Şu halde soyumuzun atası İbrahim'in durumu için ne diyeceğiz? Eğer İbrahim yaptığı iyi işlerden dolayı aklandıysa, övünmeye hakkı vardır; ama Tanrı'nın önünde değil. Kutsal Yazı ne diyor? «İbrahim Tanrı'ya iman etti ve böylece aklanmış sayıldı.» Çalışana verilen ücret lütuf değil, hak sayılır. Oysa çalışmayan, ama tanrısızı aklayana iman eden kişi imanı sayesinde aklanmış sayılır. ((Romalılar 4:1-5)Pavlus'un mektubundaki öğretilere odaklanan kişiler, kurtuluş için imanın yeterli olduğunu iddia edebilirler. Reform hareketini başlatan Martin Luther de Pavlus'un iman ve kurtuluş arasındaki ilişkiye dair öğretilerini Protestan görüşün temel ilkelerinden biri (sadece iman) haline getirmiştir. Elçi Yakup ise mektubunda eylemsiz imanın ölü olacağını belirtmiş ve kurtuluş için eylemler aracılığıyla diri tutulan imanın gerekli olduğunu öğretmiştir. Luther ise bu şekilde bir öğreti veren Yakup'un mektubunu Yeni Antlaşma kanonundan (onaylanmış kitap listesi) çıkarmak bile istemiştir.
Kardeşlerim, eğer bir kimse iyi eylemleri yokken imanı olduğunu söylerse, bu neye yarar? Öyle bir iman o kimseyi kurtarabilir mi? Bir erkek ya da kız kardeş çıplak ve günlük yiyecekten yoksunken, sizden biri ona, «Esenlikle git, ısınmanı ve doymanı dilerim» derse, ama bedenin gereksindiklerini vermezse, bu neye yarar? Aynı şekilde, tek başına eylemsiz iman da ölüdür. Ama biri şöyle diyecektir: «Senin imanın var, benim eylemlerim var.» Eylemlerin olmadan sen bana imanını göster, ben de imanımı sana eylemlerimle göstereyim. (Yakup 2:14-18)
| Hardal |
|
Yakup ne demek istediğini, verdiği çok güzel örnekle yeterince açıklıyor zaten. İbrahim iman etti ve aklandı ama iman ettim demekle kalmadı, iman ettiğini davranışlarıyla yani eylemleriyle de gösterdi. Gerçek anlamıyla iman eden kişi imanı gereği davranır/eyler. Gördüğü, bildiği açlar için dua edecektir, doymalarını dileyecektir elbette ama imkânı varsa doymalarına yardımcı olmaya da gayret etmelidir. "Doymanı dilerim" demekle yetinen kişinin "komşusunu kendisi gibi sevdiğini" söyleyebilir miyiz? Dolayısiyle bence burada çelişki yoktur zira eylem imanın gereğidir. |
|
Alıntı:
|
| Mesih, bizi her suçtan kurtarmak, arıtıp kendisine ait ve iyilik etmekte gayretli bir halk yapmak için kendini bizim uğrumuza feda etti-Titus2:14 |
|
Alıntı:
|
| İnanmayanlar önünde olumlu bir yaşam sürün. Öyle ki, kötülük yapanlarmışsınız gibi size iftira etseler de, iyi işlerinizi görerek Tanrı'yı, kendilerine yaklaştığı gün yüceltsinler. -1.Pet.2:12 |