Kader diye bir şey var mıdır? konusu
876 kez okundu,
10 kez cevaplandı. En son mesaj
Lamb of GOD tarafından gönderildi.
Kader diye bir şey var mıdır? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>

18-07-11, 22:01
Işık90
Merhaba arkadaşlar,
Hristiyanlıkta "kader" kavramı diye birşey var mıdır? Yani çok öncelerden bizim için yazılmış bir kaderimiz var mıdır? Biz o kaderimize göre mi hareket etmekteyiz?
Esenlikler...
Kader diye bir şey var mıdır?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

19-07-11, 16:09
Daniel75
Şu anda Kutsal Yazılar'dan alıntı yaparak görüşümü destekleyemeyeceğim, fakat
Hristiyan topluluklarının bu konuda farklı görüşlere sahip olduklarını biliyorum. Katolik ve Ortodoksların öğretilerini tam olarak bilmiyorum, fakat yazdığına benzer bir kader öğretilerinin olduğunu sanıyorum. Protestan geleneğinden gelen topluluklarda ise bilhassa Kalvinistlerin geçmiş ve gelecek her şeyi Allah'ın belirlediği, insanın yazılmış olanın dışına kesinlikle çıkamayacağı öğretisine sahip olduklarını biliyorum.
Diğer Protestan kökenli cemaatler ise (benim kilisem de dahil olmak üzere) Allah'ın insanın yapacağı eylemler üzerinde herhangi bir etkisinin olduğunu kesinlikle reddederler; zira Allah insana özgür irade vermiştir, Bunun böyle olduğunu bilhassa Kutsal Kitap'ın hemen başında (Yaratılış, eski adıyla Tekvin bölümü) Adem ile Havva'nın günaha düşme öyküsünde görebiliriz: Allah, yarattığı insanların Kendisine itaatsiz olmasını kesinlikle arzu etmiyordu, eğer bir önceden belirleme sözkonusu olmuş olsaydı, Adem ile Havva günaha düşmeyecekti, dolayısıyla yeryüzünde Şeytan'ın etkisi olmayacak, okuduğumuz Kutsal Metinlerin dahi yazılmasına gerek kalmayacaktı. (öykünün tamamını Yaratılış/Tekvin 3. bölümde okuyabilirsiniz)
Bunun dışında, Allah'ın dünya ve evren tarihinde olacak olan tüm şeyleri bilmesi vardır ki, bizim kader anlayışımız bununla sınırlıdır. Yani, olaylar Allah istediği için öyle olmamakta; aksine öyle olacakları için Allah bunları bilmektedir, zira O zaman ve mekânın ötesinde, bunları kuşatmış bir Varlıktır.
Bunu da, Allah'ın Kutsal Kitap'ta peygamberlere bildirdiği sayısız peygamberlik sözünde (bazı olayların önceden bildirilmesi) görebiliriz. Örneğin İsa Mesih, Matta 24:2 ayetinde kayıtlı olan sözünde, Yeruşalim'de (Kudüs'te) bulunan tapınağın yerle bir olacağını 35 yıl önce bildirmişti, ve Yeruşalim'i kuşatan Romali general Titus, tapınağın sağlam kalmasını arzu etmesine rağmen, olacakları önceden bilen Kişi'nin öngörüsünün ötesine geçememiş, tüm çabalarına rağmen tapınağın yıkılmasını önleyememiştir. (Matta 24. bölümün devamında İsa Mesih'in dünyanın sonunda olacak olaylarla ilgili daha çarpıcı peygamberlik sözleri de bulunuyor)
Bir de, Kutsal Kitap'ta yer alan "koşullu" bazı peygamberlik sözleri var ki, bunlarda Allah kısaca "şunları yaparsanız şöyle iyi sonuçlar alırsınız, aksini yaparsanız ise başınıza felaketler gelir" demekte, dolayısıyla insana kısıtlı da olsa bir "kaderini değiştirme" şansı sunmaktadır. Bunların en barizi, İsa Mesih'i Rab ve Kurtarıcı olarak kabul edenlere verdiği "ölümden sonra kıyamet gününde dirilerek gökte Kendisi'yle birlikte sonsuz yaşama" sözüdür. Bu sözün çeşitli varyanlarını İncil olarak bildiğimiz Yeni Antlaşma kitabının pek çok yerinde görebilirsiniz. (örnek: Matta 19:16 vd.; Markos 10:17 vd.; Luka 10:25 vd.; Yuhanna 3:15, 16; Yuhanna 3:36; Yuhanna 4:14; Yuhanna 5:24; Yuhanna 6:40; Yuhanna 6:47; Yuhanna 10:28; Yuhanna 17:2, 3; Elçilerin İşleri 16:30, 31; Romalılar 2:7; Romalılar 5:12-21; Romalılar 6:22, 23; Galatyalılar 6:8; 2. Timoteos 2:10; Titus 1:2; Titus 3:7; 1. Yuhanna 2:25; 1. Yuhanna 5:13; Yahuda 1:21)
Bu öğretinin daha ayrıntılı açıklamasını isteyen benimle özel iletişim kurabilir. Moderatör kardeşlerin e-mail adresimi talepte bulunanlara vereceğini umuyorum :)
Rabb'in lütfu sizinle olsun
Yönetim Notu: Sadece mezhep moderatorlerinin email adreslerini, kiliselerin ve kilise görevlilerinin email adreslerini paylaşıyoruz. Forum olarak tüm yazışmaların herkesin önünde yapılması taraftarıyız.
FORUMA ÜYE OLUN! /

19-07-11, 22:36
Işık90
Sn. Daniel75,
Vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ediyorum. Fakat bu konu hakkında bişey söylemek istiyorum. Eğer kader varsa ve o kader dışına çıkamıyorsak, hepimizin kaderi belli olduğu için istesek de din değiştiremeyiz ki :S
Yani atıyorum ki benim kaderimde ömür boyu ateist olmak varsa, ben ne yaparsam yapayım
hristiyanlığa dönemem ki :( Ve
hristiyanlığa dönemediğim için de Allah'ın bizi yargılaması adil mi? Bence değil... Çünkü Allah benim kaderime ömür boyu ateist olacak diye yazdıysa ben o kaderin dışına çıkamam ki :( Bu durumda Allahın benim günahlarım hakkında yargılaması sizce adil midir? Bu soruyu hem yönetime hem de siz Sn.Daniel75'e soruyorum...
Saygı çerçevesinde bu sorumu sordum kesinlikle yanlış anlaşılmasın.
Sevgiler, esenlikler...
FORUMA ÜYE OLUN! /

20-07-11, 01:14
Daniel75
Öncelikle adımı bile "sayın" unvanıyla kullanmazken, nick'imin önüne Sn. titrini getirmen komiğime gitti; eleştirmek için yazmıyorum, kısaca "Daniel" diyebilirsin ("bey" gibi soneklere de ihtiyaç yok ;) ) Normalde gerçek adımı söyler ve bu şekilde hitap edilmek isterdim, ama herkesin tahmin edebileceği nedenlerden dolayı bu forumda o kadar açık olamıyorum :) (Daniel nick'ini kitabında yazan şeyleri çok sevdiğim peygamberin adı olduğu için seçtim. Ayrıca bu kitapla ilgili bir yorum/ders çalışması, İngilizce'den Türkçe'ye yaptığım ilk çeviri işiydi. 75 de doğum yılım...)
Sorularına gelirsek, evet, en azından Kalvinist öğretiyi benimsediğinde böyle açmazlarla karşılaşıyorsun. Bu açmazları çözmeyi (aramızda varsa) Kalvinist öğretiyi benimsemiş olanlara bırakarak, kendi kilisemin doktrinini (ki daha kiliseme katılmadan yıllarca önce benimsemiş olduğum kişisel kanaatimdir) kısaca tekrar söyleyeyim:
Allah insanlara kesinlikle önceden belirlenmiş ve sınırları dışına çıkamayacakları bir yol çizmiyor. Senin yolun budur, (mesela sen ateist, sen müslüman, sen putperest, sen yahudi vs. olacaksın gibi) bu yoldan dışarı çıkamazsın gibi bir şey demiyor. Biz, çok genel bazı ortamlar (mesela müdahale etme şansımız olmayan dünya olayları, ya da hangi ülkede, hangi topluluk içinde, nasıl bir ailede dünyaya geldiğimiz) haricinde, tamamen özgür iradeye sahip olarak yaratılıyoruz ve yaptığımız seçimlerden dolayı sorumlu tutuluyoruz. Allah bize kesinlikle bir "kader" çizmiyor; O yalnızca olacakları önceden biliyor. Bilmek ve müdahale etmek farklı şeylerdir; sonucunu önceden öğrendiğiniz bir futbol maçını banttan izlediğinizi düşünün, yanınızda da sonuçtan haberi olmayan birisi olsun. "Aha şimdi gol olacak" dediğinizde ve nitekim olduğunda, bunun nedeni "gol olacağını kader gibi yazmış olmanız" mıdır, yoksa konuyla ilgili önceden bilgi edinmiş olmanız mıdır? Allah için de her şey olup bitmiş, kayda geçirilmiş olaylar gibidir (zira O bizim kavrayamayacağımız bir şekilde, zamanın ve mekanın hem başında, hem sonunda bulunmaktadır. İsa Mesih'in Vahiy 22:13 ayetinde kayıtlı şu sözünde açıklandığı gibi: "
Alfa ve Omega, birinci ve sonuncu, başlangıç ve son Ben'im" (Alfa ve Omega, İncil'in yazıldığı orijinal dil olan Grekçe'nin alfabesinin ilk ve son harfleridir)
Sonu başlangıçtan itibaren gören birinin, dünya tarihindeki bütün önemli olayları önceden bildirmesi O'nun olaylara müdahale ettiği, insanlar için bir "kader" belirlediği anlamına gelmez, değil mi?
Kısacası, Yaratıcı herkese özgür bir irade vermiştir ve herkes kendi eylemlerinden sorumlu tutulacaktır (Vaiz 12:13-14:
Her şey duyuldu, sonuç şu: Tanrı'ya saygı göster, buyruklarını yerine getir, Çünkü her insanın görevi budur. Tanrı her işi, her gizli şeyi yargılayacaktır, İster iyi ister kötü olsun.)
Ayrıca, konuyla çok ilgili değil ama, "ben ne yaparsam yapayım
hristiyanlığa dönemem" şeklindeki ifadenin Kutsal Kitap öğretisi içinde karşılığı olmadığını belirtmek istiyorum (hatalısın diye değil). "Mesih inancına ikna olmak" kişilerin kendi çabalarıyla başardıkları bir şey değil, Kutsal Ruh'un onların yüreklerinde çalışmasının bir sonucudur. Burada yine kaderden bahsetmiyorum; Kutsal Ruh çalışmaya başladığında insanın üzerine düşen O'nun verdiklerini kabul etmektir, insan bundan sorumlu olacaktır, hatta aslında yalnızca bundan sorumlu olacaktır, zira Kutsal Ruh'un kendi benliği üzerinde denetim sahibi olmasını kabul eden kişi, hayatının geri kalanında Allah'ın emirlerini zevkle yerine getirecektir. (bu öğreti İncil'de yer alan Pavlus'un mektuplarında ayrıntılı şekilde açıklanıyor)
Daha söylenecek çok söz var, yukarıdaki tüm laf salatasını özetlemek için de "(benim inandığım)
Hristiyanlık'ta açıkladığın şekilde bir kader anlayışı kesinlikle yoktur" diyebilirim. Ayrıca, Allah'ın takdiri mi desem, yapımına bendenizin de katkıda bulunduğu ve çok kısa bir süre önce hizmete giren bir web sitesi, başlığı ve adresinden itibaren tam da bu konuyu ele alıyor! Vaktin varsa araştırmanı tavsiye ederim.
http://*****/ (ana sayfayı açtıktan sonra, Türkiye haritası üzerinde sağa sola dağılan ve maus işaretçisiyle üzerine geldiğinde numaraları çıkan noktalardan "1 başla" yazana tıklayın [Kütahya üzerine denk geliyor :) ], açılan animasyonun "Ders 1 - Yaratılış" yazan başlığına tıklayın, oradan sonra nasıl devam edeceğiniz sanırım gayet açıktır!)
Rabb'in lütfu ve selameti hepinizle olsun
Yönetim Notu: Sadece dışarı link vermek yerine alıntılamak istediğiniz materyalleri siteye yükleyebilirsiniz, alıntı ve ondan sonrasında kaynak adres olarak verilebilir.
FORUMA ÜYE OLUN! /

20-07-11, 10:18
merty17
Kısa ve öz yazmak istiyorum sevgili kardeşim.Benim topluluğum Rabb'in belirli planı oldugunu kabul eder ama vereceğimiz kararlar bizim özgür irademiz oldugunuda belirtir.Öyle olmasaydı cennet ve cehennemin bir anlamı da olmazdı.Rab insanlara tercih yapma hakkı tanıdı..Biz de eylemlerimizle kendi kaderimizi çiziyoruz...Esenlikler
FORUMA ÜYE OLUN! /
Kader diye bir şey var mıdır? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>