Tanrı'yı görmek konusu
575 kez okundu,
2 kez cevaplandı. En son mesaj
admin1 Ken Block tarafından gönderildi.
Tanrı'yı görmek konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

01-01-12, 22:13
TK119
ALINTI: (Tanri'yi goren oldu mu?)
http://www.hristiyanforum.com/forum/...u-t330080.html
Sevgili kardesler,
Yukaridaki kilitlenmis tartismaya paralel olarak bu konuyu acma ihtiyaci duydum. Kisa bir analiz ile Tanri'yi sagken gormek mumkun mu anlayalim...
Kutsal Kitap'a baktigimiz zaman - Rab'bin kendi sozu olan Isa Mesih disinda - yasayan hic kimsenin diri Tanri'yi gormedigini
(Yuhanna 1:18) ve gorup de yasayamayacagini okuyoruz. Ancak, ayni Kutsal Kitap Musa'nin Rab ile yuz yuze gorustugunu soyler bize.
"RAB Musa`yla iki arkadaş gibi yüz yüze konuşurdu." (Cikis 33:11)
- Ayni bolumun 20. ayeti ise soyledir:
"Ancak, yüzümü görmene izin veremem. Çünkü yüzümü gören yaşayamaz." (Cikis 33:20)
- Yaratilis kitabinda da Yakup Rab'bi yuz yuze gordugunu soyler:
"Yakup, “Tanrı`yla yüzyüze görüştüm, ama canım bağışlandı” diyerek oraya Peniel*fn* adını verdi." (Yaratilis 33:30)
Shekinah
Yukaridaki ayetlerde asla celiski yoktur. Cunku gorulen Rab'bin kendi Ozu degil, ancak Ibranice'de "Shekinah" diye tanimlanan, O'nun yuceligi ve gorkemidir. Shekinah ayni zamanda Rab'bin fiziksel manifestosudur, O'nun varligigini (presence) ifade eder, ki insan tarafindan gorulebilecek tek sey budur. Shekinah kelimesi tum bu gizemi aciklayan Ibranice bir tanimdir; kelimenin kendisi Kutsal Kitap'ta yer almaz.
Ornekler:
1- Rab'bin yanan calilar araciligi ile konusmasi
(Yasanin Tekrari 4:12)
2- Manoah'in "
Rab'bin Melegi"ni = Tanri'yi gormesi
(Hakimler 13:21-22) Kutsal Kitap'ta "Rab'bin Melegi" diye kullanilan bir cok ifade sonrasinda Rab'bin kendisinin direkt olarak konustugunu goruyoruz. Bu da cogunlukla O'nun Shekinah'si diye ifade edilmektedir.
3- "Rab'bin Yuceligi" = Shekinah, Tapinak uzerine fiziksel olarak geldigini okuyoruz.
"Kâhinler Kutsal Yer`den çıkınca, RAB`bin Tapınağı`nı bir bulut doldurdu. Bu bulut yüzünden kâhinler görevlerini sürdüremediler. Çünkü RAB`bin görkemi tapınağı doldurmuştu. O zaman Süleyman şöyle dedi: “Ya RAB, karanlık bulutlarda otururum demiştin. Senin için görkemli bir tapınak, sonsuza dek yaşayacağın bir konut yaptım.” (1.Krallar 8:10-13)
RAB`bin Tapınağı O`nun görkemiyle dolunca kâhinler tapınağa giremediler. Gökten yağan ateşi ve tapınağın üzerindeki RAB`bin görkemini gören İsrailliler avluda yüzüstü yere kapandılar.. (2.Tarihler 7:2-3)
Isa Mesih (Rab'bin Soz'u = Shekinah?)
"Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı`yla birlikteydi ve Söz Tanrı`ydı. Söz, insan olup aramızda yaşadı. O`nun yüceliğini Baba`dan gelen, lütuf ve gerçekle dolu biricik Oğul`un yüceliğini gördük." (Yuhanna 1:1 & 1:14)
Rab`bin gününde Ruh`un etkisinde kalarak arkamda borazan sesine benzer yüksek bir ses işittim. Ses, “Gördüklerini kitaba yaz ve yedi kiliseye*, yani Efes, İzmir, Bergama, Tiyatira, Sart, Filadelfya ve Laodikya`ya gönder” dedi. Bana sesleneni görmek için arkama döndüm. Döndüğümde yedi altın kandillik ve bunların ortasında, giysileri ayağına kadar uzanan, göğsüne altın kuşak sarınmış, insanoğluna benzer birini gördüm. Başı, saçı ak yapağı gibi beyaz, kar gibi bembeyazdı. Gözleri alev alev yanan ateşti sanki. Ayakları, ocakta kor haline gelmiş parlak tunca benziyordu. Sesi, gürül gürül akan suların sesi gibiydi. Sağ elinde yedi yıldız vardı. Ağzından iki ağızlı keskin bir kılıç uzanıyordu. Yüzü bütün gücüyle parlayan güneş gibiydi.O`nu görünce, ölü gibi ayaklarının dibine yığıldım. O ise sağ elini üzerime koyup şöyle dedi: “Korkma! İlk ve son Ben`im. Diri Olan Ben`im. Ölmüştüm, ama işte sonsuzluklar boyunca diriyim. Ölümün ve ölüler diyarının anahtarları bendedir. (Vahiy 1:10-18)
Pavlus Isa Mesih hakkinda soyle yaziyor:
"Görünmez Tanrı`nın görünümü, bütün yaratılışın ilk doğanı O`dur." (Kolesseliler 1:15)
"Kuşkusuz Tanrı yolunun sırrı büyüktür. O, bedende göründü, Ruh`ça doğrulandı, Meleklerce görüldü, Uluslara tanıtıldı, Dünyada O`na iman edildi, Yücelik içinde yukarı alındı." (1 Tim 3:16)
PEKI İsa'nin kendisi ne diyor konuyla ilgili?
"Isa “Filipus” dedi, “Bunca zamandır sizinle birlikteyim. Beni daha tanımadın mı? Beni görmüş olan, Baba`yı görmüştür. Sen nasıl, `Bize Baba`yı göster` diyorsun?" (Yuhanna 14:9)
Saygilar & Esenlikler..
Tanrı'yı görmek
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Tanrı'yı görmek

29-03-12, 16:57
admin1 Ken Block
Sevgili kardeşimizin yazısına ek olarak, internetten bir alıntı
Soru: Tanrı’yı gören olmuş mudur?
Yanıt: Kutsal Kitap bizlere, Rab İsa Mesih hariç kimsenin Tanrı’yı görmediğini söyler (Yuhanna 1:18). Tanrı, Mısır’dan Çıkış 33:20’de şöyle bildirir: “Ancak, yüzümü görmene izin veremem. Çünkü yüzümü gören yaşayamaz.” Bu ayetler, Tanrı’yı “gören” çeşitli insanları tanımlayan diğer ayetleri yalanlıyor gibi gözükür. Örneğin, Yaratılış 33:19-23 Musa’nın Tanrı’yla “yüz yüze” konuştuğunu tanımlar. Eğer kimse Tanrı’nın yüzünü görüp de yaşamamışsa Musa, Tanrı’yla nasıl “yüz yüze” konuşmuştu? Bu durumda, “yüz yüze” sözü, onların Tanrı’yla çok yakın bir ilişki içinde olduğunu gösteren bir mecazdır. Tanrı ve Musa birbirleriyle güzel bir sohbete dalmış iki insan gibi konuşuyordu.
Yakup, Yaratılış 32:30’da Tanrı’nın bir melek olarak görünüşünü görmüştü, Tanrı’yı gerçekten görmemişti. Şimşon’un anne babası, Tanrı’yı gördüklerini anladıklarında dehşete düşmüşlerdi (Hakimler 13:22), ama onlar Tanrı’nın sadece bir melek olarak görünüşünü görmüşlerdi. İsa, Tanrı’nın beden almış haliydi (Yuhanna 1:1, 14) bu yüzden insanlar O’nu gördüklerinde Tanrı’yı görüyorlardı. Bu yüzden, evet, Tanrı “görülebir” ve birçok insan Tanrı’yı “görmüştür.” Aynı zamanda kimse Tanrı’nın bütün yüceliğinde vahyedilişini görmemiştir. Düşmüş insansal konumumuzda, eğer Tanrı Kendisini bize tamamen vahyetseydi, bizler yanıp yok olurduk. Bu yüzden Tanrı Kendini örter ve bize O’nu “görebileceğimiz” biçimlerde görünür. Ancak bu, Tanrı’yı bütün yüceliği ve kutsallığı görünen bir şekilde görmekten farklıdır. İnsanlar Tanrı hakkında görümler, Tanrı’nın görüntülerini ve görünümlerini görmüşlerdir ama hiç kimse Tanrı’yı asla bütün doluluğunda görmemiştir (Mısır’dan Çıkış 33:20).
Tanrı'yı görmek
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Tanrı'yı görmek

29-03-12, 16:58
admin1 Ken Block
TANRIYI GÖRMEK
Peder: Dimyan Yakupoğlu
Insan bu çağdaş ve dağınık hayatta, Tanrı’nın insan olup bir bakireden doğduğuna nasıl iman edebilir? Mesih’e iman eden bir dine nasıl ve ne kadar güvenebilir? O insan, ne Mesih’i gördü ne de onunla yaşadı. Onu sadece Kutsal Kitaplardan tanıdı.
CEVAP: Insan’ın, beşeri ve insani gücüyle bunlara iman etmesi çok zor dur, çünkü beşeri akıl özellikle dini konularda bir noktaya kadar sınırlıdır, o noktanın ötesine gidebilmesi için kesinlikle Kutsal Ruh’un gücünü kullanması gerekir, lakin Tanrı’nın gücü ve Kutsal Ruh’un nimetiyle mümkündür. ( insan nezdinde mümkün olmayan Tanrı nezdinde mümkündür ). Her insan, ben Mesih’i görmedim, onunla yaşamadım, onu tanımıyorum ona nasıl iman edebilirim? diyebilir ve her insanın en doğal hakkıdır.
Mesih’in elçisi olan Tomas, görmeden iman etmem dedi. Mesih ile yaşayan ve onun bütün mucizelerine ( hastalara şifa verme, körün gözlerini açma, cüzamlılara şifa verme, ölüleri diriltme vs… ) tanıklık eden Tomas görmeden iman etmem diyorsa, biz onu hiç tanımayan, görmeyen his etmeyen insanların demesi gayet normaldir. O zaman soru, Tanrı’yı nasıl görebilirim? Tabiî ki bu cevap Kutsal Kitapta mevcuttur. Çünkü Mesih, iyi niyetli ve temiz kalpli olan insanların Tanrı’yı görebileceklerini ifade etmiştir. (Ne mutlu yüreği temiz olanlara Çünkü onlar Tanrı'yı görecekler. matta 5:8 )
TANRI’YI GÖRMEK: Tanrıyı gören ve hisseden tek organımız kalptir, eğer onu günahtan ve bu hayattaki tutkulardan ( tv…internet….içki....kuma r…..uyuşturucu vs.. ) temizlersek ve ruhumuzu ( dua, oruç, sevgi ve merhametle ) beslersek, kuşkusuz Tanrı’yı hissedip görebiliriz.
Yaşadığımız bu teknoloji asrında her evde tv ve internetin bulunması gayet doğaldır lakin bu teknolojinin bağımlısı olursak ve zamanımızın büyük bir payını ona ayırırsak bu bir tutku olup günaha dönüşebilir. Yani her birimiz akşamları saatlerce tv izleyip yada internet aracılığıyla çeşitli oyunlar oynayıp akşam duasına zaman ayırmazsak bu teknoloji maalesef günaha dönüşür. Içkiye gelince: içki
hristiyanlıkta günah değildir ve bunu biz gene Kutsal Kitabın bu ayetinden açıklayacağız ( Yüreklerini sevindiren şarabı, Yüzlerini güldüren zeytinyağını, Güçlerini artıran ekmeği hep sen verirsin mezmur, Zebur 104:15 ) aynı zamanda Rab Mesih son akşam yemeğinde şarabı alıp öğrencilerine: alın hepiniz bundan için demiştir, lakin sarhoş olmak kesinlikle her din ve mezhepte olduğu gibi bir günahtır. Çünkü sarhoş olan bir insan bilinçsiz davranır ve ne konustuğunu bilmez ve bu bilinçsizliği ile insanlara ciddi zararlar verebilir.
Kumara gelince: kumar da aynı şekilde ölümcül bir günah sayılabilir, kumar oynayan bir insan sadece kendine değil ailesine de zarar verir. Kumar oynamanın sonu kesinlikle açlık ve sefalettir ve bu açlık ve sefalete bütün aile fertleri katlanmak zorunda kalabilirler. Ayrıca kumarı seven bir insan Tanrı’ya yakın olamaz çünkü o insanın zihni sadece kumar oyunlarına odaklanır.
Yani Tanrı’yı görmenin kuralları da vardır. Kalbimizi ancak tövbe ve saygı ile temizleyebiliriz. Bunu nasıl tahkik edebiliriz? Eğer
Incil de sözü geçen bu adam gibi davranırsak bu olayı tahkik edebiliriz. Adam Mesih’in yanına gelip diz çüktü ve şöyle dedi: efendim oğluma merhamet eyle. Yani hasta olan oğluma merhamet eyle, şifa ver. Bizimde ruhsal hastalıklarımız çoktur, zihnimiz kör, kalbimiz şefkatsiz ve ruhumuz dağınıktır.
Ne yapmamız gerekiyor? Bu adam gibi Mesih’in önünde diz çöküp, ya Rab sana iman etmeyen ve senin varlığını hissetmeyen kalbime, zihnime ve ruhuma acıma eyle diyecek miyiz? Çünkü
hristiyanlıkta insan öncelikle kendini ruhsal hastalıklarından arındırması gerekir. Kilisenin aziz pederleri ruhsal hastalıkların beden hastalıklarından daha büyük önem taşıdıgını, kitaplarında ifade etmişlerdir. Buna da aynı zamanda Kutsal Kitaptan cevap verebiliriz. Mesih hastalara şifa vermeden önce şu ifadeyi kullanmıştır. Günahların bağışlandı istediğin gibi olsun ( iman ettiğin gibi olsun ).
Evet eğer bunu gerçekten saygıyla uygularsak, Tanrı’nın nimeti bize şifa vermek için üzerimizde olacaktır ve nefsimizi ölülerden dirilmiş gibi his edeceğiz, ( çünkü Tanrı’dan uzak olan ve onu his etmeyen ve yüreğini kalbini kötülüklerden arındırmayan her insan manevi bakımdan ölmüştür) . O zaman sadece Mesih’in ölüler diyarından dirildişini değil, bizimde ölüler ( günahlar ) diyarından dirildişimizi anlayacağız. O zaman sadece Mesih’in Beytlehem kentinde doğduğunu değil, bizim yüreğimizde de doğduğunu his edeceyiz. O zaman Mesih’in sadece Kutsal Kitapta yazılan mucizelerini değil, bu hayatta onun gücüyle günlük olarak yapacağımız mucizeleri his edeceyiz. Tanrı bu durumda sadece göklerde değil, yüreğimizde de olacaktır, öyle ki daima onunla yaşayıp onu hissedip hakikatini görelim.
O zaman yapılacak ne kaldı? Mesih’e saygıyla gidip bütün günahlarımızı itiraf etmemiz kaldı.
Bunları uygulamamız için Mesih’i nerede görebiliriz? Onu kilisenin kutsal gizemlerinde görebiliriz.
Günahlarımızı itiraf ettiğimizde, ruhsal hastalıklarımızdan arınmış olup gözkapaklarımızın üzerindeki karanlık örtüyü çekmiş oluruz, öyle ki hayatımızda ve imanımızda var olan Mesih’in gerçek nurunu görelim.
http://www.oodegr.com/tourkika/psyxo...etha_theon.htm
Tanrı'yı görmek
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Tanrı'yı görmek
Tanrı'yı görmek konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.