Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusu
826 kez okundu,
6 kez cevaplandı. En son mesaj
sinansinansinan tarafından gönderildi.
Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

08-11-10, 16:49
babyface1
Ben atheist değilim fakat atheistlere hak vermemek elde değil. şöyleki
İnanışların ortak noktasi 1 yataran üzerine ve onun kutsal kitabı .
Allah/tanrı herşeyi bilir/yapar/görür/duyar ve bir arkadaşda
''Tanrı, zaman kavramımızın dışındadır. Bu yüzden Tanrı, geleceği geçmişi ve şimdiyi birlikte görebilir.'' diyor.
''Tanrı insanlara özgür irade verdi''ğini söylemişti bir arkadaş bir yazının başında.
Madem özgür irade verdi nasıl biliyor geleceği?
Eğer benim gelecekte işleyeceğim günahari biliyorsa nasıl ve neden beni sorgulayabiliyor.
yani demek istiyorumki Allah/tanrı geleceği göremez/bilemez eer biliyorsa insanlara seçme hakkı özgür irade vermemiş demektir.
Bazı arkadaşlarım Allah/tanrı herşeyi bilir o yaratandır der.
burada kararsızlığa düşüyorum etrafımdaki arkadaşlarıma ve aileme bu konudan söz edemiyorum yanlış anlaşılırım diye,
ya atheistler haklı kimse onları anlamak istemiyor çünki çok inanan var dengeler değişir diye korkuluyor.
Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

08-11-10, 18:41
fundi
Arkadasim, dogru söylüyorsun zor bir nokta, ama imkansiz degil. Tanri bilebilir, o yüzden Tanri, Tanridir zaten. Sen bir insan oldugun halde, cocugunun hangi yolda gittiginde ne olacagini daha basindan biliyorsun. Daha basindan ... Tanri bizim milyon kere fazlamizsa, ki öyle, o kadarini da o bilebilir. Özgür irademiz oldugu icin de sectigimiz yola göre yargi kürsüsünün önünde duracagiz.
FORUMA ÜYE OLUN! /

08-11-10, 19:01
NCyril
|
|
babyface1
|
Ben atheist değilim fakat atheistlere hak vermemek elde değil. şöyleki
İnanışların ortak noktasi 1 yataran üzerine ve onun kutsal kitabı .
Allah/tanrı herşeyi bilir/yapar/görür/duyar ve bir arkadaşda
''Tanrı, zaman kavramımızın dışındadır. Bu yüzden Tanrı, geleceği geçmişi ve şimdiyi birlikte görebilir.'' diyor.
''Tanrı insanlara özgür irade verdi''ğini söylemişti bir arkadaş bir yazının başında.
Madem özgür irade verdi nasıl biliyor geleceği?
Eğer benim gelecekte işleyeceğim günahari biliyorsa nasıl ve neden beni sorgulayabiliyor.
yani demek istiyorumki Allah/tanrı geleceği göremez/bilemez eer biliyorsa insanlara seçme hakkı özgür irade vermemiş demektir.
Bazı arkadaşlarım Allah/tanrı herşeyi bilir o yaratandır der.
burada kararsızlığa düşüyorum etrafımdaki arkadaşlarıma ve aileme bu konudan söz edemiyorum yanlış anlaşılırım diye,
ya atheistler haklı kimse onları anlamak istemiyor çünki çok inanan var dengeler değişir diye korkuluyor.
|
Tanrı'ya, bize etki ettiği gibi etki etmez zaman kavramı. "Geleceği bilmek"ten çok "HERŞEYİ BİLMEK"le ilgili bir durum var.
Şimdi şöyle düşün, hayatında hiç morötesi ışık gördün mü? Veya 5 boyutlu bir cismi bütün boyutlarıyla gördün mü? Ben sana söyleyeyim, normal bir insansan görmedin. Çünkü gözlerimiz onları algılayamaz bunun yanısıra beynimizde de canlandıramayız kendi başımıza.
Bunları bile anlayamıyorsak, sonsuzlukla ve herşeyle ilgili konuları, daha sonra da Tanrı'yla ilgili konuları nasıl tek başımıza anlarız? =)
Yani demek istediğim, ortada bir algı farklılığı var. Tanrı farklı görüyor zamanı, biz farklı görüyoruz.
Sevgiler.
FORUMA ÜYE OLUN! /

09-11-10, 09:06
grainofmustard
Bu gercekten uzerinde binlerce yildan beri tartisilan bir konu. Ancak genel kaninin aksine sadece Hiristiyanligi ya da genel olarak teizmi ilgilendiren bir konu degil. Ateistler de ayni dertten muzdarip, zira ateist inanca göre herşeyin temelinde madde varsa, ve Tanrı ve diğer metafizik varlıklar sadece hayal ürünüyse, bizim davranışlarımızı fizik yasaları belirliyor demektir. Yani nasıl bir taşın hızını vs. bildiğimizde nereye düşeceğini biliyorsak, gerekli verileri (teorik olarak) topladığımızda sizin 15 Mayıs 2012 günü 14.00’de ne yapacağınızı hesaplayabiliriz. Ancak biz özgür irademiz olduğunu biliyoruz. Bu bizi düşünen varlık yapan özellik, aksi takdirde hayvanlardan bir farkımız kalmazdı, hatta cansız bir taşla aramızda bir fark kalmazdı. Kalmasın diyeceksiniz, o zaman en temel evrensel ahlaksal kurallardan biri olan cinayet işlememeyi bile iptal edebiliriz. Öyle ya, bir karınca yuvasını yıktığı için kime hapis cezası verilir? Ama cinayet ve katliamları cezalandırabilmenin tek mantığı o kişilerin insan olarak karıncalardan daha değerli olmalarıdır. İnsanı deterministik bir robot haline getirdiğinizde ahlak yasalarını da ortadan kaldırmanız gerekir.
Bütün bunları neden söylüyorum? Çünkü özgür irade sorununun gerçekten Tanrı için bir sorun olmadığını belirtmek istiyorum. Bu bizim bilgilerimizin ve kavrayışımızın sınırlı olmasından kaynaklanan bir sorun. Kibire kapılmadan kavrayışımızın bir sınırı olduğunu kabul edip bazı şeyleri imanla kabul etmek gerekir. Nasıl ışığın hem parçacık hem dalga olduğunu kabul ediyorsak (bu da bilime imandır) ama anlamıyorsak ya da nasıl büyük patlama öncesi tekillik diye bir şeyin varlığını iddia ediyorsak (baska bir bilimsel iman nesnesi) ama anlamıyorsak, bilimsel bilgilere gösterdiğimiz imanı bu tür ruhsal/felsefi konularda da göstermeliyiz.
RB
FORUMA ÜYE OLUN! /

09-11-10, 18:27
Stanley Nickholas Stone
Bu konuda farklı bir cevap almıştım. Doğruluğu ne kadar yüksek bilmiyorum fakat yazmamın bir faydası olabilir belki.. Tanrı olacak her şeyi bilir. Kimin cennete gideceğini de bilir. Peki bizi neden yaşatır. Neden mi? Çünkü Tanrı bize bir hak tanımadan doğrudan cennete veya cehenneme gönderseydi ne olurdu? Bizi neye dayanıp buraya koydu? derdik.
Ki bizim bu dünyada yaptıklarımız bizim elimizde.. Tanrı sadece olacağı biliyor. İstediği şeyi yaptırmıyor. Umarım anlatabilmişimdir. :)
FORUMA ÜYE OLUN! /
Tanrı bize özgür irade vermeden mi sorgulayacak? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil