Hristiyanlik Dişil Bir Din midir?

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Serbest Kürsü : Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? konusu 566 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj canatay tarafından gönderildi. Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? Bu soruyu ben sormuyorum. Soruyu, Dost Kitapevinin Kultur Kitapligi serisinde cikan Linda Woodhead tarafindan yazilmis "Hristiyanlik" kitabi 7. bolumunde sormus. Kitap genel olarak problem durumlarini Hristiyanlik ile arasina bir mesafe koyarak ele almis. Ve baslikta sordugu soruya kendince cevaplar bulmus. Gunumuzde Bati'da bircok kilisede kadinlar sayica erkeklere ucte iki oraninda ustundur. Bu konuda cok az arastirma yapilmis olmasina karsin guney yarimkurede de ayni oranlarin var oldugu soylenebilir. Hristiyanligin basarisini ve basarisizligini arastirirken yapilmasi gereken, bir dinin farkli cinsler icin cekiciligini incelemek olacaktir. Bu noktada iki seyi aciklamak zorundayiz. Ilk sey, neden kadinlarin kiliselerde cok daha fazla sayida ve cok daha etkin bir bicimde... Hristiyanlik Dişil Bir Din midir?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? konusu 566 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj canatay tarafından gönderildi.

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? hristiyanlık incil isa tevrat zebur03-08-11, 14:21
jude

Bu soruyu ben sormuyorum. Soruyu, Dost Kitapevinin Kultur Kitapligi serisinde cikan Linda Woodhead tarafindan yazilmis "Hristiyanlik" kitabi 7. bolumunde sormus.

Kitap genel olarak problem durumlarini Hristiyanlik ile arasina bir mesafe koyarak ele almis. Ve baslikta sordugu soruya kendince cevaplar bulmus.

Gunumuzde Bati'da bircok kilisede kadinlar sayica erkeklere ucte iki oraninda ustundur. Bu konuda cok az arastirma yapilmis olmasina karsin guney yarimkurede de ayni oranlarin var oldugu soylenebilir.

Hristiyanligin basarisini ve basarisizligini arastirirken yapilmasi gereken, bir dinin farkli cinsler icin cekiciligini incelemek olacaktir. Bu noktada iki seyi aciklamak zorundayiz. Ilk sey, neden kadinlarin kiliselerde cok daha fazla sayida ve cok daha etkin bir bicimde calistiklaridir. Tanrica merkezli bir dine bakiyor olsaydik, anlasilir bisey olurdu. Oysa Hristiyanlik geleneksel olarak kadinlari guc kullanimindan dislamis ve tanrisallikla disillik degil erillik arasindaki iliskiyi vurgulamis bir dindir. Bu yuzden aslinda yanitlamamiz gereken soru sayisi bir degil ikidir: 'Neden bu kadar çok kadin var?' ve 'Neden daha cok erkek yok?'

Yeni Ahit'te, Pavlus'un Galyalilara yazdigi mektupta: "Artik ne Yahudi ne Grek, ne köle ne özgür, ne erkek ne dişil ayrimi vardir. Hepiniz Isa'da birsiniz." Ancak Kronitlilere Birinci Mektup'ta Pavlus kadinlarin erkeklere boyun egislerinin gostergesi olarak kilisede ortunmeleri gerektigini aciklarken, "her erkegin basi Mesih, kadinin basi erkektir" der ve soyle devam eder: "Kadinlar toplantilarinizda sessiz kalsin. Konusmalarina izin yoktur. Kutsal Yasa'nin da belirttigi gibi, uysal olsunlar."

Pavlus'un bu sozleri butun Hristiyanlik turlerinde ortaya cikan bir dusunce kalibinin ornegidir. Bir yandan uygulamada her iki cinsin de kilisenin onemli ayinlerine ve sakrementlerine, kutsal metinlerine ve kurtulus vaadlerine esit olcude ulasabilmesinin mumkun kilinmasiyla esitlikci ifadeler desteklenmektedir. Ama ote yandan bu esitlikci vurgu erkegi disiye ustun kilan simgesel bir cerceve ve kilise yasaminda erkek egemenligini bir gerceklik haline getiren orgutsel duzenlemelerle celismektedir.

Kimi zaman Hristiyaliktaki Tanri'nin cinsiyetsiz veya cinsler ustu oldugu soylense de, O'nu tanimlamak icin kullanilan dil ve imgeler her zaman eril olmustur; taht, tac, asa, kaftan, sakal vs. Zaman zaman Tanri'ya disil sozcukler imgeler kullanilarak ibadet edilmisede bu Liberal ve Mistik Hristiyanlikla sinirli kalmistir.

Hristiyanliktaki en etkili imgelerden birisi Tanri'nin insanlari yaratisina iliskindir: once Adem yaratilir, Havva onun bogrunden cikar. Burada ki mesaj aciktir; erkek tam olarak Tanri'nin suretinde yaratilmistir, kadin ise ikincil ve bagimli bir varliktir.

Erkeklikle Tanrisallik arasindaki dogal iliski yalnizca erkeklere ozgu olan rahiplik kurumuyla da guclendirilmektedir. Orta Cag'in sonlarina dogru kadinlar icin potansiyel olarak kazancli yeni ekonomik roller ortaya cikmaya baslayinca, Protestan Reformcular kadinlari yalnizca dini gorevlerden degil ayni zamanda parali islerden ve toplumsal guclerden dislamak ve eve kapamak icin bu retorigi kullandilar.

Butun bu anlatilanlar, Hristiyanligin erkeklere neden cekici geldigini kolayca aciklar. Peki ama butun bunlara karsin erkekler neden Kilise'ye daha az gidiyorlar?.. (cevabi kitapta var)

Aslinda, erkeklerdense kadinlarin kiliseye gidip Hristiyanlik mesajini icsellestirmeleri cok daha onemlidir. Hristiyanlik erkege guc vermektedir fakat bu gucun 'babaca', yani kisinin kendi cikarlari icin degil, Tanri'ya ve baskalarina hizmet yoluyla kullanilmasini ogutler (Ornegin Papa 'Tanri'nin Hizmetcilerinin Hizmetcisi' dir). Ayrica, macolugun ozellikleri olan cinsel, maddi, fiziksel ve siyasal egemenlikten hicbiri Hristiyan gelenekte destek bulmaz, akisine sevgi, nezaket, itaat ve ozveri gibi kadinca erdemler cok daha fazla desteklenir.

Hrisitiyanlik bazi bakimlardan erkeklerin gucunu azaltirken, ayni zamanda kadinlara da daha cok sey vaat eder. Kadinlar iki bakimdan kazancli cikar: Hem erkegin gucu dizginleyen sinirlamalar yoluyla hem de kadinsi rollerin olumlanmasiyla.

Isa yalnizca kadinlar arasinda ve kadinlarla birlikte vaaz vermekle kalmaz, ayni zamanda alcakgonululugu, ruhun fakirligini ve samimi bir dindarligin dunyevi gucten ve rahiplik statusunden cok daha onemli oldugunu ogretir. Hicbir siniri sinif tanimayan bir sevgiden, Pavlus'un sozleriyle "sabirli, sefkatli, kiskanmaz, boburlenmez, ovunmez, kaba davranmaz, kendi cikarini aramaz" bir sevgiden soz eder. Boyle bir mesaj, tinsel, ekonomik, kulturel degerleri olmayanlara bile guc verir.

Kurumsal olarak kilise toplulugunu bir araya getiren şey sevgidir: birbirlerine ve Kilisesi icin kendi oglu canini vermis olan Tanri'ya duyulan sevgi. Bu guclu bir aile kavramini cagristirir. Kilise'nin kendini tanimlamasinin temelinde de aile imgesi vardir (Tanri'nin ailesi). Ayrica, Hristiyanlik tarihinin buyuk bir bolumunde kadinlarin ev disinda -hele de yanlarinda kocalari veya babalari olmadan yalniz olarak- gidebilecekleri tek kamusal alan kilise olmustur (Amerika'da Pastor esleri bu sayede yalniz baslarina seyahat edebilmis ve bu durum kadinlar icin olumlu bir gelisme yaratmistir. Daha fazla bilgi icin bkz. Kadinlarin Tarihi (Cilt IV)).

Hristiyanlik, erkek egemenligine direnmeleri icin kadinlara farkli araclarda saglayabilir. Ornegin, Katoliklikte kadinlar kendisi gibi dusunen kadinlarla bir araya gelebilecekleri manastirlara kapanarak evlilikten kacabilmekte ve erkeklerden bagimsiz bir hayat surebilmektedirler.

Sonuc

Hristiyanligin yuzillar boyu gostermis oldugu basari kismen kadin-erkek arasinda kurmus oldugu hassas denge ile aciklanabilir. Denilebilir ki, Hristiyanlik "kadin dini" olarak en buyuk basariyi "erkek dunyasinda", yani Hristiyanligin desteklediği ama asiriliklarini sinirladigi bir dunyada yakalamistir.

Jude

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeölmüştüm; yaşama döndüm, kaybolmuştum; bulundum.mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Hristiyanlik Dişil Bir Din midir?

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? hristiyanlık incil isa tevrat zebur04-08-11, 23:44
cengiz33

Ben o kitabı okumuştum

Dolaylı olarak düşündüğünde Hristiyanlık dişil bir din olduğuna bende katılıyorum.

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeRomalılar 10. Bölüm - 16
Ne var ki, herkes Müjde'ye uymadı. Yeşaya'nın dediği gibi: «Rab, verdiğimiz habere kim inandı?»
mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Hristiyanlik Dişil Bir Din midir?

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? hristiyanlık incil isa tevrat zebur05-08-11, 14:35
jude

Bu kitabi uzun bir zaman once okumustum ve unutmus gibi olmustum sonra Peder'le konusurken onun soyledigi bisey bana bu kitabi hatirlatti ve bu sefer unutmamak icin buraya yazdim.

Peder dedi ki: "Cad' da Hristiyan nufus Musluman nufusu gecti (&60 Hristiyan). Bunun nedeni uzerine dusundum bence nedeni: kadinlar. Cunku Rahibeler yaslilarla, kadinlarla, gencler ve cocuklar ile daha iyi bir iletisim kurabiliyorlar ve Hristiyanliktaki kadin imgesi de bunu destekliyor. Islam'da kadin yok yani en azindan gozuk muyor" (Peder, Islamiyet'i Muslumanim diyenlerden daha iyi biliyor. Arapçadan okumus ve daha iyi anlamak icin uzun bir zaman Cad'da Musluman bir ailenin evinde yasamis. O nedenle cok gercekci ve saglikli degerlendirmeler/karsilastirmalar yapabiliyor).

Erillik-Disillik ozelliklerini tesbit etmek zor olmasa gerek benim bildigim en gecerli yontem. Incelenecek metin aliniyor. Eril ozellikler ile disil ozellikler bulunarak puan veriliyor. Diyelim bir sayfalik metinde duyarlilik, aile, hassasiyet, kisiler arasi iliski, nezaket vs. disil ozellikler refere edilmisse bunlara 1 puan veriliyor, diger taraftan eril ozellikler; rekabet, iddia, hirs, guc, basari vs. varsa buna 1 puan veriliyor ve sonrasinda puanlar toplaninca metnin karakteristigi ortaya cikiyor.

O arastirmada Incil'in disil mi eril mi olup olmadigindan ziyade benim dikkatimi ceken nokta Kilise'ye gelen kadin sayisi gercekte erkeklerden fazla olup olmadigiydi. Cunku, benim gittigim Kiliseler'de her zaman erkekler daha fazlaydi.

Kitabin yazarinin arastirmalar az olsada Kilise'ye devam eden kadin sayisi erkelerden fazladir iddiasini destekleyen Katolik Kadinlar ile ilgili Rahip gozlemlerinden olusan
bisey okudum (Kadinlarin tarihi Cilt IV):

Kadinlarin dinsel pratikleri daha şevkliydi ve kadinlar erkeklerden ziyade daha riayetciydi. Oldukca degisik bolgesel davranislarin ulusal duzeyde sentezi, dine uygun davranan dort Katolikten ucunun kadin oldugu hipotezini dogrulayabilirdi. 19. yuzyilin basinda Salzburg'da bir rahip (Aegidius Jais) kirsalda gecirdigi on yilda gordu ki tovbekarlarin agirlikli olarak kadin olmadigi tek bir yerlesim yeri vardi. Yuzyilin ortasinda Civilta Cattolica her yerde Kilise'de kadin sayisi erkelerden fazla oldugunu onayladi. Roma'da, 1825 yili icin hacilarin sadece %38'i kadinken bu ayi sonrasinda %64,5 olarak kadinlarin lehine gelisti. Bu degisim sadece dinsel pratiklerine degil, onlari besleyen şevke de isaret eden bir cogunluktu.

Kitapta Protestan kadinlar ile ilgili bilgiler var ama simdi zamanim olmadigi icin bakamadin ancak muhtemelen benzer bir durum soz konusudur.

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeölmüştüm; yaşama döndüm, kaybolmuştum; bulundum.mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? hristiyanlık incil isa tevrat zebur05-08-11, 23:09
canatay

hristiyanlık (mesihilik) bir din değil, dinden öte RAB ile RAB de RAB den verilenle Birlikte olmaktır.

RAB bin gözünde erkek veya kadın cinsiyeti açısından farklı ama eşit değer bulunmaktadır.

ohalde hristiyanlık cinsiyet üstü: insani
dinler üstü: ruhani

bir varoluştur.

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Hristiyanlik Dişil Bir Din midir? konusuna benzer konular;

İsa Mesih ve Meryem Ana'nın ikonaları gerçek midir, tasvir midir? Değindiğim konu şudur ki;Müslümanlar Muhammed'in bir çizili portresi ortada yokken İsa'nın meryem ana'nın fotoğrafları nasıl çizilmiştir ? Gerçek midir sadece tasvir midir?

Hristiyanlik Mezhepleri Nelerdir? Dinimizde kac tur mezhep var ve bu mezheplerin detaylari, farkliliklari ve ibadet sekilleri nelerdir? Ozellikle protestan kiliseler.. Methodistler, Presbiteryenler ve lutherianlar arasindaki farklar.. anglican-catholic-orthadox ve protestant arasindaki farklar, ibadet farkliliklari, inanc farkliliklari.... Ayni zamanda bu farkliliklarla birlikte gelenek ve goreneklerdeki farkliliklar nedir mesela yeme-icme, oruc tutma ve kilise ayini sirasi hakkinda detayli bilgiye ihtiyacim var. Cok Tesekkur ederim, Rab yolunuzu bereketlesin Yönetim Notu: Bu tarz bir soruya cevap almanız zordur. Çünkü bir çok mezhebin karşılıklı ya da beraber olarak, bir çok farklı konuda karşılaştırılması için özel olarak çalışma yapılması gerekir. Bunun yerine siz sitemizdeki HRİSTİYAN MEZHEPLERİ bölümü ve daha...

Masonluk ve hristiyanlik Masonluk ve hrisiyanligin birbirine karsi zit veya zit olmayan yonleri varmidir ? masonluk neden tanrisizlik olarak biliniyor?

İslam Evrensel Bir Din Midir? Geçtiğimiz günlerde rastladığım yazıların da etkisiyle İslam'ın evrensellik iddiasına cevap verme ihtiyacı hissettim. Örneğin bir İnuit (Eskimo) düşünelim. Kendisi çok dindar bir Müslüman olmakla birlikte Kuzey Kutbu yakınlarında yaşamakta olsun. Ramazan ayı gelmiş çatmış ve haliyle oruç tutmak istemektedir İnuit arkadaşımız. Ramazan ayı kışa denk geldiyse ne ala, sürekli yiyip içebilecektir. Fakat yaza denk geldiyse İnuit arkadaşımız açlıktan ve susuzluktan yavaş yavaş acılı bir şekilde ölecektir maalesef. Arabistan'a mı gitse? Bir Japon düşünelim. Alfabesinde "l" harfi olmadığı için "l" yerine "r" sesi çıkarmasıyla ünlü olan ve bundan ötürü bir dili çok iyi öğrense bile uzun süreler telaffuz sorunu çekebilen bir Japon arkadaşımız, "allah" demek yerine büyük olasılıkla "arra"...

Hristiyanlik Antalya merhaba ben eskiden islam dinine inaniyordum ama sacma oldugunu dusundum su anda ise ateistim ama hristiyan olmaya calisiyorum. Bana inanmam icin yardim edecek birileri varsa ulasabilir mi Antalyada yasiyorum tesekkur ederim. Yönetim Notu: İnanmanız için yardım derken ne kastediyorsunuz?

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih