaman hicbiri kimise rahatini bozmazdir azinlik olan seytan oyuncaklari yunan halki tarafindan dislenmektedir burada turkler rahettir mutludur kesike turkiye aynisi olusa hepimiz insanizdir tanri yaninda esitistir tanri as kalan seytan oyuncegi olan iki taraf insanlari kendine alsin ne mutludur tanri egemenligi olani insana |
| konstantin1955 |
| kardesim kalimerhaba tanri selameti seninile olsun konu soyleidir yunanya milliyetcilik yoktur vatanseverlik vardir bir yunanya vatandasi olarak soyleyebilirimdir milliyetci soylediginiz milli mac olaylari yapani insanlari seytan oyuncagidir azinlikta kalmaktadir artik rahat ve huzurlu bir yunanya icin kin nefret yerini huzurunu bozmak istemez insanlari almistir karsi taraf biri kin yasiyorise ve cirkin davranislari yapiyorise digeri tarafi yapardir bu karsilik olmaktedir her zaman hicbiri kimise rahatini bozmazdir azinlik olan seytan oyuncaklari yunan halki tarafindan dislenmektedir burada turkler rahettir mutludur kesike turkiye aynisi olusa hepimiz insanizdir tanri yaninda esitistir tanri as kalan seytan oyuncegi olan iki taraf insanlari kendine alsin ne mutludur tanri egemenligi olani insana |