Ertuğrul Özkök'ün Yahudiler ve Hristiyanlarla ilgili Kuran ayeti hakkındaki yazısı

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Yahudiler : Ertuğrul Özkök'ün Yahudiler ve Hristiyanlarla ilgili Kuran ayeti hakkındaki yazısı

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
evangelion

Ertuğrul Özkök'ün Yahudiler ve Hristiyanlarla ilgili Kuran ayeti hakkındaki yazısı

GEÇEN salı günü Hürriyet yazı işlerinde iki saate yakın süren bir tartışma yaşadık.

Bu tartışma sonunda, hayatımın en zor kararlarından birini aldım ve bir haberi sayfanın üzerinden çıkardım.

Ancak dün Malatya’da bir yayınevinde öldürülen üç kişinin duruşmasıyla ilgili haberleri okurken, yaşadığımız bu tartışmayı ve aldığım kararı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Salı günü öğle gündemimize çok ilginç bir haber geldi.

Olay şu:

İstanbul’un en turistik ilçelerinden Eminönü’nde bir cami var.

Söz konusu cami, Gülhane’de 1769’da Sultan III. Ahmed’in kızı Zeynep Sultan tarafından mimar Mehmed Tahir Ağa’ya yaptırılan tarihi Zeynep Sultan Camii.

İşte bu caminin kapısındaki tahtaya önceki hafta el yazısıyla bir ayet yazıldı.

Buraya kadar normal.

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami kapılarına güzel ayetlerin asılmasını teşvik ediyor.

* * *

Ancak söz konusu caminin imamı, bakın kapıya hangi ayeti asmayı uygun bulmuş:

Maide Suresi’nin 51’inci ayeti aynen şöyle diyor:

"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onların bazısı, bazısının dostlarıdırlar. İçinizden kim onları dost edinirse şüphe yok ki, o da onlardandır. Muhakkak ki Allah o zalimleri hidayete, doğru yola iletmez."

Bir arkadaşımız caminin önüne gidip, kapıdaki tahtanın önünde fotoğraf çektirmiş.

Sonra Zeynep Sultan Camii’nin bağlı olduğu Eminönü Müftüsü Muharrem Bilgiç’i arayıp ondan görüş almış.

Eminönü Müftüsü şunları söylemiş:

"Günlük sıkıntı veya ihtiyaca göre ayet ya da hadis-i şerifleri hoca efendilere söylüyoruz, yazıyorlar. Maide Suresi’nin 51. ayetini biz belirlemedik. Ben hocaefendiyi hemen arayacağım. Bir ihtar yazısı yazıp hemen kaldırttıracağım. Kuran ayetlerini tartışmayız. Ama her ayet her yere yazılmaz."

Buna karşılık İstanbul Müftü Vekili Ömer Kardaş ise, camilerin kapılarına yazılacak ayet veya hadisleri ilçe müftülüklerinin belirlediğini, ancak böyle bir ayetin seçilip yazılmasını doğal karşıladığını belirtip şunları söylemiş:

"Bu ayette Müslümanlara Yahudileri ve Hıristiyanları inançlarından dolayı kendilerine yakın görüp dost edinmeleri yasaklanmakta, onların kendi inanç ve değerlerine sıkı sıkıya bağlı olmaları istenmektedir. Turistik bir cami diye Kuran-ı Kerim ayetlerini asmayacak mıyız?"

Durum böyle tartışmalı hale gelince bu defa Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduk.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er sorumuz üzerine konuyu inceletip, şu cevabı verdi:

"Başkanlık olarak Kuran ayetlerinin halkın anlayacağı tarzda, camide bir panoda yazılmasını teşvik ediyoruz. Bu hususta genelgemiz de var. Müftülükler cami görevlilerini, Kuran’dan uygun gördüğünüz ayetlerini yazın, tarzında talimatlandırıyor. Her camide aynı değil. İmamların seçimi farklı olabiliyor. Güncel olan, dini aydınlanma ve bilgi bakımından ışık tutan ve cemaatin bilmesinde fayda mülahaza ettiklerimize öncelik vermelerini vurguluyoruz. Takdir edersiniz, her görevli aynı maharet ve başarıyı gösterme durumunda olamıyor. Biz İstanbul Müftülüğü’ne talimat verdik. Müftü Bey’in o imam hakkında gereken ikazı yapacağına inanıyorum ben. Kesinlikle Hıristiyan ve Yahudi vatandaşlarımıza karşı öyle bir tavrımız yok. Zeynep Sultan Camii’ndeki yazıyı doğru bulmadık. Daha başka, güncel şeyler yazılabilirdi."

* * *

Aramızda tartışma başladı.

Bazı arkadaşlarımız, "Böyle şey olmaz. Bunu manşete taşımamız ve karşı çıkmamız gerekir" dediler.

Bazı arkadaşlarımız, manşet yapmayalım ama içerden mutlaka verelim görüşündeydi.

Üçüncü bir grup arkadaşımız ise, haberin hiç verilmemesini savunuyordu.

Onların gerekçesi de şöyleydi:

"Neticede bu bir ayettir. Biz burada ayeti tartışamayız."

Benim görüşümü merak ediyorsanız, onu da söyleyeyim.

Bana göre de bu önemli bir haberdi ve manşetten vermeliydik.

Böyle anlarda genel yayın yönetmenlerinin işi kolay değildir.

Yöneticilik hayatımda şöyle bir anlayış gelişti.

Bir haber konusunda böylesine derin bir bölünme varsa, mutlaka iki üç defa düşünmek lazım.

Bunun aksini yaptığım durumlar da vardır.

Bazen riskini yüklenip "Haberi verelim" dediğim de olur.Ama burada farklı davrandım ve haberi gazeteden çıkarma kararı aldım.

* * *

Yine de bu konudaki görüşümü belirteyim.

Elbette Kuran’da yazılı bir ayeti tartışmayız. Ama o ayetin cami kapısına iyi niyetle asıldığına inanmıyorum.

Hele hele Malatya’da olduğu gibi, bu ayeti, o günün konteksinden çıkarıp, yanlış yorumlayacak eli kanlı caniler sokaklarda dolaşırken...

Ayrıca haberi de bir meslek içtihadı olabilecek şekilde tartışmamızın yararlı olacağını düşünüyorum.

Bu haberi mükemmel şekilde hazırlayan arkadaşlarımızdan da emeklerinin üzerine oturduğum için özür diliyorum.

HÜRRİYET

hristiyanlık
777maranata

Incil'de Isa Mesih (Yahsuah) söyle diyor.
IYi AGAC KÖTÜ MEYVE,KÖTÜ AGAC DA IYI MEYVE VEREMEZ. Merak edenler Incil'den okuyabilir.Ayrica onlari MEYVELERINDEN TANIYACAKSINIZ diyor.Gözü olan görsun,kulagi olan isitsin.

[COLOR=indigo][B]Baska hic kimsede kurtulus yoktur.Bu gögün altında insanlara bagıslanmıs,bizi kurtarabilecek baska hicbir ad yoktur.[COLOR=darkred] Elcilerin Isleri 4,12[/COLOR][/B][/COLOR]
[B][COLOR=#8b0000]........................................................................[/COLOR][/B]
[COLOR=darkslategray][B]Cünkü bize bir cocuk dogacak,[/B][/COLOR]
[B][COLOR=#2f4f4f]Bize bir ogul verilecek.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2f4f4f]Yönetim onun omuzlarinda olacak.[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2f4f4f]Onun adi Harika Ögütcü,[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2f4f4f]Güclü Tanri,[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2f4f4f]Ebedi Baba,Esenlik Önderi olacak. [/COLOR][COLOR=darkred]Yesaya 9,6[/COLOR][/B]

hristiyanlık
helena62

TULIPer
GEÇEN salı günü Hürriyet yazı işlerinde iki saate yakın süren bir tartışma yaşadık.

Bu tartışma sonunda, hayatımın en zor kararlarından birini aldım ve bir haberi sayfanın üzerinden çıkardım.

Ancak dün Malatya’da bir yayınevinde öldürülen üç kişinin duruşmasıyla ilgili haberleri okurken, yaşadığımız bu tartışmayı ve aldığım kararı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Salı günü öğle gündemimize çok ilginç bir haber geldi.

Olay şu:

İstanbul’un en turistik ilçelerinden Eminönü’nde bir cami var.

Söz konusu cami, Gülhane’de 1769’da Sultan III. Ahmed’in kızı Zeynep Sultan tarafından mimar Mehmed Tahir Ağa’ya yaptırılan tarihi Zeynep Sultan Camii.

İşte bu caminin kapısındaki tahtaya önceki hafta el yazısıyla bir ayet yazıldı.

Buraya kadar normal.

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami kapılarına güzel ayetlerin asılmasını teşvik ediyor.

* * *

Ancak söz konusu caminin imamı, bakın kapıya hangi ayeti asmayı uygun bulmuş:

Maide Suresi’nin 51’inci ayeti aynen şöyle diyor:

"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onların bazısı, bazısının dostlarıdırlar. İçinizden kim onları dost edinirse şüphe yok ki, o da onlardandır. Muhakkak ki Allah o zalimleri hidayete, doğru yola iletmez."

Bir arkadaşımız caminin önüne gidip, kapıdaki tahtanın önünde fotoğraf çektirmiş.

Sonra Zeynep Sultan Camii’nin bağlı olduğu Eminönü Müftüsü Muharrem Bilgiç’i arayıp ondan görüş almış.

Eminönü Müftüsü şunları söylemiş:

"Günlük sıkıntı veya ihtiyaca göre ayet ya da hadis-i şerifleri hoca efendilere söylüyoruz, yazıyorlar. Maide Suresi’nin 51. ayetini biz belirlemedik. Ben hocaefendiyi hemen arayacağım. Bir ihtar yazısı yazıp hemen kaldırttıracağım. Kuran ayetlerini tartışmayız. Ama her ayet her yere yazılmaz."

Buna karşılık İstanbul Müftü Vekili Ömer Kardaş ise, camilerin kapılarına yazılacak ayet veya hadisleri ilçe müftülüklerinin belirlediğini, ancak böyle bir ayetin seçilip yazılmasını doğal karşıladığını belirtip şunları söylemiş:

"Bu ayette Müslümanlara Yahudileri ve Hıristiyanları inançlarından dolayı kendilerine yakın görüp dost edinmeleri yasaklanmakta, onların kendi inanç ve değerlerine sıkı sıkıya bağlı olmaları istenmektedir. Turistik bir cami diye Kuran-ı Kerim ayetlerini asmayacak mıyız?"

Durum böyle tartışmalı hale gelince bu defa Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduk.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er sorumuz üzerine konuyu inceletip, şu cevabı verdi:

"Başkanlık olarak Kuran ayetlerinin halkın anlayacağı tarzda, camide bir panoda yazılmasını teşvik ediyoruz. Bu hususta genelgemiz de var. Müftülükler cami görevlilerini, Kuran’dan uygun gördüğünüz ayetlerini yazın, tarzında talimatlandırıyor. Her camide aynı değil. İmamların seçimi farklı olabiliyor. Güncel olan, dini aydınlanma ve bilgi bakımından ışık tutan ve cemaatin bilmesinde fayda mülahaza ettiklerimize öncelik vermelerini vurguluyoruz. Takdir edersiniz, her görevli aynı maharet ve başarıyı gösterme durumunda olamıyor. Biz İstanbul Müftülüğü’ne talimat verdik. Müftü Bey’in o imam hakkında gereken ikazı yapacağına inanıyorum ben. Kesinlikle Hıristiyan ve Yahudi vatandaşlarımıza karşı öyle bir tavrımız yok. Zeynep Sultan Camii’ndeki yazıyı doğru bulmadık. Daha başka, güncel şeyler yazılabilirdi."

* * *

Aramızda tartışma başladı.

Bazı arkadaşlarımız, "Böyle şey olmaz. Bunu manşete taşımamız ve karşı çıkmamız gerekir" dediler.

Bazı arkadaşlarımız, manşet yapmayalım ama içerden mutlaka verelim görüşündeydi.

Üçüncü bir grup arkadaşımız ise, haberin hiç verilmemesini savunuyordu.

Onların gerekçesi de şöyleydi:

"Neticede bu bir ayettir. Biz burada ayeti tartışamayız."

Benim görüşümü merak ediyorsanız, onu da söyleyeyim.

Bana göre de bu önemli bir haberdi ve manşetten vermeliydik.

Böyle anlarda genel yayın yönetmenlerinin işi kolay değildir.

Yöneticilik hayatımda şöyle bir anlayış gelişti.

Bir haber konusunda böylesine derin bir bölünme varsa, mutlaka iki üç defa düşünmek lazım.

Bunun aksini yaptığım durumlar da vardır.

Bazen riskini yüklenip "Haberi verelim" dediğim de olur.Ama burada farklı davrandım ve haberi gazeteden çıkarma kararı aldım.

* * *

Yine de bu konudaki görüşümü belirteyim.

Elbette Kuran’da yazılı bir ayeti tartışmayız. Ama o ayetin cami kapısına iyi niyetle asıldığına inanmıyorum.

Hele hele Malatya’da olduğu gibi, bu ayeti, o günün konteksinden çıkarıp, yanlış yorumlayacak eli kanlı caniler sokaklarda dolaşırken...

Ayrıca haberi de bir meslek içtihadı olabilecek şekilde tartışmamızın yararlı olacağını düşünüyorum.

Bu haberi mükemmel şekilde hazırlayan arkadaşlarımızdan da emeklerinin üzerine oturduğum için özür diliyorum.

HÜRRİYET
Sizi selamlıyorum . Dilerim sizin bu güzel yazılarınızı okuyup ta insanlar sizleri tanırlar anlarlar.Yukarıda elbette Kuran da yazdığı için tartısamayız.diyerek karsıdaki insanların inancına saygılı davranmıssnız .Umarım bu ülkede bir gün gerçekten her inanca fikre saygı duyan bir zihniyet yerlesir.Rab anlayıs ve sevgiyi çogaltması dilegi ile

hristiyanlık
sonsuzdiren

TULIPer

Sayın Ertuğrul Özkök'e düşüncelerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Sevgili 777maranata kardeşimin yazısının altına herzaman olduğu gibi imzamı atıyorum.YHVH'ye zamana hükmettiği için şükürler olsun.

Luk.6: 27-28 "Ama beni dinleyen sizlere şunu söylüyorum:
Düşmanlarınızı sevin , sizden nefret edenlere iyilik yapın, size lanet edenler için iyilik dileyin, size hakaret edenler için dua edin.

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın bir armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Efesliler 2:8-9

hristiyanlık
Margos

Evet sevindik, hala vicdanlı ve mantıklı insanların yaşıyor olduğunu bilmek bizi sevindirir. Vakit gazetesi çalışanlarının zaten bizim durumumuzu anlamasını beklemiyoruz, sadece kalplerine merhamet koyması için Tanrı'ya dua ediyoruz.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Ertuğrul Özkök'ün Yahudiler ve Hristiyanlarla ilgili Kuran ayeti hakkındaki yazısı konusuna benzer konular;

Kuran ile ilgili yepyeni bir bakış açısı Kuran-ı Kerim ile ilgili kendimce düşündüğüm bazı bilgileri ve bazı teorileri size aktarmaya çalışacağım.Sözlerime başlamadan önce bana özel mesaj yoluyla ulaşan ve beni küfre düşmekten kurtaran Daniel75 rumuzlu sevgili arkadaşıma çok teşekkür ederim kendisine ömür boyu duacı olacağım. Bu saptamayı Kuran ve İncili aynı anda okurken farkettim.Daha 3.ayetinde bu kitabın yazılış amacı görünür gibiydi.İsa Mesih bizi yalancı peygamberlere karşı uyarmıştı ve onların mucizeler bile yaratabileceğini söylemişti bu kitabın bundan ne farkı olsun ki?.İçinde bulunduğu iddia edilen mucizeleri inkar etmenin bir anlamı kalmadı şeytan bizden çok daha akıllı bir yaratıktır bunu neden başaramasın ki?Test edileceksek biraz zorluk olmadan iman etmenin ne...

kuran ile ilgili anlamadığım bir şey var O, sana kitabı, önündekileri doğrulayıcı olarak hak ile indirmektedir. Önceden insanları doğru yola iletmek için Tevrat'ı ve İncil'i indirmişti. Bir de ayırt eden Furkan indirdi. İncili biri mi indirmişti ki? Cevap verecek Müslümanları arıyorum. Yönetim Notu: Sitemizin soru panosu kuralları nedeniyle öyle bir müslümanı bulmanız mümkün değildir, çünkü sitemizde sorulara yalnızca hristiyanlar cevap verebilirler.

Protestanlık İş Ahlakı (Zülfü Livaneli'nin yazısı) <TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=600 align=center border=0><TBODY><TR><TD bgColor=#ededed><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=600 border=0><TBODY><TR><TD width=477>Papa ye taksi şoförleri (23/04/2005)</TD><TD width=123><SCRIPT language=JavaScript> <!-- function gotosite1(Fm){ var URL = Fm.options.value; window.location.href = URL; } //--> </SCRIPT> </TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR><TD vAlign=top> <TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=60 align=left border=0><TBODY><TR><TD>http://www.vatanim.com.tr/pics/yazarlar/05.jpg </TD></TR></TBODY></TABLE>Biraz Weberyen bir görüş olsa bile tekrarlamakta yarar var sanıyorum. <CENTER***<CENTER> Yolu dışarıya düşmüş olanlar bilir: Parisli taksi şoförü, eğer yabancı...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Yahudiler : Ertuğrul Özkök'ün Yahudiler ve Hristiyanlarla ilgili Kuran ayeti hakkındaki yazısı

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler