Arşiv Sayfa 2 / Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler - Sayfa 2
| HRİSTİYAN FORUM
> Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar
> Tevrat ve Zebur
: Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler - Sayfa 2 konusu 1075 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj Fırat Çölgeçen tarafından gönderildi. Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler Eski Antlaşma'yı çevreleyen Yakın Doğu'ya özgü ortam , bünyesinde birçok yazınsalkoşullar barıondırmakla birlikte, bunlar birçokları tarafından görmezlikten gelinir. Ancak Yakın Doğu edebiyatı ve tarihi incelenirken göz önünde bulundurulan bir takım ilkelerin Eski Antlaşma tarihini ve metinlerini incelerken de geçerli olması gerektiği yadsınmaz bir gerçektir ( Kitchen, AOOT, 28 ). İncelemelerde üç temel ilkenin uygulanması gereklidir: Eski Antlaşma'yı herhangi bir antik eser gibi ele almak - benzeyen parçalardaki uyumlulukları ve uyumsuzlukları belirlemek Ünlü eleştirmen ve edebiyatçı Coleridge, edebiyat eleştirisine temel bir ilke getirmiştir: " Başarılı bir yazarın metinlerinde açık bir hata saptadığımız zaman , bu yazarın bu konudaki bilgisizliğinden emin olana dek yazarın metnini... Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler konusu 1075 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj Fırat Çölgeçen tarafından gönderildi.
İsa'nın yaptığı daha başka çok şey vardır. Bunlar tek tek yazılsaydı, sanırım yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı. ( yu. 21:25 )
Adem'den Yusuf'a kadar olan zamanı bir düşünün. Musa, bize Kahin'in karısının nereden geldiğini, insanların nasıl kentler inşa ettiğini tek tek yazmaz. Musa, o günlerde dünyada 4 kişi olduğunu söylüyor. Adem, Havva, Habil ve Kahin. Nasıl bir eş buldular ? Nasıl bir kent inşa ettiler ? Musa, sanki bunları yazarken bizleri düşünmüştü. Sanki direk bize konuşuyordu. Hayır Musa, orada bize konuşmuyordu. Musa, İsraillilere yazıyordu. Musa, o günkü sorulara yanıt verdi. Bunu yapmak için, bir kere Türk havasından çıkıp ayağımıza sandaletleri giymemiz gerekiyor. Köle olan bir halkın içinden olunmalı. En azından sizden önceki anneniz ya da babanızın köle olması gerekli. Mısır'ı terk etmeniz gerek. Musa denen adamı izlemelisiniz. Onun nasıl bir adam olduğunu anımsayın.
Çölde oluyor bütün her şey. Sadece Kalev ve Yeşu kalıyor. Musa, orada ve genç nesil olarak sizi yönlendiriyor. Size diyor ki; gidin ve büyük duvarların arakasındaki devlere karşı savaşın. Demir arabaları var. Tanrı size bu arabaları vermeyecek ve size duvarlar da vermeyecek. Rampalar, merdivenler ya da duvarları devirecek mancınıklar da vermeyecek. Size bir takım çılgın şeyler söyleyecek. Ürdün ırmağını geçeceksiniz ve Gilgal denilen bir yere geleceksiniz. Gilgan'den baktığınızda oldukça uzakta Eriha'yı görebilirsiniz. Orada büyük bir kent var. Orduya kılıçlarınızı bileyin diye emrediyor. Neden ? Sünnet olacaksınız. Ne ? Ordunuzu sünnet mi edeceksiniz, düşman orduları oaradayken ? Bu, gerçekten çılgınca.Musa'nın onları çağırdığı savaş böyle bir savaştı. Tanrı'nın çağrısında, daima anlamsızlıklar var. Kaptanımız İsa, diyor ki: Gidin ve dünyayı nenim adıma fethedin. Nasıl ? Şeytan, kendi halkına silahlarını veriyor. Tanrımız, bize ne veriyor ? Aslında aynı şeyi söylüyor: Sünnet olun diyor, yüreklerinizi sünnet edin. Sizin savaş aletiniz ne ? Pavlus, aslında söylüyor bu silahları: Ruh'un kılıcı, Tanrı'nın sözü, elimizde kalkanlar.
iblis'in hilelerine karşı durabilmek için Tanrı'nın sağladığı bütün silahları kuşanın. Çünkü savaşımız insanlara karşı değil, yönetimlere, hükümranlıklara, bu dünyanın karanlık güçlerine, kötülüğün göksel yerlerdeki ruhsal ordularına karşıdır. Bu nedenle kötü günde dayanabilmek, gerekli her şeyi yaptıktan sonra yerimizde durabilmek için Tanrı'nın bütün silahlarını kuşanın. Böylece, belinizi gerçekle kuşatmış, göğsümüze doğruluk zırhını takmış ve ayaklarımıza esenlik Müjdesi'ni yayma hazırlığını giymiş olarak yerinizde durun. Bunların hepsine ek olarak, Şeytan'ın bütün ateşli oklarını söndürebileceğiniz iman kalkanını alın. Kurtuluş miğferini ve Ruh'un kılıcını, yani Tanrı sözünü alın. ( Ef. 6:11-17 )
Dünyayı fethetmek için ruhsal silahlara sahibiz. Bunları düşündüğümüzde, çok çılgınca gelecek. Örneğin, bizim fiziksel yaşamımız tehdit altında olduğunda, bunlar çok çılgınca gelecek. İşte İsrailliler, aynı durumdaydılar. Musa, bir kitap yazdı. Yaratılış kitabını yazdı. İsraillilerin ne çeşit soruları vardı ? Bu kitap neden yazıldı ? Hangi sorulara cevap olsun diye yazıldı ? Mısır'ı neden terk etmek zorundaydık ? Ailelerimiz güvenmişti sana ama çölde öldüler. Neden Tanrı, bizi seçti ? Neden bu problemlerin içine düştük ? Gelecek hakkında ne olacak ? Tanrı'nın vaatleri hakkında sordular.
Musa, birçok farklı şeyler hakkında yazabilirdi. Bugün Yaratılış'ta, ne okuyorsak; Musa, onları seçti. Çok az şeyleri seçti aslında. Yazdığı ve seçtiği şeylere güvenebiliriz. İsrail'in ihtiyacı olan şeyleri seçti. Musa, bunlar hakkında yazdı: Mısır'ı neden terk ettiler ? Moav diyarında kalamıyoruz da, neden Kenanlılarla savaşmak zorundayız ? Neden Tanrı'nın sözüne itaat etmemiz lazım ? Musa, bu sorulara yanıt verdi. Örneğin, Yar. 1. Bu bölümle ilgili Darwin hakkında soru soruyor modern insanlar. Dünya kaç yaşında ? Burada yazan tarihler, gerçekten harfi mi yoksa sembolik mi ? Bunlar, bizim sorularımız, İsraillilerin değil. Darwin'i okumadılar. Ne zaman dinleneceğiz ? Amacımıza ne zaman ulaşacağız ?
Musa, bunu nasıl yapar ?Yaratılış hakkında yazıyor. Tanrı'nın, yaşamlarında ne yapmak istediğini göstermek istedi onlara. Onlara bir şey anlatmak istedi. Mısır'dan çıkarken onlara bir şeyleer anlatmak istedi. Güzel değildi.
Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu. ( Yar. 1:2 )
Çünkü RAB'bin payı kendi halkıdır ve Yakup soyu O'nun payına düşen mirasdır. Onu kurak bir ülkede, ıssız uluyan bir çölde buldu. Onu kuşattı, kayırdı. Gözbebeği gibi korudu. Yuvasında yavrularını uçmaya kışkırtan, onların üzerinde kanat çarpan bir kartal gibi, kanatlarını gerip onu aldı ve kanatları üzerinde taşıdı. ( Yas. Tek. 32:9-11 )
Ne görüyorsunuz ? Musa, Mısır'ı şekilsiz bir yer olarak tanımlıyor. Mısır, dünya olduğu gibi şekilsizdi diyor. Bu 32. bölümde Musa, şöyle diyor: Tanrı, İsrail'i bu şekilsizliğin içinde gördü ve üzerlerine kapanarak onları geri getirdi. Burada bir şeyi bilmek çok önemli. Bu konu hakkında iki yerde konuşuyor; 32'de ve Yar. 1:2'de. Musa, İsrail'e ne demek istiyor ?
Mısır'ı terk ettiğiniz zaman bir kaos yeriydi. Cennet değildi. Karanlıktı ve boştu. Dünyanın olması gerekenin dışında bir yerdi. Siz, orada Tanrı'nın suretine uygun olamadınız.Orada köle olarak davranılıyordu size. Tanrı, ne yapıyor ? Dünya, bir kaos içindeydi. Tanrı'nın Ruhu, burada ve bu kaosa bir çözüm geirecek. Ne yapıyor ? 6 günde bir operasyon gerçekleştiriyor. Bu 6 günün işlemesi, çok ilginç. üçer çift halinde. Bu iki kolonda ne yapıyor Tanrı ? Önce dünyanın şekilsizliği, boşluğu ile uğraşıyor. Birinci gün Tanrı, ışığı ve karanlığı yapıyor. Dördüncü gün ne yapıyor ? Güneşi, ayı ve yıldızları yapıyor. Formsuzdu, şimdi form geldi. Artık boş değil.İkinci gün gökteki sularla yerdeki suları ayırıyor; atmosferi ve yerdeki suları yaratıyor. Beşinci gün kuşları, balıkları ve deniz hayvanları yapıyor. Üçüncü gün yaşı kurudan ayırıyor. Altıncı gün, bitkileri, kara hayvanları ve insan yaratılıyor. Artık boş değil. Aslında Tanrı, altı gün, şekilsizlik ve boşlukla uğraşıyor.
Musa'nın bütün söylediği şeyler bunlar. Neden ?Aslında bunlar, Mısır'dan çıktıklarında Tanrı'nın İsrail için yaptıklarıydı. Mısır'da, hastalıklar, karanlık ve ışık vardı. hayvanlar, insanların üzerindeydi. Hayvanlar, artık kontrol edilemiyordu. Bir sürü kurbağa, çekirge, böcek vardı. Kızıl denize geliyorlardı. Yahve, su ile toprağı ayırdı. Toprağın görünmesini sağladı. Musa, yaratılıştaki olayları, Mısır'daki olayları anlatırken; aynı dili, aynı örnekleri kullandı. Buna ek olarak Tanrı, cennetin içine, insanları üste koydu. Bunu yaptığında bir şey söyledi: Çok güzel. İsrail, bunu anlamalı ki; kaos iyi değil, ama bu güzel. Bunların hepsi, bir düzen içinde.Size gerekli olan bu.
Musa'nın düşündüğü ülke neresiydi ? Bir yerde. Yedinci gün Şabatta. Dinlenme günü. Musa'nın onları dinlenme günü olarak gördüğü ülke Kenan.Mezmur ne diyor ? Çölde, onların isyanlarından dolayı Tanrı, İsraillilere şöyle dedi: Huzur diyarına asla giremeyecekler. İnkar ettikleri için giremeyecekler. Musa, yaratılış hakkında yazıyordu. Şunu unutmayalım: Dünyanın yaratılış hakkında yazan Musa'ydı. 21. yy. insanları için yazılmadı. Antik İsrailliler için yazıldı. Onlara şunu anlatmak istiyordu: Ben, yalnış yapmadım. Size kötülük yapmıyorum. İsrail beni dinleyin. Her şeyin yolunda olacağı diyara götürüyorum sizi. Mısır'da, çok uzun zaman yaşadınız. Siz, karanlığın iyi olduğuna inandınız. Ben Musa sizi iyi bir yere götürüyorum. İçinde bal ve süt akan bir yere. Orada özgür olacaksınız. Musa aracılığıyla Tanrı'nın İsrail'e verdiği mesaj buydu: Sizin aracılığınızla dünyayı yeniden yaratıyorum. Kaostan sizi şabat gününe getiriyorum. Kurtuluş, yeniden yaratılış demek. Evreni yeniden düzenlemek demek. Bu yeni düzenlenmiş evrende, Tanrı, halkını yeniden düzenleyecek. Böyle söylemiyor mu ? İsa, dünyaya geldiğinde, kurtuluş getirmiyor mu? Yu. 1. bölüm, dünya nasıldı ? Dünya, karanlık bir dünyaydı. İsa ise, dünyanın ışığıydı. Tanrı, isa'yı gönderdiğinde, dünyayı yeniden yarattı. Her keresinde bir insan, Mesih'e inandığında; yeni bir yaratılış oluyor.
Bir kimse Mesih'te ise, yeni yaratıktır; eski şeyler geçmiş, her şey yeni olmuştur. ( 2. Kor. 5:17 )
Eğer herhangi biri Mesih'te ise, eski gitti yeni geldi. Neden ? Çünkü yeniden yaratıldı. Yeni yaratılış. Kurtuluş, yeni yaratılıştır. İsa Mesih, geldiğinde; Vah. 21'de, yeni bir yerle yeni bir gök gördüm, artık deniz yoktu, diyor. Tahta oturan, her şeyi yeni yapıyor. Bu, bizim kurtuluşumuz. Bu nedenle Musa, Yar. 1. bölümü yazdı.
Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler konusuna benzer konular;
Eski Antlaşma,Yaratılış 9:11,12,13,14,15,16,17 9:11 Sizinle antlaşmamı sürdüreceğim:Bir daha tufanla bütün canlılar yok olmayacak.Yeryüzünü yok eden tufan bir daha olmayacak.
9.12 Tanrı şöyle sürdürdü konuşmasını:''Sizinle ve bütün canlılarla kuşaklar boyu sonsuza dek sürecek antlaşmamın belirtisi şu olacak : 13 Yayımı bulutlara yerleştireceğim ve bu,yeryüzüyle aramdaki antlaşmanın belirtisi olacak.
14 Yeryüzüne ne zaman bulut göndersem,yayım bulutların arasında ne zaman görünse, 15 sizinle ve bütün canlı varlıklarla yaptığım antlaşmayı anımsayacağım:Canlıları yok edecek bir tufan bir daha olmayacak. 16 Ne zaman bulutlarda yay görünse,ona bakıp yeryüzünde yaşayan bütün canlılarla yaptığım sonsuza dek geçerli antlaşmayı hatırlayacağım.''
17 Tanrı Nuh'a,''Kendimle yeryüzündeki bütün canlılar arasında sürdüreceğim...
Eski Antlaşma tarihinin yararı nedir? Eski Antlaşma'nın yarısına yakın bölümü tarihsel olayları anlatır şekilde yazılmıştır. Bu tarihler bize neyi ifade eder? Bize iyi yaşam ve kötü yaşamın örnekleri olsun mu diye yazıldı, yoksa başka amaçlarla mı yazıldı? Benim fikrimi söylemeden önce diğer kardeşlerin fikrini duymak istiyorum.
Eski Antlaşma Samuel 15 şimdi git,ameleklilere saldır.onlara ait herşeyi tümüyle yoket.hiçbirşeyi esirgeme.kadın,erkek,çoluk çocuk,öküz koyun,deve eşek hepsini öldür.
zamanınızı aldığım için üzgünüm ama ben bu ayetteki emrin niteliğini kavrayamamış bulunuyorum.çok düşündüm ama yeni ahitte daha sonra sevgi tanrısı olarak bize bildirilen tanrı nasıl olurda hiçbirşeyden habersiz hayvan ve çocukların öldürülmesini ister.
ben bu dini benimsemiş kimsenin bu emri aldığını hayal etmesini ve yerine getirip getiremeyeceğini merak ediyorum.
tanrıya nedenlerle varmaya çalışmıyorum,yanlış anlamayın lütfen.ama bu ve belkide benim farkına varmadığım bir çok ayette eski ahitle yeni ahitin tanrısı arasındaki muazzam farkı sanırım benim gibi birçokları farketmiştir.
bu ayeti yeni ahitin düşmanınızı sevin emriyle...
Eski Antlaşma ile ilgili sorular Tekrar merhaba, Yeni Ahit'ten sonra Eski Ahit'i okumaya başladım ve şimdi de buradan bazı sorularım olacak, Kutsal Kitap'a tüm saygımla:
Yar. 4:17 Kayin karısıyla yattı. Karısı hamile kaldı ve Hanok'u doğurdu.Habil ve Kayin Ademin çocukları ise, karısı nereden geliyor?
Yar. 11:5 RAB insanların yaptığı kenti ve kuleyi görmek için aşağıya indi
Yar. 11:6 ve şöyle dedi: "Tek bir halk olup aynı dili konuşarak bunu yapmaya başladıklarına göre düşündüklerini gerçekleştirecek, hiçbir engel tanımayacaklar.
Yar. 11:7 Gelin, aşağı inip dillerini karıştıralım ki birbirlerini anlamasınlar."
Yar. 11:8 Böylece RAB onları yeryüzüne dağıtarak kentin yapımını durdurdu.
Yar. 11:9 Bu nedenle kente Babil adı verildi. Çünkü RAB bütün insanların dilini orada karıştırdı ve onları yeryüzünün dört...
Ruhsal Yaşamımız için Temel İlkeler Tanrı'nın sağladığı ruhsal silahlar
10 Son olarak Rab'de ve O'nun üstün gücüyle güçlenin.
11 İblis'in hilelerine karşı durabilmek için Tanrı'nın sağladığı bütün silahları kuşanın.
12 Çünkü savaşımız insanlara karşı değil, yönetimlere, hükümranlıklara, bu karanlık dünyanın güçlerine, kötülüğün göksel yerlerdeki ruhsal ordularına karşıdır.
13 Bundan dolayı, kötü günde dayanabilmek, gerekli olan her şeyi yaptıktan sonra yerinizde durabilmek için Tanrı'nın bütün silahlarını kuşanın.
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil