Tanrı kaderimizi biliyorsa bizim müdahalemiz ne kadar?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan lineker
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

lineker

Yeni Üye
Merhaba. Öncelikle yeni üye olduğumu belirtmek isterim.
Sorum şu: Tanrı kaderimizi biliyorsa. Bizim müdahalemiz ne kadar?
 
Tanrı’nın kaderimizi bilmesi, bizim iradesiz robotlar olduğumuz anlamına gelmez. Tanrı yalnızca geleceği “önceden gören” değildir; her şeyi kendi hikmetli amacı içinde egemen şekilde yönetir. Ancak bu egemenlik, insanın gerçek seçimlerini ve sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Kutsal Kitap’ta iki gerçek birlikte öğretilir: Tanrı her şeye egemendir; insan da yaptığı seçimlerden sorumludur. Örneğin İsa’nın çarmıha gerilmesi Tanrı’nın önceden belirlediği plana göre gerçekleşti, ama bunu yapan insanlar yine de suçluydu (Elçilerin İşleri 2:23).

Yani bizim “müdahalemiz” gerçektir: karar veririz, isteriz, seçeriz, günah işleriz, tövbe ederiz, dua ederiz. Fakat bunların hiçbiri Tanrı’nın bilgisi ve egemenliği dışında değildir.

Bu nedenle doğru soru “Tanrı biliyorsa ben neden uğraşayım?” değil, “Tanrı beni sorumlu tuttuğuna göre bugün O’nun önünde nasıl yaşamalıyım?” olmalıdır. Tanrı’nın egemenliği bizi pasifleştirmez; aksine tövbeye, duaya, imana ve sorumlu yaşamaya çağırır.
 
Geri
Üst