Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Süryani Ortodoks Kilisesi : Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek konusu 638 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj sonsuzdiren tarafından gönderildi. Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek http://www.suryaniler.com/IMAGES/gosterim8.jpg Yarına Bir Harf Belgeseli’nin İstanbul’daki basın galasından sonra , Güneydoğu'da bu dilin bir zamanlar konuşulduğu topraklarda ve filmin ana mekanı olan Midyat’a bağlı Bakısyan (Alagöz) ‘da gösterimini bir borç bilerek 15-17 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen üç gün beş gösterimlik gezinin notlarını sunuyoruz. 15/03/2008 Cumartesi Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi’nde tüm Diyarbakırlılar’a açık olan belgesel gösterimi için öğle saatlerinde avluda ve iç mekanda gerekli hazırlıklar yapıldı. Bölgede elektrik kesintisi olduğundan Suriçi Belediye Başkanlığı aracılığı ile jeneratör temin edildi. Diyarbakır Sanat Merkezi’nin de katkıda bulunduğu gösterim saatine doğru kilisenin kapısından içeri girenlerin yoğunluğu günün anlamlı geçeceğinin... Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek konusu 638 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj sonsuzdiren tarafından gönderildi.

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek hristiyanlık incil isa tevrat zebur27-04-08, 19:54
sonsuzdiren

Yarına Bir Harf Belgeseli’nin İstanbul’daki basın galasından sonra , Güneydoğu'da bu dilin bir zamanlar konuşulduğu topraklarda ve filmin ana mekanı olan Midyat’a bağlı Bakısyan (Alagöz) ‘da gösterimini bir borç bilerek 15-17 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen üç gün beş gösterimlik gezinin notlarını sunuyoruz.

15/03/2008 Cumartesi

Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi’nde tüm Diyarbakırlılar’a açık olan belgesel gösterimi için öğle saatlerinde avluda ve iç mekanda gerekli hazırlıklar yapıldı. Bölgede elektrik kesintisi olduğundan Suriçi Belediye Başkanlığı aracılığı ile jeneratör temin edildi. Diyarbakır Sanat Merkezi’nin de katkıda bulunduğu gösterim saatine doğru kilisenin kapısından içeri girenlerin yoğunluğu günün anlamlı geçeceğinin kanıtıydı.Günler öncesinden de belgesel etkinliğine yerel ve ulusal gazete haberlerinde yer veriliyordu.

Mihrabın önüne yerleştirilen beyaz perde ve temin edilen sandalyelerle birlikte adeta bir kültür salonuna dönüşen mekanda, belgesel gösterimi öncesinde Diyarbakır organizasyonunun ve kilisenin müteşebbis heyetinin başkanı Can Şakarer; misafirlere geldikleri için teşekkür edip kilisenin onarım sürecini kısaca aktardıktan sonra , yapının bir dünya kültür mirası ve tüm Diyarbakırlılar’ın sahip çıkması gereken bir değer olduğunu vurguladı. Basın mensupları ve ayaktaki izleyicilerle birlikte yaklaşık 250 seyircinin dolup taşırdığı iç mekanda ilgiyle takip edilen belgeselin sonunda duygusal anlar yaşandı. Alkışlarla çınlayan kilisenin bazalt duvarları o eski düğünlerde olduğu gibi bu coşkun seslere susamış gibiydi.

1700 yıldır işlevini devam ettiren tarihi kilisenin dokusuyla örtüşen filmin görüntüleri ve ana mesajının izleyicileri etkilemiş olduğu az sonra yapılan söyleşide de kendini gösterdi. Filmin yönetmen ve senaristi olan Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Aytekin, araştırmada ben ve görüntü yönetmeni Kültür Üniversitesi öğretim görevlisi Turhan Yavuz’la gerçekleştirilen söyleşide, süryani felsefesi ve yazısının diğer kültürlere sağladığı katkıları konu olan akademik çalışmaların yapılması gerektiği ifade edildi.

Kiliselerin , Süryani toplumu açısından sadece dinsel merkez değil aynı zamanda kültürel ve sosyal mekanlar olarak hizmet verdiğini anlatan Aytekin bu yüzden filmin gösterim mekanının da etkinliğe ayrı bir anlam kattığını söyledi. Söz alan izleyiciler; aynı coğrafyadaki dillerin birbirleriyle etkileşimlerini , kimlik bilinci için temel yapı taşı olduklarını, kültürel gelenek göreneklerin ortak geçmişlerini vurgulayarak farklı diller ve kültürlerin bir arada yaşayabileceğinin örneklerini verdi. Hala yaşamakta olan bu kadim dilin, yine kadim bir şehirde yaşamış olduğunun tesadüf olmadığı belirtilirken Türkiye’nin turizm amaçlı ilk süryanice broşürünü bastırdıklarını ifade eden eski Suriçi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş , bu dilin yaşatılması için sadece süryani toplumunda değil genel toplumsal bir duyarlılığın da olması gerektiğini söyledi. Sosyal ve siyasi nedenlerle nüfusla beraber dillerin de göç etmesinin Diyarbakır için büyük eksiklik olduğu görüşü yansıltıldı.

Uzun süren söyleşi ertesinde , organizasyonun manevi ev sahipliğini yapan Diyarbakır – Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen misafirlere hoş geldin mesajlarını aktardıktan sonra süryanice ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Belgeselden oldukça etkilendiğini ve kültürel projelerde her türlü desteği sağlayacaklarını işaret eden Özmen , Hakan Aytekin ve Turhan Yavuz’a Süryani kültürüne yaptıkları katkıdan ötürü teşekkür plaketlerini sundu.

Belgesel izleyicileri arasında Mor Filüksinos Saliba Özmen’le birlikte papaz Gabriel Akyüz ve Yusuf Akbulut , Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Taşğın, Dr.Eyyüp Tanrıverdi,, Dr.Talip Atalay, Ankara Üniversitesi’nden Dr. Nesim Doru gibi değerli akademisyenler; sosyolog Mehmet Şimşek, yazar Şeyhmus Diken, Turizm İl Müdürü Tevfik Arıtürk, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Muhammed Akar, DYP İl Başkanı Galip Ensarioğlu, eski Suriçi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Diyarbakır Maarif Kolej Vakfı üyeleri gibi isimlerin yanısıra Diyarbakır halkı ve süryani toplumundan Murat Belbak , Şabo Boyacı ,Yusuf Beğtaş ve Saliba Açış da vardı.

Avluda verilen ikramların ve sohbetlerin ardından etkinlik sona ermiş oldu. Organizasyonun tek eksiği elektrikler olmadığı için ısıtılamayan kiliseydi ama sohbetin ve filmin sıcaklığı bir nebze olsun bu soğuğu kesmiştir diye düşündük. Restorasyon ertesinde Diyarbakır’daki bu kadim kilisemizin nesiller boyunca ayakta kalacağına inancın mutluluğu ; bir yandan Süryanice dualarlarla tütsülenmeye devam ederken bir yandan da anlamlı bir kültürel etkinliğe ev sahibi olmasının getirdiği gururla, ekip olarak Mardin Deyrul Zafaran Manastırı’na hareket ettik.

Deyr-ul Zafaran Manastır’ındaki akşam yemeğinin ertesinde manastır sakinlerine ve misafirlere gösterilen filmde özellikle manastırda yazıyı öğrenen çocukların ilgisi görülmeye değerdi.

http://www.suryaniler.com/

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiye

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın bir armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Efesliler 2:8-9
mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Kadim Bir Dilin Peşine Düşmek konusuna benzer konular;

Süryani Kadim Ortodoksluk'ta Boşanma Esenlikler, son sınavlarımız başladı. Bugün din sınavı (ne yazık ki islam görüyorum) olduk. Bir soruda boşanma eylemi hangi dinde yasaklanmıştır, dıye sormuş ve yanıtlarda Hinduizm, Şintoizm, Katoliklik ve Süryanilik demiş sanki Katolik ve Süryaniler başka dinlerin koluymuş gibi. Bizden istenen cevap Katoliklik tabii ki, fakat Hristiyanlığın hiçbir dalı boşanmayı kabul etmez. O yüzden sorunun yanına yanlış soru yazdım. Fakat Süryani Patrıklıği'nin resmi görüş ve açıklamasını kaynağından göstermek daha sağlıklı olacaktır. Teşekkürler, Rab'de kalın.

Yere düşmek hakkında bir görüş Soru: Ruh’ta ölmek Kutsal Kitap’a uygun bir şey midir? Yanıt: “Ruh’ta ölmek,” en yaygın şekliyle bir vaiz ellerini birisinin üzerine koyduğunda ve o kişi, güya Kutsal Ruh’un gücüne yenilerek yere düştüğünde gerçekleşir. Kutsal Ruh’ta ölmeyi uygulayanlar Kutsal Kitap’taki “ölü gibi ayaklarının dibine yığıldım” (Vahiy 1:17) ya da “yüzüstü yere yığıldım” (Hezekiel 1:28; Daniel 8:17-18, 10:7-9) diyen ayetleri kullanırlar. Ancak Kutsal Kitap’taki bu kişinin yüzüstü yere yığılmasıyla Ruh’ta ölme uygulaması arasında birkaç tezat vardır. 1. Örneğin Mesih’in görünümünün değiştiği dağda gerçekleştiği üzere (Matta 17:6) Kutsal Kitap’taki düşmek olayı, insanların sıradan olayların ötesindeki bir görüm ya da olayda gördüklerine verdikleri karşılıktı. Kutsal Kitap’a uygun olmayan Ruh’ta ölme...

"Dilin her zaman Tanrı sözlerini söylesin" - Ambrosius Dilin her zaman Tanrı sözlerini söylesin. Ağzını Tanrı’nın sözüne aç! Kalbimiz ve ağzımız durmadan bilgeyle meşgul olsun; dilin Tanrı sözlerini söylesin; Tanrı’nın yasası kalbinde yer alsın. Kutsal Yazı sana bu yüzden şöyle der: Evinde otururken, yolda yürürken, uyurken ve ayıkken ondan söz edeceksin. O halde Rabbimiz İsa’dan söz edelim. Çünkü Bilgelik O’dur. Tanrı’nın Sözü, Kelamı O’dur. Kutsal Kitap’ta şu sözler de yazılıdır: Ağzını Tanrı’nın sözüne aç. O sözlerini aksettirenin, sözlerinin derinliğine inenlerin ilham kaynağıdır. Bilgelikten söz ederken, erdemden söz ederken, adaletten söz ederken, barıştan söz ederken, gerçekten hayattan, kurtuluştan söz ederken, hep O’ndan söz ederiz.

Kadim Ortodoksluk bölümü yöneticisi Avo isimli üyemiz bundan sonra bu bölüm ve alt bölümlerin yöneticisi olacaktır.

kadim halk süryaniler <TABLE height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD style="BACKGROUND: url(img/header-1-bg.gif) repeat-x" height=40><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=1000 align=center border=0><TBODY><TR><TD></TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=2 height=9></TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR><TD background=img/menu-1-bg.gif height=28><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=966 align=center border=0><TBODY><TR><TD width=112 background=img/menu-2-bg-sari.gif height=28>ANA SAYFA </TD><TD width=10></TD><TD width=112 background=img/menu-2-bg-sari.gif height=28>SÜRYANİ TARİHİ </TD><TD width=10></TD><TD width=112 background=img/menu-2-bg-sari.gif height=28>KÜLTÜR/SANAT </TD><TD width=10></TD><TD width=112 background=img/menu-2-bg-sari.gif...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih