|
|
batman_sakız
|
|
Musevilerin yemediğini biliyorum. Tevratta yenmeyeceğini yazar. Sizler de kitab-ı mukkades'in biri tevrat(1. ahit) diğer incil(2. ahit) sonuç olarak haram mı? Haram sa neden hristiyan ülkeler domuz eti tüketiyor?
|
1. Haram kavramı İslamiyete aittir. Hristiyanlıkta haram, sevap gibi kavramlar yoktur. Yalnızca "günah" kavramı vardır.
2. Birinci ve İkinci Ahit adında kitaplar yoktur. Zebur ve Tevrat Eski Ahit, İncil ise Yeni Ahit olarak geçer. Tümüne birden Kitab-ı Mukaddes diyoruz.
3. "Haramsa neden Hristiyan ülkeler domuz eti tüketiyor?" sorunuzun muhattabı biz değiliz aslında. Çünkü Hristiyan ülkelerle tek ilgimiz aynı inancı paylaşmamız. Sorunuz "Hristiyanlar" şeklinde olsa bile bizi ilgilendirmez çünkü biz size ayetlerle, Kutsal Kitap'tan cevap veririz. Hristiyanların ne yaptığıyla ilgilenmeyiz. Referansımız Kutsal Kitabın kendisidir.
Domuz çatal tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin için kirli sayılır. Bu hayvanların etini yemeyecek, leşine dokunmayacaksınız. Yasa'nın Tekrarı 14:8
Eski Ahit'te bu ayet var. Bundan dolayı domuz etinin yenmemesi gerektiği söylenir. Ancak bazı şeyler gözden kaçırılıyor. Hep söylediğimiz gibi, İsa Mesih, Kutsal Yasa'yı veya peygamberlerin sözlerini geçersiz kılmaya değil tamamlamaya gelmiştir (Matta 5:17). Ancak İsa ile birlikte Eski Ahit'te Yahudi halkına verilmiş bazı kuralların bizler için geçerli olmadığını söyleyebiliriz. "Geçerlilik" kelimesi ne kadar doğru bilmiyorum ama İncil'deki bazı ayetler demek istediğimi daha iyi anlatacaktır:
1 Korintliler 10:25:31
25 Kasaplar çarşısında satılan her eti vicdan sorunu yapmadan, sorgusuz sualsiz yiyin.
26 Çünkü "Yeryüzü ve içindeki her şey Rab'bindir."
27 İman etmemiş biri sizi yemeğe çağırır, siz de gitmek isterseniz, önünüze konulan her şeyi vicdan sorunu yapmadan, sorgusuz sualsiz yiyin.
28 Ama biri size, "Bu kurban etidir" derse, hem bunu söyleyen için, hem de vicdan huzuru için yemeyin.
29 Senin değil, öbür adamın vicdan huzuru için demek istiyorum. Benim özgürlüğümü neden başkasının vicdanı yargılasın?
30 Şükrederek yemeğe katılırsam, şükrettiğim yiyecekten ötürü neden kınanayım?
31 Sonuç olarak, ne yer ne içerseniz, ne yaparsanız, her şeyi Tanrı'nın yüceliği için yapın.