Arşiv Sayfa 9 / Hıristiyan Lazlar - Sayfa 9

Arşiv Sayfa 9 Hıristiyan Lazlar hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Hıristiyan Lazlar - Sayfa 9 konusu 14806 kez okundu, 41 kez cevaplandı. En son mesaj V E R A tarafından gönderildi. Hıristiyan Lazlar İşte 'mavi kanlı' Hıristiyan Lazlar Karadenizli sanatçı Fuat Saka'nın da 'Lazların ataları' olarak tanımladığı Megrellere konuk oluyoruz. 'Biz mavi, yani asil kanlı insanlarız' diyen Megreller, Karadenizlilere benzerliklerini anlattı http://www.milliyet.com.tr/2006/01/31/yasam/resim/yas01.jpg CENK BAŞLAMIŞ Moskova/Tiflis Karadeniz kıyılarında yüzyıllardır ilginç bir halk yaşıyor... Genellikle sarı saçlı, mavi gözlüler, çengel burunlular, romantik ve şakacılar. Farklı görüşler de olsa, bu halka yani Megrellere kısaca 'Hıristiyan Lazlar' deniyor... Wato Tsomaia, kızı Rodami ve oğlu Lasha ile Tiflis'te yaşıyor. Evlerine konuk oluyoruz... Megrel Tamuna Toloraia da sohbete katılıyor. Konu Megreller, yani Ortodoks Hıristiyan Lazlar. Tarih boyunca Megrelya olarak anılan bölgede yaşamışlar.... Hıristiyan Lazlar

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)



HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.


Hıristiyan Lazlar konusu 14806 kez okundu, 41 kez cevaplandı. En son mesaj V E R A tarafından gönderildi.

Hıristiyan Lazlar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: « Birinci < 5 6 7 8 9

Hıristiyan Lazlar hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-02-10, 15:58
Hıristiyan Lazlar
LAZ


TÜRKİYE'DEKİ LAZLAR MÜSLÜMANDIR.MÜSLÜMANLIĞI ZORLA SEÇMEMİŞLERDİR.VE AYNI ZAMANDA TÜRKİYE LAZLARININ BİRİNCİ DERECEDEN AKRABASİ OLAN GÜRCİSTANLI LAZLARDAN YENİ NESİL JENERASYON ORTODOX OLMAYI TERCİH ETMİŞLERDİR.FAKAT BU DURUM TÜRKİYE LAZLARİ İLE GÜRCİSTAN LAZLARİ ARASINDA OLUMSUZLUK YARATMAMİŞTIR.HRİSTİYAN LAZLARA MEGREL DENİR EVET.AMA ARTIK GÜRCİSTANDAKİ LAZLARDA ORTODOX OLMAYA BAŞLAMIŞTIR.BEN BİR MÜSLÜMAN LAZ OLARAK BU SİTEDEKİ YORUMLARI OKUDUM.BANA ZIT GÖRÜŞLERİN OLDUĞUNU DA OKUDUM.AMA SAYGI DUYARIM. FAKAT BİLİNMELİDİR Kİ İKİ TARAFIN İNANDIĞI YARADAN ALLAH'TIR.KARADENİZDE LAZ KİLİSESİ YOK DENİYOR .KARADENİZDE LAZ KİLİSESİ VAR FAKAT TARİHİ ESER. ESKİ DURUMDA.


LAZLAR İLE RUMLARIN HİÇBİR KAN BAĞI YOKTUR .TARİHTE SAVAŞ HALİNDEYDİLER.

LAZLAR VE MEGRELLER KARDEŞ OLAN GÜNEY KAFKASYA DİL GRUBUNDAN OLAN BİR HALKTIR.

GÜRCÜLER İLE LAZLAR AYNI BÖLGEDE YÜZYILLARCA YAŞAMIŞ "KOMŞU" HALKLARDIR.TABİİ BU DURUM GÜRCİSTAN LAZLARINA FARKLI BENİMSETİLMİŞTİR.



BEN BİR HRİSTİYAN AKRABAM İLE KONUŞUR SOHBET EDERİM.BİZİM İÇİN DİN SAYGI DUYULACAK VE BİREYSEL KARAR VERİLECEK BİR DURUMDUR. OYSAKİ ORTAK OLAN EN ÖNEMLİ VE TEK ŞEYİMİZ DİLİMİZ LAZCA VE LAZ KÜLTÜRÜDÜR :))))

EKSİK VEYA KAFANİZİ KARIŞTIRDIĞIM BİR KONU DURUM SÖZ KONUSU İSE YAZARSİNİZ :) ELİMDEN GELDİĞİNCE CEVAPLARİM
SAYGILAR


HERKESE HAYIRLI SAĞLIKLI GÜNLER :)

Hıristiyan Lazlar

Hıristiyan Lazlar

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Hıristiyan Lazlar

Hıristiyan Lazlar hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-02-10, 17:17
Hıristiyan Lazlar
V E R A


Sayın Laz

verdiğiniz bilgilerin bir çoğu tarihi olarak yanlıştır . Belge ile ispatlanır da .
Ve elinizde internet varken bunu sizde cok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Lazlar müslümandır gibi bir genelleme yanlıştır.
16 yy da lazlar sistematik olarak kimi zama işkence ile kimi zaman maddi dayatma ile müslümanlaştırılmaya başlanmıştır. Lazların müslümanlaşmayı red eden bireylerine MERGEL denmiştir. Büyük göçte bu insanların coğu selanik'e sürülmüşler ve binlerece senelik vatanlarından edilmişlerdir. Bu sürgün sırasında geride binlerce çoçuk kalmış ve yörenin müslüman aileleri tarafından evlat edilerek müslümanlaştırılmışlardır .

Bu arada belirtmem gereklimi bilmiyorum benim annem de laz .
Dağ köylerinde ki evlerin bir çoğunun altında gizli küçün kiliseler ardır. Hiç bunun nedenini düşündünüz mü????
düşünmediyseniz söyliyeyim . Müslüman gibi görünerek öldürülmemek adına Hristiyan kimliğini gizliyen ailelerin evleridir. onlar :))) Bana kalsa cok hoş bir yaklaşım değil ve tasvip etmiyorum ama evet inançlarını gizlemişlerdir.

Şöyle sizinle tarihimize bir göz atalım isterseniz ;

Lazlar(Tçani) kavmi ilkel çağlarda Koelhi kavmiyle bağlantısı olan Kafkasyalı bir kavimdir . Eski Koelhi Krallığında Laz’lar ve Megreller beraber yaşıyordu .Irk açısından Gürcülere yakındır .Kültürel açıdan ise Bizans ,Türk Osmanlı ve Gürcü kültürünü kendi bünyesinde sentezlemiştir .Laz kralları çağdaşlarının aksine monarşik değildiler ,krallık babadan oğula geçmezdi ,seçimle işbaşına gelinirdi .

Krallık Roma imparatorluğdan yarı özerk bir yapıda idi ,Bizans’a asker yada vergiVermezdi . Bizans’a karşı tek görevi vardı .Sınır bekçiliği yaparak kuzeyden gelebilecek kavimleri engellemek .Lazika (laz krallığının adı) asırlarca Roma ve Perslilerin çatışma noktası oldu . Persliler kendi dinleri olan Mazdeizmi yaymaya çalışıken ,Romalılarda Hristiyanlığı yaymaya çalıştılar sonuçtaRomalılar üstün geldi .Persliler Ermenistan ve İberya’yı işgal edip Lazika’yı tamamen kuşatmışlardı .Roma ve Laz orduları Perslileri bozguna uğrattılar(M.S. 550) . Romalilar Laz halkının günlük ihtiyacı olan her türlü maddeyi ellerinden yok bahasına alıyor ,halkın istemediği bir takım eşyaları onlara zorla bir kaç kat fiyata satıyordu .Lazlar Perslerle anlaşma yoluna gittiler ve Romalılara karşı ayaklandılar .Persleri davet ettiklerinede pişman oldular ,

Putperest İranlılar kendi dinlerini zorla yaymak istediler ,Lazika’yı da kendi topraklarına katmak istiyordu .Daha önemlisi Lazika’daki tuz ve tahıl üretimi yeterli olmadığı için Romadan getiriliyordu , karşılığında deri , esir ve bazı takas eşyaları verilirdi .Bu olanaklar yitirilince halk sıkıntıya düştü .İranlılar laz halkını İran’a sürmeyi ve Laz topraklarınıİranlı göçmenlerle doldurmayı istiyorlardı .Bunun üzerine Lazlar tekrar Caesar Justinyen’den yardım istediler.Lazika Roma (Bizans) ve Pers gibi iki düşman arasında 7.yyla kadar çekişme sahası oldu .Bu çekişme Romalıların zaferi ile son buldu .Tüm Lazistan hristiyan oldu . Tüm Lazlar Elenceyi iyi bilip konuşuyorlardı .Hem ticaret , hem dini açıdan hayatında bu dil önemli idi .Tüm Lazlar Elen bayramlarına katılır ve sempati gösterirlerdi ,Elen kültürüne büyük ölçüde adapte olmuş Kafkas kültüründen ve Gürcü uzak akrabalarından kopmaya başlamışlardı

Lazistan Osmanlı yönetiminde

Gürcistan Moğol istilasına maruz kalınca zayıflayınca Trabzon krallığı üzerinde Bizans etkinliği tekrar başladı .Bu dönemde Osmanlı Türkleri Bizans kapılarına dayanmıştı .1341 yılında Türkler Trabzon krallığını yağmaladılar .1461 yılında Sultan 2.Mehmet(Fatih) o zamanın en güçlü ordusuyla Trabzon kıyılarına dayandı .Trabzon kralı David’in karşı koyacak gücü yoktu .Ülkesini savaşmadanOsmalı’ya teslim etti .Sultan Mehmet ,David ve 8 oğlunu boğdurup ortadan kaldırdı .Lazlar Bizans yönetiminde iken verdikleri mücadele sadece dil ve kültürlerini korumak noktasında iken Osmanlı yönetiminde yapmak zorunda kalacakları mücadele daha zorlu olacaktı .

Türkler Anadoludan Hristiyanlığı koparıp kazımak istiyordu .Lazlar arasında İslamı yaymaya başladılarÖzellikle Sultan Selim döneminde (1512-1522) telkin ve ikna yerine kaba güç kullanılarak bu iş başarıldı .Selim askerleriyle birlikte Trabzondan hareket ederek Arhavi , Viçe ,Hopa ,Gonio ,Batum ,Sarp ,Çhala , Beğleven , Makriali kent ve köylerini kontrol altına aldı .Savaş aralıksız 3 yıl sürdü .

Lazlar kendilerinden çok üstün kuvvetlere büyük azimle direndiler ama erzakları bitti ve askerlerinin dörtte üçü ölünce barış istediler .Osmanli paşası Lazları İslam’a davet etti .Lazların temsilcisi Petros‘Bizler Hristiyanız .Bizi böyle Kabul ediniz ,asla müslüman olmayız’ dedi .Osmanlılar buna rağmen anlaşma yaptılar .Üç yıl kadar sonar ise asimilasyon başladı .Laz papazlar hapse atıldı .Türkçe medreseler açıldı ,müslüman din adamları bölgeye getirildi .Bu dönemde Lazistanda dil sınırı Rize idi .Rize’nin Trabzona yakın kısmındaki halk Sinop’a kadar Elence (Yunanca ) konuşuyor , Gürcistan’a yakın olan kısımdan Batum’a kada bölgede yaşayan halk ise Lazca konuşuyordu .

İslamı Kabul etmeyen köylüler ağır vergilerle cezalandırılmaktadır .Bazı fanatik Hristiyan aileler yeni doğmuş çocuklarını bile müslüman olmasın diye öldürmektedir .Lazlar işte bu dönemde denasyolinizasyona uğradılar müslüman olanlar Türkler arasında ,Hristiyan olanlar ise Rumlar arasında eridi .Küçük Laz ülkesi Osmanlı kültürü içinde eridi gitti .

Osmanlının gerileme döneminde en büyük rakibi ve düşmanı Rusya idi .1809 yılında Rus ordusu Poti kalesini kuşatıp Osmanlıdan aldı .Derken 1854-1855 Kırım savaşı çıkar .Karl Marks’ın stratejik yorumu şudur :‘Bu savaşta Türkler açısından hayati öneme haiz nokta Erzurum ,Ruslar içinse Tiflisdir .Bu iki noktayıda elde tutabilmek için once Batum’a sahip olmak gerekir .Batum bölgedeki ticari hayat içinhayatidir .İşte bu önemi takdir eden Rus Çarları once Batum’u ele geçirmeyi düşünmüştür .’Türkler için , Trabzon’un gelişmesi ve beslenmesi için Batum hayati bir coğrafi noktadadır .

Anadoluya sahil yoluyla açılan kapının kildi ,tüm Türkiye pozisyonuna hakim noktada ve Erzurum’u sırtından vurabilecek bir üstü . Tabiki Batum’u elinde tutabilmek için üstün bir donanma gerekli idi .Ruslar bu işi başardılar ve Trabzon’un düşüşü başladı ve günümüze kadar sürdü . Trabzon bin yıldan fazla Anadolunun kültür ,ekonomi ,sanat ,gelişmişlik açısından İstanbuldan sonraki ikinci şehriIken günümüzde yoksul üçüncü dünya’ya ait kasaba irisi bir vilayettir .

Osmanbey’in izlenimlerine gore(1864) Trabzon halkı karışık etnik guruplardan oluşmuştur .Nüfusunun müslüman kesimini Lazlar ve Rum dönmeleri oluşturur .Burada yaşayan değişik milletlerden gelen nüfus din ,ortak lisan ve ortak çıkar hesaplarıyla kaynaşmış bütünleşmiş görünmektedir .Lazlar çalışkanlıklarıla tanınırlar ,çoğunluğu toprakla uğraşır .Yetiştirdikleri ürünler mısır ,buğday , arpa ,fındık ve tütündür .Denizcilik ve ticarette tüm uluslara rakiptirler .Osmanlı deniz askerlerinin dörtte üçü lazdır .Lazlar silahsız dolaşmazlar .’

Lazca’nın üç şivesi vardır .Hopa ,Arhavi ve Atina ağızlarıdır .

Hopa ağzı Megrelcenin tıpatıp benzeridir .Abuderesi ağzı olan Arhavi ağzı ise diğer iki ağzın ortak özelliklerini taşımaktadır . Atina ağzı ise ağır bir Yunancanın ve Türkçenin etkisiyle aslından çok uzaklaşmıştır .

Osmanlı döneminde Lazistan 5 idari bölgeye ayrılmıştır .

1-Hana

2-Gonio

3-Arhavi

4-Hemşin

5- Atina

Bu bölgelerin hepsi Trabzon eyaletine bağlıdır .

Gürcü tarihçisi D.Bakrazade Rize-Trabzon sınırındaki Kemer bucağının Rum ülkesi ile Laz ülkesini ayıran sınır olduğunu yazmaktadır .‘Denizcilik sanatı Lazların yurtlarından uzaklaşmalarına zemin hazırlıyordu .Ticaret işide öyle .Lazların fiziki güzelliği ve ahlaklı insanlar olmaları ,Osmanlıların Lazlarla akrabalık kurma hevesleri ,hatta Laz çocuklarını parta ile satın almaya kadar işi ileri götürmeleri Lazların asimilasyonunu hızlandırmıştır .Lazistan bir bal ülkesidir .Lazlar balmumunda bir numaradır .Hatta balmumundan rakı bile yapmışla r dır .Laz bamumu Yunanistan ,Rusya ve Gürcistan’a satılırdı .Lazlar şarapçılıktada iyidiler tüm Bizans’a beyaz ve kırmızı şaraplar satılırdı .İslam Lazistan’a yerleşince Padişah fermanı ile tüm üzü

Günümüzde durum

Hemşinlilerin genellikle müslümanlaştırılmış Ermeniler olduğu bilinmektedir.Atina(Pazar )ilinde Lazca konuşulan köyler şunlardır :(bu bölgedeki lazca Yunanca ve Türkçeden etkilenmiş Atina ağzıdır )Kukulati,Dudathevi ,Meliati ,Sürmene ,Larosi ,Kalencuki ,Kemeri ,Cabati , Tordotavi ,Zeleki ,Veneki ,Hunari ,Aranami ,Cicivati ,Kititi ,Saçkuni ,Nohalopsu ,Suleti , Noğadiha ,Hilisa ,Huzika , Talvati ,Apso ,Zağnati ,Başköy ,Bulepi ,Hotri ,İlastas ,Papati , Sapu ,Papilatİ ,Cigetura ,Dadevati ,Mamakivati ,Tsukita ,Kostanevi ,Hako ,Eski Trapezoni , Kuençareri ,Bakasi ,Pilangivati ,Tolivani ,Mekaliskiriti ,Apimho ,Komilo ,Arteşeni ,Tolivani , Ti-msivati ,Guanti ,Nana ,Cibistas ,Okurdule ,Tsiati ,Salinkli ,Yenivati ,Şanguli ,Dzğemi ,Gere , Oce ,Ortaköy ,Mutapi ,Duthe .Viçe ilçesinin tüm köylerinde ,Abuskari vadisindeki köylerde lazca konuşulmaktadır .

Hopa vadisinde Laz köyleri :

Nadirati ,Kilise ,Limititi ,Duliati ,Mapatskari (bunlar kalıntı halindeler)Zurpici ,Tsakaristi , Peroniti ,Kisa ,Sundura ,Kuledibi ,Buçe ,Ortahopa ,Bucak ,Mhigi ,Azlağa Orjinaline en yakın ağız Arhavi bölgesinde konuşulmaktadır .Bu bölgeler dışında Karadenizde Lazca konuşan yoktur ama genel olarak Sinoptan Batum’a kadar olan bölgedeki insanlara Laz denilmektedir . Buralarda yaşayanlar bir kısmı Laz soylu ,çoğu ise Elen Soyundan gelen Türkleşmiş müslümanlardır .(Çepni adı verilen Oğuz boyundan yazar bahsetmemiştir .Trabzon ve çevresine Osmanlı tarafından yerleştirilen bu Türk boyu bölgenin Türkleştirilmesinde önemli rol üstlenmiştir .)

Atina(Pazar) lazları genelde fırıncılıkla uğraşırlar .Laz erkekleri para kazanmak için genelde gurbete giderler .Viçe Lazları tütüncülüğe önem verir .Sahil boyu bütün kentlerde tütün ticareti ile nam salmışlardır .
Kaynakça

*
Özhan Öztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük. Heyamola Yayıncılık. İstanbul, 2005
*
P.Alford Andrews, Türkiye’de Etnik Gruplar. Ant Yayınları. İstanbul, 1992
*
Ahmet Mican Zehiroğlu, Antik Çağlarda Doğu Karadeniz. Çivi Yayınları. İstanbul, 2000
*
Anthony Bryer. Some notes on the Laz and Tzan. In: Bedi Kartlisa, 21/22: 174-185 (I), Paris, 1966-67
*
M. E.Meeker, 1971. “The Blacksea Turks: Some Aspects of Their Ethnic and Cultural Background”. International Journal of Middle East Studies. Vol 2 (4) pp. 318-345

Hıristiyan Lazlar

Hıristiyan Lazlar

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Hıristiyan Lazlar

Hıristiyan Lazlar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: « Birinci < 5 6 7 8 9  






Hıristiyan Lazlar konusuna benzer konular;

1922 İzmir Hıristiyan Mezalimi İzleyelim öğrenelim http://theglobetimes.com/2011/04/11/smyrna-1922-rare-footage-of-greek-exodus/


Hıristiyan vaftizinin önemi nedir? Kutsal Kitap�a göre, Hıristiyan vaftizi bir inanlının hayatında içsel olarak gerçekleşen şeyin dışsal tanıklığıdır. Hıristiyan vaftizi, inanlının Mesih�in ölümü, gömülmesi ve dirilişiyle özdeşleşmesini örnekler. Kutsal Kitap şöyle bildirir: �Mesih İsa'ya vaftiz edildiğimizde, hepimizin O'nun ölümüne vaftiz edildiğimizi bilmez misiniz? Baba'nın yüceliği sayesinde Mesih nasıl ölümden dirildiyse, biz de yeni bir yaşam sürmek üzere vaftiz yoluyla O'nunla birlikte ölüme gömüldük� (Romalılar 6:3-4). Hıristiyan vaftizinde, suya batırılmak etkinliği Mesih�le birlikte ölmeyi ve gömülmeyi simgeler. Sudan çıkmak etkinliği de Mesih�in dirilişini resmeder. Hıristiyan vaftizinde bir insanın vaftiz olmadan önce, 1) İsa Mesih�e Kurtarıcı olarak güvenmesi ve 2) vaftizin ne anlama geldiğini anlaması...


Sabetaisttim Hıristiyan oldum Ayşe ARMAN aarman@hurriyet.com.tr http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/12b.jpg Sabetaisttim Hıristiyan oldum ‘‘Ben bir Sabetaistim!'' diyemeyeceğim artık... Köklerimize rağmen, annem babam da değiller. Annem ve babam, çok uzun zaman önce samimi olarak Müslüman oldular.








HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız





HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
K A P K A N