Tanrı'yı gören oldu mu? konusu
617 kez okundu,
3 kez cevaplandı. En son mesaj
admin1 Ken Block tarafından gönderildi.
Tanrı'yı gören oldu mu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

26-12-11, 20:35
OylesineBiri
Merhaba tek Allah'a inanan İsevi arkadaşlar.
Bir müslüman olarak tabiki inanmadığınız Kur'an'dan ayetler, Allah rasulünden hadisler anlatmayacağım.
Soracağım konular tamamen Eski ile yeni ahit'ten olacaktır.
Bu konuda sorularıma sabırla cevap vereceğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Forum'daki ilk sorum şudur:
Yuhanna 1:18, Hiçbir zaman Allah'ı kimse görmemiştir.
Çıkış 24:9, Ve İsral'in Allah'ını gördüler..
Çıkış 33:20, Rab.. dedi, çünkü insan beni görüp de yaşayamaz.
Çıkış 24:11, ve Allah'ı gördüler ve yiyip içtiler.
Yukarıda iki farklı çelişkiyi tesbit ettim ve bu çelişkinin nedenlerini siz isevi arkadaşlardan dinlemek istiyorum.
Saygılar..
Yönetim Notu: Bak sevgili müslüman kardeşim, öncelikle bilmelisin ki ispat edilmemiş bir şeye "kesin" bir yargıda bulunamazsın. Bunlar çelişki değildirler, sizin bilgi eksikliğinizden ve anlayış eksikliğinizden kaynaklanan "çelişki iddiaları"dır.
Hristiyan kutsal kitaplarının orjinal dillerine ait dilbilgisi bilginiz olmaması nedeniyle çelişki olarak zannetmeniz doğaldır. Bu eksiklikleriniz de gayet doğaldır, bunları gidermek için buraya gelmeniz doğru bir davranıştır.
Kutsal Kitap'ta bir çok kez Tanrı'yı görmekten bahsedilir, bir çok kez de kimsenin göremeyeceği bahsedilir. Kısaca açıklamak gerekirse; "görenlerin gördüğü" şey Tanrı'nın birebir özü değildir, "yüceliğinin yansıması"dır. Tıpkı Musa'nın kayanın koyuğunda YHVH tarafından (Allah değil) korunup, YHVH'nin yüceliğinin geçişinin arkasını görmesi gibidir. (Tevrat, Mısır'dan Çıkış 33) Bunlar gibi spesifik olağanüstü olaylar haricinde kullanılan görmek fiili ise genel anlamda Tanrı'yı algılamak, varlığını ve/veya yüceliğini idrak etmek anlamında kullanılır.
Sonuç olarak Tanrı'nın yüceliğini gösteren mucizeler, olağanüstü olaylar veya mantıksal/idraki çıkarımlarla "Tanrı görülür, görülmüştür".
Ancak Tanrı'nın ruhsal yüceliğini hiç kimse bu dünyada iken görememiştir, görmeyecektir de.
Son olarak yüceliği görülen ve kendisi bu dünyadaki bedenlerle göremeyeceğimiz varlık Allah değildir, YHVH'dir.
Tanrı'yı gören oldu mu?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Tanrı'yı gören oldu mu?

27-12-11, 13:15
FormerlySaul
|
|
OylesineBiri
|
Merhaba tek Allah'a inanan İsevi arkadaşlar.
Bir müslüman olarak tabiki inanmadığınız Kur'an'dan ayetler, Allah rasulünden hadisler anlatmayacağım.
Soracağım konular tamamen Eski ile yeni ahit'ten olacaktır.
Bu konuda sorularıma sabırla cevap vereceğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Forum'daki ilk sorum şudur:
Yuhanna 1:18, Hiçbir zaman Allah'ı kimse görmemiştir.
Çıkış 24:9, Ve İsral'in Allah'ını gördüler..
Çıkış 33:20, Rab.. dedi, çünkü insan beni görüp de yaşayamaz.
Çıkış 24:11, ve Allah'ı gördüler ve yiyip içtiler.
Yukarıda iki farklı çelişkiyi tesbit ettim ve bu çelişkinin nedenlerini siz isevi arkadaşlardan dinlemek istiyorum.
Saygılar..
Yönetim Notu: Bak sevgili müslüman kardeşim, öncelikle bilmelisin ki ispat edilmemiş bir şeye "kesin" bir yargıda bulunamazsın. Bunlar çelişki değildirler, sizin bilgi eksikliğinizden ve anlayış eksikliğinizden kaynaklanan "çelişki iddiaları"dır. Hristiyan kutsal kitaplarının orjinal dillerine ait dilbilgisi bilginiz olmaması nedeniyle çelişki olarak zannetmeniz doğaldır. Bu eksiklikleriniz de gayet doğaldır, bunları gidermek için buraya gelmeniz doğru bir davranıştır.
Kutsal Kitap'ta bir çok kez Tanrı'yı görmekten bahsedilir, bir çok kez de kimsenin göremeyeceği bahsedilir. Kısaca açıklamak gerekirse; "görenlerin gördüğü" şey Tanrı'nın birebir özü değildir, "yüceliğinin yansıması"dır. Tıpkı Musa'nın kayanın koyuğunda YHVH tarafından (Allah değil) korunup, YHVH'nin yüceliğinin geçişinin arkasını görmesi gibidir. (Tevrat, Mısır'dan Çıkış 33) Bunlar gibi spesifik olağanüstü olaylar haricinde kullanılan görmek fiili ise genel anlamda Tanrı'yı algılamak, varlığını ve/veya yüceliğini idrak etmek anlamında kullanılır.
Sonuç olarak Tanrı'nın yüceliğini gösteren mucizeler, olağanüstü olaylar veya mantıksal/idraki çıkarımlarla "Tanrı görülür, görülmüştür".
Ancak Tanrı'nın ruhsal yüceliğini hiç kimse bu dünyada iken görememiştir, görmeyecektir de.
Son olarak yüceliği görülen ve kendisi bu dünyadaki bedenlerle göremeyeceğimiz varlık Allah değildir, YHVH'dir.
|
Müslüman kardeşim,
Yönetimin bütün dediklerine katılmakla birlikte etrafta karşılaşacağın bazı şeyler konusunda ek açıklama yapmak istedim. Bazı İncillerde veyahut Katolik kiliselerinde bizimde Tek Tanrıya YHVH değil Allah diye hitap ettiğimizi duyabilirsin. Bir Katolik olarak böyle hitap ediyorum bende.
Bunun nedeni Arapça Al-İllah kelimesinin bütünleşmiş hali olan bu kelime "O Tanrı" "Tek Tanrı" anlamına gelir.
Ancak ne yazık ki yanlış anlamalar olabildiği için bu forumda bir çok üyemiz
hristiyanların bu kelimeyi kullanmasına karşı. Bir katolik oalrak ben kullanmaya devam edeceğim. Ama şunu belirteyim. Muhammedin Resul'ü olduğu Tanrı ile konular ne kadar örtüşüyor gibi gözüksede biz
Hristiyanların inandığı Tevrat,Zebur ve İncil'in Tanrısı bir değildir. Benzerlik vardır. Ama kesinlikle aynı değildir yanlış anlaşılma olmasın.
Hristiyanlık Teolojisi çok karışıktır öğrendikçe Tanrı'yı anlarız. İsa bize "Siz Tanrı'nın kulları değilsiniz. Köle efendinin ne yaptığını bilmez ama size herşey açıklanmıştır. Artık siz Tanrı'nın dostusunuz" dedi.
Dolayısı ile ayet ayıklamak yerine bir bütününü anlamaya çalışın. Çelişki yok merak etmeyin. Önce okuyun bir anlayın, Tanrı nedir? İnsan nedir? İsa kimdir? Ondan sonra kafanıza takılanalrı sorarsanız mutlulukla cevaplarız.
Size bir örnek:
Tanrı üçlü-birliktir. Tanrı Ruhtur. Tanrı insanı (Ruh olarak) kendi benzerliğinde yaratmıştır. Ruh üçlü birliktir Tanrıya benzediği için.
İrademiz - Zekamız - Hafızamız. Tanrıda Babadır (özü), Oğuldur(sözü) , Kutsal Ruhtur (gücü)
Bu gibi teolojik konuları öğrenmeden oturup çelişki aramayın derim gerçeklerden ve olayın özünden uzaklaşırsınız. Sadece araştırıyor olsanız bile zamanınız boşa gitmesin.
Tanrı'yı gören oldu mu?
Tanrı'nın Zırhını Kuşanın
Ef.6:10-18
FORUMA ÜYE OLUN! /
Tanrı'yı gören oldu mu?

28-12-11, 20:29
OylesineBiri
Cevabî yorumlar için teşekkür ederim.
Tanrı'yı gören oldu mu?
FORUMA ÜYE OLUN! /
Tanrı'yı gören oldu mu?

28-12-11, 21:05
admin1 Ken Block
Buradaki mesajlara müdahale etmemiz şarttır çünkü;
"Tek Allah'a inanan
hristiyanlar" ifadeniz ile "Allah rasulünden hadisler" ifadeniz aynı paragrafta geçmektedir.
Bu bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilir. Bize göre "Allah rasulünden hadisler" yoktur. Bu cümlenizde kullandığınız "Allah" kelimesi genel anlamda ilah, tanrı, yaratıcı, rab değil, spesifik olarak Kuran/İslam/Muhammed inancındaki "Allah"ı kast eder ve özel isim olur.
Oysaki ilk cümlenizdeki "Allah" kelimesinin kullanımı genel olarak ilah, tanrı, yaratıcı, rab anlamına gelmektedir.
Bu yüzden karışıklık olmaması için,
hristiyanlarla ilgili tartışmalarda, genel olarak rab, ilah, tanrı, yaratıcıyı kast edeceğiniz zaman TANRI kelimesini kullanmanız daha iyi olur. Spesifik olarak bizim tanrımızı kast etmek isterseniz ise YHVH kelimesini kullanmanız daha iyi olur.
Tanrı'yı gören oldu mu?
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /
Tanrı'yı gören oldu mu?
Tanrı'yı gören oldu mu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.