Türkler de Hristiyandır!

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Türkler de Hristiyandır!

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Agape

Türkler de Hristiyandır!

Tüm İsa Mesih'de ki kardeşlerime esenlikler dilerim. Birkaç aydır yurtdışında olduğumdan dolayı sitenize girip,yazılanları okuyamıyor,yaşadıklarımı yazamıyordum,çünkü kullandığım bilgisayarım Türkçe karakterleri kabul etmiyordu,çok yazmak istedim ama ... döndüm,şimdi yazıyorum....

Kendimi çok detaylı olarak tanıtmak isterdim ama nedendir bilmiyorum hala içimde bir çekingenlik var... Tek bildiğim şey Kurtarıcım İsa Mesih'den doğduğumdan beri ayrılmamış olmam ve bu günlerde O'na daha da çok bağlanmış olmam ve tek isteğim de Kutsal Ruh ile daha fazla dolmam gerektiğidir. Bunun için çabalıyorum ve hep dua ediyorum.

Açıklamak istediğim konuya dönmek istiyorum. Ben Türkiye İstanbul'da doğdum ve kendini her zaman Türk gören ve Türk olan bir aileden geliyorum. (Çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum ama açıklamam gerek bunu ailem eski İstanbul'lu köklerimizin Osmanlı'ya dayandığını söylerler...Bunları açıklamamın sebebi kendi soyumu tanıtmak değil asla ....) Benim için önemli bir soruna değinmek istediğim için bunları açıklıyorum... Türkiye'de Hristiyan olduğum için (ki Türkiye'de Hristiyanlar'da vardır ve sayılarımızın gittikçe artması beni çok mutlu ediyor) çoğu zaman Türk kabul edilmedim ama ben Türk'üm ve Türklüğüm ile gurur duyuyordum ve hep de gurur duyacağım.

"Türkler Hristiyan olmaz!" sözünü hep Türkiye'de duyardım ve yüzüme söylenirdi buna üzülürdüm çok. Çünkü ayrımcılıktan hep korktum,kaçtım,çoğu zaman kendimi gizledim. Dinimi içimde yaşadım... Uzmanlık alanımla ilgili kendimi geliştirmek için dört sene önce tek başıma bir Akdeniz ülkesine gitmiştim.... Çok güzeldi,çok güzel arkadaşlar edindim,öğretmenlerim ile de çok güzel diyalog kurmuştum ama asla benim Türk olduğuma inanmıyorlardı. "Türkler Müslüman olur, Türkler Arap kökenlidir" diyorlardı ve beni Avrupalılara benzetiyorlardı. Ben üzülmüştüm iki açıdan üzülmüştüm. Türkiye'de Hristiyan olduğum için Türk olarak nitelendirilmeme üzülürken Minicik bir Akdeniz ülkesinde de Türk olduğuma inandıramamıştım kimseyi... Ama gerçeği biliyordum ve Türk olmaktan ve Hristiyan olmaktan hep gurur duydum! Türkiye'de de öyle bir kesim var ki Avrupalılar'dan çok daha iyi ve Hristiyanlık'ta Avrupa'ya ,Amerika'ya özgü bir din değil! Din çok özel bir olgudur ve bunun bir ırkla özdeşleştirilmesi bana çok tuhaf geliyor! Türkiye'de de Avrupa'da da! Herne ise dört sene önce okumak için gittiğim sıkı Katolik kurallara bağlı minik Akdeniz adasında Türkleri ve kendimi tanıttım ve kabul ettirmiştim ve bu yüzden çok mutluydum. Beni çok sevmişlerdi ve Türklerinde Hristiyan olabileceğini anlayıp mutlu olmuşlardı. Türk tarihini, İlk kiliselerin çoğunun Türkiye'de olduğunu, Hristiyan azizlerin çoğunun Türk olduğunu hatta Noel Baba'nın ( Agios Nikolaus) Patara doğumlu bir Türk olduğunu anlatmıştım. Atatürk'ü anlatmıştım onlara ve Türkler hakkındaki önyargıları silinmişti ve beni çok sevmişlerdi,şu an bile artık o ülkeye gitme fırsatım olmasa da orada edindiğim arkadaşlarımla ve öğretmenlerimle iletişim halindeyim ve çok mutluyum ve Türkleri çok sevdiklerini söylüyorlar bu da beni mutlu ediyor. Ama o minik ada ülkesinin insanları çok anlayışlı ve farklı insanlarmış diye düşünmeye başladım. Çünkü beni o kadar üzmediler,beni tanıdılar ve Türkleri'de tanıdılar ...

Çok fazla ayrıntıya girmeden bu sene yaşadığım ve beni üzen bir konuya değinmek istiyorum ve size sormak istiyorum acaba ben mi çok alınganlaştım yoksa alıngan olmam normal mi bunu öğrenmek de istiyorum. Bu sene de birkaç aylığına eşimin ailesini ziyarete,eşimin ülkesine gittik. Eşimin ailesi mükemmel insanlar ( Bu arada bunu da açıklamam gerek ben ve eşim Türkiye'de yaşıyoruz ve çalışıyoruz. Ben Türk vatandaşıyım eşimde Türk vatandaşlığına geçmek üzere... Üzüldüğüm konu herkesde bir önyargı var! Herkes birbirini tanımadan dinine ırkına ,aile ortamına bakarak fikir yürütüyor ve yanlış fikirler yürütüyorlar ve kimse birbirini tanımıyor,görmek istedikleri gibi görüyorlar,yargılıyorlar. ... Ama insanların yargılaması beni etkilemez beni sadece Rab'bim yargılayabilir bunu düşünerek kendimi avutuyorum.... Bu yargılama konusu yani insanların birbirine karşı önyargılı olması durumu sadece Türkiye'de değil heryerde var. Bazen düşünüyorum Hristiyanım diyen Avrupalılar, ve bana sen Türksün Hristiyan olamazsın diyen Avrupalılar ne kadar Hristiyan? Sakın yanlış anlamayın ben asla yargılamıyorum ama sadece soruyorum bir yerde bir yanlışlık var acaba ben de mi? Rab'bimiz İsa Mesih dememiş midir? " Yargılamayın ki yargılanmayasınız" diye. "İncil önce Yahudilere sonra Yahudi olmayanların olmak üzere iman eden herkesin kurtuluşu için Tanrı'nın kudretidir" Ben hep bu Kutsal Kitap sözlerine bağlıyım ve bağlı olacağım ama neden bu yargılama.. İncil her ulus için Kutsal'dır. Rab İsa Mesih tüm ulusların Kurtarıcısıdır! )

Anlatacak çok şey var ama çok uzun yazıp kimseyi sıkmak da istemiyorum... Son üzüldüğüm olayı da anlatiyim ama bana yardımcı olursanız sevinirim,çünkü bunları eşime anlattım sadece ama bana herşeyi çok kafama taktığımı insanlara çok değer vermemem gerektiğini söyledi ama ben tüm canlıları seviyorum ve değer veriyorum ama sonuçta insanlar tarafından üzülen yine ben oluyorum.Eşimin ailesini ziyarete gittiğimizi açıklamıştım daha önce. Eşimin ailesi gerçekten çok iyi insanlar bence onlar Kutsal kişiler,ama ne yazık ki orda eşimin bir arkadaşı ile tanıştım kendisi şaka yaptı ama ben alındım ve üzüldüm. Bana, " sen Türk Talebansın, burada Hristiyansın,Türkiye'de de Hristiyan teroristsin,Türkler bombacı olur" dedi ,alındığımı anladı,çok üzüldü,şaka yaptığını söyledi ama iş işten geçmişti ,kırılmıştım bir kere.

Kırıldım çünkü ben her zaman İsa Mesih'deyim ve Kutsal Ruh'la dolmak için çabalarken kendi ülkemdeki kişiler beni yargılayıp kırıyorlar,Hristiyan bir ülkede ise benim Hristiyan olduğumu kabul ediyorlar,biliyorlar ama benim Türk olmamla dalga geçip "Türkler bombacı olur, Hristiyan'da olsan bombacısın" demesi şaka bile olsa çok kötü bir sözdü benim için. Türkler asla bombacı değil,Türkler aslında çok iyi bir ulus ve duygusallar,çok çabuk galeyana gelip öfkelenen bir ulus ama küçücük birşeyde duygulanan bir ulus,ne yazık ki bazı kesim var ki onları Türk olarak niteleyemiyorum,Türk ırkına zarar verdiklerini düşünüyorum ve bu yüzden de dünyanın tüm Türkleri yanlış tanımasına çok üzülüyorum! Ama bir gerçek daha var,öyle bir yeni nesil var ki karşımızda,Avrupa'lıyım diye kendisi ile övünen Avrupalılardan binlerce kat üstün ,kültürlü,bilinçli,iyi eğitim almış bir Türk Gençliği var ki işte ben onları çok seviyorum! Ayrıca Türk Hristiyanların da Avrupa'da ve Amerika'daki "ben Hristiyanım diyen ama Kutsal Kitab'a uygun yaşamayan,kiliseye dahi gitmeyen sadece Hristiyanlığı ile övünen kesiminden çok daha bilgili,bilinçli ve tam bir Mesih imanlısı olduklarını bu son yaşadığım olayla daha iyi anladım. Rab'bimiz hepimizi korusun,esenlik versin ve sayımızı arttırsın.

Yaşadığım sıkıntıyı dile getirdim,üzüntüyle yanlış birşey yazdım mı diye kontrol ettim ama bilmiyorum kırıcı birşey yazdım mı yargılamak bana düşmez ama son yazdığım taraf belki yargılama içeriyor olabilir ama yine de silmek istemiyorum çünkü ben Türk ulusunu seviyorum ama katil ruhlu olup da terorist eylemler de bulunanları Türk olarak niteleyemiyorum ve Türk ulusunu kirlettiklerini düşünüyorum,ulusu değil aslında insanlığı kirlettiklerini düşünüyorum ama gördüm ki insanlık heryerde kirlenmiş aslında!

Site yönetimi bu mesajımı yayınlasada yayınlamasa da mutlu olacağım,çünkü en azından burda kendi duygularımı açıklayıp rahatladım,çoğu zaman yaşadıklarımı içime atan bir yapıya sahibim,kimseye açıklamam pek ama burada açıklamış olmam beni biraz rahatlattı. Umarım beni anlayışla karşılarsınız. Rab'bimiz tüm Türk ulusunu korusun,sayımızı artırsın,ülkemize ve dünya halkına da huzur,adalet ve esenlik versin. Amen.

Ne mutlu yolları temiz olanlara, Rab'bin Yasası'na göre yaşayanlara!

Türkler de Hristiyandır!

hristiyanlık
İstefanos

Türkler de Hristiyandır!

Agape Kardeşim,

Aslında güzel bir konuya değinmişsin; önyargı... Ne yazık ki birçok insan gerek ırk, gerek din ve gerek cinsiyet ayrımcılığı yapıyor. Dediğin gibi bu bir şaka olsa bile hoş değil. Hislerini anlayabiliyorum. Fakat yapacak bir şey yok. Ülke dışına
gidince "Türk" imajı gerçek Türk'ten biraz daha farklı.

Matta 7.Bölüm

Başkasını Yargılamayın

1 "Başkasını yargılamayın ki, siz de yargılanmayasınız.
2 Çünkü nasıl yargılarsanız öyle yargılanacaksınız. Hangi ölçekle
verirseniz, aynı ölçekle alacaksınız.

3 Sen neden kardeşinin gözündeki çöpü görürsün de kendi gözündeki merteği farketmezsin?
4 Kendi gözünde mertek varken kardeşine nasıl, 'İzin ver, gözündeki çöpü
çıkarayım' dersin?

5 Seni ikiyüzlü! Önce kendi gözündeki merteği çıkar, o zaman kardeşinin
gözündeki çöpü çıkarmak için daha iyi görürsün.

6 "Kutsal olanı köpeklere vermeyin. İncilerinizi domuzların önüne atmayın. Yoksa bunları ayaklarıyla çiğnedikten sonra dönüp sizi parçalayabilirler."

İsa, "Baba, onları bağışla" dedi. "Çünkü onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar."

Türkler de Hristiyandır!

hristiyanlık
erkut

Türkler de Hristiyandır!

"Türkler Hristiyan olmaz" cümlesi başlı başına bir gaflet. Bunu söyleyenler ne yazıkki tarih bilincinden yoksun olanlar. Halbuki tarih sayfalarını biraz karıştırsalar görecekler ama okumak konusunda son derece zayıf bir toplum olduğumuz için bunu anlatmak oldukça güç.
Evet seninde söylediğin gibi İsa Mesih imanlıları giderek artıyor ve buda son derece sevindirici. Rab herkesi yoluna çağırsın ve bütün insanlar kurtulsun! Size esenlik olsun...

Türkler de Hristiyandır!

hristiyanlık
Markos632

Türkler de Hristiyandır!

Kıymetli kardesim,icten duygularla seni kutluyorum Rabbin agzından kalbine islenen güzel fikirleri ve duyguları yazıya aktarmıssın hamdolsun Türküz ve Mesih imanlısı birer hristiyanız.bizler avrupa amerika yada baskaları hoşnut olsun yada kızsın diye hristiyan değiliz bizler kalblerimizdeki sesi dinleyip doğru yolda yürüyen Mesih in meşalesinin aydınlattığı Tanrı yolunda yürüyenleriz.Baba,Ogul ve Kutsalruhta Tek olan Tanrımıza hamdolsun.Amin

Türkler de Hristiyandır!

hristiyanlık
Agape

Türkler de Hristiyandır!

Sevgili kardeşlerim anlayışınıza çok teşekkür ederim. Rab hepimizi bereketlesin ve sayımızı arttırsın.

Erkut kardeşimin dediği gibi "Türkler Hristiyan olmaz" sözü bir gaflet ve benim gözlemlediğim olay Türkiye'de bazı kesim farklı olanı kabul etmiyor,korkuyor ve korkusundan genelleme yapıyor ve saldırıyor,bilmek,araştır mak istemiyor. Ama Türkiye'de daha farklı bir kesim var onlar da bizler yani Mesih imanlısı Hristiyanlarız, Türküz ve Hristiyanız,Rab'bin ışığında yürüyor ve tüm zorluklara göğüs geriyoruz ve inancımızı sevgiyle açıklayabiliyoruz ve diğer kesimin yaptığı gibi farklı olandan korkmuyor ve saldırmıyoruz,her olaya sevgi ve anlayışla yaklaşmamız gerektiğini biliyoruz.Bunun dışında Türkiye'de daha liberal bir kesim de var ve çok anlayışlılar,farklı olanı kabul edip,saygı gösteren liberal kesimi takdir ediyorum.

Ülke dışında ise durum daha farklı, araştırıyorlar,okuyorlar, kabul ediyorlar ama neden bilmiyorum bazı şeyler işlerine gelmiyor mu acaba bazen" Türklerin çoğunluğu Müslümandır, Türkiye Müslüman ülkedir,sen Türkiye'de rahatça dinini yaşayamazsın" diyorlar ve "Türk Hristiyan bombacı" diye şaka yapmaları beni kırdı. Ben Türkiye'de de dinimi rahatça yaşıyorum ama tabi bazı yerlerde temkinli olmak zorundayım bunun bilincindeyim. Türkiye'de Hristiyan olduğum için bir takım önyargılarla karşılaştım ama Rab'bin de yardımıyla kendimi tanıttım,insanların önyargılarını biraz olsun sildim.

Türkiye'de Hristiyan olduğum için bazı kesim tarafından önyargıyla karşılanırken,dinimi rahatça yaşayabildiğim ve savunabildiğim Hristiyan bir ülkede ise inancımla değil Türk olmamla ilgili bir önyargı beni şaşırttı,biraz alındım ama şaka olduğu söylendi sonradan ama ne olursa olsun " Bombacı Türkler" sözü bana şaka da olsa hiç hoş gelmedi. Yani birkaç insanlık dışı kişilerin yaptığı kötü eylemlerin tüm bir Türk ırkına mal edilmesi çok yanlış.

Avrupa bunu çok yapıyor, hep kötü olanı ön plana çıkarıyor,bunun yanında çok iyi,toplumda örnek gösterilen,eğitimli,kültü rlü Türk halkını gözardı edip,kötü olanı gözler önüne sunup tüm Türkler böyledir gibi bir genelleme yapıyor buna üzüldüm. Ama Avrupa ve Amerika'da bazı Türklerin çok iyi olduğunun,çok eğitimli olduğunun bilincinde aslında diye düşünüyorum ama ne biliyim üstünlük yarışımı acaba kabul etmek istemiyorlar bazıları...

Bir de şaka anlayışı toplumdan topluma değişiyor sanırım. Benim çok alınmamam gerekirmiş,çünkü bazı toplumlarda insanlar sevdikleri kişilere takılırlarmış, tamam, iyi güzel de bu şakalar hakaret derecesinde olunca insan alınıyor ... Ama onlar birbirlerine hakaret derecesinde şaka yapıyor ve gülüyorlar bu şakalara,birbirlerine alınmıyorlar. Ben de kendimle dalga geçerim,şaka yaparım ama bir başkasını kıracak şekilde şaka yapmam ve bana da yapılmasını istemem. Kişinin iki hassas noktası vardır,Bunlardan ilki inancı,diğeri ise özel hayatıdır diye düşünürdüm hep ama bunlara üçüncüsü de eklendi ben de.... inancım,özel hayatım ve ülkem (milliyetim) bunlarla ilgili alaylı ifadeler kullanılması beni üzer.

Mesih imanlısı Hristiyan Türklerle gurur duyuyorum ,eğitimli,kültürlü Türkiye'yi çok iyi temsil eden Türkleri çok seviyorum ve sayımızın artması beni çok mutlu ediyor,tüm zorluklara ve içinde yaşadığımız düzene rağmen sayımızın artması bana gurur veriyor ve dilerim ki tüm Avrupa ve Amerika'da da bu yanlış" Türk" imajı silinir ve "Gerçek Türk" imajını tanıtırız ve tanırlar!

Rab'bimiz tüm Türk halkını ve dünya halkını korusun,yollarımızı aydınlatsın,ülkemize,düny aya huzur,adalet ve bereket versin. Amin.

Mesih'deki tüm kardeşlerime sevgiler,esenlikler. Rab hepimizi bereketlesin,sevgisi sevincimiz olsun.

Ne mutlu yolları temiz olanlara, Rab'bin Yasası'na göre yaşayanlara!

Türkler de Hristiyandır!

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Türkler de Hristiyandır! konusuna benzer konular;

Karamanlı Ortodoks Türkler Karamanlı Ortodoks Türkler http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/05/Karamanl%C4%B1-Ortodoks-T%C3%BCrkler.jpg Karamanlı Ortodoks Türkler Tarihçi Kitabevi’nin düzenlediği “Karamanlı Ortodoks Türkler” başlıklı söyleşiye Doç. Dr. Yonca Anzerlioğlu katılıyor. Anzerlioğlu, Karamanlı olarak adlandırılan bu Ortodoks topluluğun neden bu isimle anıldıklarını, Türklük ile bağlantılarının olup olmadığını, Osmanlı İmparatorluğu’ndan çok daha öncelere giderek Türklerin Hıristiyanlıkla ilk temaslarını, Bizans Devleti ve Kilisesi ile Balkanlar’daki Türk boyları, Anadolu Selçuklu ve Türkmenleri arasındaki ilişkiler çerçevesinde Ortodoksluğu benimseyen Türklerin durumlarını; Osmanlı döneminde Karamanlı olarak...

Türkler hristiyan bir toplum olsaydı Bildiginiz gibi Turkler yillardir Islamiyet'in sancaktarligini yapmis. Peki ya Turkler Hristiyan olsaydi. Bati yerine Araplarla surekli savas halinde olsaydi. Sizce gunumuz dunyasindaki dengeler nasil degisirdi? Islam dunyasi diye bir olgudan soz edebilir miydik? Islamiyet bu kadar buyuyebilir miydi?

Ukrayna'daki Hristiyan Türkler (Urumlar) UKRAYNA’DAN HRİSTİYAN TÜRKLER: <o:p></o:p>URUMLAR<o:p></o:p> VE ONLARIN FOLKLOR ÜRÜNLERİNDEN ÖRNEKLER<o:p></o:p> <o:p></o:p> Dr. Erdoğan ALTINKAYNAK ÖZET<o:p></o:p>

Ahmed Midhad Efendi ve Gayrimüslim Türkler Ali Bayramoğlu'nun Yazısı 1908'den 2007'ye Türkler ve azınlıklar... Ahmed Midhad Efendi'nin, II. Meşrutiyet'in ilanından yaklaşık iki ay sonra, Tercüman–ı Hakikat gazetesinin 17 Eylül 1908 tarihli sayısında çıkan bir yazısı elden ele dolaşıyor. Yazıyı bir meraklısı Fazıl Gökçek'in, İletişim Yayınları'ndan çıkan “Osmanlı Kapısında Büyümek - Ahmed Midhad Efendi'nin Hikâye ve Romanlarında Gayrimüslim Osmanlılar” başlıklı kitabında bulmuş... Ahmed Midhad Efendi'nin makalesi adeta bugün için yazılmış gibi... Bir yanıyla acı; aradan geçen 90 yıla rağmen aynı yerde durmak, aynı yazıya ihtiyaç gösterecek bir toplumsal tepkiyle karşı karşıya olmak acı... İhtiyacı olan öğrenme niyetiyle okumalı bu yazıyı, isteyen de acı bir tebessümle…...

Canik Tarihinde Hristiyan Türkler Bir Coğrafi Bölge Olarak "Canik" Tarihi Alt Yapısı Şimdiye kadar tam bir biçimde çözülememiş yer isimlerinden biri Canik'tir. Canik günümüzde Canik dağları ile bilinmektedir. Canik dağları; Samsun'un güneybatısından, Kızılırmak vadisinden başlayıp Ordu’nun doğusundan akan Melet ırmağına kadar 180 km boyunca uzanır. Güney sınırı yaklaşık 60 km olup Kelkit ırmağında biter. Oltu Dokuzdeğirmen, Tunceli ili Mazgirt'in Aydınlık, Samsun merkez Çatalçam köylerinin eski ismi Canik'tir. Van merkez Gedikbudak köyünün daha önceki adı Canikli, Sivas ili Yıldızeli ilçesi Esençay köyünün bundan önceki ismi Canikdere, Samsun ili Bafra ilçesi Uluağaç köyünün eski adı ise Canikliyurdu'dur.

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Türkiye'de Hristiyanlık : Türkler de Hristiyandır!

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler