Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin Milli Eğitim Bakanlığına Şikayeti ve Aldığı Cevap

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin Milli Eğitim Bakanlığına Şikayeti ve Aldığı Cevap

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
moderator6

Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin Milli Eğitim Bakanlığına Şikayeti ve Aldığı Cevap

PROTESTAN KİLİSELER DERNEĞİ BAŞKANLIĞI
T.C
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

Farklılıkların bir arada yaşaması, demokratik kültür ve insan haklarını güvence altına alan sistemler için vazgeçilmezdir. Son yıllarda, ‘Yeni Hıristiyanlar’ olarak adlandırılan Toplumumuza yönelik karalama ve hoşgörüsüzlük artmış, çok sayıda bireye ve kiliseye karşı fiziksel saldırı gerçekleşmiş, tehdit alınmış ve iki yıl önce Malatya’da üç Hıristiyan’ın korkunç bir şekilde katledilmesiyle doruk noktasına ulaşmıştır.
Kiliselere, Kilise Önderlerine yönelik bu saldırılar nefret suçlarıdır ve toplumda derin ve yaygın bir hoşgörüsüzlük ve nefretin trajik birer göstergesidir. Toplumun bir kesimi hoşgörülüyken bir kısmı Toplumumuz hakkında bilgisiz, önyargılı ve birarada yaşama isteğinden uzaktır. Bu olumsuz tutumların kendi kendine ortadan kalkmayacağı ve bu saldırıları yapanların yaş ve eğitim durumları göz önüne alındığında, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarının alması gereken önlemler ile söz konusu hoşgörüsüzlüğe karşı mücadele edilmesi şarttır. Nefret ve hoşgörüsüzlüğü ortadan kaldırmaya yönelik önlemler alınması gerekirken, okullarda okutulan ders kitapları aracılığı ile ‘misyonerliğin’ ulusal tehdit olarak ele alınması, nefret ve hoşgörüsüzlüğü öğreten etkili bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle “Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” dersi 8. sınıf ders kitabının “Türkiye’ye Yönelik Tehditler” konusu altında yer alan ve “Misyonerlik Faaliyetleri” başlıklı kısım dikkat çekicidir. Her ne kadar geçtiğimiz yıllın baskısına göre iyileştirme yapılmış olsa da, yapılmış olan değişiklik tarafımızca son derece yetersiz bulunmuştur. Metinde sorun oluşturan unsurlar şöyle sıralanabilir:
‘Misyonerlik’ derken belirgin olarak neyin kast edildiği açık değildir. Ancak toplum içindeki ortalama kanı, bu kelimenin Hıristiyanlar’ın inançlarını yayma, yani tebliğ faaliyetleri için kullanıldığı yönündedir. Anayasa tarafından dini yayma faaliyetleri güvence altına almıştır. Yasalarımızda, belirli sınırlamalar çerçevesinde dini yayma hakkı herkes için tanınmıştır. Hal böyle iken, yukarıda adı geçen ilgili bölümde bu faaliyetler düşünce ve düşünceyi yayma faaliyetleri kapsamında bile değerlendirilmemektedir. Dünyada ‘inancını yayma’ konusunda çok çeşitli tartışmalar vardır. Bu konu hassas, karmaşık, çok boyutlu ve tartışmalı bir konudur. Özellikle çoğunluk dinlerinin yerleşik olduğu yerlerde yeni dini hareketlerin gelişi ve bunun sonucunda toplumda meydana gelen gerginlikler bu tartışmaların kaynağında bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, her din bir yerde çıkıp yayılmıştır. Kimileri yeni dinleri kabul etmezken, kimileri kendileriyle paylaşılan dini inançları seve seve benimsemiştir. Kitapta atıfta bulunulan ‘zorla’ ya da ‘aldatmaca’ yoluyla inanç değiştirme girişimi olarak nitelenen eylem, ‘istismarcı dini yayma faaliyeti’ olarak ifade edilmektedir. Bir taraftan ulusal tehdit olarak görülen dini yayma faaliyetleri, ‘zorla veya aldatmaca’ yoluyla din değiştirtme olarak tanımlanırken, daha sonra ‘kendi kitaplarını değişik dillere çevirterek dağıtır’ gibi ifadelerle, dini yayma ve tanıtma hakkının meşru kullanım biçimlerinden biri, bir suçmuş gibi gösterilmektedir.
İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin din ve inanç özgürlüğü çerçevesinde din ve inancı yayma eylemleriyle ilgili içtihadı bu konuda yol göstericidir. Kokkinakis Yunanistan davasında, bir Yehova Şahidi’nin kapı kapı dolaşarak dinini yaymasının Yunanistan tarafından yasaklanmış olması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulunmuştur. Öte yandan, Larissis Yunanistan davasında daha yüksek rütbeli bir subayın aslarına dini inançlarını anlatmasının kısıtlanması haklı görülmüştür çünkü as-üs ilişkisinin getirdiği saygı beklentisinden ötürü asların, rütbeli subaylara karşı koyamayacakları hususu bu konuda belirleyici olmuştur. Istismarcı bir şekilde dini yaymak suç olsa da, istismarcılığın ne olduğu dikkatle tanımlanmalıdır. Gerekirse kapı kapı dolaşarak yayma hakkı temel bir insan hakkıdır. Bildiğimiz kadarıyla, Türkiye’de kimse henüz, ‘istismarcı bir şekilde dini yaymaktan’ mahkum olmamıştır. Buna karşın gayri Müslim grupların dini yayma faaliyetlerini suçmuş gibi gösterilip eğitim ve öğretim aracılığı ile bu düşünce zihinlere işlenmektedir.
İnancımızın en temel unsurlarından biri İncil'in bir çok ayeti uyarınca, Mesih İsa’nın verdiği Müjde’nin duyurulmasıdır. Bunun için kitap çevirtmekte, dileyenlere ücretsiz dağıtmakta, web-sitelerimiz aracılığıyla sadece inancımıza mensup olanlar için değil, aynı zamanda inancımıza mensup olmadığı halde bu inanç hakkında daha fazla bilgilenmek isteyenler için de, Hıristiyanlık inancı hakkında bilgi kaynakları sağlamaktayız. Bu etkinlikler aracılığıyla Hıristiyanlık’a geçen kişiler vardır. Tüm bu faaliyetler kanunlara uygun bir şekilde yapılmaktadır. Bugün tüm Türkiye’de yerel Protestan kiliselerde ibadetlere katılanların sayısının 3000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yasalarla yasaklanmamış etkinlikler, suçmuş gibi gencecik beyinler doldurulmaktadır. Maalesef bunun sonuçlarını Hıristiyan Toplumu acı bir şekilde tecrübe etmektedir. Sanki suçmuş gibi bir hava yaratılarak ve bu düşünce okul kitapları aracılığıyla öğrencilere aktarılarak, yasalarla verilen hak gasp edilmekte ve ‘dini yayma’ etkinlikleri hedef haline getirilmektedir.
Son olarak, misyonerliğin ulusal bir tehdit olarak algılanması ve ders kitapları da dahil olmak üzere çeşitli yollardan bu tehdit algısının topluma aktarılması, daha henüz geçtigimiz günlerde bir felaketle sonuçlanabilecek bir olaya neden olmuştur. Yasin Karasu adlı kişi, dinini anlatan İsmail Aydın'ı bir “misyoner ve “ulusal tehdit” olarak algılayarak, durumdan kendisine vazife çıkarıp, kilise binası içinde Aydın'ın boğazına bıçak dayayıp rehin almış, Kadıköy meydanına sürüklemiş, başına Türk bayrağı sarıp öldürmekle tehdit etmiştir. İşte MEB ders kitabının içeriği bu tür bir algılayışa neden olmaktadır.
Kiliselerimiz ve Toplumumuz ders kitabınızda belirtiği gibi ¨Devletimizin ve milletimizin milli birlik ve bütünlüğüne yönelik tehdit¨ değildir, böyle bir amacı da asla olamaz. Bizlere 'misyonerlik' sözcüğü arkasına saklanılarak dolaylı yoldan bunun atfedilmesi de kabul edilemez. Hele hele küçük çocuklarımızın beyinlerine bunu gerçekmiş gibi kazımaya çalışmak son derece çirkin ve üzücüdür.
Yukarıda sayılan nedenler ile başta Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” dersi 8. sınıf ders kitabının “Türkiye’ye Yönelik Tehditler” konusu altında yer alan ve “Misyonerlik Faaliyetleri” başlıklı kısmının kaldırılması ve diğer ders kitaplarında da yer alan ayrımcı ve ötekileştiren ifadelerin çıkartılması için gereğini önemle arz ederiz.
Saygılarımızla,
Türkiye Protestan Kiliseler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Zekai Tanyar

Dağıtım:
1- Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı

hristiyanlık
moderator6

Cevap ektedir.

Eklenmiş Resmin önizlemesi
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  meb_misyonerlik cevap.JPG
Görüntüleme: 52
Büyüklüğü:  78,0 KB (Kilobyte)  Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  meb_misyonerlik cevap2.JPG
Görüntüleme: 52
Büyüklüğü:  57,0 KB (Kilobyte)  

hristiyanlık
Rab İyidir

'' 'misyonerlik faaliyetleri' derken hiç bir kimse,zümre vs'' den bahsedilmemiş,aslında burda sünni islam hariç hertürlü dinin misyonerliği hedef olarak gösterilmiş.misyonerlik altında ne tür bölücü ideolojiler insan beynine aşılanabilirki ? misyonerlerin hristiyanlık inancını yaymağa çalıştığı kişiler küçücük çocukmuki böyle birşey olsa altında yatan amacı anlayamayacak ? misyonerlik kağıt üstünde yasal ama bi taraftanda hükümet halkın damarına faşizm,hoşgörüsüzlük pompalıyor

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin Milli Eğitim Bakanlığına Şikayeti ve Aldığı Cevap konusuna benzer konular;

Türkiye'deki Protestanların Milli Eğitim Bakanlığı'na Din Dersi Şikayeti ve Aldığı Cevap T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA Ülkemizde son yıllarda eğitim alanında, gerek eğitime erişim gerekse müfredatın çağdaşlaştırılması konularında, gerçekleştirilen ilerlemeleri memnuniyetle karşılamaktayız. Daha da iyiye ulaşmak amacıyla, eğitimden doğrudan etkilenenler tarafından yapıcı eleştirilerin, sürekli iyileştirme için vazgeçilmez olduğunun bilincinde olarak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersleri hakkında kamuoyundaki tartışmalara kendi açımızdan katkıda bulunmak ve toplumumuzun kaygı ve beklentilerini dile getirmek amacıyla aşağıdaki değerlendirme ve önerilerimizi tarafınıza iletmeyi arzu ediyoruz. DKAB dersleriyle ilgili olarak tarafımıza iletilen sorunlar ve önerileri aşağıda sıraladık. Milli Eğitim Bakanlığı Din...

Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin İbadet Yeri Sorunu (2008) TÜRKİYE’DEKİ PROTESTAN CEMAATİ’NİN İBADET YERİ SORUNU HAZIRLAYAN Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Hukuk Kurulu Kasım 2008 TÜRKİYE PROTESTAN KİLİSELER BİRLİĞİ

Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin 2008'de maruz kaldığı hak ihlalleri TÜRKİYE’DEKİ PROTESTAN CEMAATİ’NİN 2008 YILI İÇERİSİNDE MARUZ KALDIĞI HAK İHLALLERİ HAZIRLAYAN Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Hukuk Kurulu OCAK 2009

Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin 2007'de maruz kaldığı hak ihlalleri 2007 YILI İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DEKİ PROTESTAN CEMAATİNİN MARUZ KALDIĞI HAK İHLALLERİ Ocak, 2008 GİRİŞ: Türkiye’de inanç özgürlüğü anayasal koruma altında olmakla beraber özellikle son 10 yıldır Müslüman olmayan gruplara karşı içinde fiziksel saldırıların da bulunduğu büyük bir karalama, aşağılama ve toplumu bu gruplara karşı kışkırtma kampanyaları devam etmektedir. “Misyonerlik” adı altında bir suç türetilmiş, suç veya kabahat olmamakla birlikte bazı kişi ve gruplarca suçmuş gibi haber ve yorum yapılarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açılmıştır. İnançlarını yayma çalışmaları, öğretilmiş önyargılar ve komplo teorileri ile birleştirilerek bu grupların ulusal bütünlüğe tehdit oluşturduğu, yabancı ülkeler ve onların...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Türkiye'deki Protestan Cemaati'nin Milli Eğitim Bakanlığına Şikayeti ve Aldığı Cevap

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler