İncilin 4 bölümü konusu
876 kez okundu,
8 kez cevaplandı. En son mesaj
mstesla tarafından gönderildi.
İncilin 4 bölümü konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

17-12-10, 18:02
Barış1987
Merhaba arkadaşlar, İncilin 4 bölümü arasında çelişki olmadığı nasıl ispatlanabilir?
Yönetim Notu: Tartışma etiğinde bir kural vardır, "iddiayı ispat yükümlülüğü iddia sahibine aittir".
Hristiyanlar olmayan bir şeyin yokluğunu ispat etmek zorunda değildirler, çelişkili olduğunu iddia eden kişi bunu delilleriyle ortaya koymalıdır. Misal birisi size "aptal" diyorsa, siz aptal olmadığınızı ispat etmek zorunda değilsiniz, size aptal diyen bunu ispat etmek zorundadır.
İncilin 4 bölümü
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
İncilin 4 bölümü

17-12-10, 20:24
Paullus
Sevgili Bahadır,
İlk önce İncil'in ne olduğunu ve nasıl yazıldığını öğrenmeniz,iman yolculuğunuzdaki temel taşların sağlamlığı açısından önem arzeder.Sayın yönetiminde vurguladığı gibi kimseye birşey ispatlamak zorunda değilsiniz.
Yazacaklarım bir kitaptan alıntıdır.
KUTSAL KİTABIN ESİNİ:
Hristiyan inancına göre,Kutsal Kitap Tanrı tarafından,insanoğlu bir alet gibi kullanılarak yazılmıştır,yani Kutsal Kitabın bir Tanrısal bir de insani yanı vardır.
Diğer bir deyimle,
Hristiyan inancında Kutsal Kitabın yazarı Kutsal Ruhtan gelen ilham ile Tanrının kendisidir.Tanrı insan yazarları,yazmaya teşvik eder,ifşa etmek istediğini ve yalnızca bunu yazacak şekilde onlara yardımcı olur....
ESİNLENME(VAHİY):
Müslümanlar sıksık bir insan yazara niçin ihtiyaç duyulduğunu sorarlar.Tanrı mesajını doğrudan bir Peygambere ileterek onun bu mesajı aynen insanlığa ulaştırmasını sağlayamaz mıydı?O zaman Tanrının bildirmek istediğini anlayabilmek için uzunboylu incelemelere ve tahlillere de gerek kalmazdı.
Peygamber mesajı açık seçik sunar,insanoğlu da onu kabul ederek uygulama,ya da reddetme arasında bir seçim yapmakla yetinebilirdi.
Vahiy karşısındaki bu tutum,İslamla
Hristiyanlığın bellibaşlı farklarından birini oluşturur.Müslüman için Kuran kendinden öte herhangi bir Tanrısal açınlamayı amaç edinmez.Kuran Tanrı vahyinin kendisidir,açık,seçik ve kesin mesajıdır.Kuran,inananı,k endinden öte bir Tanrısal açınlama denemesine götürme maksadını gütmez.
Hristiyanların Kutsal Kitaba yaklaşımı ise farklıdır.
Hristiyanların inancına göre TAM VE MÜKEMMEL AÇINLAMA BİR KİTAPTA DEĞİL,BİR İNSANDA GERÇEKLEŞİR.
Hristiyanlar için,Tanrı'yı ifşa eden,Tanrının insana söylemek istediğini yaşamında ve şahsında en mükemmel şekilde anlatan,MESİH İSADIR.Böylece Kutsal Kitap
Hristiyan için daima kendinden öte bir yere işaret eder,İsa'ya ve Tanrının insana söylemek istediklerine olan inancı,oluşturmayı amaçlar.Yeni Antlaşmanın yazarları insandı.Bir insan olarak onlar,aralarında yaşayan,cefa çeken,ölen ve Tanrının ölüler arasından dirilttiği İsa ile yaşadıklarının anlamını açıklamaya çalışıyorlardı.Bu tanıklık
Hristiyan Kutsal Yazılarının özünü oluşturur.
Bu noktadan hareketle,
Hristiyanların ve Müslümanların vahiy' yaklaşımında diğer bir farklılık görüyoruz.
Hristiyanlara göre Tanrı,insanlığa MESAJINI açıklamakla yetinmedi,insanlık tarihinde KENDİ KENDİNİ de açıkladı.Kutsal Yazıları oluşturan kitaplar ise TANRININ BU KENDİ KENDİNİ AÇIKLAMASINI BİLDİRİR,yorumlarlar...
Alıntıladığım bölümlerin devamları var.Ana noktaları ifade etmek adına kısa tutmaya çalıştım.
Kaynak:
Hıristiyan Tanrıbilmine Giriş.
Alıntı yaptığım kitap,Katolik Kilisesi Rahibi ve Türkiye'de bir zamanlar yaşamış olan Prof.Dr. Thomas Michel'e aittir.
Sevgilerimle.
Yönetim Notu: Vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederiz, Rab'be de şükrederiz ki bunu yapmak için yüreğinizde istek yarattı...
İncilin 4 bölümü
FORUMA ÜYE OLUN! /
İncilin 4 bölümü

17-12-10, 20:39
Flyboy
Sevgili kardeşim, İncil'in dört bölümünü de okudunuz mu ?
Benim çok sevdiğim bir söz vardır. Bir konu hakkında bilginiz yoksa, fikriniz de olmasın diye. Profil bilgilerinize göre dört bölümü de okumadınız. Eğer okuduysanız oradan konuşmamıza devam edelim.
İncilin 4 bölümü
FORUMA ÜYE OLUN! /
İncilin 4 bölümü

17-12-10, 20:52
fundi
Baris kardesim, dört sahitlik ayni ana, ayni seyin, ayni özelligini veya olusunu anlatmazlar. Mesala sen biriyle konusuyorsun, hepsi biriyle konustugunu söyler, konusmada gecen kimi o sözü anar,digeri öbür sözü anar veya ayni sözü anar. Yaninizda baska biri varsa kimisi ondan da bahseder, kimisi onu söz konusu yapmaz. Böylece farkliliklar vardir. Farkliliklar celiski degildir ama. Bunlar birbirine eklendiginde gercekligi tamamlarlar. Buyur, oku. Celiski gibi gördügünü söyle aciklayalim. Sahitler ayni seyi ayni sekilde anlatslar,kimse inanmaz, önceden anlasip ayni seyi tekrarladiklari sonucuna varilir. Görüyorsun sahitlikler birbirinden ne kadar bagimsiz yapilmis.
İncilin 4 bölümü
FORUMA ÜYE OLUN! /
İncilin 4 bölümü

17-12-10, 22:16
jude
|
|
Paullus
|
Sevgili Bahadır,
İlk önce İncil'in ne olduğunu ve nasıl yazıldığını öğrenmeniz,iman yolculuğunuzdaki temel taşların sağlamlığı açısından önem arzeder.Sayın yönetiminde vurguladığı gibi kimseye birşey ispatlamak zorunda değilsiniz.
Yazacaklarım bir kitaptan alıntıdır.
KUTSAL KİTABIN ESİNİ:
Hristiyan inancına göre,Kutsal Kitap Tanrı tarafından,insanoğlu bir alet gibi kullanılarak yazılmıştır,yani Kutsal Kitabın bir Tanrısal bir de insani yanı vardır.
Diğer bir deyimle,Hristiyan inancında Kutsal Kitabın yazarı Kutsal Ruhtan gelen ilham ile Tanrının kendisidir.Tanrı insan yazarları,yazmaya teşvik eder,ifşa etmek istediğini ve yalnızca bunu yazacak şekilde onlara yardımcı olur....
ESİNLENME(VAHİY):
Müslümanlar sıksık bir insan yazara niçin ihtiyaç duyulduğunu sorarlar.Tanrı mesajını doğrudan bir Peygambere ileterek onun bu mesajı aynen insanlığa ulaştırmasını sağlayamaz mıydı?O zaman Tanrının bildirmek istediğini anlayabilmek için uzunboylu incelemelere ve tahlillere de gerek kalmazdı.
Peygamber mesajı açık seçik sunar,insanoğlu da onu kabul ederek uygulama,ya da reddetme arasında bir seçim yapmakla yetinebilirdi.
Vahiy karşısındaki bu tutum,İslamla Hristiyanlığın bellibaşlı farklarından birini oluşturur.Müslüman için Kuran kendinden öte herhangi bir Tanrısal açınlamayı amaç edinmez.Kuran Tanrı vahyinin kendisidir,açık,seçik ve kesin mesajıdır.Kuran,inananı,k endinden öte bir Tanrısal açınlama denemesine götürme maksadını gütmez.
Hristiyanların Kutsal Kitaba yaklaşımı ise farklıdır.Hristiyanların inancına göre TAM VE MÜKEMMEL AÇINLAMA BİR KİTAPTA DEĞİL,BİR İNSANDA GERÇEKLEŞİR.Hristiyanlar için,Tanrı'yı ifşa eden,Tanrının insana söylemek istediğini yaşamında ve şahsında en mükemmel şekilde anlatan,MESİH İSADIR.Böylece Kutsal Kitap Hristiyan için daima kendinden öte bir yere işaret eder,İsa'ya ve Tanrının insana söylemek istediklerine olan inancı,oluşturmayı amaçlar.Yeni Antlaşmanın yazarları insandı.Bir insan olarak onlar,aralarında yaşayan,cefa çeken,ölen ve Tanrının ölüler arasından dirilttiği İsa ile yaşadıklarının anlamını açıklamaya çalışıyorlardı.Bu tanıklık Hristiyan Kutsal Yazılarının özünü oluşturur.
Bu noktadan hareketle,Hristiyanların ve Müslümanların vahiy' yaklaşımında diğer bir farklılık görüyoruz.Hristiyanlara göre Tanrı,insanlığa MESAJINI açıklamakla yetinmedi,insanlık tarihinde KENDİ KENDİNİ de açıkladı.Kutsal Yazıları oluşturan kitaplar ise TANRININ BU KENDİ KENDİNİ AÇIKLAMASINI BİLDİRİR,yorumlarlar...
Alıntıladığım bölümlerin devamları var.Ana noktaları ifade etmek adına kısa tutmaya çalıştım.
Kaynak:Hıristiyan Tanrıbilmine Giriş.
Alıntı yaptığım kitap,Katolik Kilisesi Rahibi ve Türkiye'de bir zamanlar yaşamış olan Prof.Dr. Thomas Michel'e aittir.
Sevgilerimle.
Yönetim Notu: Vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederiz, Rab'be de şükrederiz ki bunu yapmak için yüreğinizde istek yarattı...
|
Alinti yaptiginiz kitap bilgisi icin tesekkurler. Bu kitabi bilmiyordum. En kisa zamanda edinecegim.
Bu arda ilgisi yok ama Bilgi isteyen kisi Bahadir bey degil, Baris Bey. Bahadir Bey'in bir iman yolculugu vardi: Baris Bey'in boyle bir iddiasi yok gibi:=)))
İncilin 4 bölümü

ölmüştüm; yaşama döndüm, kaybolmuştum; bulundum.

FORUMA ÜYE OLUN! /
İncilin 4 bölümü
İncilin 4 bölümü konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>