The New American Bible önsözü konusu
269 kez okundu,
1 kez cevaplandı. En son mesaj
OylesineBiri tarafından gönderildi.
The New American Bible önsözü konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

28-12-11, 20:51
OylesineBiri
Herkese selam olsun..
Musevi ve İsevi'lerce Eski Ahit'in ilk 5 kitabının Musa aleyhisselam tarafından yazıldığı söylenir.
Büyük bir şaşkınlık içerisinde okuduğum bir belgeyi sizinle paylaşmak ve yorumlarınızı almak istiyorum.
Papa 2. J. Paul'ün onayıyla, Katolik Kilise tarafından hazırlatılan, Papalığın resmi mührünü taşıyan 1986 baskılı "The New American Bible"daki Tevrat önsözü şu şekildedir.
Not: Tamamen alıntıdır.
""... Beş kitap boyunca yayılarak, Yahovacı, Elohimci, Kahinler ve Yasanın Tekrarı olarak anlatılan kaynaklar kolaylık açısından, Y, E, K ve T. olarak kısaltılmışlardır.
Her biri Tevrat'a kendisine has özelliklerini, kendine has teolojik bakış açısını getirmektedir... Yahovacıi Tanrı'nın kendini onunla İsrail'e ifşa ettiği Yahova ismini tercih eder. Elohimci, Tanrı için genel kapsamlı bir isim olarak Elohim'i tercih eder. Yahovacı somuttur, hayal gücü kuvvetlidir ve teolojik yaklaşımında insanbiçimcidir. Örneğin; Yaratılış 2'deki Yaratılış hikayesi ve Yaratılış 1'deki Kahinler versiyonu ile kıyaslanınca görüldüğü gibi. Elohimci, daha temkinli ve ahlakidir. Soy kütüklerini vurgulayan Kahinler bölümünün tonu, ciddi olarak daha teolojiktir. Yasanın Tekrarı'nın yaklaşımı ise Yasanın Tekrarı 5:11'deki yoğun nasihat üslubu ve ibadetin Kudüs Mabedinde merkezileştirilmesi benzeri uyguladığı prensipler ile karakterleşmiştir. Ancak, beş kitabın bu analizi bile bir basitleştirmedir. Çünkü bu değişik kaynakların arasında tam bir kesinlikle ayırım yapmak her zaman mümkün değildir. Gerçek şu ki bu bireysel anlatıların her birisi daha eski bir materyalle birleşiktir. Yahovacı'nın kendisi bir hikaye toplayıcısı ve derleyicisiydi. Onun anlatısı, yeniden biçimlendirilmiş olan çok sayıdaki birbirinden ayrı ve farklı hikayelerle yapılmıştır ve şu anda yer aldıkalrı çerçeveye göre mana kazanmışlardır. Öğreğin; Yaratılış 22'deki İbrahim ve İshak hikayesi. Kişi Y. ve K. anlatılarındaki pek çok bireysel birimleri hesaba katmak zorundadır. Şu anki.... anlatının içinde bir araya getirilmeden önce onların kendilerine ait tarihleri ve çevre koşulları vardı.
Bu, beş kitabın gelişmesinde Musa'nın rolünü inkar etmek değildir.
Onu, kitapların modern madana yazarı olarak tanımadığımız gerçektir.""
The New American Catholic Bible
Yönetim Notu: Bir soru sormamışsınız sevgili müslüman kardeşim.
The New American Bible önsözü
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

28-12-11, 21:02
OylesineBiri
Katolik Kilise tarafından 1986 yılında Tevrat'ı oluşturan ilk 5 kitabın yalnızca Musa aleyhisselam tarafından yazılmadığı söyleniyor. Peki hangisi doğru ? Bunu merak ediyorum.
Yönetim Notu: Musa peygamber tarafından "kaleme alınmıştır" şeklinde okursanız daha rahat anlayabilirsiniz.
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
The New American Bible önsözü konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil