Değnek konusundaki zıt ayetler

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ali95
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ali95

Yeni Üye
Matta  10:10: "Yolculuk için ne torba, ne yedek mintan, ne çarık, ne de değnek alın. Çünkü işçi yiyeceğini hak eder."

Mark  6:8: "Yolculuk için yanlarına değnekten başka bir şey almamalarını söyledi. Ne ekmek, ne torba, ne de kuşaklarında para götüreceklerdi."

Kardeşler bu iki yazıda bi zıddıyatın olduğu söyleniyor. Birinde değnek almayı diğerinde almamayı söylüyor. Şimdi soru neden zıt ayetler ve değenek alınmalımı yoksa alınmamalı?
 
Bu sık sorulan bir konu ve ilk bakışta çelişki gibi görünebilir. Ama dikkatli bakınca bir çelişki olmadığını görebiliriz.

Matta 10:10’da kullanılan ifade, öğrencilerin yolculuk için ekstra eşya edinmemesi vurgusuyla gelir. Orada “değnek” için kullanılan kelime ῥάβδος (rhabdos). Cümledeki yapı, yanlarına yol için ayrıca bir şey temin etmemeleri / almamaları anlamını taşır. Yani vurgu, “hazırlık amacıyla fazladan donanım toplamayın” üzerindedir.

Markos 6:8’de yine aynı kelime, yani ῥάβδος kullanılır. Ama burada ifade şu yöndedir: “değnekten başka bir şey almasınlar”. Yani ellerinde bulunan sade yolcu ekipmanıyla gitmeleri, ama ekmek, torba, para gibi ek güvence unsurlarını toplamamaları istenir.
  • Matta: Yolculuk için fazladan değnek edinmeyin.
  • Markos: Bir değnekle gitmeniz sorun değil; ama onun dışında ek hazırlık yapmayın.
Yani çelişki gibi görünen şey çoğu zaman Türkçe’de “almak” fiilinin iki durumda da aynı anlaşılmasından doğuyor. Ama orijinal dilde baktığımızda biri yanına ayrıca temin etmek, diğeri mevcut sade haliyle gitmek gibi anlaşılabilir.

Biraz daha açık söylersek:
İsa’nın amacı “değnek taşıma kuralı” koymak değil, öğrencilerine Tanrı’nın sağlayışına güvenen, hafif, sade ve bağımlı bir hizmet anlayışı öğretmektir.

İsa, öğrencilerine yolculuk için fazladan hazırlık yapmamalarını, Tanrı’nın sağlayışına güvenmelerini öğretiyor. Yani vurgu, ayrıntılı eşya listesi vermekten çok, yedek ve ek donanım toplamamaları üzerindedir.

Bu yüzden Matta’daki ifadeyi “yanınıza ayrıca değnek almayın”, Markos’taki ifadeyi ise “elinizde zaten bulunan değnek olabilir, ama fazladan bir şey almayın” şeklinde anlayabiliriz. Yani biri “yanına ekstra alma”, diğeri “mevcut olanla git” anlamında okunabilir.

Bu yüzden burada gerçek mesaj, değnekten çok Rab’be güven ve sadelik içinde hizmet çağrısıdır.
 
Geri
Üst