fevzi_90
Türkiye'deki misyonerler, misyonerlik, misyonlar
|
|
John Chrisostom
|
|
Bu genel yargılama merhametli ve tutarlı bir tavır değil. Bazen bu tür düşünsel kararları ruhsal mı yoksa politik olarak mı alıyoruz dikkat etmek yararlıdır. Burada yaşayan ve Türk kiliselerine değerli katkılar sunan, canıyla, imanıyla dünyanın birçok yerinde hizmet eden ABD'li kardeşlere büyük bir haksızlıktır ifade ettikleriniz...
|
|
|
John Chrisostom
|
Ayrıca biz bütün kendine kiliseyim diyeni imanlı olarak görmüyoruz tabi ki. Ama liberal hareketlerin yoğunluğu Amerikan kiliselerinin genelini güvenilmez yapmaz.
Sakin olmakta yarar görüyorum...
|
Politikadan anlamam, Bush ve Evanjelist saz ekibi bu konuda en iyilerindendir. Bu tip kararları da ruhsal almam zaten ruhlarla da pek işim olmaz. Adını madem siz koydunuz, düşünsel kararları düşünerek alırım. Düşünmeme sebep olan şeyde yaşadıklarım yani tecrübelerimdir. İşitiyorum, görüyorum ve tecrübe ediyorum. ABD deki kiliseleri merak eden özellikle konu olan Evanjelist kiliseleri isteyen gidip görür tecrübe eder. Gidemeyen bir çanak anten takar ve kiliselerin topluca yayın yaptığı kanallardan bu kiliseleri ve öğretilerini izler. Fakat ABD deki samimi imanlılar yada kiliseler konu dışı zaten. Yakın ve çok uzak çevremde Müjde adına yapılan yamuk yumuk işlere merhamet göstermek zorunda da değilim. ABD’li misyonlarla ne kadar içli dışlısınız bilemem ama benim tecrübelerim oldu. Türk kiliselerine değerli katkılardan bahsettiğiniz nedir? Sadece para.
ABD’li misyonların yüz binlerce staff’ı var ve kiliselerden toplanan paralarla dünyayı gezerler. Samimiyetle söyleyeyim %10 kadarı işini dürüst yapar ve kendisine tahsis edilen parayı doğru yerde kullanır. Diğer %90lık kesimini ellerinde Starbucks ürünleri ile hem yer hem içerken yurdumuzun turistik kesimlerinde bol bol gezip para harcarken görebilirsin. İnsanlarla bol bol fotoğraf çektirirler kiliseleri gezerler ellerinde bir iki İncil görülür onlara sorarsan paylaşıyorlardır ve bunları bağlı oldukları misyonlara yada kiliselerine yollarlar, yollamak zorundalardır çünkü ancak böyle çalıştıklarını belgeleyebilirler. Bunların görev süreleri bir iki yıldır zaten daha uzun kalmaz sıkılırlar bir üçüncü dünya ülkesinde. Birde önderlik yada öğretmenlik yapmaya gelenler çıkar aralarında. ABD deki kıytırık(çoğu paralı özel) bir İncil okulundan mezun olanları vardır ama genelde çoğunun bir ilahiyat eğitimi yoktur.
Gelirler bir yere yerleşirler önce dil problemi dolayısıyla iletişim kuramazlar ve bu sebeple bir Türk ile bağlantı kurarlar. Öyle yada böyle bir topluluk kurulur fakat hem kendilerinin varlığını sürdürmesi hem de destekledikleri Türk önderin devamlılığı sürekli yeni projeler üretmelerine bağlıdır. Tabi topluluğun sayısı çok önemlidir. Çok özür dileyerek ben buna “kelle” diyeceğim çünkü bir çoğu bizleri kiliselerinde birer kelle olarak görürler ve sayarlar. Projeler ve kelle sayısı çok önemlidir. Çünkü bunlar yardımların düzenli akmasına neden olur. Eğer bunlar olumsuz ise senin Türk insanı ile kurduğun birebir ilişkiler dikkate alınmaz ve geri çağrılırsın. İşte bundandır ki Türkiye de kilise olan bir yerde bir başka kilise açılmasına en başta diğer kiliseler köstek olur. Çünkü yeni açılan kilise mutlaka diğer kiliselerden kopmalar sağlayacaktır.
Yardım demiştiniz. Bu yardımların karşılığı vardır. Onların istediği gibi tapınma ve ilahiyat. Yani ABD li misyon sana para verirse bir süre sonra seni satın alacak ve onun istediği gibi gitar çalacak pop söyleyecek ve istediği ilahiyatı öğreteceksin. Yada sana imanlı ve parası olan yada yine desteklediği bir aile yollar ve yine bu aile ile seni kontrol eder, yöntem hiç değişmez. Daha bir sürü anlamsın toplantı, seyahat ve seminerlerle toplanan üç beş kuruş para amacına ulaşmadan çarçur olur gider. Hiçbir misyonun Türkiye’de ciddi Church planting yaptığını ben göremiyorum. Olay İncil dağıtma ve sokak müjdeciliği tarzında devam eder durur. Bu adamlardan bir iki kelime duyan ve yeni bir başlangıç yapanlarda bu kişilerin görev süresi dolup memleketlerine döndüklerinde de ortada sap gibi kalırlar çünkü kiliseleri yoktur. Devam edecekleri ortam yoktur. İşin en acı tarafı da ABD kiliselerinden toplanan paraların harcanmasında için başında olanlar misyonlara yada kişilere projeleri karşılığında para dağıtırken bu paradan komisyon almalarıdır. Kusura bakmayın ben bu işlerde iman, sevgi, merhamet falan göremiyorum ve bende göstermek zorunda değilim. Ama görevim bunları gizlemek değil. ABD niye bu işlerde çok önde derseniz bazı Avrupa ülkelerinin ve İngilterenin Lozan nedeniyle Türkiye’de misyon yapmama sözleri var.
Kısaca Türkiye’de yaşayan ve Türkçe konuşan Hristiyanlar kendi kiliselerine ve önderlerine sahip çıkmazlarsa bu düzen hep böyle devam edecek. Yazacak çok daha tecrüben var ama forum yönetimini zor durumda bırakmak istemiyorum.
Fırat Çölgeçen
Emeğine sağlık sayın fevzi 90 ! Duygulara tercüman bir yazınız vardı.
Rabbin sevgisi ve esenliği siiznle olsun.
yusuf -34
|
|
fevzi_90
|
Politikadan anlamam, Bush ve Evanjelist saz ekibi bu konuda en iyilerindendir. Bu tip kararları da ruhsal almam zaten ruhlarla da pek işim olmaz. Adını madem siz koydunuz, düşünsel kararları düşünerek alırım. Düşünmeme sebep olan şeyde yaşadıklarım yani tecrübelerimdir. İşitiyorum, görüyorum ve tecrübe ediyorum. ABD deki kiliseleri merak eden özellikle konu olan Evanjelist kiliseleri isteyen gidip görür tecrübe eder. Gidemeyen bir çanak anten takar ve kiliselerin topluca yayın yaptığı kanallardan bu kiliseleri ve öğretilerini izler. Fakat ABD deki samimi imanlılar yada kiliseler konu dışı zaten. Yakın ve çok uzak çevremde Müjde adına yapılan yamuk yumuk işlere merhamet göstermek zorunda da değilim. ABD’li misyonlarla ne kadar içli dışlısınız bilemem ama benim tecrübelerim oldu. Türk kiliselerine değerli katkılardan bahsettiğiniz nedir? Sadece para.
ABD’li misyonların yüz binlerce staff’ı var ve kiliselerden toplanan paralarla dünyayı gezerler. Samimiyetle söyleyeyim %10 kadarı işini dürüst yapar ve kendisine tahsis edilen parayı doğru yerde kullanır. Diğer %90lık kesimini ellerinde Starbucks ürünleri ile hem yer hem içerken yurdumuzun turistik kesimlerinde bol bol gezip para harcarken görebilirsin. İnsanlarla bol bol fotoğraf çektirirler kiliseleri gezerler ellerinde bir iki İncil görülür onlara sorarsan paylaşıyorlardır ve bunları bağlı oldukları misyonlara yada kiliselerine yollarlar, yollamak zorundalardır çünkü ancak böyle çalıştıklarını belgeleyebilirler. Bunların görev süreleri bir iki yıldır zaten daha uzun kalmaz sıkılırlar bir üçüncü dünya ülkesinde. Birde önderlik yada öğretmenlik yapmaya gelenler çıkar aralarında. ABD deki kıytırık(çoğu paralı özel) bir İncil okulundan mezun olanları vardır ama genelde çoğunun bir ilahiyat eğitimi yoktur.
Gelirler bir yere yerleşirler önce dil problemi dolayısıyla iletişim kuramazlar ve bu sebeple bir Türk ile bağlantı kurarlar. Öyle yada böyle bir topluluk kurulur fakat hem kendilerinin varlığını sürdürmesi hem de destekledikleri Türk önderin devamlılığı sürekli yeni projeler üretmelerine bağlıdır. Tabi topluluğun sayısı çok önemlidir. Çok özür dileyerek ben buna “kelle” diyeceğim çünkü bir çoğu bizleri kiliselerinde birer kelle olarak görürler ve sayarlar. Projeler ve kelle sayısı çok önemlidir. Çünkü bunlar yardımların düzenli akmasına neden olur. Eğer bunlar olumsuz ise senin Türk insanı ile kurduğun birebir ilişkiler dikkate alınmaz ve geri çağrılırsın. İşte bundandır ki Türkiye de kilise olan bir yerde bir başka kilise açılmasına en başta diğer kiliseler köstek olur. Çünkü yeni açılan kilise mutlaka diğer kiliselerden kopmalar sağlayacaktır.
Yardım demiştiniz. Bu yardımların karşılığı vardır. Onların istediği gibi tapınma ve ilahiyat. Yani ABD li misyon sana para verirse bir süre sonra seni satın alacak ve onun istediği gibi gitar çalacak pop söyleyecek ve istediği ilahiyatı öğreteceksin. Yada sana imanlı ve parası olan yada yine desteklediği bir aile yollar ve yine bu aile ile seni kontrol eder, yöntem hiç değişmez. Daha bir sürü anlamsız toplantı, seyahat ve seminerlerle toplanan üç beş kuruş para amacına ulaşmadan çarçur olur gider. Hiçbir misyonun Türkiye’de ciddi Church planting yaptığını ben göremiyorum. Olay İncil dağıtma ve sokak müjdeciliği tarzında devam eder durur. Bu adamlardan bir iki kelime duyan ve yeni bir başlangıç yapanlarda bu kişilerin görev süresi dolup memleketlerine döndüklerinde de ortada sap gibi kalırlar çünkü kiliseleri yoktur. Devam edecekleri ortam yoktur. İşin en acı tarafı da ABD kiliselerinden toplanan paraların harcanmasında için başında olanlar misyonlara yada kişilere projeleri karşılığında para dağıtırken bu paradan komisyon almalarıdır. Kusura bakmayın ben bu işlerde iman, sevgi, merhamet falan göremiyorum ve bende göstermek zorunda değilim. Ama görevim bunları gizlemek değil. ABD niye bu işlerde çok önde derseniz bazı Avrupa ülkelerinin ve İngilterenin Lozan nedeniyle Türkiye’de misyon yapmama sözleri var.
Kısaca Türkiye’de yaşayan ve Türkçe konuşan Hristiyanlar kendi kiliselerine ve önderlerine sahip çıkmazlarsa bu düzen hep böyle devam edecek. Yazacak çok daha tecrüben var ama forum yönetimini zor durumda bırakmak istemiyorum.
|
fevzi kardeşim tecrübeni bizlerle paylaştığın için gönül dolusu teşekkürler ama bu işe sonsuzdiren ve john kardeşler felaket kızacaklardır ve reformistlik neymiş şu an daha iyi anlamaktayım ve farkında olmayarak bende yaptım kalbim kalbinde rabbin sevgisi üstünde olsun
sevgilerimle esenkal
evangelion
|
|
fevzi_90
|
|
Kimseye göbek bağım yok, zorda kalmam, önün açık, devam edebilirsin, uçuş serbest, kule izin veriyor...
;)
fevzi_90
|
|
evangelion
|
Kimseye göbek bağım yok, zorda kalmam, önün açık, devam edebilirsin, uçuş serbest, kule izin veriyor...
;)
|
Son cümleyi yazarken hatalı anlamaya yol açabileceğimi düşünmedim değil. Sizin hiç bir göbek bağınız olmadığını biliyorum, sahip olduğunuz ilahiyatla size kimse para vermez bunuda çok iyi biliyorum :-) bildiğim içinde burada yazıyorum. Siz ve bu forum konu olan sistemin çarkına uymadığınız için zaten gönüllü hizmet veriyorsunuz. İyide yapıyorsunuz.
Söylediklerime karşı olanlar için de iyi bir örneksiniz. Bu gün milyon dolarlık binalarda on dört kişi toplayabilen misyonlar 14 bin üyesi olan Hristiyan Forum için ne yaptı acaba? Eminin hosting ve domain name ücretlerini bile cepten veriyorsunuzdur yada eş dost yardımı. Zorda kalmaktan kastım bazen birleştirici olmak yada sorun çıkmaması adına yazıları yayınlamak yada yayınlamamak arasında kalmanız. Sadece bu sebeple yönetimi sıkıntıya sokmak istemem. Bazen susamıyorum işte.
GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ

Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler