Efkaristiya Sırrı konusu
840 kez okundu,
7 kez cevaplandı. En son mesaj
huzurlu tarafından gönderildi.
Efkaristiya Sırrı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

05-10-10, 00:45
Paullus
Değerli kardeşler;
Merak ettiğim bir konu var.Ayinlerine katıldığım Katolik kilisesinde hergün Efkaristiya ayini yapılıyor.Vaftizli olan,protestanlar haricindeki imanlılar(katolik veya ortodoks olsun)komünyon alabiliyor.Haftanın 7 günü gelip komünyon alan kişiler gördüm.
Amacım,Katolik meshebini anlamak ve kavramak.Neden haftanın hergünü komünyon alınabiliyor?Katolik Kilisesi bildiğim kadarıyla,istenen şartları yerine getirdikten sonra(günah çıkarma vs.)yılda en az bir kez,eğer mümkünse Paskalya'da komünyon alma zorunluluğu getirmiştir.
Ortodoksluk'taki uygulamanın farklı olduğunu kanısındayım.Sohbet ettiğim bir Ortodoks arkadaşım,komünyonun çok kutsal bir maneviyat taşıdığı için,bazı kişilerin pazar günleri(ki bayram günleri dışında pazar günü haricinde Efkaristiya Ayini yapılmadığını söyledi),bazı kişilerinde yıl içerisinde sadece birkaç kez komünyon aldığını söyledi.
Değerli yorumlarınızı bekliyorum.Aydınlanma dileğiyle;
Sevgiler ve saygılar.
Efkaristiya Sırrı
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Efkaristiya Sırrı

05-10-10, 21:40
Luis
Yönetim Notu: Lütfen her soru için yeni konu açınız.
Efkaristiya Sırrı
FORUMA ÜYE OLUN! /
Efkaristiya Sırrı

30-10-10, 14:17
Paullus
|
|
Paullus
|
Değerli kardeşler;
Merak ettiğim bir konu var.Ayinlerine katıldığım Katolik kilisesinde hergün Efkaristiya ayini yapılıyor.Vaftizli olan,protestanlar haricindeki imanlılar(katolik veya ortodoks olsun)komünyon alabiliyor.Haftanın 7 günü gelip komünyon alan kişiler gördüm.
Amacım,Katolik meshebini anlamak ve kavramak.Neden haftanın hergünü komünyon alınabiliyor?Katolik Kilisesi bildiğim kadarıyla,istenen şartları yerine getirdikten sonra(günah çıkarma vs.)yılda en az bir kez,eğer mümkünse Paskalya'da komünyon alma zorunluluğu getirmiştir.
Ortodoksluk'taki uygulamanın farklı olduğunu kanısındayım.Sohbet ettiğim bir Ortodoks arkadaşım,komünyonun çok kutsal bir maneviyat taşıdığı için,bazı kişilerin pazar günleri(ki bayram günleri dışında pazar günü haricinde Efkaristiya Ayini yapılmadığını söyledi),bazı kişilerinde yıl içerisinde sadece birkaç kez komünyon aldığını söyledi.
Sevgiler ve saygılar.
|
Sayın Huzurlu,
Geçmiş günlerde açtığım bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilirmiyim?
Değerli yöntim,sorduğum kişisel bir sorunun kurallara aykırılığını bilmiyorum.Umarım aykırı değildir.Sayın Huzurlu benim birkaç soruma cevap olacak kişidir.Rab yolunda ilerlerken onu buldum karşımda.Hatta bir süre yorum yazmamıştı,tleşlendım acaba forumdan ayrıldı mı diye.
Saygılarımla.
Rab İsa Mesih bizi aydınlatsın.
Efkaristiya Sırrı
FORUMA ÜYE OLUN! /
Efkaristiya Sırrı

30-10-10, 19:55
huzurlu
|
|
Paullus
|
|
|
Paullus
|
Değerli kardeşler;
Sevgiler ve saygılar.
|
Sayın Huzurlu,
Geçmiş günlerde açtığım bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilirmiyim?
Değerli yöntim,sorduğum kişisel bir sorunun kurallara aykırılığını bilmiyorum.Umarım aykırı değildir.Sayın Huzurlu benim birkaç soruma cevap olacak kişidir.Rab yolunda ilerlerken onu buldum karşımda.Hatta bir süre yorum yazmamıştı,tleşlendım acaba forumdan ayrıldı mı diye.
Saygılarımla.
Rab İsa Mesih bizi aydınlatsın.
|
Sevgili Paullus,
Bana olan güvenin için öncelikle çok teşekkür ederim. Sana her konuda yarımcı olmaktan mutluluk duyarım. Yalnız bir bilgilendirme yapmak isterim. Bu sitede benden çok daha fazla bilgili üyelerimiz var. Site moderatörleri örneğin. Ortodoks mezhebi hakkında hepimize ışık olan sevgili ablamiz Anastasia ve Seloukos Nikator abimiz doğuştan Ortodokslar ve bu konularda çok bilgili ve yardımcılar. Bunların dışında Evanjelique de bir canlı bilgi bankasıdır :) Umarım onlar da bu konuyu zenginleştirirler.
Sorunuz güel çünkü yakın zamana kadar benim de üzerinde durduğum bir konuydu. Şöyleki bu konuda seninle sadece kendi tecrübemi paylaşabilirim. Bizler katekümen eğitimini Atina da alırken orada 15 gün kalma imkanımız olmuştu. Eğitim aldığımız kilisede hergün ayin olurdu ve hergün komunyon verilirdi ve tüm cemaat bundan alırdı. (Özel durumu ya da yasağı olan istisnalar dışında) Sevgili pederimiz, bu konuda cemaati özendirirdi. Rab İsa ile zaten sürekli birlikte olduğumuzu ve olmamız gerektiğini vurgulardı. Rabbin sofrasının bereketini sürekli yaşatırdı.
Daha sonra vaftizimiz gerçekleştikten sonra Türkiye'de cemaate katıldım. Birgün önce ayini yönetecek olan metropolitimi arayıp durumu bildirdim ve sofraya yaklaşmak için bir özrüm olup olmadığını teyid ettirdim. Kesinlikle alabilirsin ve almalısın dedi. Kilise de o gün çok kalabaliktı. Sıra sofraya gelince kimse sofraya yönelmedi. Ben kontrubüye de kaldım. Gitsem mi kalsam mı duraksadım. Bunun üzerine peder beni el işaretiyle özel olark davet etti. Ve tek başına sofradan aldım. Evet evet tek başıma. Bana bayağı bir enteresan geldi ve bu durumu pederime sordum. Aceba bende mi bir tuhaflık var? Yapılması gereken büyük bir hazırlık var ve bu zorlu hazırlığı insanlar yerine getirmedikleri icin mi sofraya yaklaşmıyorlar da ben bunun fakında değilim ve elimi kolumu sallayarak her hafta sofradan alıyorum? İçmideki şüpheyi ruhanilerimle paylaştım. Onlar ise ısrarla bir sorun olmadığını, sofradan önce cuma ve cumartesi günleri oruç tutulması ve günah çıkarılmasının tavsiye edildiğini ancak bunlar yapılmadıysa bile sofra ile karşılaşılırsa uzak durmamak ve almak gerektiğini söylediler. Yani Atina ile aynı görüşü ifadelendirdiler.
Şu durumda bir ilginç durum var. Zira Türkiye de yaşayan ortodoks cemaatinde sebebini henüz bilmediğim bir algı var. Buna göre komunyon senede birkaç kez alınıyor. Bunun nedeni de sizin yazdıklarınız yani arkadaşınızın sizinle paylaştığı sebepler. Bu sefer de şu soru karşımıza çıkıyor: Ruhaniler bu insanlara anlatmıyorlar mı her ayinde sofradan almaları gerektiğini? Açıkçası bu durum benim için de şu anda bir muamma :)
Ortodoks inancında senede bir her pazar vs. değil, her ayinde bu sofra hazırlanıyor. Ayinin sıklığı ise cemaatin katılımı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Şöyleki her Pazar bile kiliseleri dolduracak bir cemaat bulunamazken bunun hergün düzenlenmesi halinde bir katılım sorunu ortaya çıkacaktır. Değilse hergün olmaması konusunda bir teolojik öğreti yok. Böyle bir cemaat varsa hergün de düzenlenebilir. Tabii Pazar günleri mutlaka düzenleniyor. İnananların gerekçesiz 3 pazar üst üste katılmamazlık etmemesi bekleniyor.
Ayrıca ortodoksların katolik kilisesinde ayine katılmaları normal şartlar altında uygun bulunmuyor. Bunu da belirtmekde fayda görüyorum.
Umarım biraz olsun faydalı olabilmişimdir.
Sevgilerle
Huzurlu
Efkaristiya Sırrı

Hakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.

FORUMA ÜYE OLUN! /
Efkaristiya Sırrı

30-10-10, 21:53
yuhannapolikarp
Katolik Kilisesi'nde pederler, yani Kutsal Ekmek kutsama yetkisi bulunan ve cemaati olan ruhanilerin her gün ayin yapma zorunluluğu vardır. Aynı şekilde, bu ruhbanlar eğer cemaati olan bir kilisede bu ayini yapıyorlarsa bu ayinler cemaatin katılımına açık olur.
Efkaristiya'ya yaklaşmanın kurallarından biri de şu: biz Latin Katolikler için söylüyorum, büyük günah işlememiş ya da günah çıkarmış olmak gerekir. Geleneksel olarak ayinden önce birkaç saat oruç tutmak gerektiği söylenir, ama su içilir. Doğu Katolikleri'nde, aynı Ortodoks kardeşlerimizde olduğu gibi bu oruç ve perhiz konusunda farklı uygulama vardır, ama mana hep aynıdır.
Eğer birden fazla ayine katılınmışsa günde iki defaya kadar Komünyon alınabilir. Ancak En Kutsal Sakrement olan Rab'bin Bedeni ikiden fazla defa aynı gün alınamaz.
Vaftiz konusunda ise, forumda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz, "Peder, Oğul ve Kutsal Ruh adına vaftiz" olmak şarttır. Sent Antuan Kilisesi gibi çok büyük ya da Efes'teki Meryem Ana Kilisesi gibi kontrol edilemeyecek kadar kalabalık ortamlarda sadece vaftiz olmuş
Hıristiyanların Kutsal Sofra'ya katılabilecekleri anons edilir. Eğer doğru olmayan bir şekilde bu sofraya yaklaşılırsa, İncil'de yazdığı gibi, günahkar kişi "kendi yargısını yer ve içer".
Esenlikle,
Yuhanna
Efkaristiya Sırrı
"Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır". Yuh. 13:35

FORUMA ÜYE OLUN! /
Efkaristiya Sırrı
Efkaristiya Sırrı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>