hristiyanlık
faithpath

Türkiye'deki misyonerler, misyonerlik, misyonlar

Fırat Çölgeçen
Sayın John Chrisostom; burada yazacağım sizin yazınıza bir antitez ya da katılmadığıma dair bir yazı değil.Ah!..Şu amalar var ya!.. Onların ülkemizdeki katkıları inkar edilmese de; Türk hristiyanları nasıl küçümsediklerini ve güvenmediklerini insan görünce;"Bu mu hristiyanlık ? " diyesi geliyor insanların.Özellikle; Tanrı bilgisini öğrenmeden hristiyanlık yaşantısından etkilenip kiliseye gelen kişilerin tepkisi geri gitmelerine neden oluyor.Zira; bizim insanın okuyp anlamadan ziyade kişilerin davranışlarını ön planda tutarak bir yol çiziyor kendisine.....
Onların dışında; Avrupa ülkelerinden gelen önderlik yapan hristiyanlarda da farklı bir olgu görüyor insan bazen: Örneğin şu söylemde bulunarak gülmeleri (Sizin kararlarınız ne olur bu söylem üzerine bilemem !) :"Bir işi, Türk gibi düşünerek başlamak ve bir ingiliz (Alman, İspanyol vb. ) gibi bitirmek !..
Bu söz ;bir Türk hristiyan ya da inanlı olana ne düşündürür acaba ? Buralarda bir küçümseme, bir alay etme, bir hor görme yok mu? İnanlılar böyle mi olmalı ?
Yazımın başında da ifade ettim; amacım size karşı bir yazı yazmak değil; ama bunlar yaşanan olaylar ya da olgular olduğundan yazma gereksinimi duydum..

Rabbin sevgisi ve esenliği sizinle olsun.
Fırat Bey,
Ben "kusursuz Amerikalılar" gibi bir görüşe sahip değilim zaten. Bende biliyorum bir sürü sorun çıkartan yabancılar olduğunu. Ama bir sürü sorun çıkartan Türk'ün de varlığını biliyorum. Yani sorun insan olmaktan kaynaklanan, benliğin etki alanına girmekten kaynaklanıyor. Bunun son tahlilde milliyetle açıklanması şoven bazı sapmalara neden olabilir. Kaygım bu.

Yani tarlayı yakmadan önce ürünleri görmekte fayda var diyorum.

Ve her türlü milli genellemeyi de reddediyorum.

Türkiye'deki misyonerler, misyonerlik, misyonlar