Tanrı sözü ile Kutsal ruhtan esinlenme sözü arasındaki fark ? konusu
326 kez okundu,
1 kez cevaplandı. En son mesaj
datatip tarafından gönderildi.
Tanrı sözü ile Kutsal ruhtan esinlenme sözü arasındaki fark ? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

30-10-10, 10:53
datatip
İsa'nın sesi,Tanrının sesiydi.Sözleri Tanrının sözleriydi.Hemde direk olarak tanrı konuştu.
Kutsal ruhda esinlenme yoluyla tanrı sözünü bildirdi,
Kutsal Ruh bildirirken arada ayna var.Ama İsa' direk tanrı sözü.
O zaman Kutsal Kitapta tanrı sözünü dinleyin gibi bir söz geçtiğinde ben bunu İsa'nın sözünü dinleyin olarak algılıyorum.Tevrat,Zebur' da tanrıyı dinleyin...dediğinde ben İsa'yı dinleyin olarak algılıyorum
Acaba bir yanlış algılama varmı ?
Yönetim Notu: Kutsal Kitap'taki kavramlar İsa=Tanrı=TanrıSözü gibi basit matematiksel denklemlere kısmi olarak indirgenebilmektedir ancak tam olarak indirgenmez. Baba ile Oğul aynı özden ve aynı özdedir, Tanrı'dır. Ancak çarmıhta ölen Baba değildir. Benzer şekilde Pentekost'ta Oğul gelmemiştir Kutsal Ruh gelmiştir. Dolayısıyla bu denklemi yorumlarınıza katmak yerine pasajda neler geçiyor, ne kast ediliyor buna dikkat etmeniz gerekir. Düz eşitlik mantığı Kutsal Kitap yorumlamada işe yaramaz. Hepsi aynı kapıya çıkar özsel olarak, hepsi Tanrı isteğinin ifade edilmesini ortaya koyar ama biz hepsine birden tek bir isim veya kendi düşüncemize göre bir ifade seçip öyle okumayacağız.
Esinlemede yazar belli bir süre için hatasız şekilde Tanrı isteğini ya da ses/görüm olarak Tanrı Sözü'nü iletebilir. Tanrı kimi zaman direkt olarak herkese konuşur, kimi zaman direkt olarak sadece peygamberlere, kimi zaman da görümlerle veya Ruh'un yönlendirmesi ile konuşur, hissettirir. Sonuç olarak metinde yazarın kendi ifadeleri ve düşünceleri yer alır ancak bu yazım anında Tanrı, yazara kendisini ve isteğini güçlü bir biçimde ifade eder.
Fiziksel olarak Tanrı'nın sesi ile yazarların düşüncelerini/hislerini söyledikleri metinler aynı seviyede değildir, ancak Tanrı isteği açısından aynı seviyededir.
Yani Tanrı direkt olarak tüm insanlara konuşup düşüncesini açıklayabilir ya da yazarları aracılığıyla oluşan metne müdahale eder, onların düşüncelerini ve hislerini yönlendirir.
Bir de Tanrı Sözü direkt olarak, kendiliğinden Tanrı Sözü iken, bir yazarın ise sadece Kutsal Ruh'un esini olduğunu belirttiği ve diğer elçiler ve kilise tarafından onaylanmış olan metinleri Kutsal Ruh'un esini Tanrı Sözü kabul edilir. Bu yüzden havarilere ait olduğu ifade edilen, öğretilere zıt bir şey içermeyen ve İncil'de yer almayan başka mektuplar olduğu ancak Kanon'a dahil edilmediği ifade edilir. Yani misal Petrus'un 100'den fazla mektubu olsun ama sadece bir kaç tanesi Tanrı Sözü'dür.
Tanrı sözü ile Kutsal ruhtan esinlenme sözü arasındaki fark ?

Yu.10: 14-15 Ben iyi çobanım. Benimkileri tanırım. Baba beni tanıdığı, ben de Baba'yı tanıdığım gibi, benimkiler de beni tanır.

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

30-10-10, 23:05
datatip
Çok teşekkür ederim.
Tanrı sözü konusu üzerinde tarih boyunca çokça derinlemesine düşünülmüş olduğunu anladım.Bu nedenle zihnimdeki bir soruda cevabını bulmuş olduki bu durumda Kanon'a dahil edilen herşey direk yada Kutsal Ruh yoluyla tanrı sözüdür diye
Yönetim Notu: Evet, ayrıca bu esinlendirme yönteminin avantajı da insanların hissettikleri, cemaat üyelerinin hissettikleri, tarihsel, coğrafik detaylar da belirtilir. İslamiyet'te ise bu tür detaylar "hadis"ler ile elde edilmeye çalışılır. Oysaki bu tarz hadis tarzı bilgiler,
hristiyan inancında zaten Tanrı Sözü içinde entegre haldedir. Yani
hristiyan inancında "hadis"lerin de kanonu vardır aslında. Eksikten ziyade daha zengin bir muhteviyata sahiptir aslında.

Yu.10: 14-15 Ben iyi çobanım. Benimkileri tanırım. Baba beni tanıdığı, ben de Baba'yı tanıdığım gibi, benimkiler de beni tanır.

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Tanrı sözü ile Kutsal ruhtan esinlenme sözü arasındaki fark ? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil