Başlangıç Tarihi - Sayfa 2

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Tevrat ve Zebur : Başlangıç Tarihi - Sayfa 2

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Fırat Çölgeçen

Başlangıç Tarihi

Sevgili sayın mr. cage, yazılımınızı okuyunca, neden bilmiyorum çok duygulandım. Size Rab'de çok teşekkür ederim. Ben, her daim İzmir'de olamıyorum. Olduğum zamanlar da, nedense hafta sonlarına rastlamadı. Sizinle özel olarak tanışmak isterim. Ama şunu da söyleyeyim; geldiğim an , asansördeki kilisede olacağım. Zira, ben güzelyalı-poligonda oturuyorum. ( Başka bir kardeş / kayram Rab'de sözüm var, çocuklarımla ve de eşim ile geleceğim. / ) Rab, sizi bereketlesin.

Rab'bin sevgi ve ışığının sarmalında kalınız.

Başlangıç Tarihi

hristiyanlık
MR.CAGE

Başlangıç Tarihi

Fırat Çölgeçen
Sevgili sayın mr. cage, yazılımınızı okuyunca, neden bilmiyorum çok duygulandım. Size Rab'de çok teşekkür ederim. Ben, her daim İzmir'de olamıyorum. Olduğum zamanlar da, nedense hafta sonlarına rastlamadı. Sizinle özel olarak tanışmak isterim. Ama şunu da söyleyeyim; geldiğim an , asansördeki kilisede olacağım. Zira, ben güzelyalı-poligonda oturuyorum. ( Başka bir kardeş / kayram Rab'de sözüm var, çocuklarımla ve de eşim ile geleceğim. / ) Rab, sizi bereketlesin.

Tabi ki tanışmak isterim Fırat abi.Aslında bu sitede tanışmak istediğim bazı kardeşler var.Bunlardan biri de sizdiniz.Rab karşılaştıracaktır.

Başlangıç Tarihi

hristiyanlık
Fırat Çölgeçen

Başlangıç Tarihi

Konunun günümüze uygulanışı

Musa'nın esas anlatmak istediğinin ne olduğunu görmekteyiz. Tanrı, Musa aracılığıyla bize Tanrısal planını açıklamış ve Mesih İsa'nın geleceğinin ön bildirilerini de yine Musa ve sonrası peygamberlerle Mesih'in gelişine dek duyurmuştur.

Tanrı'nın çok kez tekrarladığı o tek antlaşması, İbrahim'den İsrail'e, İsrail'den kilisesine sürekli olarak anımsatıp duyurmuş ve de Tanrısal kurtuluş, kısaca binlerce yıldır, insanlığa ilan edilmiştir.

Bu bağlamda, yeni şemamız:

A. Musa........ B. Çıkış....... C. Mesih İsa

Kısacası yaratılış öyküsündeki karanlık ve düzen, ideal dünya denklemi yine aynı şekilde Yaratılış öyküsü ışığında vaat edilen Mesih'in gelmesiyle daha da etkin hale gelmiştir.

Mesih İsa'da sunmulan kurtuluş planı da, Mesih'in işi ile bir kerede lütfedilmiş; ama Tanrısal krallık anlamında üç aşamalı olarak sunulmuştur.

1. Mesih'in gelişi ( Başlangıç )...... 2. Olaylar, ölümü ve dirilişi ( Gelişim ).... 3. İkinci geliş.
1. Yaratılış ( Başlangıç )..... 3. Düzen ( Gelişim )....... 2. İdeal dünya ( Sonuç )

Bu tablolara baktığımızda; Yaratılış öyküsünün hem Musa'nın önderliğinde İsrail'in kurtuluşunu hem de Tanrı Sözü'nün bedende sağladığı bütün insanlığa seslenen kendi kilisesine sunduğu kurtuluşunu aynı düzen ve formül üzerinde görmek olasıdır:
a. Açılış
b. Süreklilik
c. Kapanış

a. Açılış: Mesih'in yeniden yeniden gelişi, iman eden insana yaşam vermektedir. Yeni yaratılış sunmaktadır ( Yu. 1:1-3 ). Bu, dünyanın yaratılışı gibidir. Tanrı Sözü, evreni yarattığı gibi; insanını da yeni yaşamı aynı şekilde vermektedir. O'nun aracılığı ile Tanrı, her şeyi yaratmıştır. Yaratılış anında, her şeyi aydınlatan ışık, burada, Mesih İsa'da dünyayı aydınlatmaktadır. Bu Mesih'in dünyaya açılımını, Yu. 1:1-5 ve 2. Kor. 4:6'yı okuyarak bir kez daha irdeleyebiliriz.

b. Süreklilik: 2. Kor. 5:17. Burada, Mesih İsa'nın tek celsede sunduğu kurtuluşun Tanrı krallığı anlamında yerli yerinde olması için; 2. gelişine dek sürmesi gereken bir süreç olduğu söz konusudur. Yani kurtarış planı, Mısır'dan Kenan'a bir süreçtir. Mesih'in ilk gelişiyle 2. gelişi arasında da bir süreçtir. Kişi, bir anda, tam bir imanla Mesih İsa'da yeni bir yaratık olur. Tanrı krallığının gelişim sürekliliği içinde, artık her şey kaostan düzene geçişi göstermektedir.

c. Kapanış : İşte son nokta, esas, Şabat'tır. Yani esas ideal dünyadır. Bir çok Hristiyan, cenneti göklerde beklemektedir. Ama Kutsal Yazılar'a iyi bakıldığında; bu diyarın, aslında, yenilenecek olan dünya olduğunu görmek, onlar için çok şaşırtıcı olacaktır. Evet, esas cennet, dünyada olacaktır.
Kaos, dünyanın ölümü - Vahiy 21:1'de olduğu gibi yeni bir yer ve yeni bir gök, altı günlük yaratılış düzeni ve Kenan - ideal dünya, yani cennet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Başlangıç Tarihi

hristiyanlık
Fırat Çölgeçen

Başlangıç Tarihi

Kaybolan ve Bulunan Cennet

Birçoğumuz bir şeyleri kaybetme deneyimi yaşamıştır. Kimimiz anahtar, kimimiz bir kitap, kimimiz bir cüzdan kaybetmiştir. Genelde bazılarımız, böyle bir kayıp yaşadığımızda; kaybettiğimizi düşündüğümüz şeyi, kaybettiğimiz andan geriye doğru giderek bulmayı tercih ederiz. Kaybettiğimiz anı, yeri bulma yolunu ararız. Aslında Eski Antlaşma'da insanın kaybettiği cennet lütfunu bulması içinde bir anlamda Tanrısal kurgu ile geriye doğru adım adım giderek kaybolan cenneti bulma gerçeği vardır.

Bu konuyu irdelerken; yine üç ana başlık altında inceleyeceğiz. Öncelikle kaybolan ve vaat edilen cennete ilişkin konu, Yaratılış 2:4-3:24 ayetleri arasında geçmektedir. Şimdi bu metinlerin öncelikle Literal anlamına bakmalıyız. Sonra orijinal anlamı üzerinde duracağız ve tabi en son olarak da bu anlatılanların günümüze uygulanması durumu söz konusudur.

Literal anlamda yapı

Bu yapıyı iki ana başlık altında inceleyebiliriz:
1- Genel bakış
2- Farklı bölümler arasındaki tezat görünümler

1. Genel bakış

Yaratılış bölümü 2:4'e baktığımızda burada şunlara tanık oluyoruz;
a. Bahçe ( 2:4-17 ) - Burada panaromik bir görüm veriliyor. Bu görüntü içinde Adem'e belli sorumluluklar veriliyor.
b. Daha sonra durum geliştiriliyor ( 2:18-25 ). Burada Adem'e uygun bir eş yaratılıyor ve ikisi birlikte insan olarak adlandırılıyor.
c. Bu durum içinde insan kendi isyanından ötürü lanete maruz kalıyor ( 3:1-21 ).
d. Lanetin sonucunda da bahçeden çıkarma söz konusu oluyor ( 3:22-24 ).

2. Simetri

Bu anlamda incelemeye başladığımızda metinde şu tarz simetri olduğunu görüyoruz.
a. Başlangıç ve Son bölümü
b. Orta bölüm
c. Birbirinin tersini oluşturan durumlar.
Yaratılış 2:4-17 ile yaratılış 3:22-24 arasında bu durumu görebiliriz.
Bu bölümler arasında bazı birbirinin tersi durumlar söz konusudur.

Yer
( 2:8 ) Cennetten görünüm vardır. ( 3:24'de ise ) Cennet dışı görüntü söz konusudur.

Ağaçlar
( 2:7 )' de bilme ağacı vardır; gözleri açan bilme ağacı ( 2:22-24 )'de yaşam ağacı vardır.

Görev
(2:15 )' de iş bereketlenmiştir, zorluk yoktur. ( 3:23 )' de iş zorluğu söz konusudur.

Kısacası Yaratılış bölümünde anlatılan Adem Ve Havva'nın lütuf içinde isyanlarının getirdiği lanet ve sonuçları anlatılarak İsrail, Musa tarafından sürekli uyarılmaktadır. İsrail seçilmiştir, lütfa mazhar olmuştur. ( 3:23 )'de iş zorluğu söz konusudur.

Kısacası Yaratılış bölümünde anlatılan Adem ve Havva'nın lütuf içinde isyanlarının getirdiği lanet ve sonuçları anlatılarak; İsrail, Musa tarafından sürekli uyarılmaktadır. İsrail seçilmiştir, lütfa mazhar olmuştur. Kölelikten kurtarılarak kaybettikleri cennete yönlendirilmişlerdir. Adem'de Aden'den kovulan insan isyanda Tanrı'dan kopan İsrail, imanla ve itaatle vaat edilen topraklara dönmesi kaydıyla kaybettiği cenneti Aden'i bulacaktır. Kenan'a gelecektir.

2:18-25 ile 3:1-21 arasında bir hayli zıt durumlar vardır.
İnsan ile İlahi farkı görülmektedir;
2:18'deki armoni 3:8'de yerini düzensizliğe bırakmaktadır.
İnsan-insan ilişkisi iki ayrı görüntede verilmektedir.
2:23'de bereketlenen ve birbirlerine bağlanan insan, 3:16'da Tanrı'dan kaçar olmuştur.
İnsan ile şeytan arasındaki zıt durum görülmektedir.
2:18-25'de kötünün yokluğu vardır. 3:15'te ise, kötü ile çekişme belirgindir.

Musa'nın bütün bu ilahi vahiyle kaleme aldıkları, aslında doğrudan İsrail'in Tanrı'yı anlaması, algılaması ve Tanrı yolunda itaatle devam etmesi içindir. Kısacası bütün bunların anlatımının özeti, adeta şu cümlelerle ifade edilmektedir:
İsrail ( Tanrı'nın seçtikleri ), Tanrı'yı bekleyin. Kötü üzerine zaferli yengi gelecektir. ( " Başlangıç Tarihi " )

Başlangıç Tarihi

hristiyanlık
Fırat Çölgeçen

Başlangıç Tarihi

Orijinal anlamı

Metinlerin orijinal anlamına bakarken; neden kaleme alındıklarını ve hangi mesajı içerdiklerini sorgulamak durumundayız. Burada genel bir teolojik düşünce söz konusudur aslında. Yani insan Aden bahçesinden isyanı nedeniyle çıkmak zorunda kalmıştır. İnsan, cenneti kaybetmiştir. Diğer taraftan Tanrı, ona Kenan diyarını vaat etmiştir. Yani kayıbın bulunması... İsrail'i de isyanın getirdiği kölelikten özgürlüğe kavuşturmuş ve vaat edilen topraklara yönlendirmiştir ( Yaratılış 2:4, 3:24 ).

Mısır'ı terk edip Kenan'a gidiş gerçeğinde İsrail'in Adem gibi isyan edip cenneti kaybetmemesi ve vaat edilen cennete ulaşması için Tanrı'ya ve peygamberlerine itaatle devam etmesi gerekmektedir. İşte Adem'in Aden'den kovulma öyküsü bu nedenle dile gelmektedir. Yani aksi takdirde, İsrail itaat etmezse; Kenan'a ulaşamayacaktır.

Musa'nın böylesi öyküleri ruhsal esinle kaleme almasının nedeni budur. İsrail'i Tanrı'ya itaatle vaat edilen topraklara götürmek. Bu anlatımı, bahçe-itaat ve sonuçları şeklinde aslında üç cümlede özetlememiz mümkündür.

BAHÇE

Aden bahçesinin tanımını, nerede olduğunu özellikle ( 2:10-11 ) ayetleri arasında görürüz. Orada tek bir nehirden doğan dört nehrin olduğu bölge olarak ifade edilen bir diyardan bahsediliyor. Yani daha kısacasu, buradaki tarifleri harita üzerinde incelersek tarif edilen Aden bahçasinin küçük bir diyar olmadığını Dicle ve Fırat nehrinden bugünkü Suveyş kanalına kadar uzanan geniş bir coğrafyayı içerdiğini görürüz. Mezopatomya dilinde söylenşi ile Aden, düz alan anlamına geliyor. İbranicesi ise, hoş, zevk alınan bir diyar anlamına geliyor. Aden, adeta, bereketli hilal denilen bir bölge olarak karşımıza çıkıyor ( 2:10-13 ve 15:18). Bu yerin kutsal karakterinden bahsediliyor. Aslında Aden ile Tabernacle yani tapınma çadırı ile bir anlatım birliğini görüyoruz.

Çadırda Tanrı, halkının arasında oturuyor ve halk, Tanrı'ya el açıyor; Tanrısal bereketi alıyordu.
Yaratılış 3:8'de Tanrı'nın yürüdüğünü görüyoruz. Lev. 26:12'de bunun yansımasını görüyoruz. Yaratılış 2:9'da yaşam ağacından bahsediliyor. Menora'da bunun yansımasını görüyoruz. Sonra Yaratılış 2:12'de hem altın hem onix'den bahsedildiğini görüyoruz. Bunun yansıması yine Çık. 25:40'da karşımıza çıkıyor. Yaratılış 3:24'de Kerubimlerden bahsediliyor. Çık. 25:18; 37:9'da da Kerubimlerden bahsediliyor. Yaratılış 3:24'de doğu girişini görüyoruz. Çık. 27:13'de bu konuyla karşılaşıyoruz. Yaratılış 2:15'de Tanrı hizmetini görüyoruz ki; aynı şekilde Sayılar 3:7-8; 8:26'da da bunu görüyoruz. Yaratılış 2:1-3'de dünyanın düzene sokuluşu altı gün olduğu söyleniyor. Çıkış'ta 24:16'da, Musa'nın dağda aynı gün kaldığını görüyoruz.

Bütün bu karşılaştırmalarda, ilk yaratılış öyküsü ile İsrail'in kutsal yeri arasında büyük tarif ortaklığı olduğuınu görüyoruz. Yani tekrar etmek gerekirse; Musa'nın kaleme aldığı bütün bu anlatımların yegane nedeni Mısır'dan çıkmış halkın Kenan'a, vaat edilen topraklara gidişinde Tanrı'yı tanıyarak, Tanrı'nın aralarında olduğunun bilincinde, itaatle ve ibadetle gitmesi ve de Tanrı önünde kutsal kavramını algılayarak devam etmesi. Adem gibi sunulan Aden lütfunu isyan nedeni ile kaybetmemesidir.

Bahçe kutsaldır; çadır da kutsaldır.Çadırla kast edilen aslında Tanrı'ya yakın olmaktır. Aynı şekilde Kenan'da olmak da, Tanrı'ya yakın olmaktır. Aden'de olmak da, Tanrı'ya yakın olmaktır.

Aslında Tanrı, daha başından beri, Tanrı için harikulede bir cennet arzulamış ve onu insanına lütfetmişti. Ama o, itaatsizliği, lütfu anlama eksikliği nedeniyle bu müthiş lütfu yitirdi. Tanrı'ya itaatte başarısız olan insanını bırakmayı düşünmeyen Tanrı, insanı ile antlaşma yaparak yepyeni bir cennete, vaat edilen topraklara yönlendiriyordu. Hatta bu mekan öylesine kutsal ve güzel bir mekandı ki; Süleyman bile bu mekan üzerine muhteşem bir tapınak kuracaktı. Bahçe, yani Aden ile Kenan arasındaki büyük bir tanım birliğini ortaya koyduktan sonra Musa,bu noktada itaat, bağlılık, adanmışlığın önemini vurgulamıştır.

BAĞLILIK

Bu bölümler içindeki anlatımlarda Aden'den ve Kenan'dan bahsedildiğini görüyoruz. Aden'in artık ne için ele alındığını görüyoruz. Aden, bağlılık motivasyonu için bir örnek olması anlamında Musa tarafından ilahi vahiyle ele alınmıştır. Yaratılış 2:16-17'ye bakın. Diğer taraftaki Kenan diyarındaki bağlılığın ortaya konulduğunu görüyoruz. Eğer Kenan diyarına ulaşılması isteniyorsa; eğer Tanrı'nın sunduğu bu cennetin kaybedilmemesi isteniyorsa; o zaman halkın, Tanrı'ya tam bir bağlılık ve itaatle devam etmesi gerektiği sürekli olarak vurgulanmak isteniyor.

Yasa'nın Tekrarı 8:1 ve 8:2, aynı zamanda 8:10-20'ye bakınız.
Aden ve Havva örneğinde olduğu gibi; eğer İsrail, Tanrı'ya itaat etmeyecek, Tanrı'yı dinlemeyecek idiyse; o zaman gerçekten Adem'le Havva'nın başına gelenler, onların başına gelecekti. Kısacası Adem ile Havva'nın öyküsünün anlatımı ile Yaratılış 2:4, 3:24 arasında verilmek istenilen İsrail'in Tanrı'ya bağlılığı kavramını tam öğrenmesiydi.

Sonuçları:

Adem ve Havva'nın davranışları, üç gerçekle karşılaşmalarına neden oldu.

Ölüm ( Yar. 2:17 ) İsrail'de çölde ölümü tadabilirdi ( Sa. 26:65 )
Acı ( Yar. 3:16 ) Yasa'nın Tekrarı 11:10-12
Atılma ( Yar. 3:22 ) Vah. 2:7

Adem, yolun kapanmasına; Musa, bir anlamda, yolun açılmasına yol açmıştı ( Yasa Tek. 30:19,20 ).
Aslında bir diğer ifade ile;
Adem'in yaşama gelişi ile İsail'in yaşama gelişi arasında bir bağ kurmamız; yine 2:4, 3:24 arasında mümkündür. İnsan, ıssız bir evren içinden Aden'e konmuştur. İsrail'de ıssız bir çölden Kenan'a konmak istenmektedir. Aslında bütün bunlar, gelecekte esas yaşam olacak olan Mesih için bir öngörüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Vaat edilen toprakların, Tanrı'nın sunumunun ne kadar harika olduğu İsrail'e tekrar tekrar Musa tarafından hatırlatıp duruluyor.

Dünyayı kazansan neye yarar ?

Başlangıç Tarihi

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Başlangıç Tarihi konusuna benzer konular;

Kilise Tarihi (Eusebios) Kilise Tarihi (Eusebios) ‘Kilise Tarihi’, Romalı din adamı ve yazar Eusebios’un 300′lü yıllarda kaleme aldığı bir eser. Hıristiyanlık aleminde önemli bir yeri olan kitap, Hz. İsa’nın takipçilerinin çektiği acıları, dönemin ünlü tarihi karakterlerini, yazarlarını ama hepsinden öte, 1700 yıl önceki yazım tarzını görmek için eşsiz bir kaynak eser. Dünya üzerinde var olan hiçbir inancın yeşermesi, büyük kitleler tarafından kabul edilmesi kolay olmadı. Kimi yerde zorla, kimi yerde kendi istekleriyle paganlıktan çıkıp bir dini seçenlerin hikayesi çok kez anlatıldı. Ancak Eusebios’un (Eusebius) kaleme aldığı ‘Kilise Tarihi’, Hıristiyanlık ve tarihle ilgili olanlar için hayli zengin ve farklı bir kitap. Zira tahminen 263-339 yılları arasında...

Yeni bir başlangıç... Öncelikle merhaba sevgili kardeşlerim. Benim sizlere bir sorum olacak. Hristiyan kökenli bir aileden geliyorum. Eskiden ait olduğum dini sordukları zaman hristiyanım derdim. Fakat hiçbir zaman gerçek anlamda bir inanış içerisinde değildim. Fakat geçirdiğim kötü zamanlarda yanlızca Yüce İsa'nın yanımda olduğunu anladım. Zaman geçtikçe inancım güçlendi. Bu yüzden "yeni" bir sayfa açmak istiyorum. Orthodox kökeninden olmama rağmen protestanlığı kendime daha yakın görüyorum. Eğer buna benzer bir deneyimi olan, varsa bana yol göstermenizi çok isterim.

Tevrat'taki insanlık tarihi ve bilimsel insanlık tarihi selam, tevratta yer alan insanlık tarihi ile bilimsel olarak ortada olan insanlık tarihini birlikte nasıl anlayabiliriz? selamlar yakup

Kilise Tarihi KİLİSE’NİN DOĞUŞU 1. HAVARİLER ZAMANI Kilise, Kudüs’te, bir Pentekost günü (Kutsal Ruh’un inananlar üzerine inip Kilise’yi oluşturduğu gün), 30 yılına doğru başlar. On iki adam hemşerilerine bir İyi Haber (Müjde) verirler. Tanrı’nın Elçisi, bir suçlu gibi haça gerilmiş olan İsa yaşıyordur. Tanrı onu diriltmiştir. O Mesih’tir, Kutsal Kitap’ın halkının kuşaklar boyunca beklemiş olduğu kurtarıcıdır. Böylece Kilise Tarihi, Yeni Antlaşma’da (Havarilerin İşleri, Pavlus’un Mektupları, Vahiy...) anlatılan olaylarla başlamaktadır. Yeni Antlaşma’ya ayrıcalıklı bir yer veriyoruz. Çünkü o, Kiliseyi kuran Söz’dür. Bununla beraber, bizlere çoğu kez Vahiy’in son Havari’nin ölümüyle son bulmuş olduğu söylendiği için, Kutsal Yazı’nın içeriği ile daha...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Tevrat ve Zebur : 2- Başlangıç Tarihi - Sayfa 2

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler