Yasa'nın Tekrarı Kitabındaki Buyruklar konusu
1603 kez okundu,
9 kez cevaplandı. En son mesaj
FormerlySaul tarafından gönderildi.
Yasa'nın Tekrarı Kitabındaki Buyruklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

19-01-12, 11:08
cavanar
Yasa'nın Tekrarı Bölüm 25
1 Kişiler arasında bir sorun çıktığında, taraflar mahkemeye gittiğinde, yargıçlar davaya bakacak; suçsuzu aklayacak, suçluyu cezaya çarptıracaklar.
2 Eğer suçlu kişi kamçılanmayı hak ettiyse, yargıç onu yere yatırtacak ve önünde suçu oranında sayıyla kamçılatacak.
3 Suçluya kırk kırbaçtan fazla vurulmamalı. Kırbaç sayısı kırkı aşarsa, kardeşiniz gözünüzde aşağılanabilir.
4 Harman döven öküzün ağzını bağlamayacaksın.
5 Birlikte oturan kardeşlerden biri oğlu olmadan ölürse, ölenin dulu aile dışından biriyle evlenmemeli. Ölenin kardeşi dul kalan kadına gidecek. Onu kendine karı olarak alacak, ona kayınbiraderlik görevini yapacak.
6 Kadının doğuracağı ilk oğul, ölen kardeşin adını sürdürsün. Öyle ki, ölenin adı İsrail`den silinmesin.
7 Ama adam kardeşinin dul karısıyla evlenmek istemiyorsa, dul kadın kent kapısında görev yapan ileri gelenlere gidip şöyle diyecek: `Kayınbiraderim İsrail`de kardeşinin adını yaşatmayı kabul etmiyor. Bana kayınbiraderlik görevini yapmak istemiyor.
8 Kentin ileri gelenleri adamı çağırıp onunla konuşacaklar. Eğer adam, `Onunla evlenmek istemiyorum diye üstelerse,
9 kardeşinin dul karısı ileri gelenlerin önünde adamın yanına gidecek, onun ayağındaki çarığı çıkaracak, yüzüne tükürecek ve, `Kardeşine soy yetiştirmek istemeyen adama böyle yapılır diyecek.
10 Adamın soyu İsrail`de `Çarığı çıkarılanın soyu diye bilinecek.
11 Eğer iki adam kavgaya tutuşur da birinin karısı kocasını dövenin elinden kurtarmak için gelip elini uzatır, öbür adamın erkeklik organını tutarsa,
12 kadının elini keseceksiniz; ona acımayacaksınız.
Tevrat'taki şiddet içerikli ayetler hakkında birçok şey okudum evet, sitemizdeki her şeyi okudum ancak Tevrat'ı okumaktayken hala yanıtını bulamadığım bu ve bunun gibi ayetlerle karşılaşıyorum ve imanımın sarsılacağından korkuyorum. Bu ayetlerde çocuğu olmadan ölen adamın karısıyla, adamın kardeşinin evlenmesi gerektiği söyleniyor. Bu buyruk ne kadar doğru ya da İncil'e uygun mu? Bu ayetlerin mutlaka bir açıklaması vardır diye düşünüp hakikaten üstün bilgilere sahip olan siz büyüklerime sormayı uygun gördüm. Doğrusu, İncil okurken içime nasıl huzur ve ferahlık doluyorsa, Tevrat'ı okurken de içime -Tanrı affetsin- inanılmaz kötü hisler doluyor.
Tanrı Sözü'nü daha iyi anlayabilmek, yorumlayabilmek için her gün Rab'be dua ediyorum. Siz de bana dua eder ve bu gibi ayetlerin açıklamasında yardımcı olursanız çok sevinirim.
Rab'bin sevgisi sizinle olsun.
Yasa'nın Tekrarı Kitabındaki Buyruklar
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

19-01-12, 19:24
FormerlySaul
|
|
cavanar
|
Yasa'nın Tekrarı Bölüm 25
1 Kişiler arasında bir sorun çıktığında, taraflar mahkemeye gittiğinde, yargıçlar davaya bakacak; suçsuzu aklayacak, suçluyu cezaya çarptıracaklar.
2 Eğer suçlu kişi kamçılanmayı hak ettiyse, yargıç onu yere yatırtacak ve önünde suçu oranında sayıyla kamçılatacak.
3 Suçluya kırk kırbaçtan fazla vurulmamalı. Kırbaç sayısı kırkı aşarsa, kardeşiniz gözünüzde aşağılanabilir.
4 Harman döven öküzün ağzını bağlamayacaksın.
5 Birlikte oturan kardeşlerden biri oğlu olmadan ölürse, ölenin dulu aile dışından biriyle evlenmemeli. Ölenin kardeşi dul kalan kadına gidecek. Onu kendine karı olarak alacak, ona kayınbiraderlik görevini yapacak.
6 Kadının doğuracağı ilk oğul, ölen kardeşin adını sürdürsün. Öyle ki, ölenin adı İsrail`den silinmesin.
7 Ama adam kardeşinin dul karısıyla evlenmek istemiyorsa, dul kadın kent kapısında görev yapan ileri gelenlere gidip şöyle diyecek: `Kayınbiraderim İsrail`de kardeşinin adını yaşatmayı kabul etmiyor. Bana kayınbiraderlik görevini yapmak istemiyor.
8 Kentin ileri gelenleri adamı çağırıp onunla konuşacaklar. Eğer adam, `Onunla evlenmek istemiyorum diye üstelerse,
9 kardeşinin dul karısı ileri gelenlerin önünde adamın yanına gidecek, onun ayağındaki çarığı çıkaracak, yüzüne tükürecek ve, `Kardeşine soy yetiştirmek istemeyen adama böyle yapılır diyecek.
10 Adamın soyu İsrail`de `Çarığı çıkarılanın soyu diye bilinecek.
11 Eğer iki adam kavgaya tutuşur da birinin karısı kocasını dövenin elinden kurtarmak için gelip elini uzatır, öbür adamın erkeklik organını tutarsa,
12 kadının elini keseceksiniz; ona acımayacaksınız.
Tevrat'taki şiddet içerikli ayetler hakkında birçok şey okudum evet, sitemizdeki her şeyi okudum ancak Tevrat'ı okumaktayken hala yanıtını bulamadığım bu ve bunun gibi ayetlerle karşılaşıyorum ve imanımın sarsılacağından korkuyorum. Bu ayetlerde çocuğu olmadan ölen adamın karısıyla, adamın kardeşinin evlenmesi gerektiği söyleniyor. Bu buyruk ne kadar doğru ya da İncil'e uygun mu? Bu ayetlerin mutlaka bir açıklaması vardır diye düşünüp hakikaten üstün bilgilere sahip olan siz büyüklerime sormayı uygun gördüm. Doğrusu, İncil okurken içime nasıl huzur ve ferahlık doluyorsa, Tevrat'ı okurken de içime -Tanrı affetsin- inanılmaz kötü hisler doluyor.
Tanrı Sözü'nü daha iyi anlayabilmek, yorumlayabilmek için her gün Rab'be dua ediyorum. Siz de bana dua eder ve bu gibi ayetlerin açıklamasında yardımcı olursanız çok sevinirim.
Rab'bin sevgisi sizinle olsun.
|
Sevgili kardeşim,
Diğer bütün uluslar kendi kanunlarını geliştirirken Yahudi ırkınada yasa gerekiyordu ve bu yasa geliştirmede Tanrı direk kendisi devreye girdi. Ve kıyaslanacak şeyler değiller ama Kuranda görebileceğin kadar şiddetli yasalar koydular.
Bu neden oldu? Daha sonra İncildeki yumuşaklık nedir o zaman? Biri bizimi kandırıyor?
Kesinlikle hayır.
O kanunları Tanrı'nın yahudilere vermesinin açık bir sebebi vardı.
MESİH'İN GELECEĞİ SOYU VE ULUSU ARI TUTMAK.
Bak çoğu yasa cinsellikle ilgili ve çok ağır cezaları var. Öyle olmasaydı bakire'nin çocuk doğurmasına ne gözle bakılırdı? Şu anki ahlaksız toplumumuzda (Eski Ahite bağlı olmayan) mesela New Yorkta bir kadın ben bakireydim hamile kaldım dese hakkında ne düşünürdük?
Bu ve bunun gibi bir çok şey.
Daha sonra Mesih havarileri diğer uluslara yolladıktan sonra diğer ulusların sadece 10 Yasadan sorumlu oldukları domuz yememe veya sünnet olma gibi şeylerden bile sorumlu olmadıkları söylendi.
10 yasaya bakarsan gayet evrensel yasalardır.
Biz çocuğumuz bize itaat etmiyor diye taşlamak vs zorunda değiliz. Eski Ahit'in bizim için asıl önemi Mesih'i işaret eden peygamberlikleri. Emin ol ordaki yasalardan çok daha korkunçları uygulandı eski dünyada bir çok ulusta.
Ateistler "Hani Tanrı'nız değişmeyen bir Tanrıydı yalan mı söyledi? Neden şimdi bu kadar sevgi dolu iken geçmişte Gaddardı?" diyorlar. Tanrı değişmez ancak insanlar ve şartlar değişiyor.
Yeni Ahitteki bazı şeyleri bazı kesimler orda öyle demek istemiyordu o ozamanın kültürüydü şimdi geçerli değil diye kesip bükmeye çabalıyor. Buna katılmıyorum. Ancak biz cidden artık Eski Ahitteki yasalardan sorumlu değiliz. 10 Kanun hariç, onlar bize yol gösterici olarak önemlerini koruyorlar...
Sevgiler.
Tanrı'nın Zırhını Kuşanın
Ef.6:10-18
FORUMA ÜYE OLUN! /

19-01-12, 20:45
SWART23
Değerli Kardeşim,
Kutsal kitabı tek başınıza okuyup anlamaya çalışmak bu şekilde sorunlara yol açacaktır. Bölümler arasında bağlantı kurmanız zorlaşacaktır. Kutsal kitaptan önce bazı konulara daha fazla vakıf olmanız gerektiği kanaatindeyim. Bana göre bu konuları bilmeniz kutsal kitabı anlama ve anlamlandırmada size yardımcı olcaktır. Elimden geldiğince bu konulara açıklık getirmeye çalışacağım.
( Açıklamalarımı katolik mezhebine göre yapmaya çalışacağım, umarım diğer mezheplere bağlı olan kardeşlerimiz anlayışla karşılarlar, ayrıca katolik moderatör ve katolik mezhebine bağlı kardeşlerim yanlışlarımı düzeltir, eksiklerimi tamamlarlarsa sevinirim.)
1 ) Kutsal kitabı anlamada kilise öncelikli rol oynamaktadır. Yani kilisenin çatısı altındaki inanlılar topluluğunun yani komünyonun bilgi ve tecrübelerinin toplamı kutsal kitabı anlamamızı ve anlamlandırmamızı sağlar.
2 ) Kutsal kitabı anlamada bana göre en önemli nokta Vahiy kavramın tam ve net olarak anlaşılabilmesidir. Tanrı insana kendisini yavaş yavaş açınlamıştır ve
"Tanrı, Antlaşmasını bütün zamanlar için akdettiği öz Oğlunu göndererek kendisini tamamen açınladı. Oğlu Baba’nın kesin Sözü’dür, öyle ki Ondan sonra başka Vahiy gelmeyecektir."
Şimdi burada dikkat edilmesi gereken husus "Oğul babanın kesin sözüdür öyleki O'ndan sonra vahiy gelmeyecektir" cümlesidir. Oğul ile Tanrısal vahiy tamamlanmıştır, ancak bizimle birlikte olan kutsal ruh sayesinde vahiy in yorumu günümüz şartlarında halen devam etmektedir. ( Burada değinmek istediğim konu vahiy in değişeceği veya değiştirilebileceği değil, yorumunun değişebileceğidir.). Bunun anlamı
bana göre yaşayan dinin gereğidir ve bu ancak kutsal ruhun yardımı ve kilise çatısı altındaki inanlıların bilgi birikimi sayesinde olabilmektedir.
Aslında bu konunun bana göre en güzel açıklaması Gaudium et Spes 'in 62.Bölümünde yer almaktadir.
"62. Although the Church has contributed much to the development of culture, experience shows that, for circumstantial reasons, it is sometimes difficult to harmonize culture with Christian teaching. These difficulties do not necessarily harm the life of faith, rather they can stimulate the mind to a deeper and more accurate understanding of the faith. The recent studies and findings of science, history and philosophy raise new questions which effect life and which demand new theological investigations. Furthermore, theologians, within the requirements and methods proper to theology, are invited to seek continually for more suitable ways of communicating doctrine to the men of their times; for the deposit of Faith or the truths are one thing and the manner in which they are enunciated, in the same meaning and understanding, is another.(12) In pastoral care, sufficient use must be made not only of theological principles, but also of the findings of the secular sciences, especially of psychology and sociology, so that the faithful may be brought to a more adequate and mature life of faith."
Konu biraz dağıldı bunun için özür dilerim. Kısaca toparlamak gerekirse Tanrısal vahyi yazıldığı dönemle değerlendirmeye kalkarsanız bu tarz sıkıntılara düşmeniz normaldir. O nedenle kilise çatısı altında ki inanlılar ve kilise önderleri vasıtasıyla yaşayan vahyi anlamaya çalışmanız gerekmektedir ki bu uzun ve zorlu bir süreçtir.
Umarım yazdıklarım size farklı bir bakış açısı sağlayabilir.
Esen Kalın

Yu.9:39 : Görmeyenler görsün, görenler kör olsun diye yargıçlık etmek üzere bu dünyaya geldim.

FORUMA ÜYE OLUN! /

20-01-12, 01:04
cavanar
Sizlere çok çok çok teşekkür ediyorum, beni hakikaten aydınlattınız ve içimi rahatlattınız. İsa Mesih'in izinde gerçekten yürümeye yeni başladım sayılır, mutlaka her gün araştırıyor ve hakkında öğrenebileceğim her şeyi öğrenmeye çalışıyor, çok okuyorum. Ayrıca mutlaka her gün Kutsal Kitap'ı da okuyorum. Ancak tabii ki yorum yapabilecek kadar bilgiye asla sahip değilim. Bu gibi aklıma takılan, kafamı kurcalayan sorular hakkında içimi rahatlatan yanıtlar verdiğiniz ve beni aydınlattığınız için Rab her zaman sizin yanınızda olsun, sizin için dua edeceğim çok sağolun.
Sevgiler.
FORUMA ÜYE OLUN! /

20-01-12, 01:45
FormerlySaul
|
|
SWART23
|
Değerli Kardeşim,
Kutsal kitabı tek başınıza okuyup anlamaya çalışmak bu şekilde sorunlara yol açacaktır. Bölümler arasında bağlantı kurmanız zorlaşacaktır. Kutsal kitaptan önce bazı konulara daha fazla vakıf olmanız gerektiği kanaatindeyim. Bana göre bu konuları bilmeniz kutsal kitabı anlama ve anlamlandırmada size yardımcı olcaktır. Elimden geldiğince bu konulara açıklık getirmeye çalışacağım.
( Açıklamalarımı katolik mezhebine göre yapmaya çalışacağım, umarım diğer mezheplere bağlı olan kardeşlerimiz anlayışla karşılarlar, ayrıca katolik moderatör ve katolik mezhebine bağlı kardeşlerim yanlışlarımı düzeltir, eksiklerimi tamamlarlarsa sevinirim.)
1 ) Kutsal kitabı anlamada kilise öncelikli rol oynamaktadır. Yani kilisenin çatısı altındaki inanlılar topluluğunun yani komünyonun bilgi ve tecrübelerinin toplamı kutsal kitabı anlamamızı ve anlamlandırmamızı sağlar.
2 ) Kutsal kitabı anlamada bana göre en önemli nokta Vahiy kavramın tam ve net olarak anlaşılabilmesidir. Tanrı insana kendisini yavaş yavaş açınlamıştır ve "Tanrı, Antlaşmasını bütün zamanlar için akdettiği öz Oğlunu göndererek kendisini tamamen açınladı. Oğlu Baba’nın kesin Sözü’dür, öyle ki Ondan sonra başka Vahiy gelmeyecektir."
Şimdi burada dikkat edilmesi gereken husus "Oğul babanın kesin sözüdür öyleki O'ndan sonra vahiy gelmeyecektir" cümlesidir. Oğul ile Tanrısal vahiy tamamlanmıştır, ancak bizimle birlikte olan kutsal ruh sayesinde vahiy in yorumu günümüz şartlarında halen devam etmektedir. ( Burada değinmek istediğim konu vahiy in değişeceği veya değiştirilebileceği değil, yorumunun değişebileceğidir.). Bunun anlamı bana göre yaşayan dinin gereğidir ve bu ancak kutsal ruhun yardımı ve kilise çatısı altındaki inanlıların bilgi birikimi sayesinde olabilmektedir.
Aslında bu konunun bana göre en güzel açıklaması Gaudium et Spes 'in 62.Bölümünde yer almaktadir.
"62. Although the Church has contributed much to the development of culture, experience shows that, for circumstantial reasons, it is sometimes difficult to harmonize culture with Christian teaching. These difficulties do not necessarily harm the life of faith, rather they can stimulate the mind to a deeper and more accurate understanding of the faith. The recent studies and findings of science, history and philosophy raise new questions which effect life and which demand new theological investigations. Furthermore, theologians, within the requirements and methods proper to theology, are invited to seek continually for more suitable ways of communicating doctrine to the men of their times; for the deposit of Faith or the truths are one thing and the manner in which they are enunciated, in the same meaning and understanding, is another.(12) In pastoral care, sufficient use must be made not only of theological principles, but also of the findings of the secular sciences, especially of psychology and sociology, so that the faithful may be brought to a more adequate and mature life of faith."
Konu biraz dağıldı bunun için özür dilerim. Kısaca toparlamak gerekirse Tanrısal vahyi yazıldığı dönemle değerlendirmeye kalkarsanız bu tarz sıkıntılara düşmeniz normaldir. O nedenle kilise çatısı altında ki inanlılar ve kilise önderleri vasıtasıyla yaşayan vahyi anlamaya çalışmanız gerekmektedir ki bu uzun ve zorlu bir süreçtir.
Umarım yazdıklarım size farklı bir bakış açısı sağlayabilir.
Esen Kalın
|
Biz Katolikler yorumu kilisenin yapması konusunda dediğiniz fikre sahibiz haklısınız.
Bu arada inanç kısmınızda deist yazıyor. Katolik biri gibi cevap vermeniz ilginç geldi veya
hristiyan. (yanlış anlıyorsam özür dilerim)
Ancak ufak bir hatanız var. Yorumlar da değişmiyor, kilise vahiyleri yorumlamış ve doktrinlerini yazmıştır. Bunlar kutsal ruh esinlemesiyle ve yardımıyla yapılmıştır hata olmadığı için değişmezler.
Bu görüşe protestanlar kesinlikle katılmazlar zaten, soran kardeşte protestan olduğu için daha önceki gibi tüm mezhepleri kapsayan bir cevap vermiştim...
Sevgiler.
Tanrı'nın Zırhını Kuşanın
Ef.6:10-18
FORUMA ÜYE OLUN! /
Yasa'nın Tekrarı Kitabındaki Buyruklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>