Merhaba, güzel ve samimi bir soru sormuşsunuz. Hiç kimseyi gücendiren bir şey yazmamışsınız.
Önce şunu söyleyeyim: vaftiz olmak için önce mutlaka bir “mezhep fanatiği” olmanız gerekmez. Vaftiz, bir mezhebe değil, öncelikle İsa Mesih’e ait olduğunuzu açıkça ikrar etmenizle ilgilidir. Elbette vaftiz genelde bir yerel kilise içinde ve pastörlerin/ihtiyarların gözetiminde yapılır; çünkü vaftiz bireysel ve tamamen bağımsız bir tören değil, Mesih’in bedenine görünür biçimde dahil oluşun işaretidir. Ama bu, önce bütün mezhepleri çözmeniz gerektiği anlamına gelmez.
Bence sizin için en doğru yol şu olur: Kutsal Kitap’a bağlı, Mesih’i ve Müjde’yi açıkça öğreten, sağlıklı ve ciddi bir Protestan kilise bulun. Orada pastörle görüşün, vaftiz isteğinizi açıkça söyleyin. Sağlıklı bir kilise vaftiz öncesinde kısa bir temel eğitim süreci yürütür. Bu kötü bir şey değildir; sizi zorlamak için değil, neye iman ettiğinizi netleştirmek, anladığınızdan emin olmak ve kilise yaşamına bilinçli şekilde katılmanızı sağlamak içindir.
“Bir mezhebe bağlı olmak şart mı?” sorusuna gelirsek: teknik olarak insanlar bunu farklı şekillerde ifade eder, ama pratikte vaftiz sizi bir kilise topluluğunun yaşamına bağlar. Yani yalnızca “ben tek başıma inanıyorum, ama hiçbir kiliseye ait olmak istemiyorum” yaklaşımı Kutsal Kitap’ın kilise anlayışıyla çok uyumlu değildir. Mesih bizi sadece bireysel iman için değil, kendi halkının içinde yaşamamız için de çağırır.
“Bana hangi mezhebi önerirsiniz?” sorusunda ise size acele bir etiket seçmenizi önermem. Önce şu ölçülere bakın
- Kutsal Kitap o kilisede gerçekten yetkili mi?
- Müjde açık ve net bir şekilde öğretiliyor mu?
- İsa Mesih’in kimliği ve kurtuluş işi net şekilde aktarılıyor mu?
- Kilise ciddiyetle, sevgiyle ve düzen içinde mi yönetiliyor?
- İnsanlar sadece duyguya değil, gerçeğe de yönlendiriliyor mu?
Bunlar varsa, doğru bir başlangıç yapmış olursunuz. Zamanla vaftiz, Rab’bin Sofrası, kilise yönetimi gibi konularda daha net kanaatleriniz oluşabilir.
Kendi açımdan söyleyecek olursam, Protestan Reform geleneği Kutsal Kitap’ı ciddiye alan, Müjde’yi merkezde tutan, Tanrı’nın lütfunu yücelten ve kilise yaşamını düzenli biçimde ele alan güçlü bir çerçeve sunar. Bu yüzden ben bunu değerli buluyorum. Ama size tavsiyem şu olur: önce bir etikete değil, sağlam bir yerel kiliseye yaklaşın. Sonra orada öğrenin, sorun, dua edin, gözlemleyin.
En önemlisi de şu: vaftizi sürekli ertelemeyin. Eğer gerçekten Mesih’e ait olduğunuzu ikrar ediyorsanız, bu konuda sağlıklı bir kiliseyle görüşüp somut adım atmanız iyi olur.
Rab size hikmet ve cesaret versin, ve sizi doğru bir kiliseye yönlendirsin.