Protestanlıkta Ruhbanlık var mıdır? konusu
610 kez okundu,
5 kez cevaplandı. En son mesaj
muratsoyer tarafından gönderildi.
Protestanlıkta Ruhbanlık var mıdır? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

09-05-09, 14:53
jakob
Protestanlıkta ruhbanlık varmıdır cevaplarınız için teşekkür ederim...
Protestanlıkta Ruhbanlık var mıdır?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

11-05-09, 09:44
moderator6
|
|
jakob
|
|
|
Yoktur.
Ancak siz ruhbanlık kelimesinden ne anlamaktasınız bunu öğrenebilir miyiz?
FORUMA ÜYE OLUN! /

25-05-09, 19:51
jakob
cevabınız için teşekkür ederim ruhbanlıktan anladığım: yani kültürümüzde ruhbanlığın
hristiyan kaynaklı bir olgu olduğu bilinir acaba protestanlık mezhebinde varmı onu öğrenmek için sordum.
FORUMA ÜYE OLUN! /

25-05-09, 23:20
muratsoyer
|
|
jakob
|
|
|
Sadece Episkopal kilise sisteminde var olduğu düşünülen ruhbanlık gerçekte tüm kilise sistemlerinde vardır. Eğer kendini kilise ve hizmetlerine bir önder yada diyakon olarak adamışsan bu ruhbanlıktır hangi mezhepte olursa olsun.
Fakat protestanlarda sakin bir manastıra çekilmek ve kendini ibadete vermek vs. gibi bir anlayış ve uygulama yoktur.
İsa'nın ölümünden sonraki dönemde Roma zulmu ve diğer dönemim yönetim ve güçlerinden korkan
Hristiyanlar sakin gözden uzak köşelere çekilip hem saklandılar hemde bu alanlarda mecburen kendilerini sadece ibadet yaşamına verdiler. Ülkemizde Kapadokya bölgesinde bolca örneklerini görmek mümkündür. (eski kilise kalıntıları ve duvar resimleri) Bu dönem ve sonrasında
Hristiyanlık bünyesinde bu olgu yerleşti ve tabi biçim değiştirdi.
Tanım geniş olamakla beraber bir din adamına ruhban demek yanlış olmaz. Tabi günümüz evanjelik medyatik rahip yada vaizleri bunun dışında :-)
FORUMA ÜYE OLUN! /

26-05-09, 10:36
zinkoo
Muratsoyer kardeşin söylediği gibi Protestanlıkta da ruhbanlık vardı. (Eğer ruhbanlık dini görevini yürüten papazları bahsederse, yani Ortodoksluk ve Katoliklikte ruhbanlık varsa, Protestanlıkta da vardır.) Protestanlığın küçük kısmı (örn. "Quaker" da denilen Arkadaşlar grubu ve Darby'nin başlattığı Kardeşler grubu) ruhbanlığı kabul etmez.
Ancak, Muratsoyer kardeşin söylediğinden bir kısmı düzeltmek isterim. "Eğer kendini kilise ve hizmetlerine bir önder yada diyakon olarak adamışsan" dediniz. Ama, gerçek Hıristyan anlayışında hiç kımse kendini adamaka önder veye diyakon olamaz. Kilise karar verir kilise isterse, kendi isteğiyle ilgisiz önder veya diyakon olmalı. Maalesef, bugünlerde ruhbanlığını bir meslek gibi düşünüp kendisi isterse oluyormuş gibi düşünenler var, bu yanlıştır. Ancak kilisenin kararı ile olur.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Protestanlıkta Ruhbanlık var mıdır? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
HRİSTİYAN GAZETE

Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil