|
|
ramon1
|
Merhaba,
Son birkaç günde hristiyanlara ait olan ve tamamı da sübjektif/öznel/kişisel tecrübelere dayanan birçok mucize hikayesi okudum.
Malumunuz bu kişisel tecrübe hikayeleri hristiyanlıkta olduğu kadar müslümanlık ve başka dinlerde de bolca bulunuyor.
Sorum şudur: Diğer dinlerden farklı olarak hristiyanlıkta sübjektif değil de objektif/nesnel/kanıtlanabilir olan mucizeler var mıdır?
Teşekkürler, Esenlikler.
|
Söylediğiniz gibi bir çok kişi Hristiyan olsun yada başka inançtan olsun bazı kişisel deneyim hatta mucizelerden bahseder. İnsan beyninin bize çok çeşitli oyunlar oynayabileceğini bildiğim için ben çoğuna ihtiyatlı davranırım. Tabi şahsi düşüncem.
Fakat Kutsal Kitabı okumaya başladınızmı bilmiyorum, içinde diğer inançlarda pek benzeri olmayan mucizeler anlatılır. Bunlara tanık olan büyük kalabalıklar vardır yada oldukça fazla kişi aynı anda görmüş ve tanık olmuşlardır. Tabiki konu iman ile ilgilidir ve eğer iman ediyorsanız bu örnekler oldukça objektif ve nesneldir. İsa'nın dirilişi bile benzersiz tek örnektir ve bu konuda bir çok tanıklık İncilde vardır.
Tabi mucizeleri günümüz ile sınırlamadığınızı düşünerek yazdım.
Sorunuzun kapsamı günümüz ise, Mesih büyük mucizeler devrinin kapandığımı (Yani Kelam) ifade etmiştir.
Diğer yandan mucizeden ne anladığınızda önemli. Mesela günümüzde bir kişinin Tanrı'ya iman etmesi ve Mesih'e bağlanması bile mucizedir benim için.
Yonetim Notu: Gunumuzde bazilari sahitlerle ispatli iyilesme mucizeleri vardir. Son gunlerde foruma yuklenen yazilardan da goreceginiz uzere Ortodoks Kilisesi'nde de bazi essiz mucizeler olmaktadir.