Katolik ve Ortodoksluk Fark ?

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Soru Panosu : Katolik ve Ortodoksluk Fark ? konusu 1877 kez okundu, 11 kez cevaplandı. En son mesaj selll tarafından gönderildi. Katolik ve Ortodoksluk Fark ? Herkese merhaba, Bir katolik olarak ortodoksluk arasinda farki ogrenmek istiyorum, eski den izmir de yasiyordum simdi Rodos Adasinda yasiyorum, bur sadece 2 tane katolik kilisesi var, St Maria ve St sanfrancisko kilisileri. Bizim aramizdaki fark nedir ? Birde benim esim musluman cok yakinda izmir dominikan kilisesinde evleniyoruz, ortodoksluk larda muslumanlarla kilisede evlenebiliyorlar mi yoksa evlenemiyorlarmi? Katolik ve Ortodoksluk Fark ?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? konusu 1877 kez okundu, 11 kez cevaplandı. En son mesaj selll tarafından gönderildi.

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa tevrat zebur23-05-10, 20:08
EmmanuelB

Herkese merhaba, Bir katolik olarak ortodoksluk arasinda farki ogrenmek istiyorum, eski den izmir de yasiyordum simdi Rodos Adasinda yasiyorum, bur sadece 2 tane katolik kilisesi var, St Maria ve St sanfrancisko kilisileri. Bizim aramizdaki fark nedir ?

Birde benim esim musluman cok yakinda izmir dominikan kilisesinde evleniyoruz, ortodoksluk larda muslumanlarla kilisede evlenebiliyorlar mi yoksa evlenemiyorlarmi?

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Katolik ve Ortodoksluk Fark ?

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa tevrat zebur23-05-10, 20:58
L y d i a

İki farklı dinden insanlar ortodoks kilisesinde evlenemezler. İki kişinin de ortodoks vaftizli olması gerekmektedir.
Papa'nın yanılmazlığı ve evrensel yetkisinin kabul edilmemesinin dışında Ortodoksları Katoliklerden ayıran diğer bir kaç nokta da şunlardır.
Katolik kilisesi rahiplerinin evlenmelerini yasaklarken Ortodoks kilisesi rahiplerinin evlenmelerine müsade eder.
Katolikler Kutsal Ruh'un hem Baba'dan hem de Oğul'dan çıktığını ileri sürerken Ortodokslar Kutsal Ruh'un yalnızca Baba'dan, İsa aracılığıyla çıktığını ileri sürerler.
Roma Katolik kiliselerinde vaftiz uygulaması yalnızca su serpmekle yapılırken, doğu Ortodoks kiliselerinde bu tamamen suya daldırılmak suretiyle yapılıyordu.
Ortodokslar yalnızca resimlerle yetinmekteyken batı kiliseleri heykel veya statüler de yapıyor ve bunları da şereflendiriyordu.
Ortodokslar Rabbin Sofrasını ekmek ve şarapla yaparken Roma Katolikleri bunu yalnızca şaraba bulandırılmış kutsal ekmekle yapmaktaydı.
Ortodokslar ayinlerinde özellikle Yunancayı kullanırken, Roma Katolikleri Latinceyi kullanıyordu.
Ortodokslar bazı Hıristiyan kutlamaların Katoliklerden ayrı tarihlerde kutlarlar. Örneğin Katolikler İsa'nın doğuşunu 25 Aralıkta kutlarken Ortodoksluk sistemi altında olan Ermeniler 6 Ocağı kutlarlar.
Bu farklılıkların dışında bu iki kilise diğer bütün konularda hemen hemen aynı inanç sistemini paylaşmaktadır. Ortodoksların yoğun olduğu bölgeler doğu bölgeleridir. Ortodoks ve Katolikler arasında var olan bu ayrılık uçurumu tarih boyunca politik nedenlerden dolayı daha da derinleşti. Ama son dönemlerde Katolik kilisesi Ortodoksları yeniden kendi denetimine almak amacıyla çeşitli taktik ve atılımlarda bulunmuştur ve bu hala da devam etmektedir.

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeDicit ei Jesus: Ego sum via, et veritas, et vita. Nemo venit ad Patrem, nisi per me. (Joh 14:6)mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa tevrat zebur23-05-10, 21:23
huzurlu

L y d i a
İki farklı dinden insanlar ortodoks kilisesinde evlenemezler. İki kişinin de ortodoks vaftizli olması gerekmektedir.
Papa'nın yanılmazlığı ve evrensel yetkisinin kabul edilmemesinin dışında Ortodoksları Katoliklerden ayıran diğer bir kaç nokta da şunlardır.
Katolik kilisesi rahiplerinin evlenmelerini yasaklarken Ortodoks kilisesi rahiplerinin evlenmelerine müsade eder.
Katolikler Kutsal Ruh'un hem Baba'dan hem de Oğul'dan çıktığını ileri sürerken Ortodokslar Kutsal Ruh'un yalnızca Baba'dan, İsa aracılığıyla çıktığını ileri sürerler.
Roma Katolik kiliselerinde vaftiz uygulaması yalnızca su serpmekle yapılırken, doğu Ortodoks kiliselerinde bu tamamen suya daldırılmak suretiyle yapılıyordu.
Ortodokslar yalnızca resimlerle yetinmekteyken batı kiliseleri heykel veya statüler de yapıyor ve bunları da şereflendiriyordu.
Ortodokslar Rabbin Sofrasını ekmek ve şarapla yaparken Roma Katolikleri bunu yalnızca şaraba bulandırılmış kutsal ekmekle yapmaktaydı.
Ortodokslar ayinlerinde özellikle Yunancayı kullanırken, Roma Katolikleri Latinceyi kullanıyordu.
Ortodokslar bazı Hıristiyan kutlamaların Katoliklerden ayrı tarihlerde kutlarlar. Örneğin Katolikler İsa'nın doğuşunu 25 Aralıkta kutlarken Ortodoksluk sistemi altında olan Ermeniler 6 Ocağı kutlarlar.
Bu farklılıkların dışında bu iki kilise diğer bütün konularda hemen hemen aynı inanç sistemini paylaşmaktadır. Ortodoksların yoğun olduğu bölgeler doğu bölgeleridir. Ortodoks ve Katolikler arasında var olan bu ayrılık uçurumu tarih boyunca politik nedenlerden dolayı daha da derinleşti. Ama son dönemlerde Katolik kilisesi Ortodoksları yeniden kendi denetimine almak amacıyla çeşitli taktik ve atılımlarda bulunmuştur ve bu hala da devam etmektedir.
Sevgili Lydia kardeşime emeğinden ötürü teşekkür ederim. Lakin, bu anlatım Katolizm ile ortodoksluk arasında çok az bir nüans varmış gibi agılanabilir. Oysa her iki mezhep arasında ciddi sayılacak düzeyde bir TEOLOJİ farkı vardır. Her iki mezhebin Tanrı öğretisi, cennet, cehennem öğretisi, Mesihin işlevi hakkındaki öğretisi biribirinden çok faklıdır. Ünlü bir düşünürün de ifade ettiği gibi, Roma kilisesi ve protestan meshebinin sordukları aynı soruya verdikleri cevaplar biribirinden farklıdır. Bu haliyle aynı paranın 2 yüzü gibidirler. Oysa ortodoksluğun Tanrı hakkında sorduğu soru farklıdır. Bu nedenle Katolizm ile ortodoksluk arasındaki farklar, papanın yanılmazlığı (ki bu çok eski bir doğma da değil), heykellerin şereflendirmesi gibi örneklerden çok çok daha derindir.

Sevgilerle

Huzurlu

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeHakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa tevrat zebur23-05-10, 21:43
EmmanuelB

Yanitiniz icin cok tessekur ediyorum

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? hristiyanlık incil isa tevrat zebur24-05-10, 00:31
L y d i a

huzurlu
L y d i a
Sevgili Lydia kardeşime emeğinden ötürü teşekkür ederim. Lakin, bu anlatım Katolizm ile ortodoksluk arasında çok az bir nüans varmış gibi agılanabilir. Oysa her iki mezhep arasında ciddi sayılacak düzeyde bir TEOLOJİ farkı vardır. Her iki mezhebin Tanrı öğretisi, cennet, cehennem öğretisi, Mesihin işlevi hakkındaki öğretisi biribirinden çok faklıdır. Ünlü bir düşünürün de ifade ettiği gibi, Roma kilisesi ve protestan meshebinin sordukları aynı soruya verdikleri cevaplar biribirinden farklıdır. Bu haliyle aynı paranın 2 yüzü gibidirler. Oysa ortodoksluğun Tanrı hakkında sorduğu soru farklıdır. Bu nedenle Katolizm ile ortodoksluk arasındaki farklar, papanın yanılmazlığı (ki bu çok eski bir doğma da değil), heykellerin şereflendirmesi gibi örneklerden çok çok daha derindir.

Sevgilerle

Huzurlu
Kesinlikle haklısın Huzurlu kardeşim, ancak genel olarak bu farklar elbet var. Teolojik farkları yazmaya kalksam heralde zaman yetmezdi. Merak eden kişi de forumda biraz araştırma yaparak ulaşacaktır daha kapsamlı bilgilere diye düşünüyorum :)
Katkıların için çok sağol Huzurlu ;)

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeDicit ei Jesus: Ego sum via, et veritas, et vita. Nemo venit ad Patrem, nisi per me. (Joh 14:6)mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >  

Katolik ve Ortodoksluk Fark ? konusuna benzer konular;

Can ve Ruh arasındaki fark nedir? Soru: İnsanın canıyla ruhu arasındaki fark nedir? Yanıt: Can ve ruh, Kutsal Kitap’ın insanlığa atfettiği iki öncelikli maddi olmayan yönüdür. İkisi arasındaki farkı tam olarak belirlemeye çalışmak kafa karıştırıcı olabilir. “Ruh” sözcüğü, insanlığın sadece maddi olmayan tarafından söz eder. İnsanların ruhları vardır ama bizler ruh değiliz. Ancak Kutsal Kitap’ta, sadece inanlıların ruhsal bakımdan diri oldukları (1 Korintliler 2:11; İbraniler 4:12; Yakup 2:26) ama iman etmeyen kişilerin ruhsal bakımdan ölü oldukları söylenmiştir (Efesliler 2:1-5; Koloseliler 2:13). Pavlus’un yazılarında, ruhsal yaşam inanlının hayatının en önemli kısmıdır (1 Korintliler 2:14; 3:1; Efesliler 1:3; 5:19; Koloseliler 1:9; 3:16). Ruh, insanlığın bizlere Tanrı’yla yakın bir ilişkiye sahip olma kapasitesi...

Lutheran teolojisi ve Katoliklik arasındaki fark ve benzerlikler Lutheran teolojisi ile Roma Katolik kilisesini birbirinden ayıran temel teolojik farklar nelerdir: 1)Kutsal kitabın yetkisi: http://absweb1.absites.com/brc/virtual_library/images/Luther1534tp_17_final.jpg Lutheran inancına göre ;doktrinsel konularda alınacak tek kaynak Kutsal Kitaptır,Roma Katolik kilisesi bu otoriteyi ayrıca Papa'ya ve kilise geleneklerine de verir. 2)Aklanma (Justification) Doktrini

Allah (c.c.) ve YHVH arasındaki fark nedir? arkadaşlar "allah(c.c) "ile "yahve" arasındaki somut farklar nelerdir..?lütfen bunu birebirde sizlerden öğrenmek istiyorum..malumunuz konuya bilgi olsun diye söylüyorum..Allah(c.c) sıfatlarını ve 99 adını ve manalarını bildirmiş islamda..anlaşılmak ve anlamak için yahve"nin adları yada sıfatları var mıdır..?varsa bunlar nelerdir..yahve"yi bana anlatmak siteyeni uzun uzun dinlemek ama sadece dinlemek istiyorum..ve de hatta hiristiyan mezheplerinde ki yahve"nin tanım farkları var mıdır..?bunu da merak ediyorum..yahve neden allah(c.c)den farklıdır..üstünlüleri nelerdir mesela..bunları gayet mütevazice merak ediyorum..lütfen bana yardımcı olun bu konuda..saygı ve sevgiyle..şimdiden tşk.ederim.. SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Arkeolojik verilerle desteklendiği üzere allah yeri göğü...

İslam-müslümanlık-müslüman arası fark nedir Benim bilgime göre islam,müslümanlığın yobaz taraflarını yumuşatmak için alimlerince,dine anlayış-felsefe-sevgi katılmış hali. Müslümanlık;halk arasında yaşanan dindirki,rastgele-hurafelerle,dünyanın bazı bölgelerinde şiddet içeriğiyle yaşanmakta İslam felsefesi denen şeylede bu yumuşatılmaya çalışılıyor. Müslüman ise dinlerinin yasakları-emirleri-kendince yol göstermeleri ile arada şaşakalmış insan diyorumki sevmemiz gereken bu insandır İslam ile diyaloğa girilebilir ama müslümanlık kendi diyaloğunu kapatmış halidir. Şimdi "hayırınız hayır olsun" sözünde etkisi ile hepsine hayırmı demeliyim yoksa diyaloğ yolu bulduğum islamla;müslümanlığı,islama mı çekmeliyim.(Burada henüz seçilip gelemeyen müslümanları kastediyorum)

Sevinc Gunu ile Ikinci Gelis arasinda ne fark vardir? Sevinc Gunu ile Rabbin ikinci gelisi genellikle birbiri ile karistirilan bir konudur. Bazen Kutsal kitabin hangisini kapsadigini belirlemek zordur. Ancak Kutsal kitap daki dunyanin sonuna ait olan peygamberlikler uzerinde calisirken bu ikisinin ayrimini yapmak cok onemlidir. Sevinc Gunu (Rapture) Isa Mesih'in kilisesini (yani Isa'ya iman etmis herkesi) bu dunyadan alamak icin donecegizamandir. Sevinc Gunu 1 Selanikler 4:13-18 de ve 1 Korintler 15:50-54 de tanimlanmistir. " Kardeşler, umudu olmayan öbür insanlar gibi kederlenmemeniz için, gözlerini yaşama kapamış olanlar konusunda bilgisiz kalmanızı istemiyoruz.İsa'nın ölüp dirildiğine inanıyoruz. Aynı şekilde Tanrı, İsa'ya bağlı olarak gözlerini yaşama kapamış olanları da O'nunla birlikte geri getirecektir.Rab'bin sözüne...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih