Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı? konusu
1893 kez okundu,
10 kez cevaplandı. En son mesaj
hiram tarafından gönderildi.
Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>

25-01-12, 04:11
hiram
Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı, Tevrat'ın ulaşamadığı kişiler günahkar sayılıyorlar mıydı, direk cehenneme mi gidiyorlardı ?
Arkadaşlar sadece Tevrat ayetleriyle -bilginiz varsa- cevap verir misiniz, zaten İncil'de bu tip ayetleri biliyorum. Ama bana Tevrat ayetleri lazım.
Teşekkürler
Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

25-01-12, 18:05
FormerlySaul
|
|
tullga
|
Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı, Tevrat'ın ulaşamadığı kişiler günahkar sayılıyorlar mıydı, direk cehenneme mi gidiyorlardı ?
Arkadaşlar sadece Tevrat ayetleriyle -bilginiz varsa- cevap verir misiniz, zaten İncil'de bu tip ayetleri biliyorum. Ama bana Tevrat ayetleri lazım.
Teşekkürler
|
Kardeşim Tevrat ve Yasalar İncil ile tamamlandı.
İncilden önce çok belirgin bir "öbür dünya" inancı yoktu. Hala günümüzdeki yahudilerde yok.
Ferisiler dirilişe inanırdı, sadukiler inanmazdı.
Bayağı gölgede kalan bir öbür dünya inançları var. Dirilişte günahkarlar cennete giremiyecekler hiç diriltilmeyecek gibi inançları var bazı yahudilerin şu an.
Dolayısı ile özellikle cehenneme gitmek vs. gibi durumlar yazıcağını hiç sanmıyorum.
Mesih den önce ölenleri zaten İsa ölüler ülkesinde kaldığı 3 günde kurtardı (cennetlik olanları diyelim kıriteri neydi bilemeyiz Tanrı'nın bileceği birşey o). O yüzden şu saatten sonra İncilde okuduğun hükümler geçerlidir. Kutsal Kitap
hristiyanlık inancında bir bütündür. Tevratta bir çok şeyi bulamıyabilirsin çünkü onu tamamlayan Mesih oldu.
Diğer türlü soruyorsan(
Hristiyanlıkta n bağımsız) bir Yahudi din adamı bulup sorman gerekecek. :)
Sevgiler.
Tanrı'nın Zırhını Kuşanın
Ef.6:10-18
FORUMA ÜYE OLUN! /

27-01-12, 15:14
hiram
|
|
FormerlySaul
|
|
|
tullga
|
Teşekkürler
|
Kardeşim Tevrat ve Yasalar İncil ile tamamlandı.
İncilden önce çok belirgin bir "öbür dünya" inancı yoktu. Hala günümüzdeki yahudilerde yok.
Ferisiler dirilişe inanırdı, sadukiler inanmazdı.
Bayağı gölgede kalan bir öbür dünya inançları var. Dirilişte günahkarlar cennete giremiyecekler hiç diriltilmeyecek gibi inançları var bazı yahudilerin şu an.
Dolayısı ile özellikle cehenneme gitmek vs. gibi durumlar yazıcağını hiç sanmıyorum.
Mesih den önce ölenleri zaten İsa ölüler ülkesinde kaldığı 3 günde kurtardı (cennetlik olanları diyelim kıriteri neydi bilemeyiz Tanrı'nın bileceği birşey o). O yüzden şu saatten sonra İncilde okuduğun hükümler geçerlidir. Kutsal Kitap hristiyanlık inancında bir bütündür. Tevratta bir çok şeyi bulamıyabilirsin çünkü onu tamamlayan Mesih oldu.
Diğer türlü soruyorsan(Hristiyanlıkta n bağımsız) bir Yahudi din adamı bulup sorman gerekecek. :)
Sevgiler.
|
Aslında dolaylı olarak bu mesajı çıkarabiliyoruz Tevrat'tan.
Şu ana kadar okuduğum kısımlarda doğrudan ''Uyarıcı gitmeyen kavme zulmedilmez'' denmediyse de, ''Zulmedilir'' hiç denmiyor.
Mesela Şabat Günü yasası geldiğinde bu yasayı duymamış olan milletler varsa, onlar tanrının şu ayetlerinde anlatıldığı gibi adil yargılanmalılar:
Mez.9: 7 Oysa RAB sonsuza dek egemenlik sürer, Yargı için kurmuştur tahtını;
Mez.9: 8 O yönetir doğrulukla dünyayı, O yargılar adaletle halkları.
Mez.9: 9 RAB ezilenler için bir sığınak, Sıkıntılı günlerde bir kaledir.
Tanrı adil olduğuna göre yasa ulaşmayan kişiler o yasalardan sorumlu tutulmamalıdır mantıken, Musa diye birinin yaşadığını bile bilmeyen kişi ''Musa'ya iman etmek zorunda olmamalıdır o zaman'' çünkü o zaman adalet olmazdı, ama Tevrat ben adaletliyim diyor.
Ayrıca, Yunus bölümünde bazı ipuçları var, Tanrı Yunus'u Ninova halkını uyarması için gönderiyor ( Ninova halkının kötülükleri artmış ). Yunus gidiyor ve şehri uyarıyor, şehir de uyarıya olumlu yanıt veriyor,
Yun.3: 5 Ninova halkı Tanrı'ya inandı. Oruç* ilan ederek büyüğünden küçüğüne hepsi çula sarındı.
Sonra tanrı da onları bağışlıyor:
Yun.3: 10 Tanrı Ninovalılar'ın yaptıklarını, kötü yoldan döndüklerinigörünce, onlara acıdı, yapacağını söylediği kötülükten vazgeçti.
Gördüğünüz gibi uyarıcı ( Yunus ) gitmeden önce onları yok etmedi, uyarıcıya olumlu yaklaştıkları için sonradan da onları bağışladı tanrı.
Tanrı adil olduğuna göre, Tevrat tanrının yasası olduğuna göre o zaman herkes için de tanrının yasası bu olmalıdır, çünkü tanrı ayrımcılık yapmaz:
Yas.10: 17 Çünkü Tanrınız RAB, tanrıların Tanrısı, rablerin Rabbi'dir.O kimseyi kayırmayan, rüşvet almayan, ulu, güçlü, heybetli Tanrı'dır.
Yas.10: 18 Öksüzlerin, dul kadınların hakkını gözetir. Yabancıları sever, onlara yiyecek, giyecek sağlar.
Yas.10: 19 Siz de yabancıları seveceksiniz. Çünkü Mısır'da siz deyabancıydınız.
Yani yasaları herkes için geçerlidir...
Sonra Yunus pişman oluyor:
Yun.4: 1 Yunus buna çok gücenip öfkelendi.
Yun.4: 2 RAB'be şöyle dua etti: "Ah, ya RAB, ben daha ülkemdeyken böyle olacağını söylemedim mi? Bu yüzden Tarşiş'e kaçmaya kalkıştım. Biliyordum, sen lütfeden, acıyan, tez öfkelenmeyen, sevgisi engin, cezalandırmaktan vazgeçen bir Tanrı'sın.
Yun.4: 3 Ya RAB, lütfen şimdi canımı al. Çünkü benim için ölmek yaşamaktan iyidir."
Yun.4: 4 RAB, "Ne hakla öfkeleniyorsun?" diye karşılık verdi.
Yun.4: 5 Yunus kentten çıktı, kentin doğusundaki bir yerde durdu.Kendisine bir çardak yaptı, gölgesinde oturup kentin başına neler geleceğini görmek için beklemeye başladı.
Yun.4: 6 RAB Tanrı Yunus'un üzerine gölge salacak, sıkıntısını giderecek bir keneotu sağladı. Yunus buna çok sevindi.
Yun.4: 7 Ama ertesi gün şafak sökerken, Tanrı'nın sağladığı bir bitki kurdu keneotunu kemirip kuruttu.
Yun.4: 8 Güneş doğunca Tanrı yakıcı bir doğu rüzgarı estirdi. Yunusbaşına vuran güneşten bayılmak üzereydi. Ölümü dileyerek, "Benim için ölmek yaşamaktan iyidir" dedi.
Yun.4: 9 Ama Tanrı, "Keneotu yüzünden öfkelenmeye hakkın var mı?"dedi. Yunus, "Elbette hakkım var, ölesiye öfkeliyim" diye karşılık verdi.
Burası konumuzla ilgili değil ama son ve EN ÖNEMLİ AYETLERİ açıklaması açısından veriyorum.
Ayetleri daha net anlayan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, bu 9 ayetten (
Yun.4:1,2,3,4,5,6,7,8,9) benim anladığım şu; Yunus Peygamber tanrı şehre acımaz diye düşünüp şehirden kaçtı, ama tanrı şehri bağışlayınca Yunus ''Sen zaten bağışlayıcı bir tanrıydın, bağışlayıcılığından şüphe ettiğim için üzgünüm, pişman oldum, keşke canımı alsan'' diyor, üzülmüş yani. Sonra tanrı ona gölgelik bitki verince sevindi ( tanrı beni bağışladı dedi ), ama tanrı o bitkiyi böceğe yedirince Yunus tekrar üzüldü.
Her neyse, EN ÖNEMLİ AYETLER:
Yun.4: 10 RAB, "Keneotu bir gecede çıktı ve bir gecede yok oldu" dedi, "Sen emek vermediğin, büyütmediğin bir keneotuna acıyorsun da,
Yun.4: 11 ben Ninova'ya, o koca kente acımayayım mı? O kentte sağını solundan ayırt edemeyen yüz yirmi bini aşkın insan, çok sayıda hayvan var."
Ayette ''Sağını solundan ayırt edemeyen'' kişilerden bahsediliyor, bunlar kendilerine uyarıcı gelmemiş Ninova halkıdır, sağlarını sollarından ayırt edemiyorlar çünkü tanrısal yasaları yoktu, Tanrı bu yüzden diyor ki ''Ben onlara acımayayım mı?''.
Yani Sevgili Saul :) aslında var, ben şimdi bir arkadaşımla münazara halindeyim ve bu cevabı ona vermem gerekiyor. Sizlerin aklında hazır bilgi vardır belki diye size sormuştum, ama 2 gündür Tevrat'ın bitirmediğim bölgelerini okuyarak cevabı kendim buldum sayılır.
Daha çok ayetler de bulursam ( aslında bunlara benzer çok ayet var ), sizinle de paylaşırım.
Sevgiler
FORUMA ÜYE OLUN! /

28-01-12, 03:44
admin1 Ken Block
Siz bir
hristiyan olmadığınız halde
Hristiyan kutsal kitapları üzerinde başkaları ile münazara mı ediyorsunuz?
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /

28-01-12, 04:04
admin1 Ken Block
Forum Kuralları'na aykırı olmasına rağmen "ısmarlama" soru sorduğunuz için böyle garip bir durum meydana geliyor.
Bahsettiğiniz konunun cevabı İncil'de yer alıyor.
Ayrıca Yunus üzerinden yaptığınız yorumlar da kişisel yorumlarınızdır, o halkların kurtuluşuna dair ilgili ayetlerde bir veri yoktur. Ek olarak siz ne bir Yahudi ne de bir
hristiyan olmadığınızdan zaten bu ayetler üzerine ne mantık yürütebilirsiniz ne de yorum yapabilirsiniz.
Yönteminiz tamamen kişisel ve yanlış bir yoldur.
Tanrı'nın belirtmediği şeylere dair ne Yahudilerin ne de
hristiyanların yorum üretmesi uygun değildir, bunların takdiri Tanrı'ya aittir, siz bu iki gruptan da olmadığınız halde bunu yapmaya çalışmaktasınız.
Önerimiz; öncelikle Kutsal Kitap'ı olduğu gibi okumanızdır. Kendi mantık ve yorumlarınızı katmadan, doğal olarak, Kutsal Kitap'ın kendi mantık ve yorumunu kendiliğinden ortaya çıkarmasını bekleyerek okumalısınız.
Son olarak tekrar edelim ki yürüttüğünüz mantık da yanlıştır.
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (15 HAZİRAN)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /
Tevrat'ta, Tevrat'ın ulaşamadığı kavimlerin durumu var mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>