Dinde Zorlama

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Soru Panosu : Dinde Zorlama konusu 784 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi. Dinde Zorlama Arkadaşlar Luka 14. babda çoğunuzun bildiği, büyük bir şölen hazırlayan adam üzerinden bir benzetme anlatılır. Bildiğiniz gibi davetliler icabt etmez bu şölene. 14. Bab ın 23. ayetinde ise şöyle yazar; «Efendisi köleye, `Çıkıp yolları ve çit boylarını dolaş, bulduklarını gelmeye ZORLA da evim dolsun' demiş. Ayette ''bulduklarını gelmeye ZORLA'' derken ne kastediliyor. Herhalde insanların zorla iman etmelerini sağlamak değil öyle değil mi? Peki bu ayeti nasıl yorumlamalıyız? Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Yönetim Notu: Hristiyanlığı araştıran ya da vaftiz olmamış ve kilisesi tarafından öğreticilik ataması ya da Kutsal Ruh'tan öğretmenlik armağanı olmayan kişiler zaten yorum yapmamalıdır. Ayetlerde bir benzetme anlatılmaktadır, özel bir yoruma gerek yoktur. Zorla iman ettirmek gibi bir... Dinde Zorlama

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Dinde Zorlama konusu 784 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi.

Dinde Zorlama konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa tevrat zebur05-01-12, 21:34
Dinde Zorlama
HVOO

Arkadaşlar Luka 14. babda çoğunuzun bildiği, büyük bir şölen hazırlayan adam üzerinden bir benzetme anlatılır. Bildiğiniz gibi davetliler icabt etmez bu şölene.

14. Bab ın 23. ayetinde ise şöyle yazar; «Efendisi köleye, `Çıkıp yolları ve çit boylarını dolaş, bulduklarını gelmeye ZORLA da evim dolsun' demiş.

Ayette ''bulduklarını gelmeye ZORLA'' derken ne kastediliyor. Herhalde insanların zorla iman etmelerini sağlamak değil öyle değil mi? Peki bu ayeti nasıl yorumlamalıyız?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Yönetim Notu: Hristiyanlığı araştıran ya da vaftiz olmamış ve kilisesi tarafından öğreticilik ataması ya da Kutsal Ruh'tan öğretmenlik armağanı olmayan kişiler zaten yorum yapmamalıdır.

Ayetlerde bir benzetme anlatılmaktadır, özel bir yoruma gerek yoktur. Zorla iman ettirmek gibi bir kavram zaten mümkün değildir, kararı verecek olan kişinin özgür iradesidir. Dolayısıyla ilgili ayetleri zorla iman ettirmek şeklinde yorumlamak biraz abartı bir teori olacaktır.

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Dinde Zorlama

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa tevrat zebur05-01-12, 23:58
Dinde Zorlama
HVOO

HVOO

Yönetim Notu: Hristiyanlığı araştıran ya da vaftiz olmamış ve kilisesi tarafından öğreticilik ataması ya da Kutsal Ruh'tan öğretmenlik armağanı olmayan kişiler zaten yorum yapmamalıdır.

Ayetlerde bir benzetme anlatılmaktadır, özel bir yoruma gerek yoktur. Zorla iman ettirmek gibi bir kavram zaten mümkün değildir, kararı verecek olan kişinin özgür iradesidir. Dolayısıyla ilgili ayetleri zorla iman ettirmek şeklinde yorumlamak biraz abartı bir teori olacaktır.
Hristiyanlığı araştıran veya vaftiz olmamış biri yorum yapmamalıdır derken beni kast ediyorsanız, içiniz rahat olsun isa mesihi rab ve kurtarıcı olarak kabul etmiş, vaftizli biriyim.

Bende Hristiyanlıkta zorlama veya baskı olmadığı konusunda sizinle hemfikirim. Fakat bu benzetmede Tanrıyı simgelemekte olan şölen veren efendi, neden köleleriden ZORLA insanları getirmelerini istemektedir? Ayette ZOR ile kastedilmek istenen nedir? Bunu merak ediyorum.

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa tevrat zebur06-01-12, 14:52
Dinde Zorlama
melkem

HVOO
HVOO

Hristiyanlığı araştıran veya vaftiz olmamış biri yorum yapmamalıdır derken beni kast ediyorsanız, içiniz rahat olsun isa mesihi rab ve kurtarıcı olarak kabul etmiş, vaftizli biriyim.

Bende Hristiyanlıkta zorlama veya baskı olmadığı konusunda sizinle hemfikirim. Fakat bu benzetmede Tanrıyı simgelemekte olan şölen veren efendi, neden köleleriden ZORLA insanları getirmelerini istemektedir? Ayette ZOR ile kastedilmek istenen nedir? Bunu merak ediyorum.
Merhaba kardesim,

Bu benzetmedeki olayda anlatilmak istenilen ile burdan neyi cikartmak gerektigine bakmak gerekiyor. Tanri burda ne demek istemis. Tanrinin egemenligine girmeyi bir benzetmeyle aciklamaya calismis fakat bunu yaparken herkese buraya gelmesi icin hak tanimis fakat onlar bir sekilde dünyevi islerine kapilip bu egemenlige girmekten vazgecmis.

Daha sonra buyruk verdigini ve artik siradan kimselerin girebilecegi yani bir kisitlamanin olmayacagini vurgulamaya calismis. Daha acik olmak gerekirse. Eskiden belli bir kesim tanrinin hükümranligina girebiliyodu. Fakat daha sonra bunlarin onu reddetmesiyle daha esneklesip daha sonra herkesi kapsayan bir hükümdarlik söz konusu olabiliyor. Genelde cogu kisi cekinir fakat israr edildiginde muhakkak herkes buraya girebiliyor. Dikkat ederseniz bu babta;

22 “Köle, ‘Efendim, buyruğun yerine getirilmiştir, ama daha yer var’ dedi.
23 “Efendisi köleye, ‘Çıkıp yolları ve çit boylarını dolaş, bulduklarını gelmeye zorla da evim dolsun’ dedi. 24 ‘Size şunu söyleyeyim, ilk çağrılan o adamlardan hiçbiri benim yemeğimden tatmayacaktır.’ ”

Zorlamayi mutlak bir sey olarak göstermiyor cünkü babin devaminda zorlayipta gelmeyeni yada ne sekilde zorlayacagini söylemiyor. Zor kullanipta gelmeyeni öldürde demiyor. Herkesi böyle yapcaksinda demiyor. Burdaki amac önemli olmali.

Bölümün tamamina bakalim;

Şölen Benzetmesi
(Mat.22:1-10)
12 İsa kendisini yemeğe çağırmış olana da şöyle dedi: “Bir öğlen ya da akşam yemeği verdiğin zaman dostlarını, kardeşlerini, akrabalarını ve zengin komşularını çağırma. Yoksa onlar da seni çağırarak karşılık verirler. 13 Ama ziyafet verdiğin zaman yoksulları, kötürümleri, sakatları, körleri çağır. 14 Böylece mutlu olursun. Çünkü bunlar sana karşılık verecek durumda değildirler. Karşılığı sana, doğru kişiler dirildiği zaman verilecektir.”
15 Sofrada oturanlardan biri bunu duyunca İsa'ya, “Tanrı'nın Egemenliği'nde yemek yiyecek olana ne mutlu!” dedi.
16 İsa ona şöyle dedi: “Adamın biri büyük bir şölen hazırlayıp birçok konuk çağırdı. 17 Şölen saati gelince davetlilere, ‘Buyurun, her şey hazır’ diye haber vermek üzere kölesini gönderdi.
18 “Ne var ki, hepsi anlaşmışçasına özür dilemeye başladılar. Birincisi, ‘Bir tarla satın aldım, gidip görmek zorundayım. Rica ederim, beni hoş gör’ dedi.
19 “Bir başkası, ‘Beş çift öküz aldım, onları denemeye gidiyorum. Rica ederim, beni hoş gör’ dedi.
20 “Yine bir başkası, ‘Yeni evlendim, bu nedenle gelemiyorum’ dedi.
21 “Köle geri dönüp durumu efendisine bildirdi. Bunun üzerine ev sahibi öfkelenerek kölesine, ‘Koş’ dedi, ‘Kentin caddelerine, sokaklarına çık; yoksulları, kötürümleri, körleri, sakatları buraya getir.’
23 “Efendisi köleye, ‘Çıkıp yolları ve çit boylarını dolaş, bulduklarını gelmeye zorla da evim dolsun’ dedi. 24 ‘Size şunu söyleyeyim, ilk çağrılan o adamlardan hiçbiri benim yemeğimden tatmayacaktır.’ ”

Ben burdaki söleni kilise ayini olarak düsünüyorum. Orda isa mesihin bedeni ve kani vardir ve bundan da daha büyük sölen olamaz. Elcileri ve ondan sonra gelenler ise isa mesihin hizmetkarlari olduguna göre onlarin cagirdiklari yada bir sekilde cagrilmis olanlar pazar günleri bu topluluga belli bahanelerle gelmeyen kisileri temsil ettigini düsünüyorum ayrica.

Burda sonucta bir benzetme anlatildigi icin tamamiyla insanlarin o benzetme gibi yapmasini gerektirmiyor. Egemenligin öyle basite alinmadigini göstermeye calismistir.

esenlikler dilerim..

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa tevrat zebur08-01-12, 23:43
Dinde Zorlama
TK119

melkem
HVOO
HVOO

Merhaba kardesim,

Bu benzetmedeki olayda anlatilmak istenilen ile burdan neyi cikartmak gerektigine bakmak gerekiyor. Tanri burda ne demek istemis. Tanrinin egemenligine girmeyi bir benzetmeyle aciklamaya calismis fakat bunu yaparken herkese buraya gelmesi icin hak tanimis fakat onlar bir sekilde dünyevi islerine kapilip bu egemenlige girmekten vazgecmis.

Daha sonra buyruk verdigini ve artik siradan kimselerin girebilecegi yani bir kisitlamanin olmayacagini vurgulamaya calismis. Daha acik olmak gerekirse. Eskiden belli bir kesim tanrinin hükümranligina girebiliyodu. Fakat daha sonra bunlarin onu reddetmesiyle daha esneklesip daha sonra herkesi kapsayan bir hükümdarlik söz konusu olabiliyor. Genelde cogu kisi cekinir fakat israr edildiginde muhakkak herkes buraya girebiliyor. Dikkat ederseniz bu babta;

Zorlamayi mutlak bir sey olarak göstermiyor cünkü babin devaminda zorlayipta gelmeyeni yada ne sekilde zorlayacagini söylemiyor. Zor kullanipta gelmeyeni öldürde demiyor. Herkesi böyle yapcaksinda demiyor. Burdaki amac önemli olmali.

Bölümün tamamina bakalim;

Şölen Benzetmesi
(Mat.22:1-10)
12 İsa kendisini yemeğe çağırmış olana da şöyle dedi: “Bir öğlen ya da akşam yemeği verdiğin zaman dostlarını, kardeşlerini, akrabalarını ve zengin komşularını çağırma. Yoksa onlar da seni çağırarak karşılık verirler. 13 Ama ziyafet verdiğin zaman yoksulları, kötürümleri, sakatları, körleri çağır. 14 Böylece mutlu olursun. Çünkü bunlar sana karşılık verecek durumda değildirler. Karşılığı sana, doğru kişiler dirildiği zaman verilecektir.”
15 Sofrada oturanlardan biri bunu duyunca İsa'ya, “Tanrı'nın Egemenliği'nde yemek yiyecek olana ne mutlu!” dedi.
16 İsa ona şöyle dedi: “Adamın biri büyük bir şölen hazırlayıp birçok konuk çağırdı. 17 Şölen saati gelince davetlilere, ‘Buyurun, her şey hazır’ diye haber vermek üzere kölesini gönderdi.
18 “Ne var ki, hepsi anlaşmışçasına özür dilemeye başladılar. Birincisi, ‘Bir tarla satın aldım, gidip görmek zorundayım. Rica ederim, beni hoş gör’ dedi.
19 “Bir başkası, ‘Beş çift öküz aldım, onları denemeye gidiyorum. Rica ederim, beni hoş gör’ dedi.
20 “Yine bir başkası, ‘Yeni evlendim, bu nedenle gelemiyorum’ dedi.
21 “Köle geri dönüp durumu efendisine bildirdi. Bunun üzerine ev sahibi öfkelenerek kölesine, ‘Koş’ dedi, ‘Kentin caddelerine, sokaklarına çık; yoksulları, kötürümleri, körleri, sakatları buraya getir.’

Ben burdaki söleni kilise ayini olarak düsünüyorum. Orda isa mesihin bedeni ve kani vardir ve bundan da daha büyük sölen olamaz. Elcileri ve ondan sonra gelenler ise isa mesihin hizmetkarlari olduguna göre onlarin cagirdiklari yada bir sekilde cagrilmis olanlar pazar günleri bu topluluga belli bahanelerle gelmeyen kisileri temsil ettigini düsünüyorum ayrica.

Burda sonucta bir benzetme anlatildigi icin tamamiyla insanlarin o benzetme gibi yapmasini gerektirmiyor. Egemenligin öyle basite alinmadigini göstermeye calismistir.

esenlikler dilerim..

Sevgili Melkem,

Orneklemenizin yanlis oldugunu soylemiyor, ancak Isa'nin verdigi benzetmenin asagidaki orneklemesi daha dogru diye dusundugumden ben de sizinle paylasmak istiyorum:

- Buradaki solen Yuce Rab'bin sonsuz kralligi, soleni veren kral ise Baba Tanri ve ugruna solen verdigi oglu da Isa Mesih'in kendisidir.
- Solene gelmek istemeyen davetliler ise zamanin Yahudi halki (yani Rab'bin kendine sectigi halk) ve o gunun din bilginleridir (yani Isa'nin mesihligini reddedenler).
- Kole diye nitelendirilen haberci ise Rab'bin gelmis gecmis peygamberleri olmalidir.
- Hastalikli, kor, sakat olanlarin toplanmasi ise Rab'bin oncelikli olarak ugruna geldigi kendini tok, temiz ve saglam goren Israel degil de, aksine Rab'be muhtacligini goren ve verilen Mujde'yi sevincle kabul edecek inanan her turlu insan (yani bizler - Gentiles - Yahudi olmayan cagrilmislar) diye dusunuyorum. (Mark 2:17)
- "zorla da evim dolsun" tabiriyle ifade edilen de Incil sonrasi Mujde'nin Havariler ve ogrenci olan bizler/imanlilar araciligiyla tum dunyaya yayilarak her millete bu essiz cagrinin ulasmasi ve Rab'bin kurtarisinin son gune kadar (yani mecazi olarak solen yeri dolana kadar) devam etmesi diye dusunuyorum.

Saygilar & Esenlikler..

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama hristiyanlık incil isa tevrat zebur09-01-12, 01:45
Dinde Zorlama
admin1 Ken Block

HVOO
Arkadaşlar Luka 14. babda çoğunuzun bildiği, büyük bir şölen hazırlayan adam üzerinden bir benzetme anlatılır. Bildiğiniz gibi davetliler icabt etmez bu şölene.

14. Bab ın 23. ayetinde ise şöyle yazar; «Efendisi köleye, `Çıkıp yolları ve çit boylarını dolaş, bulduklarını gelmeye ZORLA da evim dolsun' demiş.

Ayette ''bulduklarını gelmeye ZORLA'' derken ne kastediliyor. Herhalde insanların zorla iman etmelerini sağlamak değil öyle değil mi? Peki bu ayeti nasıl yorumlamalıyız?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Öncelikle burada "zorla" kelimesine odaklandığınızı görüyoruz.

Bu zorla kelimesi düz bir cümle içinde değil, bir benzetme yönü olan hikayede geçmektedir. Dolayısıyla içinde bulunduğu bu hikaye bağlamında mecazi olarak kullanıldığı düşünülebilir.

Yani İncil'de "zorla iman" olarak değil, İncil'deki bir benzetme içinde "zorla şölen yemeğine getirmek" olarak düşünülmelidir. Benzetme içinde "köle" de geçmektedir. Bu kelime hikaye içinde anlamlı, ancak gerçekte köle kelimesinin normal anlamını kast etmeyen bir kullanıma sahiptir. Yani Tanrı kendisine hizmetçi olarak "köle" kullanmamaktadır ya da köleliği onaylamamaktadır. Bunun gibi "zorla" kelimesinin de benzer bir kullanımı vardır. Yani hikaye içinde geçen "zorla" kelimesi, gerçekte ve/veya kast edilen anlamda "zor kullanma"yı belirtmemektedir.

Dinde Zorlama

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeBU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.

UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.

Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)

Facebook profilimizmesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Dinde Zorlama

Dinde Zorlama konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Dinde Zorlama konusuna benzer konular;

Alper Görmüş'ten zorlama Ergenekon iddiası Taraf yazarı Alper Görmüş, Sevag Şahin Balıkçı’nın askerlik görevi aptığı sırada asker arkadaşı tarafından öldürülmesinin de ’Ergenekon işi’ olabileceğini savundu! Son dönemde “Türkiye’de derin devlet yoktur” cümlesindeki mantık hastalığına benzer bir hastalık da “Her musibetin müsebbibi Ergenekon” şeklinde gelişti. Bu hatalıklı düşüncenin son musdaribi ise Taraf yazarı Alper Görmüş. Taraf yazarı, askerlik görevi sırasında öldürülen er Sevag Şahin Balıkçı’nın öldürülmesinin ‘Ergenekon işi’ olabileceğini savundu. Görmüş, “elimde hiç bir somut veri yok” diyor ama ilginç şekilde bir kurguyla cinayeti Ergenekon’a mal ediyor. İşte Alper Görmüş’ün araştırmacı gazetecileri bile kıskandıracak “kehanet gazeteciliği” örneği sergilediği o yazısı.. Sevag’ın ölümü bir Ergenekon eylemi...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih