| HRİSTİYAN FORUM
> Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar
> Vaftiz
: Vaftiz olmak yeter mi ? - Sayfa 6 konusu 6848 kez okundu, 59 kez cevaplandı. En son mesaj ortodoksmoderator tarafından gönderildi. Vaftiz olmak yeter mi ? Yaygın olan düşünceden biri de, vaftizin kişileri Hristiyan yaptığı ! Vaftiz olunca; Tanrı'nın çocuğu olduğu ve cennete gidileceği düşüncesi, yalnıştır. Zira, Hristiyan olmak, Tanrı'nın sevgisini kazanmak ve cennete gitmek için sadece vaftiz belgesi yeterli olurdu ki; gerçek böyle değildir. " Dar kapıdan girin. Çünkü yıkıma götüren kapı geniş ve yol enlidir. Bu kapıdan girenler çoktur. Oysa yaşama götüren kapı dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar azdır. " ( Mat. 7:13-14 ) İsa'nın öğretişlerini sadakatle izleyenler, sonsuz yaşama kavuşurlar. Yani cennete girmek için; aramaktan, kapıyı çalmaktan ve mücadele etmekten söz edilmektedir. İsa, bize, Kendisini izlemenin iman, disiplin ve sabır gerektirdiğini söylüyor. Kolay yolu seçtiğimizde; dünyada birçok dost edineceğiz. Ama Tanrı'nın bizim... Vaftiz olmak yeter mi ?
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Vaftiz olmak yeter mi ? konusu 6848 kez okundu, 59 kez cevaplandı. En son mesaj ortodoksmoderator tarafından gönderildi.
sevgili kardeşim şimdilik buna razı ol veya bununla yetin aynı anlama gelmiyor mu?
Elbette hayır. Bunlar kesinlikle aynı anlama gelmez.
Bir şeye razı olmak: Rıza göstermek, izin veya onay vermek.
Bir şeyle yetinmek: Bir şeyin tamamına sahip olamayıp, bir parçasıyla idare etmek.
Alıntıladığım ayetlerde "bir şeyle yetinmek" anlamı yoktur ve olamaz. Vaftiz edilen kişi Mesih'dir; ancak rıza göstermesi istenen kişi Vaftizci Yuhanna'dır. Mesih, Vaftizci Yuhanna'yı vaftiz etmemiştir ki ona "bununla yetin" desin.
tufanbora51
o anda aklıma öyle geldi tam anımsayamadım yazdım. kutsal kitabı çok iyi bilirim diyemem ama iyi bilirim diyebilirim yazdıgım şeyleri bildiginizi varsayarak yazıyorum kusura bakmayın.
Yazdığınız şeyler Kutsal Kitap'da yoksa, onların bilinmesi zaten bir şey ifade etmez. Kutsal Kitap konusunda bilgi sahibi olan biri, sizin örnek gösterdiğiniz ayetin Kutsal Kitap'da olmadığını da çok iyi bilecektir.
tufanbora51
vaftiz konusu dediginiz gibi olsun ama şuna yürekten inanıyorum isa mesih bize imanlılara din getirmedi dinin ismini bizler koyduk(insanlar)yetmezmiş gibi bunu'da mezheplere böldük sorunlar bundan kaynaklanıyor ben mesih imanlısıyım kutsal kitabın bana emrettigi şeyleri yaparım diğer şekilcilikler beni ilgilendirmiyor tanrının isa mesih aracılıgı ile ögretileri benim dayanak noktamdır yoksa vaftiz şöylemi olmalı böylemi rabbim ve kurtarıcım olan mesih'in bende ışıgı-sevgisi olmadıktan sonra onu yansıtamadıktan sonra yapılan şeylerin bence önemi yoktur.yazıları evden yazıyorum hepinize esenlik dilerim.
Vaftiz konusunda farklı görüşte olanlarla pazarlık masasına oturacakmış gibi bir tavrınız var.
Mesih bir din kurmamıştır; ancak bir Kilise kurmuş ve bu Kiliseyi havarilerine emanet etmiştir (Matta 16:18). Siz sadece Mesih'in sözlerini kabul edecekseniz, İncilleri nasıl kabulleniyorsunuz? İnciller Mesih'in öğrencileri tarafından yazılmıştır; ancak Mesih ne öğrencilerine bir şey dikte ettirmiş ne de onların Müjdeyi yazıya geçirmelerini istemiştir.
Mesih'in tam olarak anlaşılamadığı ve Hristiyanların öğreti konusunda zaman içinde hataya düştüğü yolundaki iddialarınız hem Agnostikler hem de Müslümanlar tarafından savunulmaktadır. Buna da dikkatinizi çekmek istedim.
sayın kardeşim beni suçlarken biraz dikkat etmeni rica edecegim anlıyamadım kimlerle pazarlık edecekmişim vaftiz konusunda ne yazdıysam arkasındayım ama bende sana bir şey sormak isterim mesih isa bize hristiyan dünyasına ruhban sınıfıdamı getirdi yoksa ruhban sınıfını ortadan mı kaldırdı klise insan'ın kendi bedenidir nerede klise kurun dedi dediği şeyleri tam manasıyla anlarsak iyi olur mezhepler kurun mu dedi ikonları kliselere koyun onların önünde haç çıkarınmı dedi beni suçlarken bunları göz ardı etmeyin.
sayın kardeşim beni suçlarken biraz dikkat etmeni rica edecegim anlıyamadım kimlerle pazarlık edecekmişim vaftiz konusunda ne yazdıysam arkasındayım ama bende sana bir şey sormak isterim mesih isa bize hristiyan dünyasına ruhban sınıfıdamı getirdi yoksa ruhban sınıfını ortadan mı kaldırdı klise insan'ın kendi bedenidir nerede klise kurun dedi dediği şeyleri tam manasıyla anlarsak iyi olur mezhepler kurun mu dedi ikonları kliselere koyun onların önünde haç çıkarınmı dedi beni suçlarken bunları göz ardı etmeyin.
Sevgili Theophilos'un sizi suçladığını düşünmüyoruz..Sizin kendi içinizdeki (vaftiz ile ilgili) bazı tutarsızlıklara istinaden bu mesajı yayınlamıştır.Zaten bu konu (VAFTİZ,SAKRAMENT) bireyselleşebilip,şahsile ştirilecek bir mevzu değildir.
Madem Eklesioloji (bilmiyorsanız, onu da türkçesiyle izahat edelim; ''kilise bilimi'') hakkında bilginiz veya fikriniz yoksa,lütfen konu hakkında yeterli birikime sahip değilseniz,iddialarda ve ithamlarda bulunmayın..Bunu sizin şahsınıza söylemiyorum,bu hepimiz için geçerlidir,herkes bildiği kadar konuşmalıdır..
İsa Mesih nerede kilise kurun demiştir diyorsunuz?..Protestanlar hakkında beni en çok hayrete düşüren şey,dem vurdukları doktrinlere kaynak olarak öne sürdükleri tek dayanaklarını yeteri kadar iyi bilmemeleridir..
Matta 16: 17-18
İsa ona, "Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun!" dedi. "Bu sırrı sana açan insan değil, göklerdeki Babam'dır.
Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.
sayın kardeşim beni suçlarken biraz dikkat etmeni rica edecegim anlıyamadım kimlerle pazarlık edecekmişim vaftiz konusunda ne yazdıysam arkasındayım
Bir önceki mesajınızda şöyle yazmıştınız:
tufanbora51
vaftiz konusu dediğiniz gibi olsun
Ben size bu cümleyi yazma amacınızı soracağım. "Vaftiz konusu dediğiniz gibi olsun" diyerek :
a)bu konuda bizimle aynı görüşü paylaşmaya razı olduğunuzu
b) "vaftiz konusunda lutfedip sizin görüşünüzü onaylıyorum, o halde siz de diğer konularda benim görüşlerimi destekleyin de adalet yerini bulsun" demeye çalıştığınızı anlıyorum. Bunlar hatalı da olabilir. Yanlış anlamalara son vermek için, daha önceki mesajınızda ilgili cümleyi niçin kurduğunuzu açıklar mısınız?
tufanbora51
ama bende sana bir şey sormak isterim mesih isa bize hristiyan dünyasına ruhban sınıfıdamı getirdi yoksa ruhban sınıfını ortadan mı kaldırdı klise insan'ın kendi bedenidir nerede klise kurun dedi dediği şeyleri tam manasıyla anlarsak iyi olur mezhepler kurun mu dedi ikonları kliselere koyun onların önünde haç çıkarınmı dedi beni suçlarken bunları göz ardı etmeyin.
Siz önce benim yanıtsız kalan soruma yanıt verin lütfen: Mesih, hiçbir İncil için resmi bir onay vermemişken ve havarilerinden İncil yazmalarını istememişken, nasıl oluyor da İncil'de yazılanları Mesih'in kesin sözleri olarak kabul ediyorsunuz?
Ayrıca Mesih ruhbanlığı kaldırmamıştır; zira o dönemde ruhbanlık yoktu! Yahudilik ruhban sınıfına sahip değildi; Yahudi dininde sadece kahinler sınıfı vardı. Mesih ise kahinler sınıfının Tanrı'nın isteği dışında kurulduğunu/uydurulduğunu hiçbir zaman söylememiştir. Bunu yapsaydı, zaten Eski Antlaşma'yı inkar etmesi gerekirdi.
Sizi suçlamaya da çalışmıyorum, hemen tipik argümanları sıralayıp dinsel tartışmalara girmeyelim. Ben sadece iddialarınızın Hristiyanlık karşıtı gruplar tarafından da savunulduğunu hatırlatmak istedim. Kimseyi yargılamak gibi bir niyetim yok.
Tercümesini kendimin yaptığı ''Yunan Protestanlar soruyor?Neden Ortodoks olmalı'' adlı yazıdan alıntı:
''Yunan Protestanları Ortodoksların ibadet şeklini Kutsal Kitaptan çok uzaklaşmış olarak algılarlar.Ortodoks ikonalarına,mezmur okumalarına,tapınaklarına ,sakramentlerine,rahipler in kutsal kıyafetlerine,ayinlere ve kutsal kanonlara karşı bir hınç içindedirler. Onlara Kutsal Kitap dışı olarak gösterilip öğretilen ve yasaya aykırı olduğunu düşündükleri her ne varsa,onu ‘’Hristiyani’’ olarak kabul etmeyecekler ve ‘’insan geleneği’’ olarak adlandıracaklardır.
Ortodoks ibadetine ve öğretisine hakim olan bu ‘’pervasızlık’’tan ve onların bu tavırlarından –hem cemaat hem de din adamları bazında- oldukça rahatsızlık duyarlar.
Ayrıca Hristiyan imanının belli başlı önemli parametrelerine karşı da bir önemsememe hali içindedirler ve asla kendilerine ‘’Bize Protestanlık adı altında verilip öğretilen şeyler ne kadar geçerli ve doğru’’ diye sormamışlardır.
Bu şekilde,bu kişi TARİHİ kilisenin ne olduğunu araştırmaya başlayacaktır.
Bazı kişilerin kendi kişisel savlarından muaf olarak, (ilk erken dönem Hristiyanların neye itikat ettikleri veye hangi ibadet ritüellerini izlediklerine istinaden),Hristiyanların en erken dönemlerden itibaren Protestan tarzında değil,ama Ortodoks adetlerine göre Tanrı’ya ibadet ettiklerini gösterip kanıtlayan tarihi kayıtlar,erken dönem Hristiyan metinleri ve arkeolojik bulgular vardır. Sinodların,ruhban takımının,ikonaların,ayin kıyafetlerinin,azizleri ve rölikleri şereflendirmenin,Kutsal Yağla meshetmenin,anma ayinlerinin ve törenlerin,üstüne İsa’nın bedeninin asıldığı çarmıhın,özel yortu günlerinin ve oruç tutmanın varlığı tanınıyordu.Bazı ufak öneme sahip dua kitaplarında değişiklikler olsa da,bütün bu uygulamalar en başından beri devamlılık göstermiştir.
Eski dönem kiliseyi gösteren bütün bu tarihi kanıtlar ve bilgiler ışığında,tüm bunları keşfeden bir Protestan,ona ‘erken dönem Hristiyanlık’, ‘ilk Hristiyan kilisesi ‘ olarak topluluğundaki pastor ve din önderleri tarafından öğretilen bilgilerin yanlış,çarpıtılmış,uydurm a şeyler olduğunun farkına varacaktır.
Ve Ortodoks kilisesinin ibadetine dair ‘’Kutsal Kitap dışı’’ olarak damgaladığı herşeyin,aslında bize Rab Tanrı tarafından gönderilen olduğunun farkına varacaktır!!!
Tarihi araştırma, iyi niyet sahibi bir kişiyi,16.yüzyılın Protestan uydurmalarından uzaklaştıracak ve çok büyük bir olasılıkla Ortodoks ibadetine yönlendirecektir. ''
Kaynak: ''Greek Protestants ask: Why be Orthodox?''
Vaftiz olmak için kime başvurmalıyım? Ben 12 yaşındayken ailemden gizlice isa mesihe iman ettim ve kendi kendimi hristiyan olarak yetiştirdim. Şimdi 18 yaşındayım ve artık vaftiz olmak istiyorum. Vaftiz olmak için kime başvurmalıyım
hristiyan olmak, vaftiz olmak istiyorum ama nasıl olacağımı bilmiyorum neler yapmam lazım sizin incili okumakla başla önerilerini bulunmadan önce soyleyeyım suan okumaktayım
Kendi kendine vaftiz olmak mümkün müdür? Ben müslüman inancı ile yetiştirilmiş, annesi kapalı yani dine bağlı bir ailede doğmuş ama müslümanlık ile sorularına cevap bulamamış ve tatmin olamamış bir insan olarak daha 14 yaşında Rab (Isa) Mesih'e iman ettim... Ancak bunu aileme hele ki bu yaşta açıklarsam hiç iyi olmaz ve beni vaz geçirmek için yapmayacakları şey kalmaz. Bu nedenle burada danıştığım hristiyanların söylediklerini dinleyerek 18 yaşıma kadar beklemeye, bu arada incili, zeburu ve tevratı okuyarak kendimi geliştirmeyi, en sonunda kendim gidip vaftiz olmaya karar verdim ancak bu süre zarfında ölürsem düşüncesi ile bazı kişilerin tavsiyesi üzerine sirke ve su ile kendimi geçici yani yapay ve ortodoks olarak vaftiz etmeye çalıştım. Bu vaftiz çalışması sırasında sitede bulunan INANIYORUM diye başlayan iman yazısını ve...
Kutsal Ruh'ta vaftiz olmak ne demektir? Kutsal Ruh�ta vaftiz olmak, Tanrı�nın Ruhu kurtuluş anında işlediği iş ani ki iman edenin Mesih�in birliğine ve Mesih�in bedeninde bulunduğu diğer iman edenlerin birliğine katıştırmak, gibi anlatına bilir. I Korintiniler 12:12-13 Kutsal Ruh�ta vaftiz olmak için ana kısım dır: �İster Yahudi ister Grek, ister köle ister özgür olalım, hepimiz bir beden olmak üzere aynı Ruh'ta vaftiz edildik ve hepimizin aynı Ruh'tan içmesi sağlandı �(I Korintiler 12:13). Şu arada Romanlılar 6:1-4 açıktan Tanrı�nın Ruh�u için zikretmiyor, ama iman edenin Tanrı�dan önce duruşunu, I Korintiniler kısmı diline yakın, tarif ediyor: �Öyleyse ne diyelim? Lütuf çoğalsın diye günah işlemeye devam mı edelim? Kesinlikle hayır! Günah karşısında ölmüş olan bizler artık nasıl günah içinde yaşarız? Mesih İsa'ya vaftiz*...
Ortodoks ve vaftiz olmak. Değerli Forum Yönetimi ve Ortodoks kardeşler,
İstanbul'da ikamet ediyorum.Fener Rum Patrikhanesi Kilisesine gidip bir Ruhaniyle görüşmek istiyorum.Bana bu konuda yardım edecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
Sevgilerle.
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil