Arşiv Sayfa 5 / Etnik Kökenler - Sayfa 5

Arşiv Sayfa 5 Etnik Kökenler hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Etnik Kökenler - Sayfa 5 konusu 4990 kez okundu, 22 kez cevaplandı. En son mesaj dj_kasa tarafından gönderildi. Etnik Kökenler Dünya genelinde etnik köken,din,dil araştırmaları yapan ABD merkezli USCWM adlı vakıf Türkiye içinde bir rapor yayınladı. TÜRKLER : 52 milyon 826 bin KÜRTLER : 15 milyon 426 bin ARAPLAR : 1 milyon 839 bin ÇERKEZLER : 910 bin FARSLAR : 629 bin AZERİLER : 542 bin GAGAVUZLAR : 410 bin POMAKLAR : 331 bin BULGARLAR : 328 bin LAZLAR : 151 bin GÜRCÜLER : 150 bin TATARLAR : 126 bin BOŞNAKLAR : 1011 bin ERMENİLER : 76 bin KARAKALPAKLAR : 74 bin ARNAVUTLAR : 66 bin ROMANLAR : 66 bin ABHAZLAR : 43 BİN OSETLER : 37 bin SÜRYANİLAR : 28 bin RUMLAR : 14 bin MUSEVİLER : 13 bin Etnik Kökenler

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Etnik Kökenler konusu 4990 kez okundu, 22 kez cevaplandı. En son mesaj dj_kasa tarafından gönderildi.

Etnik Kökenler konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: < 1 2 3 4 5

Etnik Kökenler hristiyanlık incil isa tevrat zebur17-01-10, 23:06
Etnik Kökenler
radika

ortodoksmoderator3
radika
Lilit
Rum demek Yunan demek değildir sayın kardeşler.(En azından ben böyle okudum, yanlışım varsa düzeltiniz..)

Rum demek Roma İmparatoru vatandaşı demek, ve ayrıca Osmanlı'da tüm ortodoks halk için Rum tabiri kullanılıyordu, yani Yunanlarla beraber Sırplar da Rum statüsündeydi Osmanlı'da.

Ancak günümüzde Rum=Yunan gibi bir anlayış var...

Rab'bin ışığı yüreğinize dokunsun.
Sevgilerimle...
Sevgili arkadaşlar,
Ben Yunanlar üzerine epeyce süre araştırma yapan biriyim, dillerini de çok iyi düzeyde biliyorum. Rum kelimesi Romeios yani Romalı'dan gelmektedir ancak bugün Türkiye topraklarında yaşayan Rumlar Yunanlarla aynı dil, tarih, din ve kültürel mirası taşımaktadırlar. Dolayısıyla bugün Yunanistan'da Küçük Asya Rumlarına da Küçük Asya Yunanları denmektedir. Zaten Yunan kelimesi doğru bir kelime değil, Yunanlar kendilerine Helen anlamına gelen "Ellinas" demektedirler. Rum=Yunan'dır dolayısıyla.
Fener Rum Patrikhanesine gelince, Osmanlı döneminde TÜM Ortodoks halklar Rum Kilisesine bağlıydı. Ancak daha sonra Bulgarların, Yunanların, Sırpların milliyetçi ve ulus devletlerini ve ulusal kiliselerini kurma hareketleri sonrasında teker teker bu devletlerin kiliseleri Fener Rum Patrikhanesinin yetki alanından ayrılmışlardır. Yunan Kilisesi'nin Fener ile uzlaşması ise son dönemde olan bir durumdur ki henüz tam olarak bunun gerçekleştiğini söylemek mümkün değil.
Yani Rum Roma İmparatorluğu vatandaşı demek değildir artık. Şu dönemde Rum ve Yunan aynıdır. Hatta hepsi Helen'dir.

Rum kelimesi arapca'dan gelme ve Roma isminden türemedir. Bizans döneminde Constantinopel yeni Roma olarak ad verilmisti.

Constantinopel Kilisesine mensup olan ve benimseyenlere RUM ismi verilmisti.

Mesela Antakya'da yasiyan Hristiyanlar, Yunan / Helen degildirler ama Rum-Ortodokslar.
Antakya'da yaşayan Hristiyanlar Yunan/Helen olmadıkları gibi Rum da değildirler. Yalnızca Ortodoksturlar. Hatay'ın Türkiye sınırlarına katılmasından sonra kendileri de Fener Rum Patrikhanesine dahil oldular. Arap olan bir kişi etnik köken olarak Rum olamaz. Niçin inat ettiğinizi anlamakta zorluk çekiyorum. Şu an Rum okullarında dahi bu bir sorun olarak zikredilmekte çünkü Yunan yani Rum olan çocukların sayısı azaldığından bunlar yerine Arap kökenli çocuklar gelmekte ve eğitim sistemine adapte olamamaktadırlar. Bizzat ben Arap Ortodoks çocuklarla konuşma ve paylaşım yapma imkanına sahip oldum ve kendilerini Rum olarak da görmedikleri aşikardır. Türkiye'de Arap kökenli Ortodokslar için ayrı bir Patrikhane olmadığı için kendileri Rum kilisesinin içinde yer almaktadırlar.

Etnik Kökenler

Etnik Kökenler

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Etnik Kökenler

Etnik Kökenler hristiyanlık incil isa tevrat zebur17-01-10, 23:56
Etnik Kökenler
ortodoksmoderator3

radika
ortodoksmoderator3
radika
Lilit
Rum demek Yunan demek değildir sayın kardeşler.(En azından ben böyle okudum, yanlışım varsa düzeltiniz..)

Rum demek Roma İmparatoru vatandaşı demek, ve ayrıca Osmanlı'da tüm ortodoks halk için Rum tabiri kullanılıyordu, yani Yunanlarla beraber Sırplar da Rum statüsündeydi Osmanlı'da.

Ancak günümüzde Rum=Yunan gibi bir anlayış var...

Rab'bin ışığı yüreğinize dokunsun.
Sevgilerimle...
Sevgili arkadaşlar,
Ben Yunanlar üzerine epeyce süre araştırma yapan biriyim, dillerini de çok iyi düzeyde biliyorum. Rum kelimesi Romeios yani Romalı'dan gelmektedir ancak bugün Türkiye topraklarında yaşayan Rumlar Yunanlarla aynı dil, tarih, din ve kültürel mirası taşımaktadırlar. Dolayısıyla bugün Yunanistan'da Küçük Asya Rumlarına da Küçük Asya Yunanları denmektedir. Zaten Yunan kelimesi doğru bir kelime değil, Yunanlar kendilerine Helen anlamına gelen "Ellinas" demektedirler. Rum=Yunan'dır dolayısıyla.
Fener Rum Patrikhanesine gelince, Osmanlı döneminde TÜM Ortodoks halklar Rum Kilisesine bağlıydı. Ancak daha sonra Bulgarların, Yunanların, Sırpların milliyetçi ve ulus devletlerini ve ulusal kiliselerini kurma hareketleri sonrasında teker teker bu devletlerin kiliseleri Fener Rum Patrikhanesinin yetki alanından ayrılmışlardır. Yunan Kilisesi'nin Fener ile uzlaşması ise son dönemde olan bir durumdur ki henüz tam olarak bunun gerçekleştiğini söylemek mümkün değil.
Yani Rum Roma İmparatorluğu vatandaşı demek değildir artık. Şu dönemde Rum ve Yunan aynıdır. Hatta hepsi Helen'dir.

Rum kelimesi arapca'dan gelme ve Roma isminden türemedir. Bizans döneminde Constantinopel yeni Roma olarak ad verilmisti.

Constantinopel Kilisesine mensup olan ve benimseyenlere RUM ismi verilmisti.

Mesela Antakya'da yasiyan Hristiyanlar, Yunan / Helen degildirler ama Rum-Ortodokslar.
Antakya'da yaşayan Hristiyanlar Yunan/Helen olmadıkları gibi Rum da değildirler. Yalnızca Ortodoksturlar. Hatay'ın Türkiye sınırlarına katılmasından sonra kendileri de Fener Rum Patrikhanesine dahil oldular. Arap olan bir kişi etnik köken olarak Rum olamaz. Niçin inat ettiğinizi anlamakta zorluk çekiyorum. Şu an Rum okullarında dahi bu bir sorun olarak zikredilmekte çünkü Yunan yani Rum olan çocukların sayısı azaldığından bunlar yerine Arap kökenli çocuklar gelmekte ve eğitim sistemine adapte olamamaktadırlar. Bizzat ben Arap Ortodoks çocuklarla konuşma ve paylaşım yapma imkanına sahip oldum ve kendilerini Rum olarak da görmedikleri aşikardır. Türkiye'de Arap kökenli Ortodokslar için ayrı bir Patrikhane olmadığı için kendileri Rum kilisesinin içinde yer almaktadırlar.

Yönetim Notu: Pardon da siz hangi sıfatla bir Arap Ortodoks'a "inat ediyorsunuz" diyorsunuz ki? O insanlardan daha mı iyi biliyorsunuz ki?
Sevgili Radika, ilk önce ben inat etmiyorum ve sizi bilgilendirmeye çalışıyorum.

1. Antakya cemaatları Fener Patrikhanesine mensup değiler Antakya Patrikhanesi Şam / Suriye'de olmak üzere ve tüm cemaatlerı oraya bağlıdır.

2. Siz RUM kelimesini yunan olarak anlıyorsunuz ve Türkiye'de öyle bilinmektedir. Daha evvel yazdığım gibi Antakya'da bulunan Hristiyanlar kendileri Rum'dur ama yunan değiler İstanbul' da yunan okuluna gitiklerinin bilincindeyim.

3. Bir çok Hatay Hristiyanı kendilerini arap olarak görüyorlar bu doğrudur lakin bunu bildikleri için söylemiyorlar. Antakya Hristiyanları o toprakların araplaşmadan önce Hristiyan idiler ve o toprak/bölgede yaşıyorlardı dolayısıyla arap olamazlar.

Almanya'da Antakya Rum Ortodoks çatı cemattın web sitesi
http://www.rum-orthodox.de/index.php?option=com_fron tpage&Itemid=1

Samandağ Rum Ortodoks Kilisesinin web sitesi
http://samandagortodoks.com/

Aslın'da ben ve siz aynı definatsyonu kabul ediyoruz Hataydeki Ortodokslar yunan değiler..

Sevgiler

Etnik Kökenler

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeRabbimiz İsa Mesih'in lütfunu bilirsiniz. O'nun yoksulluğuyla siz zengin olasınız diye, zengin olduğu halde sizin uğrunuza yoksul oldu. Korintiler 8,9mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Etnik Kökenler

Etnik Kökenler hristiyanlık incil isa tevrat zebur26-03-10, 22:49
Etnik Kökenler
dj_kasa

birde zaza ırkı vardı sanırım. kürt kategorisinemi giriyor bu?yanlış anlamayın sakında bazı zazalar kendini kürt olarak görmezler. ve ayrıca rum nüfusun 30.000 i geçtiği kanısındayım sadece istanbul adalar ve diğer bölgelerde 2000 rum yaşadığıbiliniyor fakat bu mersin antalya hatay gibi yerlerde çok daha fazla ayrıca ermeni olupta kökenini bilmeyen aslı hristiyan olan kişilerin sayısı 100.000 civarında olarak biliyorum. türk olupta hristiyanlığa geçen insanların sayısıda hergün atmakta rab sizinle olsun

Etnik Kökenler

Etnik Kökenler

Etnik Kökenler konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: < 1 2 3 4 5  

Etnik Kökenler konusuna benzer konular;

Kilisenizde hiç etnik ayrımcılık yaşadınız mı? Zaman zaman çeşitli kardeşlerden, kiliselerinde ya da katılmak istedikleri kiliselerde yaşadıklarıyla ilgili olarak emailler alıyoruz. Birçok çeşitli ve/veya kişisel konular da olmakla beraber bu konu ile de ilgili olarak birden fazla email aldık. Bu yüzden bu anketi daha büyük bir kitleye sorarak bir veri elde etmeyi amaçlıyoruz. Lütfen yalnızca hristiyan olan üyeler ankete oy versinler. Hristiyan olmayan üyelerin oyları istatistiklerden düşülecektir.

Etnik arındırma ve sonrası (Herkül Millas) Zaman’da yayımlanan, Etyen Mahçupyan ve Şener Aktürk’ün yazdığı dört yazı (8,15,15 Ocak ve 1 Şubat) Balkanlar ve Kafkasya göçleri, kırımları ve bunları yaşamış olan halkların belleği ve algısı konusundaydı. İlgili görüşler eskiden yazdığım iki yazımı hatırlattı. Birincisi 1998′de Oxford’ta “1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi” konferansında Hıristiyan/Rum ve Müslüman/Türk mübadillerinin edebiyat metinleri konusundaydı. Bana o zaman ilginç gelen, Yunanistan’da bu göç konusunda Türkiye’ye kıyasla çok daha fazla roman ve anının yayımlanmış olduğunu görmemdi. Ancak duruma daha dikkatle ve etraflıca baktığımızda genellemelerle konuşmamızın doğru olmadığını gördüm. Yunanistan’da mübadelenin hemen sonrasında ve daha sonra da birçok roman ve öykü yayınlanır. Ünlü yazarlar bu konuya el...

Süryanilerin Etnik ve Dinsel Kimlikleri (Prof. Dr. Mehmet ÇELİK) SÜRYANİLERİN ETNİK VE DİNSEL KİMLİKLERİ İnsanlık tarihine baktığımız zaman, en eski arkeolojik buluntulardan tutun da, ilk yazılı kaynaklara kadar insan zihnini en çok meşgul eden üç objeyle karşılaşırız: Tanrı, kâinât ve insanın kimliği… Tanrı ve kainat olgusunun insan zihnindeki serüveni konumuz dışında olduğu için, bunun üzerinde durmayacağım.Vaktimizin darlığı nedeniyle, direkt konuya geçmek istiyorum. Biraz önce de ifade ettiğim gibi, insanın kimliği, daha açık bir ifadeyle, “ben kimim?” sorusu, insan zihnini tarih boyunca meşgul etmiş bir konudur. Bilimsel araştırmalar sonucunda hakim kanaat şöyle olmuştur: Birey veya toplum, kendini nasıl algılıyorsa, nasıl hissediyor ve nasıl ifade ediyorsa, bu onun kimliğinin çekirdeğini oluşturur. Kimlik sorunu, özellikle ulus...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih