| HRİSTİYAN FORUM
> Soru Panosu
: Üçlü birlik öğretisi konusu 687 kez okundu, 2 kez cevaplandı. En son mesaj lostlost tarafından gönderildi. Üçlü birlik öğretisi Sevgili Groftard ben yeni Hristiyan oldum . Bana üçlü birlik öğretisini anlatabilir misiniz ? Üçlü birlik öğretisi
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Üçlü birlik öğretisi konusu 687 kez okundu, 2 kez cevaplandı. En son mesaj lostlost tarafından gönderildi.
Değerli agedepetrus,
Sorunuz için teşekkür ederim ve cevap yazmam zaman aldığı için özür dilerim. Siteyi her gün kontrol etmediğim için ancak görebildim. Daha fazla sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin bu köşeyi daha sık kontrol edeceğim.
Üçlü Birlik Tanrı’nın doğasını dilegetirmesi bakımından Hristiyanlığın temel öğretilerinden birisidir. Üçlü Birlik’e inanmayan kişilerin kendisini doğru bir biçimde Hristiyan olarak tanımlaması mümkün değildir.
Bunun çok tanrılık anlamına gelmediği Hristiyanlar tarafından her fırsatta dile getirilse de özellikle Müslümanlar Hristiyanlığı çok tanrılı bir dinmiş gibi sunup, dünyanın en büyük ve tek gerçek tek tanrılı dinine kendi hatalı tanımlarının üzerinden saldırmakta bir sorun görmemektedir.
Üçlü Birlik kısaca üç ayrı kişinin tek özdeki birliğidir. Tek öze (Tanrı özü) sahip bu kişiler Baba, Oğul, Kutsal Ruh’tur. Bir şeyin özü o şeyin ne olduğunu belirler. Örneğin tüm insanlar insanlık özüne sahiptir ve tüm maymunlar maymun özüne sahiptir. Üçlü Birlik tanımındaki kişi sözcüğü karışılıklara yol açmaktadır. Çünkü biz üç kişi deyince birbirinden ayrı ayrı varolan, ayrı olan üç bireyden söz ederiz, ancak Tanrı birbirinden ayrı üç kişi değil, birbiriyle aynı öze sahip üç kişinin birliğidir. Bunu anlamak insan aklı için olanaksızdır ancak binlerce yıl içinde bazı örnekler verilegelmiştir. Bu örneklerin hepsi eksiktir ve aslında tam olarak Üçlü Birlik’i açıklayamazlar, sadece bir fikir verebilirler. En basit örnekler arasında şunlar sayılabilir: bir erkeğin çocuklarına göre baba, karısına göre koca, annnesine göre çocuk olması. Suyun katı, sıvı ve gaz hallerinde ulunması. Dediğim gibi bu örnekler eksiktir. Birincisi eksiktir çünkü Tanrı başkalarıyla olan ilişkisi bakımından farklı kişiler olarak algılanmaz. İkincisi de eksiktir çünkü Tanrı aynı anda üç kişidir, tek kişinin çeşitli zamandaki halleri değil.
Üçlü Birlik anlaşılması güç, hatta bazılarına göre imkansız olsa da, aslında Tanrı hakkında söylediğimiz diğer özelliklerin de anlaşılması zordur. Örneğin insan zihni sonsuz diye bir kavramı anlayamasa da Tanrı için sonsuzdur deriz. Çok çok çok çok büyük bir şeyi hayal edebiliriz ama sonsuz diye bir kavramı aklımız almaz. Müslümanlar da kendi tanrılarını sonsuz olarak tanımlayıp, herhangi bir varlığın sonsuz olması iddiasından rahatsızlık duymazken Tanrı’nın Üçlü Birlik olması nedense sorun olmaktadır. Sonsuzu anlıyormuş gibi yapmaktan çekinmeyen bir zihniyet Üçlü Birlik’i duyunca birden bütün anlayış yeteneğini kaybedebilmektedir.
Son olarak hatırlatmak istiyorum ki, Hristiyanlık tek tanrılı bir dindir ve Üçlü Bilik olan Tanrımız YHWH tek Tanrı’dır. Dünyanın en büyük ve ciddi inancı olan Histiyanlığın çok tanrılıymış gibi sunulmaya çalışılması sadece bunu yapanların cehaletini gösterir.
Üçlü Birlik Kutsal Kitap boyunca çeşitli ayetlerde karşımıza çıkar, tek bir ayetten ya da bir iki ayetten yola çıkılarak ortaya koyulmamıştır. Bu ayetlerden birisi olan Matta 28:19 en açıklarından birisidir: Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin; onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin.
Güzel günler :)
Bu konuda ben de çoğu kez zorlanıyorum. Yani zihnimde canlandırırken bilhassa dua ederken örneğin İsa Mesih'e sevgimi zihnimde dillendirirken birden aklıma Baba olgusu geliyor ve sanki bir başka tanrı varmış gibi zihnimin bulandığı oluyor. Doğduğundan bugüne Hristiyanlık öğretisiyle büyümüş olanlar için bu algı yıllar içinde sağlıklı bir şekilde oturuyor belki ama benim gibi bir başka inancın içinde büyümüş ve ne kadar reddederse reddetsin ezberleri bozulmuş bireyler için sanıyorum ki bu algının oturması uzunca bir zamana bağlı.
Şu son zamanlarda diyalog kurduğum müslümanlar sadece Hristiyanlığı çok tanrılı ilan etmekle kalmıyor "İsa nasıl oluyor da Tanrı'nın oğlu olabiliyor" temelinden girip özünde sapkınlıkla da suçluyorlar. Ne düşündüklerine ve neyi nasıl "algıladıklarına(!)" kafa yormamanın en sağlıklısı olduğuna karar verdim.
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Yetersiz de olsa 2 örnek oldukça zihin açıcıydı. Benim de aydınlanmama vesile oldunuz.
Üçlü Birlik nedir? Soru: Kutsal Kitap Üçlü Birlik hakkında ne öğretir?
Yanıt: Hıristiyanlığın Üçlü Birlik kavramının en zor yanı, bunu yeterli bir şekilde açıklamanın mümkün olmayışıdır. Üçlü Birlik, bir insanın açıklaması bir yana, anlaması tamamen imkânsız olan bir kavramdır. Tanrı bizden çok daha büyüktür, bu yüzden O’nu tamamen anlamayı beklememeliyiz. Kutsal Kitap, Baba’nın Tanrı, İsa’nın Tanrı ve Kutsal Ruh’un Tanrı olduğunu öğretir. Kutsal Kitap ayrıca bir tek Tanrı olduğunu da öğretir. Üçlü Birlik’in farklı kişilerinin birbirleriyle ilişkisi hakkında bazı gerçekleri anlayabilsek bile, nihai olarak bu konu insan aklı için anlaşılmazdır. Ancak bu, Üçlü Birlik’in doğru olmadığı ya da Kutsal Kitap’ın öğretilerini temel almadığı anlamına gelmez.
Üçlü Birlik, tek Tanrı’nın üç Kişi’de var olmasıdır....
Kutsal Üçlü Birlik hakkında düşüncelerim. Yazılarına çok değer verdiğim forum üyesi bir kardeşimizin son birkaç yorumsal yazısının bitiminde yer verdiği Baba,Oğul ve Kutsal Ruh üçlemesine yüklediği anlamlar çerçevesinde kendime bu bağlamda sorduğum soruyu sizinle paylaşmak istedim.
Adını vermeyeceğim değerli( kendisini tanımıyorum,Rab izin verirse bu forum vesilesiyle tanışmak isteyeceğim kişilerin başında geliyor)kardeşimi yargılamak ,yüklediği anlamları sorgulamak değil.Bilhakis imanımı konumlandırma anlamında bana düşünme fırsatı sağladı.İlahi kavramlara,yani imanlı kişiler olarak anlam yüklemek zordur.
Bu bağlamda şunu söyleyebilirim:
Baba KURTULUŞUM;Oğul KURTULUŞUMU insan bedeninde var olarak gerçek BABAMA yönelmemi sağladı(oğul babamdır zaten).Kutsal Ruh Baba ve OĞULU görmemi sağladı.Kutsal Ruh beni herdaim...
Üçlü Birlik hakkında sorular Merhabalar,
Ben nedenini anlamadığım bir şekilde kimseden görmeden, kimseden öneri almadan İncil alıp okumaya başladım. Sonra Eski Ahit' i okudum ve hala okuyorum. Tanrıyı arıyorum ve Tanrıyı tanımaya çalışıyorum ve bunun için sürekli dua ediyorum.
Kutsal Kitabı anlamak için Kutsal Ruh' un yardımı gerekli olduğunu bildiğim için her seferinde Kutsal Kitabı okurken dua ederek okuyorum. Eski Ahit' ten sonra birden Tanrıyı üçlü birlik içinde gördüm. Eski Ahit te üçlü birlik için herhangi birşey görmedim. Tabi henüz anlamamış da olabilirim fakat denk gelmedim. İsa Mesih' in Rab olduğu konusunda hala kesin iman etmiş değilim. İsa Mesih' in Rab olduğunu anlayabilsem hiç durmadan hemen iman edeceğim. Oğul karamını tam anlayamamıştım ve aynı şekilde Kutsal Ruh' u da pek kavrayamamıştım....
Üçlü Birlik Öğretisi Hakkında Tarihsel Bir İman Açıklaması ATANASIAN İMAN AÇIKLAMASI </pre>
</pre>
NOT: “Katolik” kelimesi, katolik mezhebi ile alakası yoktur, bu kelimenin kullanıldığı anlam metnin ilerleyen bölümlerinde zaten belirtilmektedir.</pre>
</pre>
(1) Her kim kurtulacak ise, her şeyden önce, katolik inancı kabul etmelidir;</pre>
</pre>
(2) Bu inancı bütünüyle ve yozlaştırmadan tutanlar dışında herkes şüphesiz ki, sonsuza dek yok olacaktır.</pre>
</pre>
(3) ve Katolik İnanç şudur: Üçlübirlikte tek bir Tanrı’ya ve birlik içindeki Üçlüğe tapınırız;</pre>
</pre>
Üçlü Birlik (Bytesize Theology) Üçlü Birlik
“Üçlü Birlik” kelimesi Kutsal Kitap’ta yer almaz, fakat bu kavram Kutsal Yazılar’da Yaratılış 1:26’dan (“Tanrı, ‘İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım’ dedi”) Matta 28:19’a (“Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim ola-rak yetiştirin. Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin.”) kadar her yerde mevcuttur. Üçlü Birlik, Tan-rı’nın “üçlüğü”; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh oluşudur. Bizler üç Tanrı’ya inanmıyoruz. Kutsal Yazılar sadece bir tek Tanrı olduğu konusunda oldukça açıktır (Yasanın Tekrarı 6:4; 1. Timoteos 2:5).
Bunun anlaşılması çok zor bir öğreti olduğu konusunda şüphe yoktur. 5. yüzyılın büyük Hristiyan liderlerinden Augustine, Üçlü Birlik öğretisi hakkında düşünmek için büyük bir zaman harcamıştır. Bir gün deniz kıyısında tek...
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil