| HRİSTİYAN FORUM
> Türkiye'de Hristiyanlık
: Gagauzlar (Türk Ortodoks Hristiyanlar) - Sayfa 6 konusu 31940 kez okundu, 26 kez cevaplandı. En son mesaj Katolikmoderator tarafından gönderildi. Gagauzlar (Türk Ortodoks Hristiyanlar) Gagauzlar, İsus Hristus'dan sonraki 200 ile 400 yılı arasında hristiyanlık dinine geçmiştir. Gagauz sözü, Gök Oğuz'dan gelmektedir. Soyu,direkt olarak Oğuz Kaan ataya dayanan halis Türklerdir. http://i5.photobucket.com/albums/y192/Gagauz/Gagauz01.jpg Gagauzların düğünleri,eski Türk gelenekleri ile Ortodoks inancın iç içe geçtiği tören ve kutlamalara sahne oluyor. Düğünün en önemli aşamalarından biri de,kilise töreni. Volkaneş kasabasında yaşayan damat Vova ile Oksana, sabah erkenden papazın karşısına çıkıyorlar. Genç çift ve şahitleri, Boba (Baba) diye adlandırdıkları papaz tarafından kutsanıyor.http://img188.imageshack.us/img188/1672/105gm.jpg http://i5.photobucket.com/albums/y192/Gagauz/Gagauz05.jpg http://img33.imageshack.us/img33/7408/32ze.jpg Gagauzlar,ölülerini üç gün boyunca evinde... Gagauzlar (Türk Ortodoks Hristiyanlar)
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Gagauzlar (Türk Ortodoks Hristiyanlar) konusu 31940 kez okundu, 26 kez cevaplandı. En son mesaj Katolikmoderator tarafından gönderildi.
yanlız benim anlamadığım bir nokta var bu gagauzların dili türkçeye en yakın dil azericeden türkmenceden daha yakın bu nasıl oluyor. türkçe 90 yıllık modern türk dili. hatta öz türkçe diye lanse edilen türkmenceyi çoğu zaman anlamıyorum. yüze %40 yüzde %50 de diyebiliriz.
acaba gagauzlar yeni türkçe yazıldığında türkiyedenmi yardım aldılar dil için? bilgi verirseniz sevinirim.
ayrıca gagauzlar için gerçek bir türk derim.
gagauzların okadar ırk içinde dilini koruması takdire şayan bir durum osmanlının bile dilinden feragat etmesi düşündürücü!!
not gagauzlarıda çooook severim.
Benim Moldovyalı gagavuz tanıdıklarım var. Konuşmalarının %10unu zor anlıyorum..
yanlız benim anlamadığım bir nokta var bu gagauzların dili türkçeye en yakın dil azericeden türkmenceden daha yakın bu nasıl oluyor. türkçe 90 yıllık modern türk dili. hatta öz türkçe diye lanse edilen türkmenceyi çoğu zaman anlamıyorum. yüze %40 yüzde %50 de diyebiliriz.
acaba gagauzlar yeni türkçe yazıldığında türkiyedenmi yardım aldılar dil için? bilgi v erirseniz sevinirim.
ayrıca gagauzlar için gerçek bir türk derim.
gagauzların okadar ırk içinde dilini koruması takdire şayan bir durum osmanlının bile dilinden feragat etmesi düşündürücü!!
not gagauzlarıda çooook severim.
Benim Moldovyalı gagavuz tanıdıklarım var. Konuşmalarının %10unu zor anlıyorum..
sayın cimbomlu ve tnava,
burası bir hristyan forum ancak madem soruldu ve madem bildiğim bbir konu yazayım dedim.
üniversite eğitimini ve masterini turkiye ve yurtdısında filoloji ve tarih uzerine yapmıs biri olarak kucuk birkaç noktaya dikkat cekmek isterim:
turk dili kokenlerine indiginiz zaman bu kadar basit bir anlatımınız kabul edilmez literarturde.turkçe turklerin oldugu bölgelere göre değişiklik gösterip çevre - iklim -toplum vb durumlarınında etkisiyle binlerce lehce ve şiveyle konusulan bir dil olmustur.
modern turkçe denen durum su an gunumuz turkiyesinde konusulan ankara ve istanbul turkcesi olarak adlandırılan turkcedir.
her dil için aynı durum vardır. berlin'deki bir alman almancayı harika konusurken bavyeradaki almanın konustugu almancanın a'sını anlamaz. ikiside almandır. londradaki ingilizi dinlerken harika deriz- ama amerikan ingilizcesi sakız gibi gelir. yada irlandadaki adam konusurken ne bu deriz:)
rumcayı yunanistanda yasayanlar tuhaf bulur, burdaki rumlar yunansitandaki daha sert bulurlar.
ermenilerin köonustugu istanbul ermenicesi ermenistan(hayasdan derler) da konusulan ermeniceyele farklıdır. diyalekt - lehçe - şive farklılıkları vardır.
istanbulda konusulan turkceyi gidin denizlideki bir teyzeyle konusurken kullanın ve görün yada:)
gagavuz- kırım - turkmen - kazak - mogol -uygur turkçelerine gelince aynı durum vardır. kökende aynı olan kelime ve garmatik benzesmeler zamanla kaybolmus ve yasayan ve aynı dili konustukları cografyada faklılık gostermiştir.
dolayısıyla azeri ve gagavuz turkcesinin modernliği yada turkceye uzak yakınlıgı konusunda bu şekil polemikler hem uzun ve gereksiz hemde vakit kaybıdır. şu kadarıını söyliyeym bir azeri kendi turkcesini istanuldaki turkceye nazaran has turkce görürken bir gagavuz bunu aksini iddia edr yada tam tersi..
turk dili ve tarihi geniş bir cografyada gecen birikime sahiptir. ispanyaya gidin enduluste gorursunuz etkilieri Cordoba'da yururken..
yada Bosna veya Bulgaristan'da.. pek çok dilden etkilenmiş bir o kdar da etkilemiştir. tarihi yasanan olguların buna katkısı coktur.
modern turkce derken 90 senelik oldugunu soylemek dogru olmaz, osmanlı varken kullanılan halk kesiminin kullandıgı dildir modern turkcenin kökeni.. yunus emre ve mevlana turkiye cumhuriteti dneminde yasamadı! osmanlıca denen dil tukcenin agırlıkta oldugu acem(iran) arapca ağırlıklı olan bir dildir ve saray /devlet erkanının kullandıgı dildi.. hala etkileri vardır, divan edbiyatından tutun hukuk kitaplarını anlamak için bunu az çok bilme gerekir.
bir de son ekleme osmanlı dilden feragat etmedi.. osmanlı son dönemlerini parçalanmakla geicrdi ve savaslardan kala kala gunumuz turkiyesi (hatta biraz daha cogu) kaldı, turkşye cmhuriyeti her ne kadar sıfırdan bir millet bir halktan olustuysada köken olarak geldigi yer osmanlıdır.
osmanlının kökenleri turk beyliklerine baglıdır, dolayısıyla osmanlıcada ağırlıkl dilin turkce olması kadar normali yoktur. osmanlı devleti halinden imparatoluk haline gelmesi ve bunun 600kusur seneye uzanan bir sureyi kapsaması kolayca anlatılıp geçişitirilecek basitlikte olamaz.
moldovyalı gagavuz konusuna gelince onların moldovaylı gagavuz mu yoksa moldovyalı gagavuz turku mu olduklarını merak etmeden gecemiycem. her iki durumda da konustukları dilde turkceden eser vardır bu kesinidr.
kısa tutmaya çalıştım ancak bu kadar oldu.. umarım yardımcı oldum..
Gagauzlar (Türk Ortodoks Hristiyanlar) konusuna benzer konular;
Doğu Ortodoks patrikhanesi neden Türk Ortodoks Patrikhanesini kabul etmiyor? Arkadaşlar bu açıkça ayrımcılık yapmak değil midir? İnternette araştırmalarım neticesinde bu sonuca ulaştım. Rus, Rum ve diğer Ortodoks patriklikleri Doğu Kiliselerinde kabul görürken bizim Türk Ortodoks Patrikhanesi kabul edilmiyor? Bunun nedeni nedir? Bilen bir arkadaşımız açıklarsa sevinirim.
6 Haziran 1924: Cemaati Ergenekon olan Türk Ortodoks Patrikhanesi kuruldu 6 Haziran 1924: Cemaati Ergenekon olan Türk Ortodoks Patrikhanesi kuruldu
http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/06/6-Haziran-1924-Cemaati-Ergenekon-olan-T%C3%BCrk-Ortodoks-Patrikhanesi-kuruldu.jpg
6 Haziran 1924: Cemaati Ergenekon olan Türk Ortodoks Patrikhanesi kuruldu
Anadolu Hıristiyanlarını baskı ve denetim altında tutmak maksadıyla kurulmuş olan Türk Ortodoks Patrikhanesi, mübadele adı altında Anadolu’da soykırımdan kurtulmayı başaran Hıristiyanların tümü kovulduktan sonra Kayseri’den İstanbul’a taşındı. Bir kişilik bir cemaati bile olmayan sözde patrikhane, karanlık güçlerin karargâhına dönüştü. Sahte kilisenin basın sözcüsü Sevgi Erenerol, halen Ergenekon tutuklusu bir faşist.
İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Anadolu’da başlattığı ulus devlet...
Türk Ortodoks Patrikhanesi Nedir? http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/104386/turk-ortodoks-patrikhanesi-nedir
Türk Ortodoks Patrikhanesi Nedir?
Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınanlardan biri de Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol. Erenerol, Kerinçsiz ve Küçük'ün dahil olduğu "marjinal milliyetçi" eylemlerde sıkça yer aldı.
BİA Haber Merkezi - İstanbul
24 Ocak 2008, Perşembe
Türk Ortodoks Patrikhanesi (Grek Görüşü) Dr Raço Donef
Türk Ortodoks Patrikhanesi ve siyasi faaliyetleri, 2003
“Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi”, Türk kamuoyunun iyi bilmediği aslında var olmayan bir cemaatin temsilcisidir. Bu kilisenin “Patriği”, Papa Eftim III’ün vefatı ile, Türk ve Yunan ilişkilerinde olmasa bile en azından Türkiyenin Rum toplumu ile Türk devleti ilişkilerinde bir çıban teşkil eden bir konu daha çözülmüş sayılabilir. Papa Eftim III, cemaatsız “Türk Ortodoks Patrikhanesini” Patrik ünvanı ile yöneten Selçuk Erenerol’du.
“Türk Ortodoksları”, Anadolu Rumlarından ayrılan birkaç Rum ile başlayan aslen bir Rum cemaatiydi ve Rumları Türkleştirme politikasının bir parçasını teşkil etmiştir. Gazeteci Baskın Oran bu olayı hazin bir konu olarak tanımlamıştır. Aslında bu kilisenin cemaati...
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil