Suriye'deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed'i destekliyor konusu
286 kez okundu,
0 kez cevaplandı. En son mesaj
KSAdmin tarafından gönderildi.
Suriye'deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed'i destekliyor konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

08-12-11, 01:45
KSAdmin
Suriye’deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed’i destekliyor
Suriye’de azınlığı oluşturan alevilerin yanı sıra
Hıristiyan ve Dürziler de Beşşar Esed’i destekliyor.
Suriye Devriminin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen, çoğunluğu Sünni-Müslümanların oluşturduğu Suriye’de halkın %10’unu teşkil eden
Hıristiyanlar hala Beşşar Esed’e olan desteklerini devam ettiriyor gözüküyorlar.
Suriye’deki gözlemciler, Beşşar Esed’i desteklemelerinin arkasında yatan sebebin , Beşşar Esed’den sonra gelecek yönetimin onların ibadetlerini aleni bir şekilde yapmalarına mani olmalarından korkmalarından kaynaklandığını belirtti. Beşşar Esed,
Hıristiyanlara yönetime geldiği ilk andan itibaren onlara oldukça fazla dini haklar tanıdı.
Gözlemcilerin diğer azınlıklar arasında da var olan bu tür korkulara rağmen devrim karşısında azınlıkların tutumu birbirlerinden farklı şekillerde olabiliyor. Bazıları yönetimi desteklerden bazıları muhalefet saflarında bulunuyor.
Buna örnek olarak Kürt azınlıklardan bahsedebiliriz. Kürtler başta yönetime karşı olanlar safındaydılar ve şartlarının iyileşmesi talepleri vardı. Çünkü bunlardan çoğu Suriye’nin kuzeyinde fakir bölgelerde yaşıyorlar. Beşşar Esed bunlara Suriye vatandaşlığı verdi ve taleplerini yerine getirdi. Ama bazıları hala yönetimi karşı gösteriler gerçekleştiriyor. Diğer azınlıkların devrim karşısındaki pozisyonları şuana kadar müphem bir durumda.
Suriye Başkanı Beşşar Esed Nisan ayında Suriye’de 1962 yılı nüfus sayımın katılmayan Kürtlere Nisan ayında Suriye vatandaşlığı verilmesi kararı çıkardı. Suriye’deki mevcut Kürtlerin sayılarının 2 milyon kadar olduğu tahmin ediliyor. Suriye vatandaşlıklarından mahrum edilen 250 bin Kürt, kültürel haklarının verilmesi, Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi ve Suriye topraklarının bir kısmının Kürdistan topraklarına girmesi gibi talepleri var.
Suriye’deki
Hristiyanlar ise Kürtlerin tam aksine yönetimde oldukça üst yetkilere sahipler. Ve bunlar Beşşar Esed’i desteklemektedirler. Bu durum
Hristiyanların yönetimin olası değişikliğinden kaynaklanan endişelerinin sebebi olabilir. Çünkü buna bağlı olarak maddi zararlarda söz konusu olacaktır.
Suriye’de caminin hemen bitişiğinde bir kilise görmemiz mümkün. Kiliselere sadece
Hristiyan mahallerinde değil aynı zamanda Müslüman mahallelerinde de görmek mümkün. Bundan dolayı Suriye farklılıkların uyum içerisinde yaşadığı örnek bir ülke olarak addedilmekte.
Hristiyan halkın çoğu Şam’da yaşamaktadır. Şam’ın Doğusunda bulunun Bab Toma başta olmak üzere tüm Şam’da kilise görmek mümkün.
Hıristiyan halk doğal bir şekilde ibadetlerini yerine getiriyor.
Hristiyan halka Pazar günü iş günü olmasın rağmen Suriye’de mabetlerindeki ibadetlere katılabilmeleri için izin veriliyor. Suriyeli bazı muhalifler,
Hıristiyanların endişelerini azaltacak açıklamalar gerçekleştirseler de hala birçok
Hıristiyan bu duruma temkinle yaklaşıyor.
Suriye’nin yasaklı partilerinden İhvan-ı Müslimin eski başkanı Sadreddin Beyanuni El- Arabiya kanalında İhvanın yönetimin başına gelmesi durumunda etnik ve dini farklılıklara bakmaksızın vatandaşlık ilkesiyle hareket edeceğini söyledi.
Antakya Orta ve Uzak Doğu Rum Ortodoks Patriği 4. Hazim Iğnatiyos, Xinhua Haber Ajansına verdiği demeçte Beyanuni’nin yapmış olduğu açıklamalarla ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi; “Suriye’de olan olaylar kesinlikle Suriyeli
Hristiyanları etkilememiştir. Suriye’de
Hristiyanlar hep iyi şartlarda halkla omuz omuza yaşadı.
Hristiyanlar meçhul bir gelecektense Esed yönetimini tercih ediyorlar. Başkan Esed’in sözünde duracağına inanıyorum. Kendisi bu reformları gerçekleştirebilecek en iyi kişidir. Ben Müslümanlar ve
Hristiyanlar arasında olası bir savaşın olacağını hiç zannetmiyorum. Tüm Suriyeliler birbirlerinin dinlerine ve mezheplerine bakmadan barış içerisinde yaşamayı istiyorlar.
Kendisine Beyanuni’nin açıklamaları hakkında soru yönetilen
Hıristiyan Suriyeli bayan Samiya Haddad ise şu yanıtı verdi; “Ben Beyanuni’nin açıklamalarında hiçbir gerçeklik görmüyorum. Bunların hepsi yönetimi ele geçirmek için bir propagandadan başka bir şey değil.”
Eski Şam’da ticaretle uğraşan Antonia Karam konu hakkında; “Ben, vurgulayarak şunu belirtmek istiyorum. Beşşar Esed çok saygın, kültürlü ve açık görüşlü bir insan. Beşşar Esed döneminde azınlıklara karşı oldukça müsamahakar davranıldı. Aynısını başka bir ülkede görmek mümkün değil” dedi.
Suriye’de
Hıristiyanların varlığı çok eski zamanlara dönmekte. Suriye halkının yüzde onunu oluşturan
Hristiyanların çoğu Antakya Yunan Ortodoks Kilisesine bağlı. İkinci sırayı Katolik Yunan Rum Kiliseini alıyor. Ve üçüncü sırada ise Süryani Ortodoks kilisesi bulunuyor.
Hıristiyanlar arasında azınlık Protestanlar da bulunmakta.
Süveyda ve Şam çevresinde oturan Dürzi azınlık ise Suriye halkının yüzde altısını oluşturuyor. Dürziler kendilerini ibadetlerini özgürce yapmalarından alıkoyacak çoğunluktan bir liderin devlet başkanı olmasındansa, Beşşar Esed yönetimi altında kalmayı tercih ediyorlar. Dürziler, 1960’larda Edip Şişikli devlet başkanı olduğu zamanlarda bu tür baskılara maruz kalmışlardı.
İSRA HABER .COM
http://www.hristiyangazete.com/2011/...i-destekliyor/
Suriye'deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed'i destekliyor

FORUMA EKLEDİĞİMİZ TÜM HABERLER HRİSTİYANGAZETE.COM SİTESİNDEN ALINTIDIR. HABER İÇERİKLERİNİN OLUMLU YA DA OLUMSUZ OLMASI DİKKATE ALINMAZ. HRİSTİYAN HER MEZHEP, HER KİLİSE, HER ETNİK KÖKEN İLE İLGİLİ HABERLER SİTEMİZDE ARŞİVLENİR.

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Suriye'deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed'i destekliyor
Suriye'deki azınlık Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler Beşşar Esed'i destekliyor konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.