TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI
| HRİSTİYAN FORUM
> Türkiye'de Hristiyanlık
: TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI konusu 1692 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj evangelion tarafından gönderildi. TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI http://www.hristiyan.net/resmibelgeler/tcypvi.htm TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI Konu: Türkiye’de kilise açılması hakkında Kilise nasıl açılacak? Kilisenin kurulacağı araziyi kimler nasıl ve ne şartlarda verecek? Kilise kurmak için yasal bir izin şart mıdır? (kilise kurmak için gerçekte izin almak gerekmemesine rağmen mülki amirlikler neden böyle bir beklenti içindedir ya da izin almak gerekli ise bunu kimler hangi kriterlere göre belirleyecek?) Bu ve buna benzer sorular uzayıp gidebilir. Türkiye’de yaşayan Presbiteryen Cemaati olarak ibadet ihtiyaçlarımızın karşılanmasını bekliyoruz (aslında bütün Protestan cemaatlerin sorunu bu konuda ortaktır). Ancak vatandaşlar olarak üzerinde yerleşik olarak yaşadığımız bu topraklarda geçici çözümler... TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI konusu 1692 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj evangelion tarafından gönderildi.
TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI
Konu: Türkiye’de kilise açılması hakkında
Kilise nasıl açılacak?
Kilisenin kurulacağı araziyi kimler nasıl ve ne şartlarda verecek?
Kilise kurmak için yasal bir izin şart mıdır?
(kilise kurmak için gerçekte izin almak gerekmemesine rağmen mülki amirlikler neden böyle bir beklenti içindedir ya da izin almak gerekli ise bunu kimler hangi kriterlere göre belirleyecek?)
Bu ve buna benzer sorular uzayıp gidebilir.
Türkiye’de yaşayan Presbiteryen Cemaati olarak ibadet ihtiyaçlarımızın karşılanmasını bekliyoruz (aslında bütün Protestan cemaatlerin sorunu bu konuda ortaktır). Ancak vatandaşlar olarak üzerinde yerleşik olarak yaşadığımız bu topraklarda geçici çözümler değil, kalıcı bir çözüm umut etmekteyiz.
Başkalarının kilisesinde misafir gibi toplanmak değil ama kendimize ait bir kilisede ibadetimiz sürdürmek arzusundayız. Dileğimiz “dini vecibelerimizi sadece bir yerde toplanarak yerine getirebilme” arzusundan ötedir. Dini bir cemaat olarak tanınmak, cemaat olarak örgütlenmek de arzumuzdur.
Hristiyan Türk vatandaşları olarak “dernek” veya “kültür merkezi” statüsünde bir yapılanmayı uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm olarak görmemekteyiz. Bir dernek veya bir vakıf olmadan da “ibadethane” statüsü içinde toplanabilmeliyiz. “Kilise” olarak gelir elde edebilmeli, bunları kullanabilmeliyiz. Bir kültür derneği ya da kültür merkezi adı altında toplanmak varlığımızın resmiyette yok sayılması anlamına gelmektedir.
Kilise açmak, cami, cemevi, mescit açmak gibi izin ile oluyorsa, bu izin yetkisini elinde bulunduran mülki amirlikler veya belediyeler gerçekte kaç tanesine izin vermişlerdir? Türkiye’de böyle resmi izin alınarak açılmış acaba kaç cami vardır? Ya da izin alınmadan açılanlardan kaç tanesi kapatılmış yada kapatılma endişesi ile yaşamaktadır? İmara uygun olmadığı için ya da tapu kaydı bulunmadığı için yıkılan ya da kapatılan bir cami ya da mescit var mıdır? Ancak protestan cemaatlerin hepsi bu zorluklarla boğuşmaktır.
Bu konudaki mevzuat yeterince net değildir. Avrupa Birliği uyum yasalarına ilişkin çalışmalarda İmar Yasası’nda yapılan değişiklikle “cami” ifadesinin “ibadet yeri” ifadesi ile, değiştirilmesi İslam dini dışındaki inanç ve mezheplere ibadet yeri tahsisi için bir kapı açmış gibi gözükmekle birlikte Sünni Müslümanlar dışındaki vatandaşların inançlarına uygun bir şekilde ibadet yeri açmaları henüz pratikte mümkün olamamıştır.
Gerek anayasal gerekse Türkiye’nin imza attığı uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ibadet özgürlüğü kavram olarak var olsa bile, bu özgürlüğün kullandırılması noktasında inisiyatif halen mülki amirlikler ve belediyelerde bulunduğundan “yerleşik cemaat” ve “asgari sayı” gibi şartlar mülki amirlerin kendi takdirlerine bağlanmış olduğundan bir çözüme gidilmesi zor gibi gözükmektedir.
Türk Hristiyanları olarak tüzel kişiliklerimizi dernek veya vakıf olarak düzenlemek zorunda olmadan kültürümüzü, geleneklerimizi, ve inancımızı koruyup çocuklarımıza da devamını temin için bırakabileceğimiz kalıcı bir çözüm yolunun “demokratik, laik ve evrensel hukuk” değerlerine ters düşmeden de bulunabileceği inancındayız.
Rev. İlhan Keskinöz
Ruhani Kurul Bşk. Yrdç
Türk Dünyası Presbiteryen Kilisesi
TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞAYAN PROTESTAN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI konusuna benzer konular;
Karpaz'da yaşayan Rumların dini özgürlükleri Karpaz’da yaşayan Rumların dini özgürlükleri
http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/06/Karpaz%E2%80%99da-ya%C5%9Fayan-Rumlar%C4%B1n-dini-%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BCkleri-300x194.jpg
Karpaz’da yaşayan Rumların dini özgürlükleri
Parlamentolar arası Ortodoksluk Toplantısı 18’inci Yıllık Genel Kurulu’nun, ileri sürülen, “Karpaz’da yaşayan Rumların dini özgürlüklerinin çiğnendiğine” ilişkin bir karar onayladığı belirtildi.
Parlamentolar arası Ortodoksluk Toplantısı 18’inci Yıllık Genel Kurulu’nun, ileri sürülen, “Karpaz’da yaşayan Rumların dini özgürlüklerinin çiğnendiğine” ilişkin bir karar onayladığı belirtildi.
Fileleftheros gazetesi “Atilla’nın Kınanması Kararı… Mahsurların Haklarının Korunması” başlıklı haberinde, sözü edilen kararıda, “Türk ...
İsa'nın yaşayan bedenine sesleniyorum Etten kemikten yaratılmış benim için dua etmesini diliyorum İSA'nın yaşayan bedeni olan sizlerin..Çok zor günler geçirmekteyim. Ekonomik olarak dibe vurdum..40 yaşına gelmeme rağmen, bırakın, sevdiğimi bulup evlenebilmeyi, sokağa çıkacak para bile bulamıyorum. Zaten sevdiğim de beni terk etti. (Öyle ya bir bayan, benim gibi hiçbir mal varlığı olmayan, borca batık, ayakkabısı delik bir çulsuzu ne yapsın) Faturalarımı ödeyemeyecek duruma düştüm. Kardeşlerim bana dava açmakta. En yakınlarım bile bana selam vermez oldu gibi..
"İşte şimdi oldu" dediğim hangi işe atılsam engeller çıkmakta..Ve başkaları işleri almakta..Aç yatıyoruz bu sıralar.. (Ben ve felçli annem)
Bize dua ediniz kardeşlerim...Sizden para vs. istemiyoruz. Samimi dua istiyoruz. İSA MESİH'İN ADIYLA dua ediniz. Sizler , hulusi...
TÜRKİYE DE ORTODOKS MANASTIRLARI Çok değerli Hrisityan kardeşlerim sizlere bir sorum olacak:
türkiye de kaç manastır var?manastırların kaç tanesi aktif?cevaplarsanız sevinirim.YHVH SİZİ BEREKETLESİN.
TÜRKİYE DE ORTODOKS SAYISI arkadaşlar.biraz önce habervaktim adlı siteye girdiğimde
patrik hakkında bir haber vardı.o haberde gözüme çarpan bir nokta oldu.şu anda türkiye de 400 bin ortodoks var diye bir cümle var.bu rakam doğrumudur?ben bu sayıyı yaklaşık 80 bin olarak biliyordum.şimdi haberin bir kısmını sizinle paylaşıyorum:
-"PATRİK BARTHOLOMEOS'A ÖLÜM TEHDİDİ"-
Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin tanıtıldığı programda, "patrikhanenin çevresinde eskiden Rum ve Hırıstiyanların, şimdi ise çoğunlukla Müslümanların yaşadığı" belirtildi.
Muhabir Simon, "yaptıkları çekimin sonuna doğru bir Türk polisinin Patrik Bartholomeos'u kendisine yönelik ölüm tehdidi olduğuna dair uyardığını, ancak daha sonra ihbarın asılsız çıktığını" ileri sürerek, "kilise yetkililerinin, kendilerine yönelik önceki tehditlerin...
Din ve vicdan hürriyeti - TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
(Kurucu Mecliste Kabul Tarihi : 18.10.1982; Halkoyuna Sunulmak Üzere Tasarının Resmî Gazetede İlanı: 20.10.1982-17844; Kanunun Halkoyu ile Kabul Tarihi: 7.11.1982; Halkoyu Sonucunun Yayımlandığı Resmî Gazete Tarihi: 9.11.1982-17863 Mükerrer)<o:p></o:p>
Kanun No. : 2709 Kabul Tarihi : 7.11.1982<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
VI. Din ve vicdan hürriyeti<o:p></o:p>
MADDE 24. – Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.<o:p></o:p>
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil