Presbiteryen vaftizim "Baba Oğul Ve Kutsal Ruh " adına yapılmıştı. Şu an Ortodoks katümenim ( şükürler olsun ) ve derslerim bittiği zaman Kilise babalarımızın ön gördüğü şekilde ve Rab'bim isterse yeniden vaftiz olacağım.
Bu anı sabırsızlıkla ve dua ederek bekliyoruz ( Ben diğer kardeşlerim kilisem ve pederim )
Şimdi illaki sorular olacakdır . Daha önce vaftiz edildin niye eski vaftizin kabul görmüyor ? diye
Eski vaftizimi kilisem kabul etseydi bile ben yeniden vaftiz olmak için diretirdim. Emin olunuz. Çünkü sakramentlere yaklaşım o kadar farklı ki bu noktada gecmiş öğretimin vaftizi asla içime sinmezdi ( kişisel görüşümdür )
Baba'nın,Oğul'un ve de Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz oldum.
Zaten doğrusu da Baba,Oğul,Kutsal'da tek olan, kendini Teslis sırrında açıklayan Tanrı'nın sıfatları ile vaftiz olmaktır.
Yanlızca İsa'nın ismiyle vaftiz yapan ''Oneness Pentecostal'' gibi gruplar bulunmaktadır ama çoğu Pentekostal Kilise Teslis (Kutsal Üçleme) adına vaftiz yapar,mesela Assemblies of God Kilisesi gibi..
Presbiteryen vaftizi olduğunu söyleyen kardeş eğer Roma Katolik Kilisesine katılmak isteseydi bu vaftiz geçerli sayılıp,sadece Konfirmasyon ile kiliseye kabul edilirdi.
Ama dediğimiz gibi Roma Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi'nin bu konuda (heterodoks vaftizlerin kabulü) tutumları oldukça farklıdır.
Katolik Kilisesi,schizmatik veya heretik gördüğü grupların (Bunlara Protestanlar da dahil) vaftizlerini eğer doğru element ve formula kullanılmışsa kabul eder,erken dönem kilisede de Arian heretiklerin vaftizlerinin kabul edildiğini ve tövbe edip kiliseye dönenlerin tekrardan vaftiz edilmediklerini görmekteyiz.
2. Ekümenik Konsilin 7. kanonuna göre,Arian vaftizi valid/geçerli kabul edilmektedir.
Doğu Ortodoks Kilisesi içerisinde, heterodoks topluluklarda vaftiz olmuş kişilerin kiliseye kabulü konusunda üniform bir uygulama ve mutabakat yoktur.
Örneğin Presbiteryen vaftizi aldığını söyleyen kardeşim,eğer Amerika'da Antakya patrikhanesine bağlı bir Ortodoks kilisesine katılmak isteseydi,çok büyük olasılıkla Presbiteryen vaftizi geçerli sayılacak ve Ortodoksluğa sade kutsal yağ sürülerek krizmasyon/güçlendirme sırrı alarak kabul olunacaktı.
Normalde Roma Katolikleri sadece Krizmasyon yolu ile Ortodoks Kilisesi'ne kabul edilirken,Agion Oros (Aynaroz)da ise Katolikler de Ortodoksluğa vaftiz yolu ile kabul edilmektedirler.
O açıdan ruhsal pederinizin ve piskoposunuzun görüşüne uyarak,onu dinlemeniz doğru olan davranış olacaktır.
Hangi isimle vaftiz oldunuz? konusuna benzer konular;
Hangi kiliseye kimler gider? Katolik kilisesine Katolikler, Ortodoks kilisesine Ortodokslar, Protestan kilisesine Protestanlar gidiyor. Peki Ermeni, Bulgar ve Rum kiliselerine kimler gidiyor? Bildiğim kadarı ile Rum kiliseleri tüm mezhepleri kabul ediyor doğru mu?
Rabbin sevgisi üzerinizde olsun...
Hangi Kiliseye Gitmeliyim? Merhaba kardeşlerim,
Artık en kısa zamanda bir Ortodoks Kilisesine gidip katekümenlik eğitimlerime başlamayı planlıyorum. Hangi Ortodoks Kilisesine gitmeliyim? Normalde İstanbul'da yaşıyorum ama yaz tatili sebebiyle Bursa'ya ailemi ziyarete geldim ve bir kaç hafta sonra İstanbul'a geri döneceğim. Hangi Ortodoks Kilisesine gitmeliyim ve gittiğimde neler söylemeliyim? Katekümenlik eğitimi nasıl olur? Cahilliğim için beni bağışlayın. Yardımlarınızı bekliyorum.
Esen kalın. RAB'bin ışığı her zaman üzerinizde olsun.
Nasıl vaftiz oldunuz? 1)Vücudumun tamamı suya batırılarak
2)Sadece başımın üzerine su dökülerek
3)Başıma su dökülmeden, sadece birkaç damla serpilerek
Hangi Ortodoks patrikhanesi ? Ortodoks olmak istiyoruz diyelim. Ve Türk Ortodoks Kilisesi de yok, o zaman hangisine başvurmamız gerek ? Evimize en yakın olana mı ?
Hangi mezhep, hangi İncil? Merhaba;
Mezhepler arasında dört İncil'den herhangi birine ağırlık verilmesi gibi bir fark var mı? Örneğin Katolikler Matta'yı, Ortodokslar Yuhanna'yı mı esas alıyor, yoksa kutsal kitaplar arasında bir fark gözetmeksizin hepsine toptan mı inanılıyor? Ya da Matta, Markos, Luka, Yuhanna İncil'lerinin dördüne inanılmasına rağmen, başta da dediğim gibi bunlardan herhangi biri (ayinlerde vb.) ağırlık kazanıyor?
Cahilce bir soru sormuş olabilirim, ama cevabını bulamadım.
Bilgi verecek olan kişiye şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil