Sevgili kardeşim, ilk sırada mezhepleri ayrı ayrı araştırmanızı ve daha sonra bu mezheplerin ayinlerine katılmanızı öneririm. Size yakın olan mezhep - öğretisini seçip peder / pastör ile görüşüp o mezhebe mensup olabilirsiniz. Tabi her mezhebin giriş prosedürleri mevcuttur. Rabbin esenliği üzerinizde olsun.Merhaba, 1 yıldan uzun bir süredir imanlıyım. Mezhepleri uzun zamandan beri inceliyorum. Ama hangi mezhebi sececeğime bir türlü karar veremiyorum. 2 aydan beri bir Katolik Kilisesine gidiyorum. Ama kafam hala karışık? Mezhep seçerken neye önem vermek gerekir?
Merhaba, 1 yıldan uzun bir süredir imanlıyım. Mezhepleri uzun zamandan beri inceliyorum. Ama hangi mezhebi sececeğime bir türlü karar veremiyorum. 2 aydan beri bir Katolik Kilisesine gidiyorum. Ama kafam hala karışık? Mezhep seçerken neye önem vermek gerekir?
Merhaba.Kendi araştırmalarım ve deneyimlerim sonrasında Katoliklik ve Ortodoksluk mezhebinin doğru olduğum dusunuyorum.2 mezhep arasinda kaldım zaten.Tarihten bugüne ilk Hristiyanların uygulamalarına en yakın olan havarisel bir kiliseyi tercih etmeni öneririm. Ama mezhep sadece yoldur, imanınla kurtulacaksın.
Merhaba.Kendi araştırmalarım ve deneyimlerim sonrasında Katoliklik ve Ortodoksluk mezhebinin doğru olduğum dusunuyorum.2 mezhep arasinda kaldım zaten.
Sevgili kardeşim, bu seçiminiz için tebrik ederim. Elçisel kilise ayinlerine devamlı katılın. Ordeki incil derslerine katılmanız için pederler ile görüşün. Iki mezhebi araştırmak için kendinize zaman verin. Gerekirse sorularınız mevcut ise, gene burda forum'umuzda sorularınızı bize aktarabilirsiniz. Size yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz. SevgilerMerhaba.Kendi araştırmalarım ve deneyimlerim sonrasında Katoliklik ve Ortodoksluk mezhebinin doğru olduğum dusunuyorum.2 mezhep arasinda kaldım zaten.
Reform Protestan, Presbiteryen Kilisesi hakkında araştırmanızı tavsiye ederim. Araştırmalarınız ve deneyimleriniz ne bilmiyorum ama eğer Meryem Ana konusunda ve Papa konusunda Katolik ve Ortodoks gibi düşünüyorsanız ve Kutsal Kitap'ı tek geçerli rehber olarak kabul etmiyorsanız o zaman bir şey diyemem.
Yinede Ortodoks Apostol kardeşin dediği gibi mezhepler sadece yoldur ve imanınız sizi kurtaracak.
Merhaba.Kendi araştırmalarım ve deneyimlerim sonrasında Katoliklik ve Ortodoksluk mezhebinin doğru olduğum dusunuyorum.2 mezhep arasinda kaldım zaten.
"Mesih'in yaptığı daha başka çok şey vardır bunlar tek tek yazılsaydı yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı."
Yuhanna 21:25
Bu ayetten anlıyoruz ki İncil'de her şey yazmaz. Bunların yazılı olmayanları da binlerce yıllık bir kültürle altarılan "Paradosis" (kutsal gelenek)tir. İncil tek kaynak değil, en önemli kaynaktır. Paradosis'i hiçe saymak 1700 yıldır Hristiyanların hristiyanlığı anlamadığını söylemektir kannımca.
Katiliyorum. Söz ucar yazi kalir. Incilin disina cikmamak gerekiyor. Ben boyle dusunuyorum.Bu yazdığınıza kesinlikle katılmıyorum.
İncil'de -Kutsal Kitap'ta- bilmemiz gereken her şey yazar. Kutsal Kitap'ta yazmayan şeyler ise Tanrı'nın bilmemizi gerek görmediği şeylerdir. Tanrı ile ilgili bilmemiz gereken her şeyi Kutsal Kitap'tan okuruz ve bunun üzerine bir söz söylemek, buna bir söz eklemek veya bunu düzeltmek kimsenin haddi değildir. Hiçbir şey Tanrı'nın bize konuştuğu özel vahyi olan Kutsal Kitap'tan daha üst bir otoriteye sahip değildir.
Yuhanna'nın yazdığı "Mesih'in yaptığı daha başka çok şey vardır bunlar tek tek yazılsaydı yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı." sözü çıkarttığınız anlamı ifade etmez. Mesih elbette Kutsal Kitap'ta okuduğumuzdan çok daha fazlasını yapmıştır. Ancak yalnızca Tanrı'nın bilmemizi uygun gördüğü ve yeterli gördüğü kadarını biz okuyoruz ve biliyoruz. Gelenekler ve sözlü aktarım yanılabilir, ancak Kutsal Kitap asla. Ve bunlar hiçbir şekilde Kutsal Yazıların dengi değildir.
Havari Yuhanna, İncil'in yetersiz olduğunu ifade etmek için o ifadeleri kullanmış olamaz. İsa'nın kendileri ile birlikte olduğu zaman aralığında tüm tanıklıkları yazmaya kalksa, yazılacak kitaplar Dünya'ya sığmazdı anlamında kullanıyor. Elçisel ortodoks kilisesi, sadece yazılı olanları değil aynı zamanda kilise babalarının uygulamalarını da aynen kabul eder. Bu konuda Havari Pavlus'un sözleri var."Mesih'in yaptığı daha başka çok şey vardır bunlar tek tek yazılsaydı yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı."
Yuhanna 21:25
Bu ayetten anlıyoruz ki İncil'de her şey yazmaz. Bunların yazılı olmayanları da binlerce yıllık bir kültürle altarılan "Paradosis" (kutsal gelenek)tir. İncil tek kaynak değil, en önemli kaynaktır. Paradosis'i hiçe saymak 1700 yıldır Hristiyanların hristiyanlığı anlamadığını söylemektir kannımca.
Pavlus'un Selanikliler-2 de :Havari Yuhanna, İncil'in yetersiz olduğunu ifade etmek için o ifadeleri kullanmış olamaz. İsa'nın kendileri ile birlikte olduğu zaman aralığında tüm tanıklıkları yazmaya kalksa, yazılacak kitaplar Dünya'ya sığmazdı anlamında kullanıyor. Elçisel ortodoks kilisesi, sadece yazılı olanları değil aynı zamanda kilise babalarının uygulamalarını da aynen kabul eder. Bu konuda Havari Pavlus'un sözleri var.
Bu yazdığınıza kesinlikle katılmıyorum.
İncil'de -Kutsal Kitap'ta- bilmemiz gereken her şey yazar.
Havari Yuhanna, İncil'in yetersiz olduğunu ifade etmek için o ifadeleri kullanmış olamaz. İsa'nın kendileri ile birlikte olduğu zaman aralığında tüm tanıklıkları yazmaya kalksa, yazılacak kitaplar Dünya'ya sığmazdı anlamında kullanıyor. Elçisel ortodoks kilisesi, sadece yazılı olanları değil aynı zamanda kilise babalarının uygulamalarını da aynen kabul eder. Bu konuda Havari Pavlus'un sözleri var.
Peki Sola Scriptura öğretisi, yani sadece Kutsal Kitap öğretisi Kutsal Kitap'ta geçer mi? Aynı şekilde Teslis inancı Kutsal Kitap'ta yer alır mı? Protestanların bu savına genellikle Katolik ve Ortodoks Hristiyanlar bu şekilde cevap veriyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Birinci soruya yanıt olarak 2. Timoteus 3:16-17. ayetlerini kanıt olarak gösteriyor Protestanlar ama Sola Scriptura için sadece bu ayet yeterli mi bilemiyorum.
Burada zaten yetersiz olduğunu anlatmak istememiştim. Hristiyanlığa dair olan her şeyin yalnızca İncilden öğrenilemeyeceğini anlatmak istemiştim. Örneğin vaftiz ve efkaristiya kutsal kitapta geçerken nasıl yapılacakları yazılmaz. Bunları Paradosisle öğreniriz.
Sevgili moderatör kardeşim, temel olarak haklısınız. Zaten bütün Hristiyanların birinci sırada rehberi KK'tır. Ama dikkat edilmesi ve görmemezlikten gelinmemesi bir sürü inancımızda bulunan ama KK'ta yer almayan bayramlar, adetler vesaire mevcuttur. Misal; noel bayramı. Bu bayramı ayrı tarihlerde de olsa tüm Hristiyanlar bunu kutlar. İsa Mesih'ten sonra incilin yazılmasına kadar epey bir süre geçmiş. Bu süre içerisinde Hristiyanlar nasıl inançlarını uygulayabildiler? Elbet kilise babaların vastası ile. Dolayısıyla biz ortodokslar buna inanıyoruz. Sevgiler
Mesih, Babamız Tanrı’nın isteğine uyarak bizi şimdiki kötü çağdan kurtarmak için günahlarımıza karşılık kendini feda etti. Tanrı’ya sonsuzlara dek yücelik olsun! Amin.