İstavroz çıkarmadaki farklılığın sebebi ne? konusu
1601 kez okundu,
6 kez cevaplandı. En son mesaj
Xğristiyan tarafından gönderildi.
İstavroz çıkarmadaki farklılığın sebebi ne? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

23-01-10, 14:47
vesper
selamlar
Ortodokslar ve Katolikler neden istavrozu farklı şekillerde çıkarıyorlar? Önce Oğulu anmanın nedeni nedir? ya da önce Kutsal Ruhu anmanın nedeni nedir?
Bunu katolik ve ortodoks arkadaşlar kendi inançlarındaki yerine göre açıklayabilirler mi? Bu farklılığa neyin sebep olduğunu, hangi yorumun farklı olduğunu merak ediyorum
Yine sitenin semboller bölümünde okuduğum kadarıyla bir arkadaş eskiden istavrozun sağdan sola(ortodoks usülü) çıkarıldığını ancak batıda ayna etkisiyle zamanla bunun soldan sağa şekline dönüştüğünü söyledi. Bunun doğruluk payı nedir ortodoks ve katolik arkadaşlar bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim.
Esenlikler
İstavroz çıkarmadaki farklılığın sebebi ne?

İSA:''YOL YAŞAM VE GERÇEK BENİM, BENİM ARACILIĞIM OLMADAN KİMSE BABA'YA GİDEMEZ.''

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

23-01-10, 15:25
Theophilos
|
|
vesper
|
|
Önce Oğulu anmanın nedeni nedir? ya da önce Kutsal Ruhu anmanın nedeni nedir?
|
Soruna yanıt vermeden önce, yukarıda alıntıladığım bölümde ne demek istediğini açıklar mısın? Oğul'un önce veya sonra anılması ne demektir?
Esenlikler
FORUMA ÜYE OLUN! /

23-01-10, 15:50
vesper
|
|
Theophilos
|
|
|
vesper
|
|
Önce Oğulu anmanın nedeni nedir? ya da önce Kutsal Ruhu anmanın nedeni nedir?
|
Soruna yanıt vermeden önce, yukarıda alıntıladığım bölümde ne demek istediğini açıklar mısın? Oğul'un önce veya sonra anılması ne demektir?
Esenlikler
|
Ortodoks istavrozu ''yukarı-aşağı-sağ-sol''... Önce oğulu sonra Kutsal Ruhu anmıyorlar mı?
Katolik İstavrozu ''yukarı-aşağı-sol-sağ'' Önce Kutsal Ruhu sonra da Oğulu??
Ya da ben mi yanlış anladım???
Forumun semboller bölümünde burada önceliğin Oğula ya da Kutsal Ruha verilmesi farklılığı var denmişti(nedeni açıklanmamıştı) onun için bu yorumda bulundum ama yanılıp yanılmadığımdan emin değilim.
Esenlikler

İSA:''YOL YAŞAM VE GERÇEK BENİM, BENİM ARACILIĞIM OLMADAN KİMSE BABA'YA GİDEMEZ.''

FORUMA ÜYE OLUN! /

23-01-10, 16:29
Theophilos
|
|
vesper
|
Ortodoks istavrozu ''yukarı-aşağı-sağ-sol''... Önce oğulu sonra Kutsal Ruhu anmıyorlar mı?
Katolik İstavrozu ''yukarı-aşağı-sol-sağ'' Önce Kutsal Ruhu sonra da Oğulu??
Ya da ben mi yanlış anladım???
Forumun semboller bölümünde burada önceliğin Oğula ya da Kutsal Ruha verilmesi farklılığı var denmişti(nedeni açıklanmamıştı) onun için bu yorumda bulundum ama yanılıp yanılmadığımdan emin değilim.
Esenlikler
|
Bu yanlış ve yanıltıcı bir bilgi. Ortodokslar ve Roma Katolikleri arasındaki haç çıkarma farkı teolojik bir doktrine değil, geleneğe dayanır.
Zaten Roma Katolikleri bir kez haç çıkarırken "Baba'nın, Oğul'un ve Kutsal Ruh'un adıyla" derler; oysa Ortodokslarda haç çıkarılırken bir şey söylenmez ve üç kere haç çıkarılır. Roma Katolikleri de haç çıkarırken tıpkı Ortodokslar gibi önce alna, sonra göğüs hizasına, en son da omuzlara dokunurlar. Sağ ve sol omuza dokunma sırasında fark vardır. Bir de Ortodokslar sağ elin baş, işaret ve orta parmağını birleştirip haç çıkarırken, Roma Katolikleri sağ eli açık tutarak (parmakların arası kapalı) haç çıkarırlar.
FORUMA ÜYE OLUN! /

23-01-10, 17:58
vesper
Cevabınız için teşekkürler Theophilos
O zaman buradan şunu mu çıkarmalıyım? ''Önce sağ omuza dokunmakla sol omuza dokunmak arasında bir fark yoktur. haç baba,oğul,kutsal ruh adına çıkarılır.''
Ben istavroz çıkarırken sağ omuza Oğulu(İsa tanrının sağında otururacaktır dendiği için), sol omuza da Kutsal Ruhu temsilen dokunulduğunu düşünmüştüm. Yanılmışım o zaman öyle mi?
Bir de bu ayna iddiası doğru değil o zaman??
Esenlikler

FORUMA ÜYE OLUN! /
İstavroz çıkarmadaki farklılığın sebebi ne? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil