İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki?

İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? :  İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İncil > Yakup Mektubu

Facebook | Twitter | Youtube

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? sayfasını paylaşmak için adres:

Theophilos

SADECE İMAN MI YOKSA İMAN DOLU EYLEM Mİ?

PAVLUS ve YAKUP ÇELİŞİYOR İDDİASI

Hristiyanlık karşıtı bazı kişiler ve hatta Kutsal Kitap'a temkinli yaklaşan kimi eleştirmenler aşağıdaki ayetler arasında çok açık ve kesin bir çelişkinin bulunduğunu iddia etmektedirler:
Şu halde soyumuzun atası İbrahim'in durumu için ne diyeceğiz? Eğer İbrahim yaptığı iyi işlerden dolayı aklandıysa, övünmeye hakkı vardır; ama Tanrı'nın önünde değil. Kutsal Yazı ne diyor? «İbrahim Tanrı'ya iman etti ve böylece aklanmış sayıldı.» Çalışana verilen ücret lütuf değil, hak sayılır. Oysa çalışmayan, ama tanrısızı aklayana iman eden kişi imanı sayesinde aklanmış sayılır. ((Romalılar 4:1-5)

Kardeşlerim, eğer bir kimse iyi eylemleri yokken imanı olduğunu söylerse, bu neye yarar? Öyle bir iman o kimseyi kurtarabilir mi? Bir erkek ya da kız kardeş çıplak ve günlük yiyecekten yoksunken, sizden biri ona, «Esenlikle git, ısınmanı ve doymanı dilerim» derse, ama bedenin gereksindiklerini vermezse, bu neye yarar? Aynı şekilde, tek başına eylemsiz iman da ölüdür. Ama biri şöyle diyecektir: «Senin imanın var, benim eylemlerim var.» Eylemlerin olmadan sen bana imanını göster, ben de imanımı sana eylemlerimle göstereyim. (Yakup 2:14-18)
Pavlus'un mektubundaki öğretilere odaklanan kişiler, kurtuluş için imanın yeterli olduğunu iddia edebilirler. Reform hareketini başlatan Martin Luther de Pavlus'un iman ve kurtuluş arasındaki ilişkiye dair öğretilerini Protestan görüşün temel ilkelerinden biri (sadece iman) haline getirmiştir. Elçi Yakup ise mektubunda eylemsiz imanın ölü olacağını belirtmiş ve kurtuluş için eylemler aracılığıyla diri tutulan imanın gerekli olduğunu öğretmiştir. Luther ise bu şekilde bir öğreti veren Yakup'un mektubunu Yeni Antlaşma kanonundan (onaylanmış kitap listesi) çıkarmak bile istemiştir.

İman ve kurtuluş konusunda Pavlus ve Yakup tarafından verilen öğretiler arasında gerçekten zıtlık ve çelişki var mıdır? İddia edildiği gibi, Kutsal Kitap tutarsız görüşleri barındıran bir kitap mıdır? Bu konuda Hristiyan kardeşlerimin yorum ve görüşlerini almak istiyorum.

Hardal

Yakup ne demek istediğini, verdiği çok güzel örnekle yeterince açıklıyor zaten.
İbrahim iman etti ve aklandı ama iman ettim demekle kalmadı, iman ettiğini davranışlarıyla yani eylemleriyle de gösterdi.

Gerçek anlamıyla iman eden kişi imanı gereği davranır/eyler.

Gördüğü, bildiği açlar için dua edecektir, doymalarını dileyecektir elbette ama imkânı varsa doymalarına yardımcı olmaya da gayret etmelidir.
"Doymanı dilerim" demekle yetinen kişinin "komşusunu kendisi gibi sevdiğini" söyleyebilir miyiz?

Dolayısiyle bence burada çelişki yoktur zira eylem imanın gereğidir.

kbugra

Hardal
Yakup ne demek istediğini, verdiği çok güzel örnekle yeterince açıklıyor zaten.
İbrahim iman etti ve aklandı ama iman ettim demekle kalmadı, iman ettiğini davranışlarıyla yani eylemleriyle de gösterdi.

Gerçek anlamıyla iman eden kişi imanı gereği davranır/eyler.

Gördüğü, bildiği açlar için dua edecektir, doymalarını dileyecektir elbette ama imkânı varsa doymalarına yardımcı olmaya da gayret etmelidir.
"Doymanı dilerim" demekle yetinen kişinin "komşusunu kendisi gibi sevdiğini" söyleyebilir miyiz?

Dolayısiyle bence burada çelişki yoktur zira eylem imanın gereğidir.

ne kadar güzel bir anlatım inanın okurken huzur doldum. çok katılıyorum. her iman ettim diyen kişi gerçek anlamda iman etmemiş olabilir. gerçek anlamda iman gönülden bağlanmadır. lütfen böyle çelişkilere düşmeyelim kardeşlerim. çünkü şeytan bizlerin zayıf anını kollayıp bizlere kötülük yaptırmak için doğru zamanı arıyor. lütfen ruhanilerinizle ve biz mesih inananırlari birlikte olup bu tür çelişkilere düşmemeye çalışalım. unutmayalım. rab isa mesih asla bölünmedi...

admin1 Ken Block

"İman ettim, kurtuldum, seçildim" demekle herşey bitmiyor. Pavlus zamanında da bu şekilde davrananlar olduğu için Yakup gibi bir mektup var.

Gerçek iman, gerçek vaftiz, gerçek eylem, gerçek kurtuluş.

Gerisi insanların kendi kendilerini kandırmalarıdır.

http://www.facebook.com/hristiyanlik

Theophilos

İman ve kurtuluş konusunda Pavlus ile Yakup arasında çelişki bulunduğunu iddia eden kişiler genelde Pavlus'un mektuplarındaki teolojik doktrinleri yanlış anlamakta ve yanlış yorumlamaktadır.

"Sadece iman" ilkesi pek çok sorun doğurur. Örneğin, Nuh'un ve onunla birlikte olan kişilerin büyük tufandan nasıl kurtuldukları sorusuna "sadece iman ile" yanıtı verilemez. Bu durumda tufandan kurtulmak için Nuh'un neden bir gemi inşa etmek zorunda kaldığı sorulabilir. Nuh'un ve ailesinin sadece gemi aracılığıyla kurtulduğunu savunmak da yanlış olur; çünkü geminin yapılması aslında Nuh'un tufan ile ilgili Tanrı bildirisine ve uyarısına iman ettiğini gösterir. Elçi Yakup, mektubunda imanı gösteren bu tür eylemlerden bahseder. Pavlus da bu tür eylemlerin gerekli olduğu konusunda elçi Yakup ile aynı fikirdedir. Kutsal Kitap aracılığıyla bunu nasıl kanıtlayabiliriz?

V E R A

Sayın Kbugra;
Sevgili Theophilos burada bir Kutsal Kitap bilmecesi soruyor. :)

Theophilos Korintlilere Mektup 1'deki 3 Bab'ı Söyleyebilir miyiz :)

9 Biz Tanrı`nın emektaşlarıyız. Sizler de Tanrı`nın tarlası, Tanrı`nın binasısınız.

10 Tanrı`nın bana lütfettiği görev uyarınca bilge bir mimar gibi temel attım, başkaları da bu temel üzerine inşa ediyor. Herkes nasıl inşa ettiğine dikkat etsin.

11 Çünkü hiç kimse atılan temelden, yani İsa Mesih`ten başka bir temel atamaz.

12 Bu temel üzerine kimi altın, gümüş ya da değerli taşlarla, kimi de tahta, ot ya da kamışla inşa edecek.

13 Herkesin yaptığı iş belli olacak, yargı günü ortaya çıkacak. Herkesin işi ateşle açığa vurulacak. Ateş her işin niteliğini sınayacak.

14 Bir kimsenin inşa ettikleri ateşe dayanırsa, o kimse ödülünü alacak.

15 Yaptıkları yanarsa, zarar edecek. Kendisi kurtulacak, ama ateşten geçmiş gibi olacaktır.

16 Tanrı`nın tapınağı olduğunuzu, Tanrı`nın Ruhu`nun sizde yaşadığını bilmiyor musunuz?

17 Kim Tanrı`nın tapınağını yıkarsa, Tanrı da onu yıkacak. Çünkü Tanrı`nın tapınağı kutsaldır ve o tapınak sizsiniz.

18 Kimse kendini aldatmasın. Aranızdan biri bu çağın ölçülerine göre kendini bilge sanıyorsa, bilge olmak için “akılsız” olsun!

sevgilerimle

Theophilos

Sevgili Vera,

Korintlilere mektupta Pavlus, topluluklara müjdeyi duyuran kişilerin yaptıkları çalışmalardan bahsetmiştir. Burada söz konusu olan, imana dayalı bireysel eylemlerden çok Hristiyan topluluğunun gelişimi için gösterilen çabalardır.

Başka bir bölümde Pavlus, iman ve eylem arasındaki ilişkiden bahseder ve bu noktada Yakup'un öğretileri ile mükemmel bir uyum gösterir. Acaba nerede?

natan

Birileri çelişki mi dedi , ben de paylaşmak isterim :)

Şimdi bağlam ,Yakubun imanının sadece sözlerle değil,işlerle de desteklenmesinden söz ettiğini, Pavlusun da açıkça kanunla ilgili işleri kastettiğini gösterir. Aslında Yakub imanın nasıl gösterileceğini açıklayarak bir adım öteye gider ve bir anlamda Pavlusun sözlerini tamamlar .Yakubun verdiği öğütlerin hrıstıyanların günlük sorunlarını halletmelerine büyük yardımı olur.

Aslında sözün sadece dinleyicileri değil,uygulayıcıları da oma,doğru işlerle imanı kanıtlama,çeşitli sınavlar sevinçle dayanma, Tanrıdan hikmet istemeye devam etme,devamlı dua ederek Tanrıya yaklaşma ve "komşunu kendin gibi seveceksin " diyen soylu kanunu uygulama gibi çok değerli öğütleri de dikkate değerdir. (Yak.1:22;2:24;1:2,5;4:8; 5:13-18 ve 2:8 ayetleri)

Yani sadece İŞLER konusuun da dışına çıkılarak birçok şeyi kapsar.

Alıntı:
Mesih, bizi her suçtan kurtarmak, arıtıp kendisine ait ve iyilik etmekte gayretli bir halk yapmak için kendini bizim uğrumuza feda etti-Titus2:14
Dolayısıyla imanın yanında iyi işlerin de olması gerektğini ,rabbin sözü emretmektedir.Sadece iman yada eylem değil ,bu iki kavramın birbirini tamamlaması gerekir.

Eski antlaşmaya bakarsak , Asa, Yehoşafat, Hizkiya ve Yoşiya örneklerinde gördüğümüz gibi imanlarını işlerle süslemişler, Rab için imanlarını eylemleriyle desteklemişlerdir. (2.Tarihler 14:3;17:6;31:1)
Alıntı:
İnanmayanlar önünde olumlu bir yaşam sürün. Öyle ki, kötülük yapanlarmışsınız gibi size iftira etseler de, iyi işlerinizi görerek Tanrı'yı, kendilerine yaklaştığı gün yüceltsinler. -1.Pet.2:12
İşte tüm olay budur!!! Unutmayalım ki yaşam tarzımızla Rabbi yüceltebiliriz!

Öte yandan Yuh.3:16 da da iman faktörünün önemi vurgulanmış, Tanrının sevgisi gösterilmiş ve 1:12 de de "Onun ismine iman edenlere Tanının çocukları olma " hakkı verilmiştir.

Görüldüğü gibi ortada bir ÇELİŞKİ YOKtur!!

saygılar & sevgiler

Theophilos

Sevgili Natan,

Verdiğin yanıt için teşekkür ederim. Tüm söylediklerine katılıyorum; ancak sorduğum soruya net bir cevap alamadım.

Yakup'un mektubunda iman ve eylem arasındaki ilişki çok iyi vurgulanmış ve örneklerle desteklenmiş. Yeni Antlaşma'daki bir bölümde elçi Pavlus da aynı yöntemi kullanmış. Nerede?

natan

Tam olarak hangi ayeti istediğini kestiremedim ancak aklımda olan ayetleri buraya asıyorum. Eksiğimi lütfen tamamla.

Pavlus 1.Selanik 1:3te "İmanın ürünü olan etkinlik"den bahsederek ,1.Timoteos 5.bölümde Yakubun bahsettiği imanın eyleme dökülmesi konusunda benzer bir yöntem kullanır.

4Ama bir dul kadının çocukları ya da torunları varsa, onlar öncelikle kendi ev halkına yardım ederek Tanrı yolunda yürümeyi ve kendi büyüklerine olan iyilik borcunu ödemeyi öğrensinler. Çünkü bu, Tanrı'yı hoşnut eder.

8Kişi kendi yakınlarına, özellikle ev halkına bakmazsa, imanı inkâr etmiş, imansızdan beter olmuş olur.

Ayrıca İbraniler 6. bölüm 10.ayette de "emeklerimizin " Rab tarafından unutulmayacağına dair güvence verir.

Sevgiler

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? sayfasını paylaşmak için adres:

İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? konusuna benzer konular;

İman ve Eylem (Tartışma) Sevgili Kardeşlerim ; Öncelikle HUZURLU RAB'DE öz kardeşim yazının altına imzamı atar ve o sakin ağırbaşlı üslubun için seni tebrik ederim Sevgili NATAN hırsınızı ve öfkenizi dizginleyiniz. Tanrı adına karar vermek ne zaman MESİH...

İncil’de gerçekten de çelişki var mı? İncil’de gerçekten de çelişki var mı? Hıristiyanlar çelişkili bir kitaba mı inanıyorlar? Ilk üç müjdede (Matta-Markos-Luka) birçok benzerligin bulunmasi ve hatta bazi bölümlerin kelimesi kelimesine ayni olmakla birlikte birçok farkliliginda...

İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? :  İman mı eylem mi? Kurtuluş yönteminde çelişki? | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İncil > Yakup Mektubu

| Hristiyanlık | Hıristiyanlık | İncil | İncil | Hıristiyan Olmak | Bedava İncil | Hristiyan Sohbet Chat | Türkçe Tevrat, Zebur, İncil Arama Motoru | Hristiyan Türk |
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler