Eski Antlaşma tarihinin yararı nedir?

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Tevrat ve Zebur : Eski Antlaşma tarihinin yararı nedir?

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Eski Antlaşma'nın yarısına yakın bölümü tarihsel olayları anlatır şekilde yazılmıştır. Bu tarihler bize neyi ifade eder? Bize iyi yaşam ve kötü yaşamın örnekleri olsun mu diye yazıldı, yoksa başka amaçlarla mı yazıldı? Benim fikrimi söylemeden önce diğer kardeşlerin fikrini duymak istiyorum.

hristiyanlık
Theophilos

Bu tarihsel olaylar aracılığıyla Tanrı'nın İsrail halkını nasıl koruyup gözettiğini ve günah konusunda eğittiğini görebiliriz. Zaten Eski Antlaşma, yaratılıştan itibaren olayları kronolojik olarak anlatır ve Tanrı'nın kurtuluş planının nasıl hazırlanıp hangi aşamalardan geçtiğini açıklar.

Bu benim fikrim :)

hristiyanlık
V E R A

Eski Antlaşma Hem bir kılavuz Hem insanlığın tarihi hemde neden yaratıldığımızı anlatır.

Tanrı'yı eski antlaşmada tanır nelerin günah olduğunu görür ve Tanrı'dan uzaklaştığımızda insanoğlunun başına gelenleri görmekle birlikte Tanrı'nın insanoğlu için gösterdiği sabırı sevgiyi ve merhameti de görürüz. Rab'Bin verdiği sözleri tuttuğunu en başından beri mutlak Kurtuluş planını ve insanlığın buna hazırlanışı görürüz.
Bu da benimki

hristiyanlık
Anglikanmoderator

İkiniz de güzel cevap yazdınız. Ben de sizin görüşünüze katılıyorum. Hem Eski Antlaşma hem Yeni Antlaşma Tanrı'nın Kurtuluş planını anlatır. Yeni Antlaşma ile Kutsal Kitap'ın kapanmasının sebebi de budur. Çünkü İsa'nın ölümü ve dirilişi ile kurtuluş planı tamamlanmıştır.

Bu konuyu açmamın sebebi ne kadar Kutsal Kitap'ın ana temasının kurtuluş olduğu söylense de günlük yaşamında Kutsal Kitap çalışma yapıldığında hatta vaaz edildiğinde bunun tam olarak uygulanmamasıdır. Eski Antlaşma tarihine daha çok "iyi örnek" ve "kötü örnek" olarak bakılmaktadır. Tabii, iyi örnek ve kötü örnek almak da önemli, ancak bu Kutsal Kitap'ın amacı değildir. Belki de bunun için Kutsal Kitap'tan daha çok azizlerin yaşamında hatta çevredeki diğer kişilerin yaşamına bakmak daha uygundur.

İki örnek vereyim. Naaman'ın iyileşmesi olayı (2. Krallar 5) Tanrı'nın kurtuluşu planında önemli yeri alıyor. Çünkü Eski Antlaşma zamanında Tanrı'yı tanımayan halkından olan Naaman'ı iyileştirip Tanrı'nın gücünü diğer uluslara gösterdi. Ama, birçok kişi o olayı okurken buna dikkat etmeyip "Naaman itaat etti, onun için iyileşti. Biz de itaat edersek iyileşebiliriz." gibi ders çıkarıyorlar.

Hakimler bölümünde iyi örneklerle dolu. Şimşon ile Delila olayı örnek alayım. Bu olay Tanrı'nın, Delila'nın ihanetini tam tersine döndürüp İsrail halkı için büyük bir kurtuluş yaptığını gösteriyor. Büyük bir müjdedir. Ancak, birçok kişi bu müjdeye dikkat etmeyip yalnız Şimşon'ın acısına dikkat eder. "Şimşon bir kadına olan düşkünlük yüzünden acı çekti. Biz de kötü kadından kaçınmalıyız."

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Eski Antlaşma tarihinin yararı nedir? konusuna benzer konular;

Eski Antlaşma,Yaratılış 9:11,12,13,14,15,16,17 9:11 Sizinle antlaşmamı sürdüreceğim:Bir daha tufanla bütün canlılar yok olmayacak.Yeryüzünü yok eden tufan bir daha olmayacak. 9.12 Tanrı şöyle sürdürdü konuşmasını:''Sizinle ve bütün canlılarla kuşaklar boyu sonsuza dek sürecek antlaşmamın belirtisi şu olacak : 13 Yayımı bulutlara yerleştireceğim ve bu,yeryüzüyle aramdaki antlaşmanın belirtisi olacak. 14 Yeryüzüne ne zaman bulut göndersem,yayım bulutların arasında ne zaman görünse, 15 sizinle ve bütün canlı varlıklarla yaptığım antlaşmayı anımsayacağım:Canlıları yok edecek bir tufan bir daha olmayacak. 16 Ne zaman bulutlarda yay görünse,ona bakıp yeryüzünde yaşayan bütün canlılarla yaptığım sonsuza dek geçerli antlaşmayı hatırlayacağım.'' 17 Tanrı Nuh'a,''Kendimle...

Eski Antlaşma incelemeleri için Temel İlkeler Eski Antlaşma'yı çevreleyen Yakın Doğu'ya özgü ortam , bünyesinde birçok yazınsalkoşullar barıondırmakla birlikte, bunlar birçokları tarafından görmezlikten gelinir. Ancak Yakın Doğu edebiyatı ve tarihi incelenirken göz önünde bulundurulan bir takım ilkelerin Eski Antlaşma tarihini ve metinlerini incelerken de geçerli olması gerektiği yadsınmaz bir gerçektir ( Kitchen, AOOT, 28 ). İncelemelerde üç temel ilkenin uygulanması gereklidir: Eski Antlaşma'yı herhangi bir antik eser gibi ele almak - benzeyen parçalardaki uyumlulukları ve uyumsuzlukları belirlemek Ünlü eleştirmen ve edebiyatçı Coleridge, edebiyat eleştirisine temel bir ilke getirmiştir: " Başarılı bir yazarın metinlerinde açık bir hata saptadığımız zaman , bu yazarın...

Eski Antlaşma Samuel 15 şimdi git,ameleklilere saldır.onlara ait herşeyi tümüyle yoket.hiçbirşeyi esirgeme.kadın,erkek,çoluk çocuk,öküz koyun,deve eşek hepsini öldür. zamanınızı aldığım için üzgünüm ama ben bu ayetteki emrin niteliğini kavrayamamış bulunuyorum.çok düşündüm ama yeni ahitte daha sonra sevgi tanrısı olarak bize bildirilen tanrı nasıl olurda hiçbirşeyden habersiz hayvan ve çocukların öldürülmesini ister. ben bu dini benimsemiş kimsenin bu emri aldığını hayal etmesini ve yerine getirip getiremeyeceğini merak ediyorum. tanrıya nedenlerle varmaya çalışmıyorum,yanlış anlamayın lütfen.ama bu ve belkide benim farkına varmadığım bir çok ayette eski ahitle yeni ahitin tanrısı arasındaki muazzam farkı sanırım benim gibi birçokları farketmiştir. ...

'Eski Katolik Kilisesi' nedir,eski Katolikler kimlerdir? Eski Katolik Kilisesi (Old Catholic Church) ne demektir? http://www.holyspiritoccna.org/images/CLERGYSYNODJULY07.gif <o:p> </o:p> ‘Eski Katolikler’ adıyla bilinen grup,çoğunlukla Almanca konuşan (Alman,Avusturyalı,Hollandalı) bazı Roma Katolik cemaatlerinin 1870lerde Vatikan I. Konsülü’nün aldığı ‘’Papa’nın yanılmazlığı’’ (Papal Infallibility) doktrinine tepki olarak Vatikan’la resmi bağlarını atması sonucu ortaya çıkmıştır.<o:p></o:p> <o:p> </o:p> Kilise resmen Vatikan’ın hükmü altında değildir ama Utrecht Eski Katolik Kiliseleri Birliği, Anglikan kiliseler ile altar birliğinde bulunmaktadır. (Birbirlerinin kiliselerinde rahip değişimi ve Rabbin Sofrası’nın alınabilmesi gibi farklı kiliseler arasındaki ileri derecede...

Eski Antlaşma ile ilgili sorular Tekrar merhaba, Yeni Ahit'ten sonra Eski Ahit'i okumaya başladım ve şimdi de buradan bazı sorularım olacak, Kutsal Kitap'a tüm saygımla: Yar. 4:17 Kayin karısıyla yattı. Karısı hamile kaldı ve Hanok'u doğurdu.Habil ve Kayin Ademin çocukları ise, karısı nereden geliyor? Yar. 11:5 RAB insanların yaptığı kenti ve kuleyi görmek için aşağıya indi Yar. 11:6 ve şöyle dedi: "Tek bir halk olup aynı dili konuşarak bunu yapmaya başladıklarına göre düşündüklerini gerçekleştirecek, hiçbir engel tanımayacaklar. Yar. 11:7 Gelin, aşağı inip dillerini karıştıralım ki birbirlerini anlamasınlar." Yar. 11:8 Böylece RAB onları yeryüzüne dağıtarak kentin yapımını durdurdu. Yar. 11:9 Bu nedenle kente Babil adı verildi. Çünkü RAB bütün insanların...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Tevrat ve Zebur : Eski Antlaşma tarihinin yararı nedir?

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler