Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak?

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Soru Panosu : Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusu 826 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj sinansinansinan tarafından gönderildi. Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? Ben atheist değilim fakat atheistlere hak vermemek elde değil. şöyleki İnanışların ortak noktasi 1 yataran üzerine ve onun kutsal kitabı . Allah/tanrı herşeyi bilir/yapar/görür/duyar ve bir arkadaşda ''Tanrı, zaman kavramımızın dışındadır. Bu yüzden Tanrı, geleceği geçmişi ve şimdiyi birlikte görebilir.'' diyor. ''Tanrı insanlara özgür irade verdi''ğini söylemişti bir arkadaş bir yazının başında. Madem özgür irade verdi nasıl biliyor geleceği? Eğer benim gelecekte işleyeceğim günahari biliyorsa nasıl ve neden beni sorgulayabiliyor. yani demek istiyorumki Allah/tanrı geleceği göremez/bilemez eer biliyorsa insanlara seçme hakkı özgür irade vermemiş demektir. Bazı arkadaşlarım Allah/tanrı herşeyi bilir o yaratandır der. burada kararsızlığa düşüyorum etrafımdaki arkadaşlarıma ve aileme bu... Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusu 826 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj sinansinansinan tarafından gönderildi.

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa tevrat zebur08-11-10, 16:49
babyface1

Ben atheist değilim fakat atheistlere hak vermemek elde değil. şöyleki

İnanışların ortak noktasi 1 yataran üzerine ve onun kutsal kitabı .

Allah/tanrı herşeyi bilir/yapar/görür/duyar ve bir arkadaşda
''Tanrı, zaman kavramımızın dışındadır. Bu yüzden Tanrı, geleceği geçmişi ve şimdiyi birlikte görebilir.'' diyor.

''Tanrı insanlara özgür irade verdi''ğini söylemişti bir arkadaş bir yazının başında.

Madem özgür irade verdi nasıl biliyor geleceği?

Eğer benim gelecekte işleyeceğim günahari biliyorsa nasıl ve neden beni sorgulayabiliyor.

yani demek istiyorumki Allah/tanrı geleceği göremez/bilemez eer biliyorsa insanlara seçme hakkı özgür irade vermemiş demektir.

Bazı arkadaşlarım Allah/tanrı herşeyi bilir o yaratandır der.

burada kararsızlığa düşüyorum etrafımdaki arkadaşlarıma ve aileme bu konudan söz edemiyorum yanlış anlaşılırım diye,

ya atheistler haklı kimse onları anlamak istemiyor çünki çok inanan var dengeler değişir diye korkuluyor.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak?

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa tevrat zebur08-11-10, 18:41
fundi

Arkadasim, dogru söylüyorsun zor bir nokta, ama imkansiz degil. Tanri bilebilir, o yüzden Tanri, Tanridir zaten. Sen bir insan oldugun halde, cocugunun hangi yolda gittiginde ne olacagini daha basindan biliyorsun. Daha basindan ... Tanri bizim milyon kere fazlamizsa, ki öyle, o kadarini da o bilebilir. Özgür irademiz oldugu icin de sectigimiz yola göre yargi kürsüsünün önünde duracagiz.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak?

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa tevrat zebur08-11-10, 19:01
NCyril

babyface1
Ben atheist değilim fakat atheistlere hak vermemek elde değil. şöyleki

İnanışların ortak noktasi 1 yataran üzerine ve onun kutsal kitabı .

Allah/tanrı herşeyi bilir/yapar/görür/duyar ve bir arkadaşda
''Tanrı, zaman kavramımızın dışındadır. Bu yüzden Tanrı, geleceği geçmişi ve şimdiyi birlikte görebilir.'' diyor.

''Tanrı insanlara özgür irade verdi''ğini söylemişti bir arkadaş bir yazının başında.

Madem özgür irade verdi nasıl biliyor geleceği?

Eğer benim gelecekte işleyeceğim günahari biliyorsa nasıl ve neden beni sorgulayabiliyor.

yani demek istiyorumki Allah/tanrı geleceği göremez/bilemez eer biliyorsa insanlara seçme hakkı özgür irade vermemiş demektir.

Bazı arkadaşlarım Allah/tanrı herşeyi bilir o yaratandır der.

burada kararsızlığa düşüyorum etrafımdaki arkadaşlarıma ve aileme bu konudan söz edemiyorum yanlış anlaşılırım diye,

ya atheistler haklı kimse onları anlamak istemiyor çünki çok inanan var dengeler değişir diye korkuluyor.
Tanrı'ya, bize etki ettiği gibi etki etmez zaman kavramı. "Geleceği bilmek"ten çok "HERŞEYİ BİLMEK"le ilgili bir durum var.

Şimdi şöyle düşün, hayatında hiç morötesi ışık gördün mü? Veya 5 boyutlu bir cismi bütün boyutlarıyla gördün mü? Ben sana söyleyeyim, normal bir insansan görmedin. Çünkü gözlerimiz onları algılayamaz bunun yanısıra beynimizde de canlandıramayız kendi başımıza.

Bunları bile anlayamıyorsak, sonsuzlukla ve herşeyle ilgili konuları, daha sonra da Tanrı'yla ilgili konuları nasıl tek başımıza anlarız? =)

Yani demek istediğim, ortada bir algı farklılığı var. Tanrı farklı görüyor zamanı, biz farklı görüyoruz.

Sevgiler.

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa tevrat zebur09-11-10, 09:06
grainofmustard

Bu gercekten uzerinde binlerce yildan beri tartisilan bir konu. Ancak genel kaninin aksine sadece Hiristiyanligi ya da genel olarak teizmi ilgilendiren bir konu degil. Ateistler de ayni dertten muzdarip, zira ateist inanca göre herşeyin temelinde madde varsa, ve Tanrı ve diğer metafizik varlıklar sadece hayal ürünüyse, bizim davranışlarımızı fizik yasaları belirliyor demektir. Yani nasıl bir taşın hızını vs. bildiğimizde nereye düşeceğini biliyorsak, gerekli verileri (teorik olarak) topladığımızda sizin 15 Mayıs 2012 günü 14.00’de ne yapacağınızı hesaplayabiliriz. Ancak biz özgür irademiz olduğunu biliyoruz. Bu bizi düşünen varlık yapan özellik, aksi takdirde hayvanlardan bir farkımız kalmazdı, hatta cansız bir taşla aramızda bir fark kalmazdı. Kalmasın diyeceksiniz, o zaman en temel evrensel ahlaksal kurallardan biri olan cinayet işlememeyi bile iptal edebiliriz. Öyle ya, bir karınca yuvasını yıktığı için kime hapis cezası verilir? Ama cinayet ve katliamları cezalandırabilmenin tek mantığı o kişilerin insan olarak karıncalardan daha değerli olmalarıdır. İnsanı deterministik bir robot haline getirdiğinizde ahlak yasalarını da ortadan kaldırmanız gerekir.
Bütün bunları neden söylüyorum? Çünkü özgür irade sorununun gerçekten Tanrı için bir sorun olmadığını belirtmek istiyorum. Bu bizim bilgilerimizin ve kavrayışımızın sınırlı olmasından kaynaklanan bir sorun. Kibire kapılmadan kavrayışımızın bir sınırı olduğunu kabul edip bazı şeyleri imanla kabul etmek gerekir. Nasıl ışığın hem parçacık hem dalga olduğunu kabul ediyorsak (bu da bilime imandır) ama anlamıyorsak ya da nasıl büyük patlama öncesi tekillik diye bir şeyin varlığını iddia ediyorsak (baska bir bilimsel iman nesnesi) ama anlamıyorsak, bilimsel bilgilere gösterdiğimiz imanı bu tür ruhsal/felsefi konularda da göstermeliyiz.
RB

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? hristiyanlık incil isa tevrat zebur09-11-10, 18:27
Stanley Nickholas Stone

Bu konuda farklı bir cevap almıştım. Doğruluğu ne kadar yüksek bilmiyorum fakat yazmamın bir faydası olabilir belki.. Tanrı olacak her şeyi bilir. Kimin cennete gideceğini de bilir. Peki bizi neden yaşatır. Neden mi? Çünkü Tanrı bize bir hak tanımadan doğrudan cennete veya cehenneme gönderseydi ne olurdu? Bizi neye dayanıp buraya koydu? derdik.

Ki bizim bu dünyada yaptıklarımız bizim elimizde.. Tanrı sadece olacağı biliyor. İstediği şeyi yaptırmıyor. Umarım anlatabilmişimdir. :)

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >  

Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusuna benzer konular;

Özgür İrade ve Tanrı Soru: Kurtuluşta Tanrı’nın egemen oluşu ve insanın özgür iradesi nasıl bir arada etkin olur? Yanıt: Bizim Tanrı’nın egemen oluşuyla insanlığın özgür iradesi ve sorumluluğu arasındaki ilişkiyi tamamen anlamamız imkânsızdır. Sadece Tanrı onların kurtuluş planında nasıl birlikte etkin olduklarını bilir. Bütün diğer doktrinlerden çok özellikle bu konuda bizim Tanrı’nın doğasını ve bizim O’nunla olan ilişkimizi tamamen kavrayamadığımızı kabul ve itiraf etmemiz çok önemlidir. Her iki tarafta da fazla ileriye gitmek kurtuluş konusunda çarpık bir anlayışa neden olur. Kutsal Kitap, Tanrı’nın kimin kurtulacağını bildiği konusunda açıktır (Romalılar 8:29; 1 Petrus 1:2). Efesliler 1:4 bizlere, Tanrı’nın bizi “dünyanın kuruluşundan önce” seçtiğini söyler. Kutsal Kitap tekrar tekrar inanlıları...

Tanrı, Ateizm, Mucizeler, Özgür İrade üzerine yorumlar Modern bilime göre Tanrısal müdahalenin imkansız olduğuna dair iddianın, modern bilimin verileri ışığında yanlış olduğu gözükmektedir. Kuantum seviyesindeki belirsizliklerin belirlenmesi suretiyle, teizmin savunduğu mucizeler gibi evrendeki radikal değişimler bile açıklanabilir. Bu bakış açısı, Tanrı’nın etkinliğinin bu şekilde oluştuğu anlamına gelmez, ama modern bilimin verilerinin, doğa yasaları ihlal edilmeksizin, mucizelerin ve Tanrısal etkinliğin gerçekleşebilmesine olanak tanıdığını gösterdiği için değerlidir. Bu yaklaşım, David Hume’un mucizelerin doğa yasalarının ihlal edilmesi anlamına geldiğine dair tarifinin ve Spinoza ile Schleiermacher gibi, mucizelerin, Tanrı’nın kendi doğasıyla veya doğa yasalarıyla çelişmesi anlamına geldiğine dair teolojik itirazlarının...

"Gerçek Tanrı olmasaydı, bize kurtuluşu getiremezdi" - Leo Magnus Gerçek Tanrı olmasaydı, bize kurtuluşu getiremezdi Alçakgönüllülük yüceliği, güçsüzlük güçlülüğü ve ölümcüllük ebediyeti giydirir. Kral soyundan, Davut’un soyundan bir bakire seçiliyor ve kutsal bir analığa tahsis edilerek, İnsan-Allah Oğul’u bedeninden önce yüreğinde taşıdı. Allahsal niyeti bilmediğinden, olağanüstü bir olayın karşısında korkuya kapılmaması için, melekle olan konuşmasında Kutsal Ruh’un onda gerçekleştireceği şeyi öğreniyor ve Allah’ın annesi olmak üzere olan o, bunun iffetinin aleyhine olacağını düşünmüyor. Mademki Allah gücünün yararlı katkısı vaat ediliyor, neden türemenin yeniliğine inanmasın? Bundan başka, zaten kusursuz olan imanı daha önceki bir mucize ile tasdik ediliyor: tüm beklentilerin aksine Elizabet’ e doğurganlık bahşediliyor. Böylece hiç kimse kısır...

Ortodokslukta Seçilmişlik-Özgür irade Bugüne kadar klasik protestan görüşü olan iradenin tutsaklığı ve seçilmişlik doktrinini ve Katoliklerin özgür irade hakkındaki inançları hakkında yazıldı çizildi. Bakış açıları netleşti. Ortodokslukta bu konuya bakış açısı nasıldır aceba? Ortodoksluk özgür iradeye yani kişinin seçim gücünün varlığına mı yoksa Tanrı'nın karşı konulmaz çağrısına-seçimine mi daha yakın durur? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Esen kalın. Huzurlu

Özgür irade ve başarı Tanrı kullarını tarafsız bir özgür irade ile yaratmış olabilir mi? Özgür irade bildiğimiz anlamı ile geçerli olsa idi, insanların bir kısmının kendi iradesi ile Tanrıyı bulabilmesini bir kısmının ise bulamamasını nasıl açıklayabilirdiniz? Bulanlar sizce hangi özellikleriyle üstün olanlardır? Zekaları? Geçmişleri? Anıları? Algılama yetileri? Doğup büyüdükleri ortamlar?

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih