| sonsuzdiren |
|
Kiliseye gidenlerin en büyük kesimini, yüzde 26,4 ile Başkan George Bush'un da üyesi olduğu, saldırgan dış politik tavırlarıyla bilinen Evanjelistler oluşturuyor. Burada da son yıllarda saldırgan bir yayılma politikası izleyen Evanjelist kilise önde geliyor. En çok terkedilen mezhep ise 23 milyon kişiyle Katolik kilisesi oldu. http://www.trt.net.tr/wwwtrt/hdevam.aspx?hid=196570&k=2 |
| fevzi_90 |
| Kiliseye düzenli gitmek ile dindar olmak arasında direk bir ilişkide yoktur. Araştırmayı yapan bir amerikan kuruluşu ve ABD deki kamuoyu oluşturma taktiklerini çok iyi bilirim.. Bu arada ABD deki kiliseleri de biraz mercek altına almak lazım. Dünyanın en liberal ve seküler kiliseleri hatta en yoldan çıkmış kiliseler bu ülkede. Bu halkın gittiği ve kilise denen yerlerin çoğu dernek lokal yada klüp gibi görünüyor. ABD'nin dünya siyasetinden ve müjdeci hareketten elini çekmesi en çok arzuladığım şey çünkü ABD için önemli olan tek şey ulusal çıkarlardır. |
| Fırat Çölgeçen |
|
Sayın John Chrisostom; burada yazacağım sizin yazınıza bir antitez ya da katılmadığıma dair bir yazı değil.Ah!..Şu amalar var ya!.. Onların ülkemizdeki katkıları inkar edilmese de; Türk hristiyanları nasıl küçümsediklerini ve güvenmediklerini insan görünce;"Bu mu hristiyanlık ? " diyesi geliyor insanların.Özellikle; Tanrı bilgisini öğrenmeden hristiyanlık yaşantısından etkilenip kiliseye gelen kişilerin tepkisi geri gitmelerine neden oluyor.Zira; bizim insanın okuyp anlamadan ziyade kişilerin davranışlarını ön planda tutarak bir yol çiziyor kendisine..... Onların dışında; Avrupa ülkelerinden gelen önderlik yapan hristiyanlarda da farklı bir olgu görüyor insan bazen: Örneğin şu söylemde bulunarak gülmeleri (Sizin kararlarınız ne olur bu söylem üzerine bilemem !) :"Bir işi, Türk gibi düşünerek başlamak ve bir ingiliz (Alman, İspanyol vb. ) gibi bitirmek !.. Bu söz ;bir Türk hristiyan ya da inanlı olana ne düşündürür acaba ? Buralarda bir küçümseme, bir alay etme, bir hor görme yok mu? İnanlılar böyle mi olmalı ? Yazımın başında da ifade ettim; amacım size karşı bir yazı yazmak değil; ama bunlar yaşanan olaylar ya da olgular olduğundan yazma gereksinimi duydum.. Rabbin sevgisi ve esenliği sizinle olsun. |
| evangelion |
|
Size çok ilginç birşey sorayım, bugüne dek gördük ki bir çok grup geliyor Türkiye'ye özellikle yaz aylarında. Sokakta, orda burda müjdecilik yapıyorlar. Paylaşım yapıp öğreti veriyorlar. Kardeşlik, birlik vs. Ama ben bu gruplar içinde bir tane zenci görmedim... |
| John Chrisostom |
| Bizim kilisemizde var kardeşim :) Onlarla birlikte kilisemize ara sıra katılan ve İstanbul'dan tanıdığım çok zenci kardeş var. Ayrıca bu konuda çoğunlukla zencilerin tercihleri durumu belirliyor diyebilirim. ABD'nin Zenci kiliseleri Ortadoğu'nun genelinde müjdeleme faaliyetlerine katılmıyor. |
| John Chrisostom |
| Bu genel yargılama merhametli ve tutarlı bir tavır değil. Bazen bu tür düşünsel kararları ruhsal mı yoksa politik olarak mı alıyoruz dikkat etmek yararlıdır. Burada yaşayan ve Türk kiliselerine değerli katkılar sunan, canıyla, imanıyla dünyanın birçok yerinde hizmet eden ABD'li kardeşlere büyük bir haksızlıktır ifade ettikleriniz... |
| John Chrisostom |
|
Ayrıca biz bütün kendine kiliseyim diyeni imanlı olarak görmüyoruz tabi ki. Ama liberal hareketlerin yoğunluğu Amerikan kiliselerinin genelini güvenilmez yapmaz. Sakin olmakta yarar görüyorum... |
| fevzi_90 |
|
Politikadan anlamam, Bush ve Evanjelist saz ekibi bu konuda en iyilerindendir. Bu tip kararları da ruhsal almam zaten ruhlarla da pek işim olmaz. Adını madem siz koydunuz, düşünsel kararları düşünerek alırım. Düşünmeme sebep olan şeyde yaşadıklarım yani tecrübelerimdir. İşitiyorum, görüyorum ve tecrübe ediyorum. ABD deki kiliseleri merak eden özellikle konu olan Evanjelist kiliseleri isteyen gidip görür tecrübe eder. Gidemeyen bir çanak anten takar ve kiliselerin topluca yayın yaptığı kanallardan bu kiliseleri ve öğretilerini izler. Fakat ABD deki samimi imanlılar yada kiliseler konu dışı zaten. Yakın ve çok uzak çevremde Müjde adına yapılan yamuk yumuk işlere merhamet göstermek zorunda da değilim. ABD’li misyonlarla ne kadar içli dışlısınız bilemem ama benim tecrübelerim oldu. Türk kiliselerine değerli katkılardan bahsettiğiniz nedir? Sadece para. ABD’li misyonların yüz binlerce staff’ı var ve kiliselerden toplanan paralarla dünyayı gezerler. Samimiyetle söyleyeyim %10 kadarı işini dürüst yapar ve kendisine tahsis edilen parayı doğru yerde kullanır. Diğer %90lık kesimini ellerinde Starbucks ürünleri ile hem yer hem içerken yurdumuzun turistik kesimlerinde bol bol gezip para harcarken görebilirsin. İnsanlarla bol bol fotoğraf çektirirler kiliseleri gezerler ellerinde bir iki İncil görülür onlara sorarsan paylaşıyorlardır ve bunları bağlı oldukları misyonlara yada kiliselerine yollarlar, yollamak zorundalardır çünkü ancak böyle çalıştıklarını belgeleyebilirler. Bunların görev süreleri bir iki yıldır zaten daha uzun kalmaz sıkılırlar bir üçüncü dünya ülkesinde. Birde önderlik yada öğretmenlik yapmaya gelenler çıkar aralarında. ABD deki kıytırık(çoğu paralı özel) bir İncil okulundan mezun olanları vardır ama genelde çoğunun bir ilahiyat eğitimi yoktur. Gelirler bir yere yerleşirler önce dil problemi dolayısıyla iletişim kuramazlar ve bu sebeple bir Türk ile bağlantı kurarlar. Öyle yada böyle bir topluluk kurulur fakat hem kendilerinin varlığını sürdürmesi hem de destekledikleri Türk önderin devamlılığı sürekli yeni projeler üretmelerine bağlıdır. Tabi topluluğun sayısı çok önemlidir. Çok özür dileyerek ben buna “kelle” diyeceğim çünkü bir çoğu bizleri kiliselerinde birer kelle olarak görürler ve sayarlar. Projeler ve kelle sayısı çok önemlidir. Çünkü bunlar yardımların düzenli akmasına neden olur. Eğer bunlar olumsuz ise senin Türk insanı ile kurduğun birebir ilişkiler dikkate alınmaz ve geri çağrılırsın. İşte bundandır ki Türkiye de kilise olan bir yerde bir başka kilise açılmasına en başta diğer kiliseler köstek olur. Çünkü yeni açılan kilise mutlaka diğer kiliselerden kopmalar sağlayacaktır. Yardım demiştiniz. Bu yardımların karşılığı vardır. Onların istediği gibi tapınma ve ilahiyat. Yani ABD li misyon sana para verirse bir süre sonra seni satın alacak ve onun istediği gibi gitar çalacak pop söyleyecek ve istediği ilahiyatı öğreteceksin. Yada sana imanlı ve parası olan yada yine desteklediği bir aile yollar ve yine bu aile ile seni kontrol eder, yöntem hiç değişmez. Daha bir sürü anlamsız toplantı, seyahat ve seminerlerle toplanan üç beş kuruş para amacına ulaşmadan çarçur olur gider. Hiçbir misyonun Türkiye’de ciddi Church planting yaptığını ben göremiyorum. Olay İncil dağıtma ve sokak müjdeciliği tarzında devam eder durur. Bu adamlardan bir iki kelime duyan ve yeni bir başlangıç yapanlarda bu kişilerin görev süresi dolup memleketlerine döndüklerinde de ortada sap gibi kalırlar çünkü kiliseleri yoktur. Devam edecekleri ortam yoktur. İşin en acı tarafı da ABD kiliselerinden toplanan paraların harcanmasında için başında olanlar misyonlara yada kişilere projeleri karşılığında para dağıtırken bu paradan komisyon almalarıdır. Kusura bakmayın ben bu işlerde iman, sevgi, merhamet falan göremiyorum ve bende göstermek zorunda değilim. Ama görevim bunları gizlemek değil. ABD niye bu işlerde çok önde derseniz bazı Avrupa ülkelerinin ve İngilterenin Lozan nedeniyle Türkiye’de misyon yapmama sözleri var. Kısaca Türkiye’de yaşayan ve Türkçe konuşan Hristiyanlar kendi kiliselerine ve önderlerine sahip çıkmazlarsa bu düzen hep böyle devam edecek. Yazacak çok daha tecrüben var ama forum yönetimini zor durumda bırakmak istemiyorum. |
| fevzi_90 |
|
Kısaca Türkiye’de yaşayan ve Türkçe konuşan Hristiyanlar kendi kiliselerine ve önderlerine sahip çıkmazlarsa bu düzen hep böyle devam edecek. Yazacak çok daha tecrüben var ama forum yönetimini zor durumda bırakmak istemiyorum. |
| evangelion |
|
Kimseye göbek bağım yok, zorda kalmam, önün açık, devam edebilirsin, uçuş serbest, kule izin veriyor... ;) |
| fevzi_90 |
|
Son cümleyi yazarken hatalı anlamaya yol açabileceğimi düşünmedim değil. Sizin hiç bir göbek bağınız olmadığını biliyorum, sahip olduğunuz ilahiyatla size kimse para vermez bunuda çok iyi biliyorum :-) bildiğim içinde burada yazıyorum. Siz ve bu forum konu olan sistemin çarkına uymadığınız için zaten gönüllü hizmet veriyorsunuz. İyide yapıyorsunuz. Söylediklerime karşı olanlar için de iyi bir örneksiniz. Bu gün milyon dolarlık binalarda on dört kişi toplayabilen misyonlar 14 bin üyesi olan Hristiyan Forum için ne yaptı acaba? Eminin hosting ve domain name ücretlerini bile cepten veriyorsunuzdur yada eş dost yardımı. Zorda kalmaktan kastım bazen birleştirici olmak yada sorun çıkmaması adına yazıları yayınlamak yada yayınlamamak arasında kalmanız. Sadece bu sebeple yönetimi sıkıntıya sokmak istemem. Bazen susamıyorum işte. |
| yusuf (andreas) |
|
fevzi kardeşim tecrübeni bizlerle paylaştığın için gönül dolusu teşekkürler ama bu işe sonsuzdiren ve john kardeşler felaket kızacaklardır ve reformistlik neymiş şu an daha iyi anlamaktayım ve farkında olmayarak bende yaptım kalbim kalbinde rabbin sevgisi üstünde olsun sevgilerimle esenkal |
| John Chrisostom |
| "reformistlik" bu değildir böyle anladıysanız yanlış anlamışsınız... |
| John Chrisostom |
|
İşte bu sadece bir dar görüşten ibaret. Demek ki siz sadece parayla ilgileniyorsunuz. Bu kiliselerde bir sürü kıymetli pastör, yazar, dersler veren önemli teologlar var. Benim gözüm onları görüyor çünkü ilgileniyorum. Madem böyle bir ahlaki sapmadan haberdarsınız kaç kez bunun için dua ettiniz. Yada o çok çok sık gittiğiniz Amerikan kiliselerinde konuyu ifade ettiniz. Bunun üzerinde ne yaptınız? Sizin Yüce İstatistiki yanlarınızı hayranlıkla izliyoruz, %'ler havada uçuşuyor ama altını dolduracak kadar gerçekler mi bilemiyoruz. Burada ki bazı yabancıların ilahiyat eğitimi onları reddedenleri şok edecek kadar kesin ve üst düzeydir. Bunu da ifade edelim değil mi? O bahsettiğiniz tarzda kişiler yoktur mu diyorum ben? Kesinlikle hayır. Ama bu kadar ciddi bir nefret problemim olsaydı kesinlikle bu kadar hassas konuları konuşmaz sağlıklı düşünmek için fırsat arardım. Kaldı ki bu en basit ifadeyle ayıptır. Size açıkça söyleyeyim ki kiliselerin bölünmesi konusunda en hatalı tavrı genel de Türkler gösteriyor. Üç günlük imanlı teşviği gaz sanıp basıyor gidiyor. Bakıyorsun 4 gün sonra pastör olup kilise kurmuş. O kelle sayıları v.s gibi konular prim yapabiliyorsa aynı tip adamların yardım konusunda ki beklentilerinden, tembellik ve yabancıları kullanma isteğinden kaynaklanıyor. Yani bir de Yüce Türk Milleti diye nutuk atılsa şu konuda hah diyeceğim. Bir şeye benzedi. Kimi kime satıyorsunuz. Biz bizi iyi biliyoruz. Açıkçası böylesi bir tuhaflıklar yapılan bu tartışmaya esefle bakıyorum. Yargılayıcı, hakaret edici ve merhametsiz bir tavırla bir halkı yargılamak Hıristiyan tavrı değildir. Rabbin kiliselerinden böyle öğrenmedik. |
|
Alıntı:
|
| Demek ki siz sadece parayla ilgileniyorsunuz. Madem böyle bir ahlaki sapmadan haberdarsınız kaç kez bunun için dua ettiniz. Yada o çok çok sık gittiğiniz Amerikan kiliselerinde konuyu ifade ettiniz. Bunun üzerinde ne yaptınız? |
|
Alıntı:
|
|
Size açıkça söyleyeyim ki kiliselerin bölünmesi konusunda en hatalı tavrı genel de Türkler gösteriyor. Üç günlük imanlı teşviği gaz sanıp basıyor gidiyor. Bakıyorsun 4 gün sonra pastör olup kilise kurmuş. O kelle sayıları v.s gibi konular prim yapabiliyorsa aynı tip adamların yardım konusunda ki beklentilerinden, tembellik ve yabancıları kullanma isteğinden kaynaklanıyor. Yani bir de Yüce Türk Milleti diye nutuk atılsa şu konuda hah diyeceğim. Bir şeye benzedi. Kimi kime satıyorsunuz. Biz bizi iyi biliyoruz. |

| sonsuzdiren |
| Sevgili fevzi_90 kardeşim yazdıklarınızı Kilisede millilik özelliğine dikkat çekmek olarak algılıyorum; yanlışım varsa lütfen düzeltiniz. |
| candan |
|
Diyorsunuz ki eyleme gecelim. Birbirimize sahip cikalim. Peki cok guzel sozler. Yapilmasi gereken seyler. Bir kac gun once birileri sormustu TULIPer kardes de yanitlamisti. Bu sitenin gelirleri giderleri konusunda. Sitemiz tamamiyle gonullulerden olusmakta. Kendi yagimizla kavrulmaktayiz. Ama bugune dek hangi biriniz ( ki uye sayisi 14bini asti) tutupda sitenin basindaki make a donation dugmesine basti ve bagista bulundu? Hangi biriniz acaba burda gunun 20 saatini harcayan emek veren kardesler ne yer ne icer diyebildi? Cok sukur ki bu kardes kaygilanmiyor ve Rabbe guveniyor her konuda. ONdaki iman hardal tanesinden de guclu benim gozumde. Bu siteye uyelerin diyelim 4 bini imanli olsun her biri bir lira dahi bagis vermeyi kendi kendine soz verse her ay ondaligini kiliseye gitmedigine gore ve bizleri kilise olarak kabul ettiklerine gore site icin verse ??? Eylem diyorsunuz kardesim oyleyse du aedin ve gosterin eylemlerinizi. Diyorsunuz yabanci yardimi olmadan hic bir sey yapilmiyor. Yaniliyorsunuz iste sitemiz maddi yardimi kesinlikle yabancidan degil. Bizler Rab aski ile bunca kisiyi bilgilendirmeye Rab bereketlerinden yararlandirmaya calisiyoruz. Hodri meydan derler ya.. Iste size en guzel ornek. Nerde eylemler? uc aydir bagis dugmesi oldugu gibi duruyor benim bildigim. NErdeyse orumcek aglari ile sarildi. Niye yabancilara sudur budur turkler sunu bunu yapmalai sahip cikmali vs denilirken gununuzun en cok zamanini gecirdiginiz bereket aldiginiz kardeslerle paylastiginiz bu acizane sitenizi desteklemeyi niye dusunmuyorsunuz? 4 bin kisiden birer lira 4 bin lira yapar ki bu para ile iki ev bile gecinebilir ve sizler oz be oz turk olan kardeslerinizi Rab hizmetinde tutabilirsiniz. Haksiz miyim? Rab hepinizin yureklerini acsin ve boyle bir dilegi koysun kalplerinize diye duaciyim. esenlikler candan |
| fevzi_90 |
|
Sitenin gelirlerini bende sordum cevabı da tahmin ettiğim gibi aldım. Bu forum ve diğer bağlantılı sitelerin zaten özveri ile nasıl ayakta durduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bazı ifadeleri öyle bir yazmışsımız ki sanki ben gaz veriyorum ama kendim bir şey yapmıyorum gibi. (ifadeleriniz genele hitap ise ok. Yazdıklarımı yok sayın) Bırakın bu forumu bizler kendi kiliselerimize bile yardım etmiyoruz. Kimse düzenli ondalık vermiyor. Bu konuya da ilerde girelim ve niçin vermemiz gerektiğini yine bize para veren misyonların olumsuzlukları bağlamında açalım. |